Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 27 май 2018 г.

Страшно е: цари пълно неразбиране що е истина - и тотално безразличие към нея!


На едно място във Фейсбук сякаш се отпочна някаква ужасно мижава дискусия за истината, ето какво си казахме там:

Пламен Димитров: И всичко, което четем и пишем тук, е само мнение, а не факт. Всичко, което виждаме тук е само гледна точка, а не истината...

Rafael Marko Chichek:


Петър Йовчев: Въпросите за истината и гледната точка са изключително философски, екзистенциални и т.н. и там няма отговор. Преди близо 30 години спечелих един схоластичен спор с тогавашния ми професор по философия Саркис Саркисян пред 300 души аудитория след като му доказах с неговите методи, че лениновата теория за истината е пълна измислица. Светът щеше да е по-добро място за живот ако имаше абсолютна истина, но за съжаление от няколко милиона години откакто съществува хомо сапиенс - не е.

Ангел Грънчаров: "Ленинова теория за истината" няма, Ленин е прочут с лъжите си, прочут е с идиотщините си, той специално няма никакво отношение към истината, така че не е било трудно да докажете пред Саркисян че няма нещо, което по начало го няма. (Саркисян никакви "методи" е е имал, не говорете нелепици, той беше крайно посредствен, с извинение, "философ"!)

Петър Йовчев: Ангел Грънчаров аз нямам никакви претенции във философията, макар, че като инженер по изкуствен интелект ми се налага да ползвам някои неща, а и на млади години доколкото си спомням бях с национален златен медал от една олимпиада по философия с едно есе "Някои философски аспекти на изкуствения интелект" Сарко беше симпатяга, а както той каза "който не вярва в абсолютната истина , той не вярва в Ленин" - и аз му казах, ами и аз не вярвам в Ленин значи. Сега да се допълня по принцип вярата и чувството за вина са двете неща за манипулиране и подчинение на човешката психика. Аз специално не вярвам на нищо и в нищо, нито в някакъв измислен бог, нито в материалния свят, дори и на самия себе си, камо ли на някакви понятия като "истина" - това ме прави свободен.

Ангел Грънчаров: Петър Йовчев Благодаря Ви за отговора, чудесен е, дава ми повод като реагирам на него да кажа някои важни неща. На каква ирония е способно обаче времето: проф. Саркисян навремето беше председател на изпитната комисия, пред която моя милост спечели конкурса за асистент по философия в Пловдивския университет, бяха го извикали от София щото тогава в Пловдив комай нямахме философи (то и сега нямаме де, изглежда само аз държа фронта!) Да, обаче месец след това аз се явих на конкурс за асистент по философия в ВМЕИ "Ленин" в София, там Саркисян като ме видя сред кандидатите ми каза: "Ти какво правиш тук, нали вече стана асистент в Пловдив?!" и ме провали на изпита, просто не взе никой, а беше обявил две места за асистенти по философия (ако пловдивският конкурс не беше изпреварил софийския аз най-вероятно щях да съм Ви преподавал философия и Вие сега под моето влияние положително нямаше да сте такъв материалист, агностик, безбожник и пр.!)

Но да оставим тия лични работи, иначе съм съгласен, че Саркисян беше симпатяга, но към философията отношението му беше крайно повърхностно, по тази причина и Ви е повлиял така негативно.

А по отношение на твърдението Ви, че отричането на истината Ви било правило свободен държа да Ви кажа, че казвате нещо, което е точно обратното на истината по въпроса; я тя е: "Познайте истината: защото истината ще ви направи свободни!", това са думи на Христос. От което следва, че Вие не само че не знаете що е истина, Вие и свобода не знаете що е. Тоест сте жертва на самомнението си, че сте свободен, а фактически изобщо не сте свободен. Въобразявате си че сте свободен, но нима може да е свободен човек, който не само не знае що е истина и що е свобода, но и с истината за самия себе си, в резултат, не е наясно?!

Виждате ли до какви безумия водят материализмът, ленинизмът (Саркисян беше голям ленинист, горкият, спорил съм с него по тия въпроси, включително и в списание "Философска мисъл"!), нихилизмът, атеизмът и прочие комунистически дебилщини.

