Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 5 февруари 2018 г.

Имаме ли нужда от духовни наставници?



Ами младите имат ли такава нужда? Днешните учители подготвени ли са да изпълняват тази толкова отговорна духовна роля или мисия? Какво става с хората, чиито духовни потребности атрофират по причина на това, че живеем в ситуация на страшна бездуховност, в ситуация на кошмарна духовна празнота или безпътица?

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

8 коментара:

Анонимен каза...

ГРАНЧАРОВ НАМЕКВА ЗА СЕБЕ СИ И ИСКА ДА НАМЕРИ БУДАЛИ КОИТО ДА ГО НАЕМАТ СРЕЩУ ПАРИ КАТО ТАКЪВ "КОНСУЛТАНТ" ЗАЩОТО ТОЙ СЪВСЕМ ОСНОВАТЕЛНО БЕШЕ ИЗГОНЕН ОТ СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО НИ КАТО ДОКАЗАН НЕКАДЪРНИК!!!!!!!!!!!!!!! ХОРА, ВНИМАВАЙТЕ ЗАЩОТО ТОЙ ИСКА ДА ВИ ИЗЛЪЖЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ НЕ СТАВА ДАЖЕ ЗА УЧИТЕЛ, ТА ЗА "КОНСУЛТАНТ" ЛИ ЩЕ СТАВА?????!!!!!!!!!!!!!! ХА!!!!!!ХА!!!!!!! ХА!!!!!!!!!! ЩЕ УМРА ОТ СМЯХ!!!!!!!!!!!!!!!! ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАКВИ "КОНСУЛТАЦИИ" ТОЙ МОЖЕ ДА ВИ ДАДЕ ЩОМ КАТО ДОРИ НЕ МОЖА ДА СИ ЗАПАЗИ КЕЛЯВАТА РАБОТА КАТО ПРОСТ УЧИТЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! МИСЛИ СЕ ЗА УМЕН, А НЕ МОЖА ДА СИ ЗАПАЗИ ТАЗИ НЕ КОЙ ЗНАЕ КАКВА РАБОТА!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТАКА ЧЕ ВНИМАВАЙТЕ МНОГО С НЕГО, НЕГОВИТЕ КОНСУЛТАЦИИ СА ДОКАЗАНО ЛОШИ!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ САМИЯТ Е ЕДИН ДОКАЗАН ЛУЗЪР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЛУЗЪР-КОНСУЛТАНТ Е ПРОСТО СМЕШНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Някои категории деца и младежи имат нужда от ментор - възпитател и пример за подражание. Това са децата в домовете за сираци, децата и младежите в риск - наркомани, малолетни престъпници, малолетните проститутки...

Много е важно обаче кой може да поеме отговорност да работи с тези деца, ако ще е някой като тебе, Грънч, дето ще ги учи на хомопропаганда по текстовете от Истанбулската конвенция, май ще е по-добре за децата сами да се оправят в живота.

За децата в нормални семейства е абсурд да си пъхаш гагата,защото веднага ще ти я счупят и с основание.

На възрастни хора може да помагаш, само ако те осъзнават нуждата и сами поискат такава помощ. Това обикновено са наркомани, алкохолици, хора в депресия.

Може би ако говориш с психолозите и психиатрите в пловдивския психодиспансер, ще ти намерят хора, които имат нужда от помощ. Не знам обаче кой ще ти плаща да работиш с тях.

Анонимен каза...

"Духовен - личностен, житейски - консултант или наставник" - според мен личностният профил би трябвало да съдържа сериозни образование и интереси в хуманитарната сфера, както и богат и продължителен опит - както творчески /издадени собствени художествени и публицистични произведения/, така и богат жизнен и професионален опит - например преподавателски. Ако към това добавим и активна гражданска позиция остоявана неотклонно, то просто няма как да нямам предвид да препоръчам и автора на този блог, когото не познавам лично, но следя текстовете и изявите му от години.
арх. Владимир Арнаудов

Анонимен каза...

Напълно подкрепям г-н арх.Арнаудов, но имам едно допълнение - скромност и без постоянно себеизтъкване - с основание, или без основание...

Анонимен каза...

В днешно време (най-вече - в Зпадна Европа и в САЩ) има психотерапевти, но услугите им не са евтини и цепят секундата. Свършва ти часът и те прекъсват на средата на изречението или на думата. Поне по филмите е така.

Nedelin Boyadjiev

Ангел Грънчаров каза...

Да, на Запад тия услуги са скъпоплатени. Не са за всеки. Психотерапевтите са по-платени от адвокатите даже. Но моята идея за тукашните ни условия е друга. За пари тук не става дума изобщо. (Разбира се, който иска да помогне на духовния си наставник финансово не пречи да му даде нещо, нали и той трябва да живее някак, но има и други начини човек да се реваншира, примерно, като му направи някакво добро, като му помогне с нещо, не непременно с пари, парите не са всичко на този свят, хей, хора, разберете поне тази толкова проста истина!) Според моето виждане всеки човек, искащ да живее пълноценно, като пълноценна личност, има нужда от духовно наставничество, дори и по-напредналите. (Самите духовни наставници имат нужда на свой ред от духовно наставничество, а най-високо в тази пирамида стои... Бог, Христос е духовният наставник на най-напредналите в духовно отношение наставници!). Аз искам да пробвам (докато съм безработен, а се очертава да бъда безработен още дълго време, може би докато съм жив - доколкото изобщо ми е отредено да живея тепърва!) значи искам да пробвам такова една личностно и духовно консултиране включително и като използвам възможностите на Мрежата, а също така и на конвенционална медия, каквато е Пловдивската обществена телевизия, искам там да апробирам това нещо, като нещо съвършено ново, не знам доколко си запознат с т.н. философско консултиране, писах за това, то е нещо значително по-висше от чисто психологическото такова. Та ще опитвам, да видим какво ще се получи. Новите неща у нас трудно пробиват. Нали знаеш как хората някога са имали духовни наставници в лицето на своите свещеници? Ходили са не само да слушат неделна проповед, но и на изповед, това нещо днес по църквите ни почти не се практикува - или се прави калпаво. В образувалият се вакуум трябва по моето разбиране да се намести... философията. Тя отдавна е правила нещо такова, но сега следва да почне да го прави съвсем осъзнато. Този ми е замисълът. Как ти звучи?

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, това е моята най-голяма грешка в живота. Да се опиташ да преобърнеш към добро нашенец...
"Няма по-сляп от този, който не иска да види..."
Той не иска да види, г-н Грънчаров!
Той всичко знае, всичко може, всичко...
За него навсякъде е едно и също!
За него само той си е най-хубав и велик...
Е...

Dimo Raikov

Ангел Грънчаров каза...

Уважаеми г-н Райков, мисля че не е било съвсем напразно това, което сте правил във визираната посока: да обърнете към добро нашенци - и то от тия, които "всичко си знаят". Аз лично смятам, като изхождам от опита си с общуване предимно с млади хора (цял живот съм учител), че даже и типичната твърда българска глава в редки случаи може да бъде поне малко повлияна - за да почне да се позамисля. От 100 глави една да прихване мисълта - пак е нещо. А иначе сте прав, завършеният глупак (немислещият) на ум не може да бъде научен, глупостта, по думите на Кант, е нелечимо заболяване. А дали пък е лечима лошотията (нравствената порочност)? Аз смятам, че е по принцип нелечима, но... принципите са за това понякога да ги нарушаваме... :-)