Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 23 декември 2017 г.

Тест за измерване на... студенината на сърцата ни



Да живееш в студен, неотопляван дом през зимата е същински кошмар! :-(

Не само бедните пенсионери, но и безработните като мен не могат да си позволят да си отопляват дома. Облякъл съм се с твърде много дрехи (това донякъде помага) и пиша на компютъра, а краката, носът и ушите ми са ледени! Май ще трябва да излизам навън, сякаш навън е по-добре: като ходи, пък макар и в студа, човек се затопля, а като е неподвижен, се вдървява.

Но може ли цял ден да си на улицата? А и на улицата е студено - къде да се свре човек по това време, ето, даже и библиотеките не работят? Да стоя в кафене? Да, но за малко може, не за повече от час, а после пак в студа.

Навсякъде, мили Боже, студ! Няма спасение от студа! Кога ще си идеш, безпощадна зимо?! (Природата доскоро ни щади, но ето, зимата влезе в правата си, природата не ни е виновна че сме бедни, безработни, унизени...)

Вчера привечер, за де се скрием от студа на улицата се навряхме със също така безработната ми съпруга (и нея я опраскаха, и нея я уволниха, и тя също е учителка, разпищолилата се директорска бюрокрация уволни и нея за да отмъсти на мен - защото си позволявам да се боря и да протестирам срещу беззаконията й!) та значи вчера с жена ми влязохме в един Макдоналдс - да се сгреем малко, купихме и за двамата един чай. Почетохме си книга там, топличко е, в заведението на "проклетите американци".

В един момент гледам дойде една бабичка - без да си е купила нищо седна на една маса и... си извади бутилка минерална вода от чантата! Сложи я пред себе си и започна да прилича на "клиентка на заведението"! Хитричка е тази бабичка, милата! След малко бръкна в чантата и си извади... една баничка - и започна да я яде! Вече съвсем заприлича на "клиентка на заведението"!

Сигурно често прави този номер, защото младото момче, което чистеше, я вида, но нищичко не й каза, държеше се нея като към "клиентка". Момчето обаче беше все пак смутено от тия "клиенти", очевидно стоящи там заради топлината. Огледах се и в един момент видях, че наоколо има още пенсионери, кой с чашка кафе, кой без нищо, грееха се всичките безплатно в американското заведение!

И аз сред тях, безработният философ - с горката си също така опраскана, безработна съпруга! Пиша това не за да се оплаквам, а за да оставя един знак и белег за времето, в което живеем. Да се знае от повече хора, че има и една друга страна на живота ни, която медиите не забелязват, за която тия сред нас, които са горе-долу добре (които имат поне работа), даже и не се досещат.

Има и хора, които сме в тежко положение, унижени и бедни: недейте да си мислите, че Боко даде коледните 40 лева на пенсионерите, реши проблемите им, нищо не е решил, разбира се, само се перчи, че нещо прави и решава!

Признавам си обаче, че пиша този текст единствено за да направя малък тест на ония самозабравили се властнички от от училището, от което ме опраскаха и също така от РУО-Пловдив (които ги покровителстват!). Искам да разбера имат ли поне малко съвест, усещат ли какво ми причиниха - за да ми отмъстят че съм открит борец срещу техния произвол?! Да, интересно ми е има ли капчица човещинка в тях - ето това искам да разбера.

Не вярвам да се трогнат, но все пак искам да им помогна да разберат поне малко какво причиниха на мен и на семейството ми! Пък и реакцията на "колегите" ми учители искам да проверя каква е.

Абе аз съм долен човек, философ и учител, който си прави разни изследвания, уж за доброто на другите, ама това не се разбира масово. Ето, вече дори и политическите ми приятели ме намразиха напоследък, бил съм непоносим "егоист", моля ви се! :-)

Хайде сега хубав ден ви желая! Ето, идат празници, искам да ви пожелая да бъдете весели и щастливи!

Аз излизам след малко да се поразтъпча, даже пръстите ме заболяха от студ - и от писане по клавиатурата! До скоро, живот и здраве да е само, че някоя пневмония ако си докарам от студа и това може да бъде последното нещо, което четете от подъл досадник като мен...

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

18 коментара:

Анонимен каза...

