Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 22 март 2018 г.

Думи на благодарност към съболезнованията на приятелите



Тази сутрин, като видях, че във Фейсбук са ми изказали съболезнованията си повече от 200 човека, събрах сили защото се почувствах длъжен да напиша следното (моля, приятели от блога, приемете тези думи и като благодарност към вас):

Благодаря на всички за съболезнованията и добрите думи на подкрепа в този тежък за мен момент! Наистина е много тежко, мъката ми е голяма: в тази часове осъзнах колко много съм обичал жената, която ме е родила, възпитала, подкрепяла, обичала, която се е грижила за мен толкова много години, която мислеше за мен до последната си минута!

Вчера, улисан в подготовката на погребението, бях в някакъв ужасен душевен ступор, не бях мигнал в нощта, която майка ми береше душа и в която угасна както угасва свещ, съвсем тихо: тя и със смъртта си, милата, успя да ме пощади. Тази втора тежка нощ, в която е бдението около ковчега, ме спаси една бабичка, която снощи дойде и ми заяви, че ще стои цяла нощ до ковчега, а пък мен ме отпрати да легна и да опитам да заспя. (Ако не беше сторила това, аз нямаше да мигна втора нощ и щях да рухна и физически, и психически, и всякак!)

Макар и трудно, съм заспал, бях капнал, спал съм около 3 часа. Събудих се и изведнъж осъзнах цялата истина за това, което е станало: почувствах болката от огромната празнина, мъката, която вчера някак сподавях, нахлу - плаках като дете близо час. Съпругата ми до мен също плачеше и се опитваше да ме утеши. Сякаш камък ми падна от сърцето като си поплаках: ние, мъжете, плачем много рядко, само когато в душата ни има някаква кървяща, много болезнена рана...

Но почувствах, че ако не бях плакал, болното ми сърце нямаше да издържи цялата мъка; Бог ми помогна със сълзите да се освободя поне малко от нея. Сега се чувствам малко по-добре.

Пуснах компютъра, видях, че повече от 200 приятели сте ми изпратили съболезнованията си. Това много ме трогна, благодаря ви още веднъж! Благодаря и на добрия Бог, че направи така, че за сетен път ми помогна и ме спаси от огромното напрежение! Човешкото сърце не е камък, че да издържа такива огромни тежести.

Искам, виждате сами, мъча се с думи да изразя поне малка част от това, което ми е на душата, но не мога. Истината е жестока: отиде си моята толкова човечна и добра, раздаваща добрината и човечността си майка! Светът стана съвършено друг без нея! Зейна огромна празнина в него.

Но ето, в тези нощни часове осъзнах, че оттук-нататък ще ме крепи единствено светлия спомен за моята наистина необичайно силна в душевно и морално, т.е. в духовно отношение майка! Тя, милата, много пъти ми е казвала:

"Ангеле, това все някога ще дойде, аз ще си отида, няма как; но пък там, където ще отида, ме чакат душите на толкова много хора, които ме чакат, свидна майка, баща, син, сестра, брат, лели, незабравими приятелки; те отдавна ме чакат, аз нещо се задържах, но и аз ще си ида, представям си с каква радост те ще ме посрещнат; та аз ще си отида при моите скъпи хора..."


Та ето как чрез спомена тия свои думи майка ми в този момент ме крепи и от отвъдното, където тя се пресели съвсем скоро; тихичко се пресели, горката, за да пощади мен (и моите най-скъпи хора)...

Да, аз имах страхотна майка, а оттук-нататък ето тази мисъл, този спомен за нея ще ме крепи. Тя, милата, ще продължава да бди за мен и от отвъдното!

В този момент си представям колко ще бъде щастлива душата на моя свиден брат Ивайло, който почина преди близо три години; той, милият, също силно обичаше нашата обща майка, но го покоси ужасна болест; отиде си доста млад; но ето, сега ще посрещне душата на своята скъпа майка, която вече се пресели там, където е другият й син вече повече от две години (той почина на 21 април 2015 г.).

А майка, милата, макар и възрастна, тогава успя намери душевна сила да понесе ужасната мъка по него. И това как ние двамата с нея взаимно се подкрепяхме тогава, ето и този спомен сега пък крепи мен.

