Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 17 април 2018 г.

Демокрацията се прави чрез постоянни дебати, без страстно дебатиране няма демокрация



Във Фейсбук на едно място проведохме ето тази обмяна на реплики:

Spasimir Ignatov: Моята теория, на един средно статистически българин е, че за всички злини в България са виновни комунистите! Теорията на комунистите по същия въпрос обаче е, че за всичките злини е виновен Иван Костов! А да видим сега кой е прав и кой крив! Кой ще отиде в Рая и кой в Ада! Отговарям на всякакви въпроси. Не съм като Кобилкина да не отговарям.

Ангел Грънчаров: Моята теория пък е, че за всичко ставащо у нас сме виновни ние, пишман-гражданите, щото бездушно търпим всякакви комунистически и ченгесарски лъжи, включително и тази, че за всичко у нас е виновен Иван Костов... Проблемът ни е, че сме пишман и менте граждани, ето причината за всичките ни неблагополучия и беди!

Spasimir Ignatov: Ами търпим, защото сме прости, Грънчаров! Или прости са по-голямата част от българите. Какво да направим че да поумнее по-голямата част от българските граждани?

Ангел Грънчаров: Spasimir Ignatov, разговори, дебати, дискусии, убеждаване, спорове ако трябва до прегракване, но на човешка основа, търпеливо, понасяйки недостатъците си, учене, мислене и прочие, този е начинът да влияем на тия, които не успяват сами да схванат смисъла или истината, които са се заблудили или са под властта на коварни илюзии, т.е. разумното им убягва. Този е начинът, друг не е изобретен.

Демокрацията се прави чрез постоянни дебати, без страстно дебатиране няма демокрация. Аз се опитах чрез дебати да спомогна за реалното демократизиране, т.е. за реалното декомунизиране на училищната общност, в която съм учител (по жилософия и по ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ), опитах се съвестно да си гледам работата и да си изпълня дълга, но почти никой не ме подкрепи (ако не броим голямата част от учениците, горките!), но властващите бюрократи така се уплашиха от инициативата ми, че ме опраскаха, уволниха ме - и то не веднъж, а дори два пъти.

Казвам това за да подчертая колко е тежка обстановката: у нас народът (и властта) единодушно мразят дебатите почти толкова, колкото мразят самата демокрация. За това колко силно мразят пък свободата да не говорим!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

"страстно дебатиране" прерастващо в кютек, както научаваме от днешните новини...

Анонимен каза...

Сластно дебатиране.