Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 25 декември 2017 г.

Благодатни, одухотворени, умиротворяващи празници желая на всички!


По Коледа народът се хвърля с всички сили да прави онова, от което Бог е дошъл да ни спаси, въплъщавайки се в Христос: култа към материалното!

Напълно верни думи на анонимен мислител, изказани, написани в блога ми.

От тях обаче не трябва да се извлича съвършено погрешен извод, а именно, че саможертвата и толкова вдъхновяващият пример на Богочовека Христос е бил напразен; напротив, длъжният извод е съвършено друг: че борбата за духовна чистота, за нравствена извисеност и за истински добродетелна човечност, която Христос е започнал, трябва да бъде водена с не по-малко жар - отколкото е била водена по времето, в което Той е живял тук, на земята!

А иначе е показателно, че в тия толкова светли празнични дни всички като бесни са се впуснали да пазаруват какви ли не вещи, да пълнят огромни колички с какви ли не месища, луканки, всякакви мезета, салати, пиенета, други, какви ли не неща за лапане, всички ядат като невидели, преяждат дотолкова, че сякаш искат да наваксат за всички ония унизителни и полугладни години на комунизмо-социализма, в които ако не бяха бурканите от нашите дядовци, баби, бащи и майки от село щяхме наистина да измрем от глад!

Днес имаме изобилие, вече и ние, подобно на англичаните, имаме вече 300 вида хляб, но и прекалихме с бясната "шопингмания"; нима не ви идва на ума понякога, че човек може да е по-щастлив ако не е толкова зависим от материалните неща, ако привикне да живее по-простичко и скромно, да се храни с малко на брой, но за сметка на това по-здравословни храни? Спомнете си Сократ, който, като се разхождал по отрупания с какви ли не неща пазар, повтарял ето тия думи:

- Леле, колко много неща има на този свят, без които може да се живее?!

Можете да бъдете напълно модерни и без да се увличате толкова по лукса, по лапането на какви ли не кулинарни излишества, деликатеси, извратености, сладости? Ето, нима нищичко не ви говори народната традиция на Бъдни вечер да ядем само най-прости, но затова пък за сметка на това така вкусни ястия - ония дарове, които самата природа ни дава?

Простете, че пиша така назидателно, но какво да правя, учител съм - нищо че съм опраскан и изгонен по най-грозен начин от училище докато съм жив пак ще си бъда все учител!

Честито Рождество Христово на всички! Имаме нужда от учението на Христос още повече от всякога - защото сме поели по един недобър път. Но винаги можем да свърнем и да поемем по верния път. Христос е този, който ни даде свободата и ни учеше за всичко сами най-отговорно да решаваме - и да можем да се променяме и да се усъвършенстваме ако искаме дори и всеки ден! Ползвайте се от благата на този най-драгоценен дар свободата - и едва тогава ще прозрете, че единствено ако си истински свободен ще може да живееш пълноценно и човешки.



Благодатни празници ви желая на всички! Не е задължително празниците ни да са непременно "весели", изобщо не е задължително пък за да сме весели да пием ракия, вино, водка, уиски и прочие като невидели! Знайте, тия празници са ни дадени най-вече за онова, което вероятно най-много не обичате: в уединение, в тиха умиротвореност, във всеотдаен размисъл и в проникновени разговори с най-близките ни хора да напредваме в постигането на ония истини, без спазването на които животът ни може да се превърне в истински кошмар. Само така Божията благодат ще ви овладее и ще ви направи по-добри, само така ще оцените подобаващо заблудите си, само така ще можете да се освободите от недъзите си, от най-страшните пороци, от властта на най-коварните си дефекти и предразсъдъци.

Да си истински, пълноценно живеещ човек означава да водиш всекидневна битка за свободата и достойнство, защото ние сме склонни непрекъснато да бягаме от нея и да се самоунижаваме даже - при това без да усещаме самоунижението си. Бъдете човеци и човечни, това с две думи е есенцията на Христовото учение. Нека да бъдем достойни за своя Велик Създател и Спасител - с това пък ще завърша аз, досадното плямпало, дето всеки ден ви ядосва (неслучайно, а нарочно обаче, за ваше добро го правя, ала едва ли сте го разбрали още!). Както и да е. Бъдете здрави!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

5 коментара:

Анонимен каза...

Хе-хе, ако слушаш бай Ангел, всички хора покварени, само той - светец. :-)

Анонимен каза...

Моя милост би ти пожелала господин Ангел Грънчаров, добри ми Учителю, да си все тъй благородно разумен, все така извисен, все така остро и навременно- чувствително реагиращ на всички "житейски дразнения"...! И текущо-злободневните, и останалите, исторически... повече, или по-малко отдалечени от съвремието ни, но неизменно изпълнени... та и препълнени с някаква аналогия, с някакъв разумен... дълбоко поучителен смисъл, в тясна връзка с него, с нашия живот, с нашето бъдеще.... Неизменно за тяхното подобряване, облагородяване, усъвършенстване... непримирим! Бъди все такъв мили приятелю! А останалите ли....:-) Ми, кой повече... кой по-малко... кои пък, даже и, без хич, уви.... ще те следваме.... Де ще отидем! :-)

Владимир Петков

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря ти, скъпи приятелю, за добрите думи и за насърчението! Ако повечко хора се подкрепя(х)ме, сега щяхме да сме значително по-надалеч! Но и малко да сме, за сметка на това сме толкова по-качествени! :-)

Анонимен каза...

Честито Рождество Христово!Здраве,нацалото Ви семейство и поздрави ,на Майка Ви!

Raq Palabuikova

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря много, Честито Рождество Христово и на Вас! Всичко добро, здраве, щастие, успехи на Вас и на близките Ви хора!