Простете, че пиша тия толкова лични неща, но така съм устроен, такава е душата ми, ако не направя нужното да претворя емоцията (и мисълта) си в думи, не бих могъл да издържа; за мен (а вероятно така е при всеки друг човек) това е начин да се съхраниш, да не рухнеш.

Та затова, приятели, знайте: много разговаряйте за всичко с близките си, с другите хора; този според мен е верният път, този е правилният подход за живеене. Не трупайте несподелени мисли и емоции, а ги изразявайте свободно; това много помага и дори ни спасява.

А днес ми предстои тежък ден, в който трябва да издържа.

Хубав ден ви желая на всички, бъдете здрави!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

19 коментара:

Ясен каза...

Боже!Каква святост си вложил в майчиното сърце. Приятелю твоята майчица е светица, Бог е праведен без мяра, Той ще приеме чистата и душа в любящото си лоно. Ти не само че ще понесеш мъката но и ще живееш достойно и със силата на вярата, защото само така ще се отплатиш на твоята мила майчица. Бог е с теб приятелю. Ясен

Анонимен каза...

Аз преживявам същото и си задавам като теб въпроси, на които не намирам отговор. Животът се дели на "преди" и "след". "След "е безкрайно трудно и болезнено, никакво време не лекува, Вече не сме ничии деца. В един момент се превръщаме във възрастни, които са по-безпомощни и от деца. Изгубили сме единственото същество, което истински, безусловно и безкористно ни обича. Трудно е! Не се свиква. Но ще усетиш, че мама е с теб винаги. Ти част от нея и така ще бъде. Силно те прегръщам!

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за толкова силните думи, които ми казват истина, която сам тепърва трябва за себе си да преоткрия в преживяванията си оттук-нататък. Това за мен ми даде един ориентир, който ще следвам тепърва.

Анонимен каза...

Всички сме тленни и сме само за малко тук на Земята.Да не го забравяме!

Gergana Dzivkova

Анонимен каза...

Моите съболезнования.Бог да я прости леля Данка!

Angel Robertov

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря, Ангел.

Анонимен каза...

Моите съболезнования, Ангеле! Моята майка почина на 17 март в 01:20 часа. Знам какво ти е. Каквото и да кажа няма да ти стане по-леко от това. За съжаление се разделяме завинаги с най-близките си хора. И нищо няма да бъде, както преди за нас. Дано да е намерила покой душата й!

Тодор Марков

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря, Тодоре! Приеми моите съболезнования за смъртта на твоята майка!

Анонимен каза...

Лека и пръст на мойта леля Данче! Завинаги ще остане в сърцата ни, хора като нея с големи сърца и чисти души никога не ни напускат. Почивай в мир!

Daniela Bobova

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря, братовчедке!

Анонимен каза...

Моите съболезнования! Да почива в мир!

Ani Krivitska-Zaprianova

Анонимен каза...

Съболезнования, г-н Грънчаров! Нека да почива в мир майката мадона!
Само който не е загубил майка, не знае що е мъка.
Но Вие сте били до последно с нея, а има много българи, които са нямали и тази възможност...
Поклон!

Dimo Raikov

Ангел Грънчаров каза...

Трудно разбираме и преживяваме този, вече и научно доказан факт, при който духът се отделя от тялото, щастлив от получената свобода. Но ти си философ и вярващ, знаеш, че човешката логика и тази на Бог са различни. Вярвай, тя е добре, смърт няма!

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Бог да я прости!

Ognyan Minchev

Анонимен каза...

Лека и пръст, Ангеле! Много уважавах тази добродушна жена!Никога не ме подмина... Винаги с усмивка!

Eli Moskova

Анонимен каза...

Искрени съболезнования, господине, бъдете силен!

Т. Танев

Анонимен каза...

Ангеле, мили, приеми нашите съболезнования! И все пак хубаво е, че има небеса, където душите на хората отново могат да се срещат! Нека почива в мир!

Ваня и Жак Асса

Анонимен каза...

МОИТЕ И НАШИТЕ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ, МИР НА ПРАХА Й.

Евгений Тодоров

Анонимен каза...

Нямаш избор, скъпи Ангел: прегърни скъпата си майка и я носи винаги в сърцето си. Животът, както и смъртта, са мистерии. Пътят е дълъг.

Адриана Грекова