Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 25 февруари 2018 г.

Граждани са направили искане с подписка до образователните институции във връзка с моя казус



На страницата ми във Фейсбук приятели ми съобщиха, че са направили искане с подписка до образователните институции във връзка с моя казус; ето нейния текст:

До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката

ИСКАНЕ

от група граждани

Госпожо Началник
Господин Министър,

Следим от години ситуацията в пловдивската ПГЕЕ и по-точно конфликта между директорката Стоянка Анастасова и учителя по философия и гражданско образование Ангел Грънчаров. Висшестоящите длъжностни лица и инстанции са уведомени за всичко от самия учител, но те години наред не реагират ефективно – и затова е крайно време да се намесим и ние, гражданите.

В същината на конфликта не е трудно да се вникне. По наша преценка, на госпожа Анастасова, липсват някои качества за управление в съвременни условия, а именно диалогичност, гъвкавост, умения за общуване и толерантност към чуждо мнение. Едно "Умолявам ви да не описвате в блога си събитията в училището!" и осигуряването на условия за дебат вътре в самата училищна общност, биха предотвратили нуждата от нагласени проверки, купищата доклади, предложения и жалби на г-н Грънчаров и биха направили безпредметно двукратното уволнение не само на дългогодишния титулярен учител по философия в ПГЕЕ, но и на съпругата му, в крайна сметка биха спестили тежки съдебни дела, хиляди левове обезщетения за незаконни уволнения, плащани от бюджета на училището, а всъщност и от нас, данъкоплатците. Съдът не е място, където може да се реши въпросът дали учителят се справя с работата си. Сигурни сме, че скоро некомпетентни директори и инспектори също ще бъдат инструктирани да не се месят в работата на учителите.

Разбира се, в цялата тази история до голяма степен играят роля и противоположните политически възгледи и ценности на г-жа директорката и на г-н Грънчаров, вероятно е налице завист спрямо постигнатото от него, а нищо чудно и страх от промяна или загубване директорския пост, но основна причина според нас е липсата на комуникативни умения у споменатата директорка, в които се уверихме лично при посещенията си при нея.

Поради това, ние, гражданите, няма да се съгласим с крещящата несправедливост и с беззаконието, изразяващо се в това, един талантлив, нестандартно мислещ и толкова необходим в процеса на промените в образованието учител да бъде изхвърлен като ненужен от системата и оставен без работа близо 3 години. Г-н Грънчаров фактически е лишен от правото да упражнява професията си поради фалшификацията на директорката, набедила го за "некадърен", само защото не сервилничи пред нея и защитава законните си права.

Рано или късно това безпрецедентно своеволие трябва да бъде наказано – макар че страхът и тежката психологическа и нравствена атмосфера в училището да са толкова отровени, че се стига дотам дори и съдът да е подвеждан чрез нагласени компромати и лъжесвидетелства.

Припомняме Ви, че г-н Грънчаров два пъти беше уволняван по крайно обидния за него параграф „липса на качества да бъде учител”. При първото съдебно дело заповедта за уволнение бе отменена от триинстанционен съд, сега се води второ, напълно аналогично съдебно дело. Синдикатът на работодателите от образованието към КНСБ успя да организира двукратното уволнение и на неговата съпруга Дарина Грънчарова, начален учител и учител по английски език, с две магистратури.

Излишно е да споменаваме, че лицата, които си позволиха тези репресии, съвсем игнорираха тежкото сърдечно заболяване на Грънчаров, влошено в резултат на безжалостните репресии над него и съпругата му.

Ангел Грънчаров е учител, от години поддържащ свои образователни блогове, в които разглежда най-актуалните проблеми на образованието. Той фактически си е изградил една образователна виртуална общност, част от която сме и ние. Той така или иначе непрекъснато учителства чрез модерните технологии – и това всеки интересуващ се може да установи сам. Има напълно свободен достъп до неговите книги и учебни помагала, до издаваните от него списания и вестници (освен в хартиен вариант те имат и онлайн-издания). Поради това, ние се осмеляваме да се противопоставим на мнението на директор, инспектор, ако трябва и на съд.

Периодическото му изгонване от образователната система го ощетява и морално, и психически, и финансово, а нас, българските граждани, лишава от възможността нашите деца и внуци да се ползват от неговите способности – за осъществяване на истински качествено, съвременно и пълноценно образование на децата и внуците ни. Ние, негови колеги, родители и ученици, граждани имаме нужда от този учител, не следва нашето мнение да бъде пренебрегвано.

Затова категорично заявяваме, че няма да позволим самозабравили се бюрократи да пречат на образованието и личностното развитие на нашите деца и внуци; по тази причина настояваме:

1.) Считаме за напълно основателно и възможно в най-кратък срок да проверите и да дадете пълна гласност пред обществеността относно това на колко места в Пловдив и в областта хора без необходимата квалификация преподават философски учебни дисциплини.

2.) Като длъжностни лица на висока позиция сте длъжни да поемете по избран от Вас начин цялата отговорност за произвола и беззаконията на директорите на пловдивските училища, вършени пред очите Ви – включително и на тези, които отказаха да назначат г-н Грънчаров на овакантени учителски места, за които той три години безуспешно кандидатства.

3.) Като се има предвид гореизложеното и като се изхожда най-вече от неоспоримите качества и заслуги на г-н Ангел Грънчаров очакваме най-после да излезете от ролята си на пасивни и безразлични наблюдатели, да поемете отговорността си за случващото се и да поправите причинената му несправедливост като намерите и предложите работа на г-н Ангел Грънчаров и то на достойна, отговаряща на високата му квалификация длъжност.

4.) Общо вече 3 години Ангел Грънчаров бе лишен от преподавателски права заради капризите на директорката Стоянка Анастасова. Тъй като Вие допуснахте това да се случи, даваме ви възможността да се реванширате, поради което настояваме да го допуснете до участие в конкурс за директор. Доколкото ни е известно, в Пловдив има доста училища, чиито директори са на пенсионна възраст.

Очакваме отговора Ви на посочения телефон и адрес в определените за това законни срокове.

Пловдив, 21 февруари 2018 г.

Подписали:

1. Мария Стойчева Василева учител
2. Владимир Маринов Петков университетски преподавател
3. Томи Иванов Томев частен бизнес
4. Никола Марков Ташев
5. Цветан Николаев Ташев университетски преподавател
6. Явор Лилянов Ганчев.
7. Диана Николаева Попова Варна
8. Жанета Атанасова Николова Варна
9. Георги Костадинов Василев инженер
10. Стефан Василев Василев учител
11, Виолета Василева Чинчева университетски преподавател
12. Галина Маркова Герзилова Чикаго
13. Сашко Ангелов Павлов Университетски преподавател
14, Росица Петрова Христова студентка
15. Ивайло Нейчев Нейчев
16. Анна Велева Попова Лондон

за контакти: 0888882064

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

8 коментара:

Анонимен каза...

Ааа, има богати роби = глупаци, моля слез на Земята...

Иначе е верно, че са различни, ама пак роби - че в Америка робите като ги внесоха бяха все различни, ама роби, а?... Това се помни и досега в Америка и черните не смеят срещу бял, че ще има бой... Тоя неофициален расизъм е навсякъде в Америка, просто не си бил там дълго и ше го видиш...

Не знаех че си бил в армията - кога?? Преди Ленинград ли??

Свобода в БГ, спри да ме разсмиваш - вие сте залошници на Русия и великите сили, дори немате ум за грам свобода, нема как да я имате предвид на историята ви (ни)...

>>>>

Струва ми се че едно нещо ти убягва - в Америка статистиката е вездесъща, само ги попитай колко умират ухапани от змия, прегазени от влак или ударени от паднала тухла - всичко знаят...



Така е и за доходите - където живея (Австралия) се знае всичко - едни са над 50 000 годишно, други под... Знаят се по количество и всичко... Тука е комунизъм, ама построен, а не руските изцепки... И ти казвам, не е кеф (турска дума)...



Но това което ти убягва е равенството - точно както комунизма... Доста сме равни тука...



Ако ще си 15-те процента - моля заповядай, стани Бил Гейтс... Иначе си роб и го духаш, разбра ли западното робство, ей, ама си тъп, а?...



Учителите тука са такива креатури че като те познавам ти казвам едно - това нема да го работиш и два дена, а ще избягаш в Русия, където ще си човек поне, а не робот-мутант...



Ей, имаме проблеми с твоо интелект, а?

А. от Австралия

Анонимен каза...

Бе пич, мислиш ли че аз след толкова години комунизъм + Запад не знам предимствата на Запада??

Ми трябва да съм луд тогава, егати...

Знам ги, ползвам ги, единственото което ти казвам е, че не са рай както си мислиш...

На Запад дисциплината е много по-нетолерантна към такива като теб, тука ако си учител и плюваш, ще те свършат за две седмици и няма да се чуе повече за теб...

Тука учителите (и в Америка още повече) са отвратителни механици, каквито ти не си виждал през живота си...

Тръмп предложи да ги въоръжава след безкрайните стрелби из американските училища...

Реалността е, че ти, поради неразвитото бълхàрско общество, имаш свобода каквато никой австралийски или американски учител не може дори да помирише...

Това между другото го дължиш на Русия, но за съжаление BG е страна на долни твари, дедовъльовци до един, затова тя никога не може да последва Русия - все едно черешовотопчести селяни да правят ракетно оръжие, как се вижда това на долнобанската ти кратуна?...

Гледам че кукитата (английска дума - cookies) нещо в Бълхария не e на кеф да ce приемат oт байганьовците - както са се хвърлили на ритейл и алумни напоследък, бас държа че не знаеш кво ca, но е там, във ваште излияния... Ама смех, с кукитата не става, че ще сте нещо като куку, ах, зло съвпадение... Затова се появяват... бисквитки. Ще приемаме "английски" ама ще си го въртим както ние искаме, като баба на село, ок?...

Бай Ганьо е толкова отвратително тъп и пълзящ, че да ти кажа едно нещо - той не се и ориентира на световната сцена въобще - без Русия дните са ви преброени... Изобщо няма да има страна Бълхария след 20-30 години, ако не е Русия...

Но Русия си стои, както случайно си чул, има безброй руски изобретатели и капацитети (единствената технически способна страна, поляците и чехите са нищо друго освен немски тор)... А вие турски...

Ти наистина не разбираш фундаментални неща, чудя ти се как може да си толкова тъп, но го обяснявам с едно - Запада е френски, английски, а ти от това не знаеш и бъкел и се давиш в местната помия...

Не казах немски, нали? Ами това са тъпанарите на Европа, машинопроизводители с една мозъчна клетка... Създали комунизма с тъпунгера Маркс, седял в английската лондонска библиотека и не можел да каже и пет английски думи накръст, за голямо свое тевтонско учудване... Наистина съчувствам на безбройните малоумни бълхàри, избрали да отидат в тая болна умствено страна... Те ме разбират кво имам предвид, за теб не е по силите ти...

Та това е - добре дошъл в западното робство, ако мислиш че Тойоти се правят от възторжени социалистически личности, ах как се къжеш, философик мой...

Те ти и илюстрация за китайския начин на работа, и забележи, нема протести... Казва се на английски sweatshop = точно ленинския израз Потосмукачна система... Цеховете за работническо изтезание - докато Запада си е направил човешки права, ама те не важат нито при вас, нито в Китай, ok?...

Ще пораснеш скоро, ако ти пиша още малко, a?...

Еnjoy !

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Ето че те ядосах. :-) Аз ти казах, че ще ми се ядосаш. Не е възможно на нашенец, като му направиш добро, да не те намрази. И да не почне да те обижда. А аз ти направих добро като ти казах как мисля, та да знаеш, че е възможно друг човек да не мисли като теб. Е, ти не ме разбра и си ми се ядосал. Какво означава това, какво то говори няма да ти го кажа. Но ще кажа само това, че реагираш както реагира масовия човек. Масовия човек е този, когото ти самият наричаш "роб". Но той не е все пак роб. Масовият човек има свобода, но не знае що да прави с нея и сам се е отказал от нея.

Аз съм философ. Няма как да разбереш защо така мисля и как точно мисля. Аз ти го обясних, но ето че не щеш да разбереш. Инатиш се. Твоя воля. Но това, че мислим различно не значи, че аз съм тъп и прочие. Това са глупости. Сам го знаеш прекрасно. Ето че реагираш като обикновен български комуноид, който като види някой, че не мисли като него (самият комуноид обаче изобщо не мисли, а само си повторя това, което си знае), се фаща за кобура.

Да, бях две години войник преди университета. Писал съм за преживелиците си в казармата. Имам книжка за тия истории. Много са поучителни. Можеш да ги видиш, на свободен достъп са.

Та запомни: западният масов човек може да е тъп, може да е идиот, може да работи като вол, може да е всичко, но роб не е. Казах ти що е роб. Не може да имаш собственост и във всеки момент да можеш да напуснеш работа, град, страна и да си роб. Западняците са много мобилни, не стоят на една работа цял живот. Това е признак, че роби не са.

По причина на това, че не знаеш що е свобода, обявяваш западните хора за роби. (Китайците и руснаците обаче не са роби, а?) Объркани са ти представите. Не мислиш достатъчно. Ще те светна: истински свободен е оня, който не робува на никакви представи. Истината освобождава, Христос го е казал, но въпреки че се мислиш за християнин не разбираш що е казал.

