Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 23 март 2018 г.

Животът, както и смъртта, са мистерии: пътят е дълъг



Из подкрепящи думи в писма на приятели по повод на загубата на скъпата ми майка:

Ясен М.: Боже! Каква святост си вложил в майчиното сърце. Приятелю, твоята майчица е светица, Бог е праведен без мяра, Той ще приеме чистата й душа в любящото си лоно. Ти не само че ще понесеш мъката, но и ще живееш достойно и със силата на вярата - защото само така ще се отплатиш на твоята мила майчица. Бог е с теб, приятелю!

Адриана Г.: Скъпи Ангел, светъл път на скъпата ти майчица! Нищо никога няма да я замени, но тя ще е винаги с теб. Прегръщам те, бъди силен!

Maria Vassileva: Трудно разбираме и преживяваме този, вече и научно доказан факт, при който духът се отделя от тялото, щастлив от получената свобода. Но ти си философ и вярващ, знаеш, че човешката логика и тази на Бог са различни. Вярвай, тя е добре: смърт няма!

Адриана Г.: Аз преживявам същото и си задавам като теб въпроси, на които не намирам отговор. Животът се дели на "преди" и "след". "След" е безкрайно трудно и болезнено, никакво време не лекува. Вече не сме ничии деца. В един момент се превръщаме във възрастни, които са по-безпомощни и от деца. Изгубили сме единственото същество, което истински, безусловно и безкористно ни обича. Трудно е! Не се свиква. Но ще усетиш, че мама е с теб винаги. Ти си част от нея и така ще бъде. Силно те прегръщам!

Евгений Тодоров: МОИТЕ И НАШИТЕ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ, МИР НА ПРАХА Й.

Daniela Bobova: Лека и пръст на мойта леля Данче! Завинаги ще остане в сърцата ни. Хора като нея с големи сърца и чисти души никога не ни напускат. Почивай в мир!

Тодор Марков: Моите съболезнования, Ангеле! Моята майка почина на 17 март в 01:20 часа. Знам какво ти е. Каквото и да кажа няма да ти стане по-леко от това. За съжаление се разделяме завинаги с най-близките си хора. И нищо няма да бъде, както преди за нас. Дано да е намерила покой душата й!

Ангел Грънчаров: Благодаря за толкова силните думи, които ми казват истина, която сам тепърва трябва за себе си да преоткрия в преживяванията си оттук-нататък. Това за мен ми даде един ориентир, който ще следвам тепърва.

Ваня и Жак Асса: Ангеле, мили, приеми нашите съболезнования! И все пак хубаво е, че има небеса, където душите на хората отново могат да се срещат! Нека почива в мир!

Адриана Грекова: Нямаш избор, скъпи Ангел: прегърни скъпата си майка и я носи винаги в сърцето си. Животът, както и смъртта, са мистерии. Пътят е дълъг.

Владимир Петков-Трашов: Еееех, Анчо! С теб съм... знаеш! Кураж, Чоджум! Знаеш утешенията! Ще изпитваш мъка от липсата й... но тя наистина ще продължава да бъде с теб духовно: за да ти помага с обичта си в болка и в трудни моменти.

Томи Томев: Съболезнования за майка ти. Пожелавам ти да имаш сили за да преодолееш и това изпитание.

Гергана Герасимова: Приеми моите най-сърдечни съболезнования! Много боли когато си отиде близък човек, но още повече боли когато това е майка. С цялото си сърце се моля да имаш силата да преодолееш тази непосилна болка... Амин! 21.03.2018 год.

Каменов: Бог да я прости! Приеми моите съболезнования!

julia mihailova: Това е една от най-големите загуби, които човек претърпява в живота си. Съчувствам ти от сърце! Светъл път на душата й.

Т. Танев: Искрени съболезнования, господине! Бъдете силен!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: