Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 20 ноември 2017 г.

Четохте ли текста на "Български манифест за Европа"?


Български манифест за Европа

1) Пътят на модерна България към Европа започва още с Възраждането.

Той не е "проект", а борба на поколения български будители и просветители, революционери и държавници. Днес, вече повече от десет години, европейското членство е реалност.

Постигнати ли са обаче мечтите на тези, които над столетие се бориха за европейско бъдеще?

Сега можем да пътуваме, да работим, да учим и да правим бизнес във и със Европа, a европейските фондове подобряват живота ни. Изоставането обаче не е преодоляно.

България е бедна, проядена от корупция, със слаби институции. Така няма да се преборим да бъдем на "първа скорост" в ЕС - там, където се вземат важните решения. Проблемът с корупцията трябва да бъде решен от нас, със собствени сили. Защитата на собствеността и на конкуренцията, на свободата и справедливостта в нашето общество е наше дело.

Образованието и здравето на нацията са наша отговорност.

Нужни са вътрешни реформи и смела европейска и външна политика.

2) Европейският съюз преживява нелеки времена, той преминава през поредица от кризи и разделения, от финансовата криза до мигрантския поток и терористичната заплаха. Засилват се разрушителните тенденции вътре в Съюза. Тези кризи са особено опасни за нас, защото живеем на границата - и в географски, и в политически смисъл. Ние сме извън сигурността на Шенгенското пространство и Еврозоната. Не сме пълноценни участници в ключовите проекти за енергиен съюз, европейска прокуратура и обща отбрана. Управляващите ни се държат като гости в Брюксел, а не като лидери, от чийто глас зависи пътят на Съюза.

Стъпваме на консенсуса, че благосъстоянието и сигурността на България зависят от бъдещето на ЕС и НАТО, от способността ни да участваме в решенията и да бъдем в ядрото на утрешна Европа.

3) Затова започваме националния дебат за бъдещето на България и как членството на страната ни в ЕС ще гарантира благосъстояние, икономически растеж, свобода и достойнство.

Със самочувствието на европейски граждани ние ще поставим пред всички българи големите въпроси на бъдещето на Съюза:

• Как Европа да стане по-единна, по-силна, по-демократична?

• Как да преодолеем деленията и неравенствата между Изток и Запад, между Север и Юг, между стари и нови държави-членки?

• Как ЕС да бъде по-малко бюрократичен, по-близък и по-разбираем за гражданите си?

Но със самочувствието на български родолюбци ние ще обсъдим с нашите съграждани и:

• Как да преодолеем сегашния модел на снишаване, налаган от партиите на статуквото?

• Какви дипломатически усилия са нужни, за да получи България незабавно членство в Шенген и покана за Еврозоната?

• Как да преодолеем формалното отношение на Брюксел към отказа от реални реформи в българската съдебна система?

• Как "икономиката на знанието" и цифровият дневен ред да престане да е брюкселско клише, а да се превърне в български приоритет?

• Как България да участва в преодоляването на неравенствата в ЕС между страни, региони, хора, така че думата "кохезия" да се изпълни със съдържание?

• Как националната ни сигурност, в това число киберсигурността на институциите и гражданите на Европа да се превърнат в първостепенна тема на Съвета на ЕС;

• Как бъдещето на Западните Балкани и особено на Република Македония да излезе от сферата на мъглявите обещания и да се превърне в реалност, гарантираща националните ни интереси?

• Как интересът на най-засегнатите държави да бъде защитен в бъдещия енергиен съюз и да не допуснем най-силните европейски икономики да налагат двоен стандарт в отношенията с Русия?

• Как България да развие своето бъдеще чрез природните си дадености и ресурси?

В края на този процес ще представим пред сънародниците си първия Български манифест за Европа, първата цялостна платформа за активна политика на България в ЕС, отразяваща нашето позитивно, но критично българско послание към бъдещето на Европа.

Ще покажем и нашата категорична воля България да бъде в сърцето на Стария континент, осигурявайки растеж, работа и сигурност за българските граждани, фирми и семейства.

Нашата мечта е българска и затова европейска.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: