Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 18 февруари 2018 г.

Моля ви: докато нехаете за свободата си не говорете изобщо за Левски - нямате никакво право за това!



На днешния ден е обесен Васил Лъвский, Апостолът на българската свобода. Позволете ми едно малко и при това съвсем лично разсъждение по този повод.

Дяконът Игнатий (или Васил Левски) е обесен от турците по изричното искане на руския посланик в Цариград граф Игнатиев - защото Левски с теорията си, че трябва да се освободим сами (за тази цел той е обикалял години наред страната за да прави комитететската си мрежа) е твърде неудобен за руската имперска политика, според която Русия трябвало да освободи и обедини "славяните" под скиптъра на руския император; Русия, знайно е, е искала да завладее България, за да стигне даже до Проливите.

Левски затова, под натиска на руснаците, е съден по бързата процедура от специална комисия (не от съд) и то като криминален престъпник, като убиец, затова е и осъден на смърт. (Ако беше съден като революционер, го грози не смърт, а примерно заточение в Диарбекир, т.е. Левски щеше да доживее освобождението на България!) Руснаците са доволни и предоволни когато този враг на руската имперска "освободителна" доктрина увисва на бесилото.

Моля, следете внимателно мисълта ми, сега тук ще въведа съвсем скандален "пределно личен" момент. Турците значи все пак са взели живота на Левски сравнително бързо, не са го мъчили, като те бесят се умира бързо. Минали са 145 години от времето, в което Левски виси на бесилото в София в лютата зимна нощ, а тогавашните софиянци се греят (зад добре залостените врати и кепенци!) в топлите си соби, доближени до жежките задници на жените си. Знаем, по тази причина комай е нямало кой и да погребе Апостола на българската свобода, за когото сега всички така демонстративно плачем!

Значи близо век и половина след обесването на Левски в Пловдив не турски, а български образователни началства пред очите на всички лекичко убиват един български учител по философия, който има дързостта да се изживява (и то не само на думи, но и на дело) като горещ поклонник на тъй недолюбваната у Нашенско свобода. Този човек е учител по философия и учи младите на нещо невиждано: да практикуват свободата, да се ползват от нея, не нещичко "да зная" за нея, не само да си я "представят", а да започнат да живеят с нея. Т.е. опитва се да им помогне да станат пълноценни човеци този наш смахнат даскал по философия.

И като глутница кучета е нападнат от въпросните образователни бюрократи, казахме, те не са турци, а са наужким (а може би пък са и съвсем типични?) българи. Този учител е работил цял живот в образованието, преподавал е философия и на студенти, и на ученици, и в университет, и в гимназии. Той има тежко сърдечно заболяване, но това не го спасява изобщо; и ето, него го убиват (примерно душат: щото как може да живее един човек без свобода - та без свобода не може дори да се диша?!), но, забележете, го душат бавничко, полека, та смъртта му да е колкото се може по-мъчителна, по-безпощадна! А народът гледа сеир, наблюдава как мачкат и смазват този учител - и изобщо не се впечатлява от нищичко. Зер, ние се патреоти, ний безутешно ревем за това как турците са обесили преди 145 години Левски, но нам изобщо не ни пука от това, че пред очите ни български образователни бюрократи бавно, мъчително, жестоко убиват един български учител!

Тази е дръзката и дори безсрамна аналогия, която си позволих да направя! Можете да ме плюете колкото си искате. Да, аз дръзнах да се сравня със самия Левски, със светеца, моля ви се, вашия светец! Да, аз съм много пропаднал човек, щом съм способен да направя таквоз кощунство, а вам... вам всичко ви е съвсем наред! Щото както вашите предци и малкото си пръстче не са си мръднали да спасят от бесилото Апостола на българската свобода Васил Левски, по досущ същия начин вие сега съвсем бездушно и безучастно гледате как пред очите ви български образователни бюрократи мъчително, бавничко убиват един български учител, който си е позволил по примера на Левски не само силно да обича свободата, но и да живее с нея, т.е. да се държи като истински свободен човек; и при това има дори и непростимия грях, че и младите е учил също като него да се ползват от свободата си.

Завършвам - за да не припадне някой от наглостта ми! Ще река в завършек следното: вий, дето така безутешно ревете за убиването на Левски и в същото време съвсем бездушно гледате как пред очите ви садистично убиват един български учител, опитващ се да живее със свободата си, сте чисто и просто едни лъжци и лицемери! Знаете ли защо ви наричам така? Ами защото ако наистина толкова силно обичахте Апостола на свободата ни Левски, вие нямаше да стоите и да гледате как враговете на свободата в образованието на вашите деца и внуци разкъсват пред очите ви един български учител, обичащ силно свободата. Това исках да ви кажа само.

Утре, 19 февруарий 2018 г., деня, в който официално се "празнува" обесването на Левски, този същият български учител абсолютно сам в съдебната зала ще се бори с тия, които го подложиха на толкова страшни унижения, репресии, гаври, терор - и то пред вашите тъй безучастно гледащи очи! Какво ще кажете, има ли символика в това "съвсем случайно" съвпадение: мен утре български съд може би ще ме осъди докато съм жив да ми е забранено да бъда учител, т.е. ще ми издаде една присъда, която за мен е равна на нещо много по-лошо от смърт, по-добре направо да ме бяха убили! (Ако изобщо ме разбирате защо пиша така!) Да, по-добре направо да ме бяха убили отколкото да ме осъждат никога повече да не мога да правя това, за което Бог ми е дал живота: да бъда учител по свобода на младите, т.е. да им помагам да не са роби като вас!

Разбира се, че никой утре в зала 9 на Окръжен съд в Пловдив, където ще се гледа Гражданско дело No 221/2018, ще се гледа от VIII състав, няма да дойде да ме подкрепи. Тоест ще направите напълно същото, което вашите деди са направили по досущ същия малодушен начин: като са треперели зад здраво залостените врати и кепенци, но не са си мръднали и малкото пръстче да помогнат на отиващия към бесилото си съвсем самотен Апостол на толкова непрокопсалата до ден днешен българска свобода.

Това исках да ви кажа. Нарекох "лъжци" и "лицемери" вас, плачещите така неутешно за Апостола на свободата ни, за когото (и за която!) вие, да си имаме уважението, изобщо сте съвсем недостойни!

Днес хората се прощават, е, аз съм долен човек, вместо това си позволих да ви обвиня и обидя. Нищо, за ваше добро е. Грозно е само да лицемерим, чат-пат се налага да си казваме и истината, нали така?

Затова, моля ви, докато сте такива, не говорете изобщо за Левски. Нямате никакво право за това...

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

29 коментара:

Анонимен каза...

Объркал си се. Всеки има право да говори за каквото иска. Свобода на словото. Панимайте ли?

Ангел Грънчаров каза...

Каква "свобода" бе, диване?! Ти знаеш ли що е изобщо това нещо, наречено свобода?! :-)

Анонимен каза...

Не мога да си обясня, как е възможно в някога синия Пловдив, да не могат да се намерят поне 100 човека за да застанат до теб в тези трудни за тебе моменти. Въпреки всичко аз ти пожелавам успех в утрешната битка.

Томи Томев

Ангел Грънчаров каза...

Боже, Томи, то трима няма, ти говориш за 100 човека! Иначе мерси за пожеланието! Но вече изнемогвам страшно от непосилната и така самотна борба. Сили не ми останаха вече. Имам чувството, че съвсем скоро ще се сгромолясам от напрежението...

Анонимен каза...

Не забравяйте все пак, че сам се лишихте от правото да бъдете учител. Сам си го причинихте. Отговорността е ИЗЦЯЛО ваша.

Анонимен каза...

Простено ти е.

Томи Томев

Ангел Грънчаров каза...

Естествено, че сам се лиших от правото да бъда учител. Права сте напълно. :-) Въпреки че не рассуждаете изобщо що говорите...

У нас да си учител се иска да си роб, аз пожелах да съм свободен, аз бях свободен - и по тази причина се "самолиших" от правото да учителствам. Да, у нашенско учителите следва да са роби, свободни личности за учители у нас не стават! :-)

Анонимен каза...

Напротив. Не стават за учители ония, които не могат да се спогодят с никого - нито с учениците си, нито с началниците си. А после пищят като приклещени ярета.

Ангел Грънчаров каза...

Аз се спогаждам с абсолютно всички, другарко. Само със самозабравили се директорки не се спогаждам.

Пак се изявявате като лъжкиня. Аз съм прочут с това, че се спогаждам с всякакви ЧОВЕШКИ същества...

(Избягвайте тъй ефектни метафори като "приклещени ярета", знам, че сте ми бясна, но си сдържайте емоциите. Днес е ден за прощка, а вие пак беснеете... засрамете се малко!)

Анонимен каза...

Защо ли е така самотна битката ти Ангеле. Сигурно има отговор на този въпрос, но какъв ли е той, аз не смея да гадая. Ние хората сме много различни. Не е коректно да поставяш всички под общ знаменател. Силни думи казваш, но едва ли всички българи са "достойни" за тях.

Томи Томев

Ангел Грънчаров каза...

Да, сигурно има отговор за самотата ми, Томи. Но е факт. Сигурно аз съм изцяло виновен за това. Най-вероятно е точно така...

Анонимен каза...

"Като приклещени ярета" е сравнение, а не метафора, главчо! Ще ползувам каквито сравнения ми е угодно, панимайш ли ме?
Иначе на всички колеги и ученици е известно, че си чрезмерно конфликтен и неприятен човек.

Анонимен каза...

Гранчров не се е лишил сaм от правото да бъде учител. Искали са да му запушат устата, като са го уволнили. Но дори уволнен, той пак е свободен човек и докато е жив, няма кой да му запуши устата.
Самият факт, че свитата от безгръбначни лакеи на директорката толкова активно плюе по Грънчаров, показва безпрецедентен страх от него.

Анонимен каза...

Защо Директорката и нейната свита от безгръбначни лакеи изпитват такъв безпрецедентен страх от Ангел Грънчаров? Опитът да му запушат устата,като го уволнят, не е довел до нищо.И уволнен, Грънчаров си остава свободен чокек и докато е жив, няма да се намери някой, който да му отнеме тази негова вродена свобода!

Анонимен каза...

Тия, дето така силно мразят Грънчаров сигурно са се надявали, че като го уволнят и като се подиграят с него за втори път, той ще капитулира, ще се скрие в миша дупка и ще млъкне завинаги. Само че това не се получи, напротив, Грънчаров още по-упорито продължава да води борбата си за свобода в образованието. При това положение ако неговите врагове имаха поне капчица акъл (и ако бяха поне малко по-малко злобни) отдавна щяха да са разбрали че не могат да го победят, че са напразни всичките им усилия. И щяха да се видят принудени да седнат на масата на преговорите. Да, но те продължават да се инатят. Което показва колко им е акъла. Те пак един ден ще се видят принудени да седнат на масата на преговорите, но сигурно се надяват това време да е толкова далеч, че на тази маса да не може вече да седне Грънчаров, техният толкова мразен враг. Надяват се чисто и просто ако не друго, то поне да умъртвят този ненавиждан от тях човек. Всеки прави каквото може, те могат явно само това - да убиват.

Анонимен каза...

Всеки ден се надявам Грънчаров да не капитулира. Той ми е едно от катадневните забавления - да му гледам глупавите терзания, които лично си е причинил и продължава да си причинява. Лошото е, че ги причинява и на семейството си.

Анонимен каза...

И кое толкова е забавното в тъй "глупавите" терзания на един несправедливо уволнен учител? Вие някакъв изрод ли сте? Защо толкова силно мразите истински достоен учител и човек като Ангел Грънчаров? Бихте ли ни разказал повече за себе си, станахте ми изведнъж интересен..... :)))

Анонимен каза...

КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ ОТ ТЕТ ЛЕНИН И ОТ ЦЕЛИЯ ГРАД, ЕЛАТЕ МАСОВО В СЪДЕБНАТА ЗАЛА ДНЕС ЗА ДА ПОДКРЕПИМ НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА ГОСПОЖА АНАСТАСОВА, КОЯТО ТОЛКОВА СТРАДА ОТ ВСЕКИДНЕВНИТЕ НАПАДКИ НА ТОЗИ ИЗРОД И НЕКАДЪРНИК ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!! МОЛЯ ВИ ОСТАВЕТЕ ВСИЧКИ СВОИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ЕЛАТЕ В СЪДА!!!!!!!!!!!! ПРЕДЛАГАМ УЧИЛИЩНОТО РЪКОВОДСТВО ДА ОБЯВИ ДНЕШНИЯ ДЕН ЗА НЕУЧЕБЕН!!!!!!!!МИЛИ УЧЕНИЦИ, И ВИЕ ЕЛАТЕ В СЪДА ДА ПОДКРЕПИМ НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Която ниска душица лъже, тя и краде!Която краде, тя и убива!
Нравствен закон, който директорката Анастасова и подлизурките й за пореден път
доказват пред очите ни! И няма, нито оценка за тях от околните им уж учители, ни вопъл, ни стон! Ни тояга по лъснатите им, като на маймуни задници! С тяхното пъклено, дяволско, безчовечно, убийствено и престъпно обезправящо "дело Грънчаров"! А то е: жалко и смехотворно да уволняваш с измислени и скалъпени, с очевадно лъжливи, фалшиви, нечистоплътни и несъстоятелни доказателства и обвинения истинския Учител в ПГЕЕ, а не мижитуркващите и подлизуркващите нищожества! Грозотия и вмирисване драги обезчовечени "учители" от ПГЕЕ вее от вашето безхаберие, от гадно вонящото ви на безразличие към справедливостта и на скапана душевност мълчание! Не ми се мяркай повече такава пред очите! Паплач страхлива, загубена и опростачена, не учители!
Какъв ти, Левски! Каква ти, Чиста и Свята Република...Какви два лева и какви пет гроша...Майко България! Когато си залята, без извинение, от учители-убийци и лайнари! Предстои да видим - съдиите!

2018.02.19г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Много хубаво - нека да дойдат и учениците, да видят що за осова им е директорка и презрението им към нея да е за цял живот!
Тази инициатива на лудата!!!!!!!!!! може само да е в полза на Грънчаров, както всичките написани до сега от лудата!!!!!!!!!!!!!!!!!!! идиотщини излагат преди всичко директорката.

Анонимен каза...

НЕ СЪМ ЛУДА!!!!!!!!!!! САМО ЗАЩОТО КАЗВАМ ИСТИНАТА ЗАТОВА ЛИ МЕ НАРИЧАТЕ ЛУДА??????!!!!!! КОЙТО КАЗВА ИСТИНАТА ЛУД ЛИ Е???????!!!!!! НЕ АЗ СЪМ ЛУДА, ЛУД Е ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!! И ЗАТОВА ТОЙ САМО ЛЪЖЕ!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Аве що стана с судебното дело?

Анонимен каза...

ГРАНЧАРОВ НЕ ДОЙДЕ НА ДЕЛОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЯ СТРАХЛИВЕЦ ГО НЯМАШЕ В СЪДЕБНАТА ЗАЛА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ИЗЛОЖИ СЕ СТРАШНО!!!!!!!!!!!!!!!!!! БИЛ ДАЛ МОЛБА ДА ОТЛОЖАТ ОТКРИВАНЕТО НА ДЕЛОТО И НЕ ДОЙДЕ ДА Я ВНЕСЕ ЛИЧНО АМИ ГО НЯМАШЕ И ПО ТОЗИ НАЧИН ОБИДИ СЪДИИТЕ С НЕУВАЖЕНИЕТО СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕКА ДА ЗАГУБИ ДЕЛОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАСЛУЖАВА СИ ГО!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЛКОВА СЕ РАДВАМ ЧЕ СЕ ДЪРЖИ ТАКА ЛУДЕШКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

гАд каза...

Много силни думи Грънчаров, но пишеш глупости.
Имало е опит да бъде освободен Левски, но и турците са се постарали това да не се случи.

Ангел Грънчаров каза...

А, "опит" е имало, казваш... бравос, бравос! "Опит" значи имало, и какво от това?

А какво ще кажеш за настояването на граф Игнатиев Левски да бъде съден като криминален - за да бъде непременно осъден на смърт? (Преди да определиш нещо като "глупости" трябва да си напълно убеден, че тия самият не казваш глупост... а това става с усилено мислене...)

гАд каза...

И какво общо има моето твърдение за опита да се освободи Левски с настояването на граф Игнатиев?

Твърдиш, че българите не са си мръднали пръста за да освободят Левски, което не е вярно. Кратко и ясно.

Ангел Грънчаров каза...

Да, прав си, мръднали са си пръста българите за да освободят Левски. Но с мърдане на пръста Левски е нямало как да бъде освободен. По тази именно причина и е бил обесен. А да бъде обесен е настоявал най-много граф Игнатиев. И това ли отричаш? Кой е подпомогнал желанието на графа да бъде изпълнено? Сега сфащаш ли вече каква е връзката на двата момента? Все пак требе поне малко да се мисли, нали така?

гАд каза...

Графа дори не го коментирам.
Не ставало с мърдане...Да, не са знаели къде ще бъде съден, нито че ще бъде обесен в София ...
Съответно няма как да се съглася, че не са направили нищо. Тези които са знаели са направили това което са могли спрямо информацията която са нямали.

Ангел Грънчаров каза...

Сигурно е както казваш. Но въпреки това звучи като оправдание. А оправданията не помагат никому. Този е критерият за разграничаване на свободния от несвободния човек. Свободният не търси оправдания, а след като е направил ВСИЧКО, КОЕТО Е МОГЪЛ, се примирява с онова, което е станало (не без неговото участие)...