Ако нещо е истина, то е абсолютно. Истината винаги е абсолютна. Нашите човешки представи за нещата са относителни. Но истината е нещо сякаш свръхчовешко, Божествено, т.е. е съвсем абсолютна.

Ако това не разбираме, нищо не разбираме. И доброто е абсолютна, сиреч свръхчовешка по смисъла си идея. Истина, Добро, Красота... са все абсолютни! Нима и това не разбирате, пък имате някакви претенции във философията?!

Petya Toncheva: Истината винаги е една, а кой, как ще реши да я интерпретира е негова работа,но не и истина! ;) Не съм съгласна с написаният от теб пост!

Отдавна нета е пълен и с много факти, но за да ги отсееш се иска база, която масово много нямат!

Петър Йовчев: Не ми се връща в студентските години, но единствената една истина е в моята специалност - компютърното инженерство и двоичната логика където има true i fault. Навсякъде в останалия свят важи теорията на относителността.

Анелия Димитрова: "Моята истина не е твоята истина." - мнение.


Ангел Грънчаров: Няма "моя" и "твоя" истина, който се изразява така само демонстрира, че изобщо не си е дал труда да разбере що е това истина... :-)

Ако нещо е истина, то е такова за всички хора. Нашите представи ("мнения") за нещата са нещо крайно относително спрямо истината и не трябва да се смесват с нея...

Петър Йовчев: htстория (непонятна дума, бел. моя, А.Г.) с фактите и теорията съм имал едни други спорове с едни професори от университета във Вагенинген в Холандия, които бяха разработили най-съвършените физиологични модели за развитие на селскостопански култури, преди пак около 30 години - и когато им давахме статистика, че не им работят моделите те твърдяха, че действителността греши и ние сме луди, така, че с възприятията малко по-лежерно. Като ти изсъхне реколтата - това е факт, каквито и физиологични модели да си приложил за напояване, торене, растителна защита и т.н. Растенията нямат нервна система и реагират на околната среда първично, независимо от теориите и моделите..

Десислава Конакчийска: А Христос не отговорил на Пилат, когато той го попитал коя е истината.

Ангел Грънчаров: Десислава Конакчийска Напротив, отговорил му... Всъщност Пилат не пита що е истина, той с това свое прочуто възклицание фактически казва, че няма истина. Тоест всички вие сте пилатовци щом смятате, че истина няма, а имало само, моля ви се, "мнения"! :-)

Vesselin Penev: Марк Аврелий Антонин, велико!

Penka Troyanova: Факт е че е самата истина.

Петко Симеонов: Не винаги. 3 на 1 за "Реал" в снощния мач. Факт.

Ангел Грънчаров: От коментарите си правя ето този извод:

Страшно е: у нас цари пълно неразбиране що е истина - и тотално безразличие към нея!

Кети Михова: Истината винаги е субективно и моментно преживяване, ето защо животът е толкова интересен! :))

Ангел Грънчаров: Да, животът става изключително приятен и интересен: особено като има хора като Вас, които дърдорят пълни глупости - без изобщо да мислят и без дори да съзнават какво казват! :-)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

7 коментара:

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров като начало какво е казал Христос никой не знае, както и никой не знае изобщо съществува ли такава историческа личност. Доколкото , макар и секуларист засега само вярвам на фактите и на логиката зад тях. Виждал съм, а и е известно в науката че пророците Мохамед и Али са исторически личности - има и ДНК и от тях е доказано, че наистина са близки и като възраст и като родство, докато за Исус от Назарет има само писмени и косвени доказателства, при това поне 2 века след предполагаемата му смърт дето не и смърт, както и рождеството му не е съвсем рождество и чудесата му не са съвсем чудеса и такива ми ти работи. Иначе комунизмът като идеология не е най-човеконеавиистната доктрина , макар че е огледално копие на христиаянството - и повтаря всичко , от йераррхия, през човекоподтисничество до геноцид - подтискане на наука, душевност , култура, етика, и т.н. Християнската религия с нейния Христос и нейната "истина ви казвам" е най-човеконенавистната доктрина в човешката история. В името на тази "истина" оставяйки настрана , че е заличила елинска, елинистическа и римска култура, на практика систематично е провеждала системен геноцид над цивилизацията, кръстоносни походи, инквизиция, конквиста, реконквиста, клади, вартоломееви нощи, чумни епидемии, изтреблението на населението на Америка, особено в северната и част до крак, вътрешнохристиянски войни между католици и протестанти, между староверци и новоерци в Русия, насилствено покръстване "с огън и меч" на редица свободни народи - пълна забрана за развитие на наука, медицина, култура извън клерикалната и схоластичната. Това са историческите факти, интерпретациите си ги правете там философите, психолозите, политиците или примерно журналистите - ние инженерите работим с точни неща, не с внушения.

