Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 19 януари 2018 г.

Щом има човечни, т.е. силни духом личности наоколо, това значи, че не всичко е загубено, приятели, повярвайте и вие в тази истина!



Госпожа Мария Василева отново направи жест на човечност към мен - като ми подари цяла разнообразна колекция от буркани, пълни с изключително вкусни компоти, сладка, лютеница, кисели краставички! (Онази вечер, минавайки през Пловдив, с колата на съпруга й ми докараха близо до моя дом толкова ценния за мен и за семейството ми подарък!) Не зная как да й се отблагодаря за подаръка, в който тя и семейството й са вложили толкова много труд и средства, чувствам й се безкрайно задължен! Неслучайно е казано "Приятел в нужда се познава!", ето какви добри приятели имам, притекоха ми се на помощ в тежкия момент! (Аз съм писал и за други такива приятелски жестове от други хора в последно време, знаете това.)

Ще каже някой: Грънчаров, как не те е срам да използваш така приятелите си! Ти си толкова безскрупулен човек, че даже и не се срамуваш, ето, пишеш за тия неща така открито, очевидно си съвсем нагъл човек! Нека да кажат каквото искат, знаете, неслучайно поетът е казал: разни хора, разни идеали! Но аз искам да кажа нещо друго, което почувствах и осъзнах благодарение на жеста на г-жа Василева.

Навремето, в "турското робство", хората, гражданите, народът така се е грижил за учителите си, давали са им каквото могат, от собствената си кесия са плащали за образованието на децата си, учителите са били изцяло на издръжка на обществото, на града, на селото. На местната общност. Да подкрепиш един учител, поставен в тежко положение, не е все пак... "корупция", нали така? И не е "просия". Ето, с мен държавните властващи чиновници постъпиха жестоко, уволниха ме от работа, уволниха и съпругата ми, също учителка, от работа, уволниха и нея заради мен, на мен да отмъстят уволниха и нея. Показаха недопустимо страшна безчовечност! А най-страшното е, че тези властващи лица от сферата на образованието и възпитанието на нашите деца явно съвсем не съзнават каква страшна безчовечност към един учител дръзнаха да проявят, ето това според мен е най-страшното!

Да, но жестът на г-жа Мария Василева показва, че държавата ни може да постъпва безчовечно даже и към дългогодишен учител като мен, но човечността в обществото ни не е изчезнала, ето, има и човечни хора, които се възмутиха дотам от безочието на властниците, че ми се притекоха на помощ. Една българка от Америка ме спаси от безброй унижения в навечерието на Рождество Христово като ми изпрати сума пари, представяте ли си, аз този жест на напълно непознат за мен човек го възприех като същинско чудо - като израз на Божия милост, сякаш самият Бог ми се притече на помощ в трудния момент! И тайнственият приятел от Австралия (представя се в блога ми като "А. от Австралия", знаете го добре) ми помогна парично (!) не само в навечерието на по-миналото Рождество Христово (тогава директорката на ПГЕЕ-Пловдив чрез частен съдебен изпълнител ми наложи запор на заплатата и ме остави без стотинка за три месеца!), но и сега, през тия дни - благодарение на неговата помощ не само ще продължи да излиза философското списание ИДЕИ, но и аз ще мога да съществувам известно време като човек!

Да, неудобно ми е, че се стигна дотам да съм на издръжка на добри граждани, на човечни личности, да, но от друга страна се радвам, че в нашето толкова обезчовечило се общество все пак има и човеци, способни на такива безкористни и чисто нравствени постъпки. Аз съм учител по философия, аз в това си качество съм нещо като духовно лице, подобно на свещениците, аз съм писател също така, ето, отделни хора започнаха да ми помагат след като изцяло безчовечната държавна институция в лицето на самозабравили се властници постъпи така безчовечно спрямо мен, учителя по философия с 34 години служене на народа ми. И г-жа Василева, и г-н "А. от Австралия", и госпожата от Америка, която пожела да не споменавам името й, и други хора, които са ми помагали през годините на моите борби и изпитания, значи всички тези човечни хора и приятели в свое лице успяха да изтрият донякъде срама, който всички ние трябва да изпитваме когато допускаме властващи държавни чиновници да постъпват така безчовечно спрямо един български учител. Аз така възприемам благородния жест на всички тия мои приятели. И затова донякъде не се срамувам като съм в това тежко положение, напротив, тяхната човечност, тяхната подкрепа ми дава толкова потребната ми духовна сила - за да понеса изпитанията, които ми се стовариха върху главата в този тежък за мен момент. (Знаете, водя ново тежко съдебно дело, на което краят не се види, още много изпитания ми предстоят, но с Божията помощ - това, че има човечни хора наоколо е най-силното доказателство, че има Бог! - да се надяваме силите ми ще стигнат, та да доживея един ден тържеството на правдата, на справедливостта, на правото, на доброто!

