Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 16 октомври 2017 г.

Проблем: индивидът или семейството е фундаменталната реалност?



Lachezar Tomov: При консерватизма основната единица не е индивидът, а семейството.

Кратък мой коментар: Да, така е, но според "консерватизма", а не според консерватизма. По тази логика (семейството все пак е най-малка общност от хора, обединени от кръвен признак) излиза, че общността от хора, а не индивидът, е водещото. Близо до ума е, че групите са производни от съставящите ги индивид, т.е. индивидът стои в основата на всичко. И държавата е производна на индивидите.

Комунизмът обаче поставяше комуната като определител на всичко, от него именно е отглас "консерватизмът" от путински туп, който пак пренебрегва индивида заради общността, масата от хора. Поставянето на индивида в сянката на общностите необходимо води до потъпкване на свободата. Нима индивидът трябва да е под безусловната власт на обществото? Как така при положение, че самото семейство се състои от суверенни, т.е. свободни индивиди?!

Lachezar Tomov: Тук падате в плен на класическия либерализъм, при който всичко е плод на индивида, защото обществото е сума от индивиди, не система.

Ангел Грънчаров: Lachezar Tomov Слагането на "плашещи" етикети върху опонента (мислещия различно) не е никакъв аргумент в спора. Към този прийом на спор прибягват безсилните да кажат нещо по същество.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Анонимен каза...

Както пишеше в дебелите книги на късните соц. политици Семейството е основната клетка на обществото. Значи са са си били баш консерватори! :)

Ivo Penev

Анонимен каза...

Официално каня всички да заповядат в "капана на либерализма" We have pizza. Особено хората, които не са сформирали "градивна единица" и все още и си щъкат като безградивни индивиди.

Martin Demerdzhiev

Анонимен каза...

Ако семейството се състои от еднополова двойка, сключила граждански брак, независимо дали отглежда деца или не, основна единица ли ще бъде пак при консерватизма, второстепенна или изобщо няма да се счита за консервативна единица? :-)

Димитър Дачев