Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 16 ноември 2017 г.

И от Германия ме номинираха за наградите "Човек на годината" за правозащитна дейност на БХК



Госпожа Т. Михайлова от Германия ми съобщи, че ме е номинирала за наградите "Човек на годината" на БХК - и ми изпрати представянето, което е написала; ето този текст (написаното е оценка и признание от нейна страна, което ме трогна):

Номинирам господин Ангел Грънчаров за "Човек на годината" - тъй като никой друг българин не е заслужил повече от него да носи това отличие.

Личността на Ангел Грънчаров е едно неповторимо явление в нашето общество - философ, писател, блогър, водещ на предаването "На Агората..." по Пловдивската Обществена Телевизия, издател, главен редактор и автор на философското списание ИДЕИ и на списание HUMANUS, демократ по рождение и сърце, изявен правозащитник, способен учител-новатор, водещ тежка борба за отстояване на правата на учителите, учениците, родителите и за демократизиране на отношенията в училищата, защитник на слабите, на онеправданите и на изпадналите в беда, човек с „голяма буква“ и голямо сърце.

Много са делата на Ангел Грънчаров, поради които той е заслужил да стане "Човек на годината", но особено грижите му за бездомната, 84-годишна баба Марийка нямат равни на себе си. Месеци наред след като я срещна и разговаря с нея, това стана по време на неговия граждански протест за свобода в образованието и против беззаконията на самозабравили се образователни бюрократи (проведен на тротоара, до централния вход на училището, в което е работил 17 години и от което за втори път беше изпъден от директорката на пловдивската ПГЕЕ, протестът му продължи повече от два месеца!) той апелираше с безбройни открити писма до всички възможни инстанции за решаване на казуса на баба Марийка, придружаваше я до полицията, търсеше й сам жилище под наем и беше готов да я приюти в своето жилище, при своето семейство. Търсеше я често по улицата за да й даде храна, да поговори човешки с нея и да чуе за неволитe й. Когато в края на октомври я завари премръзнала, мокра до кости, зъзнеща в скъсани платнени обувки, безработният, уволненият, наказаният за бунтарството си учител не се замисли за секунда дори да даде последните си пари за нови обувки на баба Марийка. Без неговите грижи баба Марийка нямаше да оцелее толкова месеци на улицата и нямаше да бъде решен и досега жилищния й проблем!

Ето такъв човек е Ангел Грънчаров!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

6 коментара:

Анонимен каза...

Бай Ангел Номинирания. Смех! :-)

Ursus Major каза...

Номинирам господин Ангел Грънчаров за "Тъпунгер на годината" - тъй като никой друг българин не е заслужил повече от него да носи това отличие.

Личността на Ангел Грънчаров е едно неповторимо явление в нашето общество - пълен тъпунгер, абсолютен тъпунгер, тепегьоз, мрънкало по ПОТ в предаването "На Агората..." , списувател, графоман, главен редактор и автор на философското списание ИДЕИ и на списание HUMANUS, дебил по рождение и сърце, изявен тъпунгер, некадърен учител-новатор, водещ тежка борба за декомунизация и реална демокрация в българското образование и за демократизиране на отношенията в училищата, защитник на слабите, на онеправданите и на изпадналите в беда, тъпунгер с „голяма буква“ и малко акъл.

Много са делата на Ангел Грънчаров, поради които той е заслужил да стане "Тъпунгер на годината", но особено постоянните му писма до различни институции, запознавайки ги с причините да му бъде поставена диагнозата "безнадежден тъпунгер" нямат равни на себе си. Месеци наред Ангел Грънчаров неуморно изпраща писмо след писмо до институциите, разсейвайки всички съмнения за тъпунгерството си. Той апелираше с безбройни открити писма до всички възможни инстанции за решаване на казуса "Тъпунгер ли е Ангел Грънчаров или да?". Без неговите усилия обществото ни отдавна би забравило каква напаст е истинският тъпунгер и особено безработният тъпунгер с достъп до интернет!

Ето такъв човек е Ангел Грънчаров, когото ние топло наричаме бай Ангел Тъпунгера!

Анонимен каза...

Другарката Анассссстассссоссссова-Ментекадър пак не си е пила хапчетата. :))) Горката, ще умре някога от завист!

Анонимен каза...

Другарко Анассссстассссоссссова-Ментекадър а вие нещо през целия си живот направила ли сте? Или само се занимавате с това да завиждате на тези, които нещо правят?

Анонимен каза...

До Рамон Меркадер:

Не завиждайте!
Явно никой не Ви влиза в блога и затова само чакате Ангел Грънчаров нещо да помести и само плюете и сипете злоба. От това ли живеете?

Анонимен каза...

Браво! Честито!