Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 19 март 2018 г.

Изповедта на една учителка, сега работеща като метачка: "Всеки ден се сблъсквах с ужасяващи гледки в училище..."



Автор: Велина ИЛИЕВА

"Бях учителка. Героично издържах 20 години, а сега мета офиси. Някак по-спокойно ми е.

А вечер, като се върна от работа, гледам телевизия, чета новините в интернет и съм ужасена. От една страна съм шокирана от записите в детските градини и социалните домове, където се тероризират деца. От друга се представям на мястото на възпитателката, която крещи и ги удря и разсъждавам защо е стигнала дотам.

Във всяко стадо има мърша, във всяка професия също има случайно попаднали, но чак толкова много мърша да има, някак не върви. Извън всякаква логика и статистики е.

За камерите в учебните заведения съм! Твърдо! Даже да предават в реално време картината от класната стая. Така всеки ще види какви ги върши детето им.

Но в същото време съм и за една друга мярка! Родителите да поставят камери в домовете си и да разберат защо се държат така децата им. И да потърсят вината и у себе си.

Аз съм търпелив човек и много обичах професията си. Но като започнах да вдигам кръвно и да колабирам от високите граници, като получих трайна невроза и дори косата ми започна да окапва на нервна почва, като за капак започнах да губя и равновесие и хванах хронично безсъние, в един момент поставих нещата на кантар и реших, че трябва да спасявам себе си. Сега сме аз и прахосмукачката, и парцала за прах. Това не е работа за човек с две висши, но е някакво спасение.

За да стигна дотук, всеки ден се сблъсквах с ужасяващи гледки в училище. Преподавах на седми клас, деца на 13 години, които трябваше да се държат като деца. Уви. Половината идваха на училище чак третия час, понеже не могли да се събудят. Част от момчетата миришеха на снощен алкохол и бяха неадекватни. Чакаха голямото междучасие и някои надигаха патрончета с водка, други пушеха настървено дрога.

Всеки спор се превръщаше в кавга, а почти всяка кавга после прерастваше в юмручен бой. Биеха се за момичета, момичета се скубеха за момчета, ритаха се за обиди във Фейсбук, а на тази възраст не бива да имат профили в социалната мрежа, заяждаха се в час, подхвърляха си обидни реплики, момчетата носеха ножчета, едно даже беше домъкнало газов пистолет. ИСТИНСКИ ЧУДОВИЩА В НЕВИНЕН ОБРАЗ!

На 13 години някои имаха татуировки! На 13 години момичетата идваха с тежък грим, с дълбоки деколтета и панталони с ниски талии, облечени точно като малки проститутки. Момчетата имаха боксове, тежки метални гривни и огърлици под пуловерите... А аз се опитвах на фона на цялото това пращящо от хормони и омраза напрежение да преподавам литература. Да ги науча кои са Ботев, Вазов, Смирненски и Йовков. Да ги накарам да обикнат красивото в живота. Глас в пустиня, мисията невъзможна... Докато четях на глас "Епопея на забравените", те се опипваха под чиновете, или си чатеха по телефоните... (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ )

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Анонимен каза...

И ТАЗИ БИВША УЧИТЕЛКА Е БИЛА НЕКАДЪРНА КАТО ГРАНЧАРОВ ЩОМ КАТО Е ДОПУСКАЛА УЧЕНИЦИТЕ И ДА СЕ ДЪРЖАТ ТАКА В ЧАС!!!!!!!!!!!!!!!! ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ УМЕЕ ДА НАКАРА УЧЕНИЦИТЕ ДА СЛУШАТ И ДА ОБИЧАТ ПРЕДМЕТА СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЩОМ КАТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С УЧИТЕЛСКАТА ПРОФЕСИЯ НЕКА ТОГАВА ДА РАБОТИ КАТО МЕТАЧКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАКВО КАТО ИМА ДВЕ ВИСШИ????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТЯ ЩЕ МЕТЕ ОФИСИ, А ПЪК НАШИЯТ ГРАНЧАРОВ ЩЕ МИЕ ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖНИЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВСЕКИ СИ ПОЛУЧАВА ВИНАГИ ЗАСЛУЖЕНОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЖИВОТЪТ Е СПРАВЕДЛИВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЯМА КАКВО ДА СЕ РЕВЕ КАТО ПРИЩИПНАТО ЯРЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ти не решаваш съдбата на другите .

Анонимен каза...

До лудата!!!!!!!!!!!! Л.Попова


Тъйкато животът е справедлив и всеки си получава винаги заслуженото, затова Грънчаров е уважавана от хиляди личност,има щастливо семейство, син, а Вие сте изоставена от съпруга Ви, нямате деца, на никому не сте нужна, абсолютно сама сте и ще си умрете в самота.