Простете, че е по този повод се разфилософствах, но такъв си ми е обичаят, такъв ми е нравът, не мога да мълча, не мога да си трая, чувствам се длъжен да кажа как аз виждам смисъла на нещата, които ми се случват в моя така интересен живот в последните няколко години най-вече. (Китайците имат най-тежка клетва "Да живееш в интересни времена!", е, аз специално живея много интересни дни през последните няколко години особено!) Трудно е, разбира се, с думи да се изрази това, което чувствам към притеклите ми се на помощ в тежък момент човеци и приятели, но ето, благодаря им от все сърце! И ще им бъда вечно признателен! Щом има човечни, т.е. силни духом личности наоколо, това значи, че не всичко е загубено, приятели, повярвайте и вие в тази истина!

Хубав ден ви желая! И заповядайте в новата страница, която направих преди малко, борбата продължава: ПГЕЕ-Пловдив: "Кръгла маса" по демократизацията. Бъдете здрави! С Богом!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

4 коментара:

Анонимен каза...

ХМ, ЛУД УМОРА НЕ ЗНАЕ!!!!!!!!!!!!! И НЕ СЪЗНАВАШ КОЛКО МНОГО СЕ ИЗЛАГАШ КАТО СТИГНА ДО ПРОСИЯ!!!!!!!!!!!!!!!! ПОНЕ МАЛКО ДА ТЕ БЕШЕ СРАМ ЧЕ СИ СТАНАЛ ПРОСЯК ОБАЧЕ НЕ, ПРОДЪЛЖАВАШ ДА СЕ ПРАВИШ НА ИНТЕРЕСЕН!!!!!!!!!!!!!!!!! А ТИЯ КОИТО ТИ ПОМАГАТ СА НЕ ПО МАЛКО ЛУДИ ОТ ТЕБ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА ВЯРВАШ НА "ОМАЙНИТЕ" ЛЪЖЛИВИ ПРИКАЗКИ ГРАНЧАРОВ ОЗНАЧАВА ДА СИ ПЪЛЕН ИДИОТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ИСТИНСКИ ЧОВЕЧНА Е НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА КОЯТО НИ ОТЪРВА ОТ ТОЯ ПРОКЛЕТ НЕКАДЪРНИК ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СРАМОТА Е ДА НЕ СЕ РАЗБИРА ТОВА!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

До лудата с удивителните:

хайде спрете се най-после. То бива-бива злоба и лошотия, амa пък Вашата е безкрaйна.
Не случайно всички ученици в ПГЕЕ знаят коя сте и колко сте превъртяла. Със злобата си сте отровила преди всичко собствената си душа. Дори "любимата" Ви директорка се срамува за Вас и не Ви ще мечешките услуги.
Като мразите Грънчаров, защо не го оставите намира, ами през цялото време четете, какво той публикува?
Всичките глупости, с които се опитвате да мърсите блога на Грънчаров, са плод на завистта Ви, че той е личност и има приятели, а Вие сте абсолютно сама, никому не нужна.
Може Грънчаров да е безработен и финансово притеснен, но истински жалкa сте Виe.

Анонимен каза...

Няма да се спре, тя самата си казва: "ЛУД УМОРА НЕ ЗНАЕ!!!!!!!!!!!!!"
Каменов

Анонимен каза...

АЗ НЕ СЪМ ЛУДА, ЛУД Е ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!! КАТО МЕН МИСЛИ ЦЕЛИЯТ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ НА ТЕТА, НЕ МОЖЕ НИЕ ДА СМЕ ЛУДИ ЗАЩОТО СМЕ МНОГО!!!!!!!!!!!!! И ЗАЩОТО СМЕ СИЛНИ!!!!!!!!!!!!!!!!! А ГРАНЧАРОВ ГО ПОДКРЕПЯТ ТРИМА ЛУДИ КАТО НЕГО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АКО АЗ СПРА ДА СЕ ИЗКАЗВАМ ТУК НЯМА КОЙ ДА ЗАЩИТИ ИСТИНАТА И ХОРАТА ЩЕ СЕ ЗАБЛУДЯТ ЧЕ ГРАНЧАРОВ Е ПРАВ!!!!!!!!!!!!!! АЗ ТОВА НЯМА ДА ГО ДОПУСНА ДОКАТО СЪМ ЖИВА ЩЕ СЕ БОРЯ С ТОЗИ ДЪРТ ЛЪЖЕЦ И МЕРЗАВЕЦ!!!!!!!!!!!!!!!