Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 28 ноември 2017 г.

Последните приготовления на гражданската делегация, която ще участва в "кръглата маса" по реалната демократизация на отношенията в училищната общност на ПГЕЕ



Понеже за мен истината е нещо най-драгоценно, решавам и тук да публикувам едно писмо, което други хора биха сметнали че е разумно да се държи в тайна; нищо де, моят подход е друг, ето за какво става дума:

Здравей, приятелю,
Пиша ти по онази инициатива за провеждане на "кръгла маса" (поредица от дебати) по горещите проблеми на непосредствената и практическа РЕАЛНА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ на една конкретна училищна общност, именно училищната общност на пловдивската ПГЕЕ. Искам да ти кажа нещо важно – и да те помоля за съвет как според теб е правилно да постъпим в така създалата се интересна ситуация.
Според мен да се водят дебати по общите проблеми на демократизацията на българското образование изобщо е хубаво, дори чудесно, но такива разговори и дискусии обикновено нямат конкретен, действителен, реален оздравителен ефект, те си остават в сферата на абстрактните пожелания или пък на пожелателните намерения. Аз затова предложих дебат по съвсем реалните ГОРЕЩИ ПРОБЛЕМИ на една КОНКРЕТНА образователна или училищна общност. Смятам, че тогава няма да водим абстрактни интелигентски разговори "за българското образование изобщо", а дебатът ще има практически, действителен смисъл и дори непосредствен ЕФЕКТ. Т.е. тогава ще спомогнем (като загрижени, но активни граждани) за РЕАЛНАТА ПРОМЯНА в тази конкретна училищна общност, която без ПОМОЩ ОТВЪН просто няма как на дело, на практика да започне да се демократизира, положението вътре в нея (имам тези наблюдения и то не от вчера) е крайно тежко, непоправимо, дори отчайващо.
Тази ми е идеята. Вярвам, че разбираш принципната разлика. И ще се радвам да подкрепиш начинанието НА ДЕЛО или практически. Което значи да са включиш в нашата инициативна гражданска група (или група от инициативни граждани) по, повтарям, непосредствената и практическа СЪВСЕМ РЕАЛНА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ на отношенията в тази конкретна училищна общност на пловдивската ПГЕЕ (това училище е известно все още сред гражданите на Пловдив като "ТЕТ-ЛЕНИН" – и то на 28-та година от „демократизацията”-„декомунизацията” на страната ни!).
Аз се обърнах, знаеш това, и към теб, предложих ти да се включиш в нашата група граждани. Ти прие. И неколцина други приятели приеха. И сега възникна следния проблем по пътя на реализацията на намерението ни.
Съгласиха се до този момент само 4-5 човека (от 40 поканени!), останалите просто си замълчаха (!). Както и да е. Да, но се оказа, че и за тия 4-5 съгласни да дойдат с мен в училището и да проведем първия си разговор с директорката (около идеята и инициативата) просто няма как да се съгласува свободното им време, та да отидем заедно в един и същи ден и час. Получих толкова различни отговори, че ето сега не знам какво да правя. (В събота или неделя няма как да се организираме да идем защото пък директорката я няма в училището, макар ако се отпочнат дебатите по-нататък с училището можем да се уговорим да продължим работа и в почивните дни, стига това да е удобно за всички.)
При това положение аз предлагам да си кажеш в кой ден и час ще ти е удобно да дойдеш за час-два с мен до училището. И там да се представим като представители на нашата инициативна група граждани, които просто са дошли да сондират мнението на училищната администрация, с оглед ако започнем предлаганите дебати, по-нататък да ги определим във време, което да е удобно за всички участници (примерно, в съботен ден). Щото повечето са ангажирани през седмицата, активни са, ходят на работа и пр.
Та ми се струва за възможно най-напред да отидем в училището само двама-трима – защото повече хора да отидем просто не можем да се организираме (поради различните ни графици на заетост за седмицата).
Как ти изглежда това предложение? Ако предлагаш нещо друго, моля те, кажи.
Хубав ден!

28 ноември 2017 г., Пловдив                     С най-добро чувство: Ангел Грънчаров

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Анонимен каза...

НЯМА ДА ИМА НИКАКВА ПРЕГОВОРИ БЕ ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИКОЙ ОТ СПЛОТЕНИЯ КОЛЕКТИВ НА ТЕТА НЯМА ДА ПОДКРЕПИ ГЛУПАВАТА ТИ ИНИЦИАТИВА!!!!!!!!!!!!!! ДА НЕ ГОВОРИМ ПЪК ДА ТЕ ПОДКРЕПИ НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТЯ НЕСЛУЧАЙНО ТЕ УВОЛНИ ЗАРАДИ ПЪЛНА УЧИТЕЛСКА НЕКАДЪРНОСТ ТАКА ЧЕ СЕГА КОЛКОТО И ДА СЕ НАПЪВАШ НЕ МОЖЕШ ДА ПРОНИКНЕШ ПО НИКОЙ НАЧИН В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЕ В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ ОТДАВНА СИ ИМАМЕ ИСТИНСКА ФУНКЦИОНИРАЩА ДЕМОКРАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЧНО ЗАЩОТО СМЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ТЕ ИЗГОНИХМЕ ЗАЩОТО ТИ СИ НАПЪЛНО НЕДЕМОКРАТИЧЕН И АВТОРИТАРЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!! РАЗБИРАШ ЛИ СЕГА, НЕЩАСТНИКО КАКВА Е ИСТИНАТА??????????????????????

Анонимен каза...

Откъде тази самонадеяност?! Чудовищна инфантилност! Сигурни ли сте, че шефката ще се съгласи и кой може да я задължи?!... Стремежа да си наложиш егото няма да намери подкрепа, само не зная кои наивници могат да те последват, като се има в предвид, че това е лична твоя кауза за която искаш да увлечеш и други с цел да получи отзвук в обществото. Просто няма да се получи!

Ангел Грънчаров каза...

На втория анонимник (анонимница) искам да задам само един въпрос:

Защо смятате, че "това нещо" е "моя лична кауза", кое е "личното" на тази моя кауза?