Ще се наложи да правя уроци по свобода. И то уроци по свобода за простаци (нали има такива поредици?). Пределно елементарни ще ми се наложи да ги правя. Та да обясня този феномен на действително свободният човек, именно западният човек, който много работи, стреми се към успеха си, доставя си пълноценен живот, радва се на живота, пази си демокрацията, е, нека руските идеолози-пропагандисти да го наричат "роб", на него от това не му пука. Западния свободен свят се крепи на действително свободните хора, които може като теб сами да се мислят за несвободни и за роби, но това не ги прави такива. Истината е важна, щото тя освобождава...

Приятно мислене ти желая! Нашата дискусия може да продължи още много и е полезна, стига да не се изнервиш съвсем и да почнеш да ме плюеш като ония червени червеи. :-)

Ангел Грънчаров каза...

И още нещо накрая. Възможно е голямата част от западните учители да са роби на системата като учителите у нас. Възможно е такива учители като мен и на Запад да не ги търпи. Но на Запад нещата са устроени така, че човек, ако е кадърен, има шанса да постигне успех и дори признание, у нас е точно обратното, у нас некадърниците просперират. Западът затова е толкова богат: щото дава шанс на кадърните да преуспяват. А кадърните са освен талантливи, са и свободолюбиви. Колкото човек е по-кадърен, толкова е по-свободолюбив. И толкова е по-малко роб. Талантливият човек роб не може да бъде и се бори с всеки опит да му отнемеш свободата. Тази е разликата. Неталантливите хора са щастливи когато им отнемеш свободата, щото са по-спокойни. Темата е голяма, но ти казвам засега само това. Та да продължиш нататък сам.

Анонимен каза...

Ангеле, изпращам ти това на твоята страница и се надявам да не се разсърдиш. Бих искала да го прочетат тези 1300 човека, които си приел за свои приятели.

Maria Vassileva, Markovo, Plovdiv Province

Ангел Грънчаров каза...

Не се сърдя, напротив, благодаря! 5000 са ми приятелите във фейсбук. Наистина е много интересно колцина от тях ще се сетят да подкрепят подписката, която групата граждани предлагате. Чудесен тест се получава! :-) В групата в моя подкрепа пък са близо 2500 човека. :-) А в самият ТЕТ-Ленин са около 1000! :-) По-хубав тест от вашата подписка - сполай му кажи!

Анонимен каза...

ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!!!!!!!!!! САМО 16 ЧОВЕКА СА ПОДКРЕПИЛИ ТАЗИ ЛУДЕШКА ПОДПИСКА В ПОДКРЕПА НА ЛУДИЯ НЕКАДЪРНИК ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! А ЗАД ЛЮБИМАТА НИ ДИРЕКТОРКА СТОИ ЦЕЛИЯТ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ НА ТЕТ ЛЕНИН ПЛЮС ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА МАШИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЕ СМЕ МНОГО ПОВЕЧЕ И ЗАТОВА НИЕ СМЕ ПРАВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И НАШЕТО ДЕЛО Е ПРАВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПОБЕДАТА ЩЕ БЪДЕ НАША!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ГРАНЧАРОВ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА БЪДЕ УЧИТЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА НЕ ГОВОРИМ ПЪК ЗА ТОВА ТАКЪВ НЕКАДЪРНИК КАТО НЕГО ДА БЪДЕ ДИРЕКТОР НА УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИКОГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! САМО ПРЕЗ ТРУПА МИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДОКАТО СЪМ ЖИВА ЩЕ СЕ БОРЯ С ТОЗИ НИКАКВЕЦ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КОЙТО ОБИДИ И ПРОДЪЛЖАВА ДА ОБИЖДАТ ТОЛКОВА МНОГО МИЛАТА И ТАКА ДОБРА ГОСПОЖА АНАСТАСОВА И ЗАТОВА ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ НАКАЗАН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Здравейте, г-н Грънчаров,
С интерес следя блога и публикациите Ви.
С удоволствие бих ви поканил на беседа и изследвания в нашия институт - аз съм председател на катедра по вътрешни изследвания към Института за изследване на тъпунгерите.
Вие сте рядък екземпляр, по родните ширини не е имало такъв тъпунгер от години и вероятно няма да се роди в скоро време. Да ви не препарираме приживе, елате да ви изследваме, много ще ни помогнете.
Изследванията са платени. Ако сте навит: ул. Кукленско шосе №4, психодиспансера.

Търсете професор Тъпунгеров