ХА! ХА! ХА! ХА! ХА! ХА!ХА! ХА! ХА! КАТО НЯМАШ ПАРИ ДА СИ ПЛАТИШ ТОКА ОТИВАЙ ДА РАБОТИШ БЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЩО НЕ РАБОТИ ПЪК СЕ ОПЛАКВА!!!!!!!!!!!! АМИ СТУДЕНО Е КАТО НЕ РАБОТИШ, НЯМА КОЙ ДРУГ ДА ТИ ПЛАЩА ТОКА!!!!!!!!!!!!!!! АМА ЩОМ СИ ТОЛКОВА ДОЛЕН И ПРОСТ НЕ МОЖЕШ ДА ГО РАЗБЕРЕШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КОЙ ДА ТИ РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ, НИЕ ЛИ??????????????????????????? САМ СИ РЕШАВАЙ ПРОБЛЕМИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДОКАЗАНО БЕШЕ ЧЕ НЕ СТАВАШ ЗА ДИРЕКТОР, ДАЖЕ И СЪДЪТ ОТСЪДИ ЧЕ ТОВА Е ПРАВИЛНО, ЗНАЧИ ПОВЕЧЕ НЯМА КАК ДА БЪДЕШ НА ТОПЛО В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И В НИТО ЕДНО ДРУГО УЧИЛИЩЕ НЯМА ДА БЪДЕШ ПОВЕЧЕ НИКОГА!!!!!!!!!!!!!!! ЗНАЧИ ТРЯБВА ДА ПОЧНЕШ ДА РАБОТИШ НЕЩО ДРУГО!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЕТО МОЖЕ ДА ОТИДЕШ ДА РАБОТИШ КАТО ЧИСТАЧ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖНИЦИ, ТАМ НЕ О ТОЛКОВА СТУДЕНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СЕДНАЛ ДА РЕВЕ ТУКА ЧЕ МУ БИЛО СТУДЕНО!!!!!!!!!!!!! АМИ СТУДЕНО ЩЕ ТИ Е, ДА РАЗБЕРЕШ, ЧЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ТЪРПИ ДА СИ ПРАВИШ КАКВОТО ИСКАШ В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!! В УЧИЛИЩЕТО НИ ИМА РЕД И КОЙТО НЕ СПАЗВА РЕДА БИВА УВОЛНЯВАН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТЪРПИ МЪРЗЕЛИВИ И НЕГОДНИ ЗА НИЩО ТУНЕЯДЦИ КАТО ТЕБ!!!!!!!!!!!! ХАЙДЕ ОТИВАЙ ДА РАБОТИШ СТИГА СИ БЕЗДЕЛНИЧИЛ!!!!!!!!!!!!!!!! ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПИШЕ ГЛУПОСТИТЕ ТИ, НО ТОВА НЕ Е РАБОТА, А ЗАБАВЛЕНИЕ, ТЪПА И ПРОСТА ГЛАВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! УЧИТЕЛ ИСКА ДА БЪДЕ ПЪК НЕ РАЗБИРА ТОЛКОВА ПРОСТИ НЕЩА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Хей ненормалнице, нали обеща вчера да умреш?

Анонимен каза...

До лудата бивша учителка от ПГЕE, която повече на никого не трябва:

Лубимата Ви директорка не ще повече да си има вземане-даване с луди като Вас. Ще си умрете заради злобата си в пълна самота. Май вече животът Ви е наказал никого да си нямате. Ще платите много висока цена, за това че сте толкова подла и зла.

Анонимен каза...

Света вече не признава идеалистите. Вие работите нещо което сте си избрали че ви харесва но не ви носи доход а само с идеал трудно се живее. Може би трябва да работите работа за пари а не да пишете книги за удоволствие за да не продължавате да сте в ситуацията описана от вас по-горе. Защото ако чакате българската действителност (политици, образователна система и всичко свързано с тях) да се промени към повече четене на философски книги или подобряване на обстановката в училищата, ще си останете с чакането на студено, за съжаление.

Ata Kun

Ангел Грънчаров каза...

Аз работя, не стоя и нищо от никого не чакам, г-жо Кун. Обстановката в училищата ще се подобри само когато учениците, учителите и гражданите поемат контрола над тях, а Министерството и неговите чиновници загубят властовия си монопол.

Анонимен каза...

Ох, г-н Грънчаров, прави Ви чест този пост и коментар. Но кой да Ви чуе? Никъде не съм срещал такова безсърдечие от власт и хора, както в моята родина... Страшно е... Пенсионерите и безработните са оставени на доизживяване. Срамно, трагично!

Dimo Raikov

Ангел Грънчаров каза...

А още по-срамно е това, че в обществото хората са претръпнали и не усещат униженията. И вече не реагират никак, само понасят, само търпят. Ако имахме активно гражданско общество безобразията на управниците щяха да намалеят. Излиза, че в крайна сметка имаме такива управници, каквито заслужаваме.

Анонимен каза...

Трогателно до безнадеждност...

Анонимен каза...

Мечтател сте с това кога какво ще се промени в училище. Нищо няма да се промени. На повечето ученици, учители и родители не им пука че в момента образованието е кочина.

Ata Kun

Анонимен каза...

Ние стоим на позицията на г-н Грънчаров. Ако на един човек му отнемеш надеждата за утрешния ден, ти му отнемаш смисъла на живота. В страна, в която всички са готови да ходят и на ръце, за да печелят пари, някой трябва да си стои на краката - за да има кой да "БИЕ КАМБАНАТА". Нещо грешно става в момента в държавата ни. И ако някой е роден да бие камбани, нищо не може да го откаже от тази чест!

Иванка Топалова

Анонимен каза...

Покрай мъдростта и любомъдрието (философията) на всичките древни и модерни философи, на които се позовавате в този блог, не ви ли остана поне мъничко време, да опознаете мъдростта на собствения ни български народ - да бе мирно седяло, не би чудо видяло!

Сърбайте сега, каквото сте си надробил!

Като имате време да стоите на компютъра, макар и с премръзнал нос, прочетете поне баснята за щуреца и мравката. Може пък през новата 2018 ,вместо да лаете месечината, както досега, да се заемете с реално полезен за вас самия и за българското общество труд. С тия кръгли и квадратни маси, инспекции и демократизации нали видяхте докъде я докарахте, станахте за смях дори и на гаргите в Пловдив да си правят гаргара на човките с вашето име.

Желая ви светли празници и през новата 2018 да работите нещо реално полезно и адекватно, достатъчно лаяхте по месечината вече.

Анонимен каза...

олееее тази горката .... Ангеле , весели празници и горе главата !

Анонимен каза...

Поне още можеш да си плащаш тока. Ясно е, че не можеш да си позволиш да включваш радиатор, но може да си купиш една електрическа възглавница и да си я слагаш, и да я включваш под пуловера. Топли силно и бързо, и не изразходва много ток, може да си я разменяте със съпругата през 15-20 минути.

Ангел Грънчаров каза...

Тъй "любомъдра" другарко, пропуснахте да ми цитирате още една мъдрост на нашия тъй мъдър народ: "Преклонена главица сабя не я сече"! Има и още други такива позорни поговорки на робския ни народ, които очевидно много Ви харесват, драга другарко! Е, трябва да се примирите с това, че Ангел Грънчаров мирно и послушно не седи, как пък още не сте разбрала това?!

Интересно е, че сте толкова глупава, че без да се усещате с това свое словоизлияние признавате в писмен вид, че другарката Ви от ТЕТ-Ленин ме е опраскала не за друго, а тъкмо защото не съм седял мирно, как може така баламски да изобличавате лъжите на своята собствена другарка? Ще се наложи тя и Вам да дърпа ушите, нищо че същевременно й се подмазвате.

Моят труд, другарко, като учител и като граждански деец е изключително полезен, за мен може да не е полезен, но за обществото е твърде много полезен. Тъй че няма да послушам тъй мерзавския Ви съвет, ще продължа да правя кръгли маси, ще продължа да демократизирам училищната общност, за ваш личен и на другарите Ви кошмар! Вие още даже и представа си нямате какви чудесии, другарко, Ви очакват през новата 2018 г.

Новата 2018 г., другарко, за вас, комуноидите, ще бъде кошмарна, ще ви свърши идилията, ще се наложи вий да си търсите някъде другаде работа, щото от вас, комуноидите, от вас, паразитите, обществото ни доказано няма абсолютно никаква полза! Хайде хаирлия да е туй пожелание, което Ви отправям съвсем добронамерено! Махайте се, другарко, по-скоро от топлите си кресла сами, щото нали знаете, има и една друга поговорка, вслушайте се поне в нея: "Който сее ветрове, жъне бури!". Тъй да бъде! Заслужихте си тия бури, нахална, подла и долна другарко комуноидке!

Анонимен каза...

По Коледа населението се хвърля с всички сили да върши онова, от което Бог е дошъл да ги спаси, въплъщавайки се в Христос – култа към материалното.

Анонимен каза...

"Новата 2018 г., другарко, за вас, комуноидите, ще бъде кошмарна, ще ви свърши идилията, ще се наложи вий да си търсите някъде другаде работа, щото от вас, комуноидите, от вас, паразитите, обществото ни доказано няма абсолютно никаква полза! Хайде хаирлия да е туй пожелание, което Ви отправям съвсем добронамерено!" - пожелал соросоида на комуноида...
Демоноид

Ангел Грънчаров каза...

Другарке демоноидке, какви "соросоиди" ти се мержелеят на хоризонта? Не чувстваш ли, че совсем си превъртяла?! :)))))

Анонимен каза...

Вчера писахме вече коментар по темата, и прочетохме коментари, различни от нашите. Стойността на един идеалист се преценява по това, кои точно го хулят. Да се заменят идеали за пари и да се упрекват тези, които стоят твърдо зад идеалите, Е КОЩУНСТВО! Ако трябва да използваме метафора, ще кажем, че ХОРАТА, СВИКНАЛИ ДА ВЪЗПРИЕМАТ С УДОВОЛСТВИЕ АРОМАТА НА ОТХОДНИТЕ МЕСТА, НЕ МОГАТ ДА НАКАРАТ ИДЕАЛИСТЪТ, СВИКНАЛ НА ПО-БЛАГОРОДЕН АРОМАТ (напр. парфюм), ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ТЕХНИТЕ ПРЕДПОЧИТАНИЯ. Това би било абсурд!

Иванка Топалова