Петър Йовчев

Ангел Грънчаров каза...

Петър Йовчев Ето че другарят Саркисян е оказал такова вредно и при това дълготрайно влияние върху Вас, че толкова години след краха на комунизма дума по дума повтаряте комунистическите и ленински глупости по адрес на християнството, в които няма и грам истина, а има само лъжи, идиотщини, гнусен материализъм, войнстващо безбожие и прочие; при това комунистите обвиняват християнството в това, което те сами правеха и то в колосално по-големи мащаби - все пак по кръвопролития комунизмът е абсолютен и недостижим шампион, за има-няма 30-тина година успя да убие 100 милиона напълно невинни човешки същества!!! Ето че Вие обаче продължавате да си дърдорите комунистическите нелепици и лъжи без капка неудобство, даже все още не сте наясно най-новата доктрина на комунистите, че "истинското православие", моля ви се, е "идеологическа основа" на кагебистка Русия, т.е. на уродливата посткомунистическа Русия на Путин. А това дали Христос е "историческа личност" или не е пак са комунистически тъпизми, нямащи нищо общо с истинските проблеми; какво е казал Христос добре се знае, то е писано в Свещеното Писание, но ето, че има хора като Вас, които повтарят скудоумните глупости на комунистите, че религията била, моля ви се, измислена от богатите за да държат в подчинение в бедните; само забравихте да кажете това, че в Америка още продължават да бият негрите, та да повторите целия комунистически репертоар. Имах чувството, че сте що-годе интелигентен и съвременен човек, а се оказа, че в главата Ви било пълно с костите и черепите на комунистическата доктрина. Жалко, много жалко! Впрочем, знаете ли защо комунистите твърдят, че истината била "относителна"? Ами за да могат да си лъжат донасита, да си казват до умопомрачение своите тъпотии, затова така твърдят, сега разбирате ли защо Саркисян Ви е учил, че като няма истина, значи тогава ще бъдете... свободен?! :-)

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров като начало комунистите винаги са твърдяли, за което ни беше спора със Сарко, че истината е "абсолютна" т.е. универсалнас , обектоивна, неподлежаща на съмнение или интерпретация. Освен Сарко съм гонил от лекция и Иван Костов, който пък плещеше друг вид глупости, примерно че при комунистическата икономика няма инфлация, при положение че за 1 година доларът стана от 5 на 10 лева. Колкото до библията, чел съм я поне на 5 езика в различните и деноминации и издания и глава с глава не си приличат. Чел съм и корана и доиста доста други книги, както казваше един от вашите ченгета , няколко вагона. Християнстовото е затрило цели цивилизации, какви няколко милиона, само чумните епидемии са погубили половината хомо сапиенс, заради идеята, че каквото нвякакъв си господ е решил, това им е било писаноо. Медицината до 19 век е била на по-ниско ниво от тази в древния Рим, за икономика не искам да говоря, че там не сме на едно ниво, но реалния капитализъм и респективно просперитет почва след Френската ревоилюция и освобождението на САЩ от английско робство, където на клира сам им рязали кратуните без много много да ги питат какво е бог или други подобни глупости. Най-последния престъпник, който по някаква зла съдба на християнската църква е така натечената "майка" Тереза, която беше и любимлка и на комунистите най-паче, понеже си беше комунистка. В Калкута , където имаше уж приют са умрели хиляди болни, тъй като не им е давала да се лекуват от модерната медицина, а са се лекували с молитви - и така са се и излекували. Вчера най-накрая в най-дивата държава в Европа- Ирландия, където вероятно не сте били беше достигнат исторически успех - разрешиха аборта - това ви е религията, абортът е забранен само в Саудитска Арабия и Израел, които са същите религиозни диваци като вас. Навремето как точно се влизаше философия, че аз се пробвах, ама не ми разрешиха, понеже не бях член на комсомола. За един приятел питам.

Петър Йовчев

Ангел Грънчаров каза...

Петър Йовчев Похвално е, че така добре сте си научили уроците от комуниста Саркисян, че ето, още повтаряте всички до една догми на комунистите, както и глупостите за това колко, моля Ви се, "реакционна" и "вредна" била религията; това са все ленински постановки за "попщината", както Ленин наричал религията, а Саркисян беше голям почитател на Ленин, ето че и Вие, по тази причина, се оказва, че сте толкова голям почитател на "идеите" на масовия убиец Ленин, че съм убеден, че ако Ви дадат пищов, ще изпозастреляте всички попове - с изключение на владиците ни, които са агенти на ДС, тя, разбира се, ще оставите живи, щото те са комунисти, пратени на "църковния фронт" за да разлагат и дискредитират религията, което и правят така успешно до ден днешен. А относно истината това, което Ви е научил Саркисян, че че истината не само била "абсолютна" и "обективна", тя също така е и "партийна", но забравяте да уточните, че такава "истина" е само комунистическата лъжа, щото за комунистите нещата стоят точно така, те винаги са говорили обратното на истината, за комуниста лъжата е истина, а истината - лъжа. По тази именно причина и Вие с такова увлечение повтаряте, казах, всички до една "истини" за религията и Бога, и дори ми се струва, че до такава степен съзнанието Ви е помътняло от тази догматика, че нищо чудно и сам да си вярвате. Ето колко страшна е комунистическата отрова, промили са Ви мозъка комунисти като Саркисян с всички до една комунистически лъжи, набили са Ви ги в мозъка, по тази причина Вие се оказва, че не сте способен изобщо да мислите, а като развален грамофон си повтаряте все едно и също, религията е вредна, не знам си каква, пълни идиотщини, с това е пълна главата Ви. Глупостите, които пък приписвате на Иван Костов, показват, че говорите врели-некипели, Костов е на такова високо интелектуално ниво, че това, което му приписвате, че бил казал, може да го е казал любимецът Ви Саркисян, но не и Костов. Прочее, каквото и да каже Костов, Вие няма как да го разберете, щото мисленето на Костов е на космическа височина по-горе от Вашето, с извинение, (не)"мислене".

Анонимен каза...

Само невежите хора могат да бъдат атеисти. Колкото повече знае човек, толкова повече се убеждава, че света не се е самосъздал от нищото. Даже и последната теория за големия взрив, доказва как Този Велик Разум, наречен Бог е раздробил материята и е създал планетите. Ние, хората, с нашия ограничен ум не сме в състояние да разберем цялата истина иначе бихме били равни на Бога.
На смъртния одър всеки атеист става вярващ!!!

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Да почнем от Костов, той е енно ратайско момче от Банишора, женено за драгалевска селянка и знае освен бългаерски и доста добре руски, но чак примерно английски - не, да не говорим за други езици. Беше добър мателатик и затова Андрей Луканов го взе да му прави мецдуотрасловите баланси, понеже беше и от малкото , които се застояваха в изчислителния център и беше понаучил туй-онуй като компютърни умения, макар че ние общо взето му помагахме де. После някакси , поне според него ми се отблагодари, като ме назначи на изключително висок държавен пост, понеже в 1997 година някой трябваше да спасява положението, а хора като мен нямаше много много. После пък реши, че му преча и искаше да ме уволни, но народът уволни него преди това. Вече че си уволни всичките успешни министри, не отвори досиетата и че си мачкаше собствените си хора е отделен въпрос, мисля, че ми е под нивото да го коментирам. След това - аз пистолет никога не съм пипал и по принциуп съм хипи и не поинасям насилие в каквато и да е форма, даже войник не съм бил въпреки че беше задължително по мое време, какрто и комсомолец не съм бил, камо ли пък комунист, тъй като произхождам от семейство на "врагове на народа". Образованието си завърших във Франция при това доста по-късно отколкото ми беше времето. Сега да не се занимаваме повече с мен а да се върнем на висшия комунистическо-ченгесарски клир в България. Аз по принциип както казах съм секуларист, но подпомагам всички вероизповедания, защото смятам, че правят добри неща за хората. Председател съм на ктиторския съвет на Килифаревския манастир, зам- председател на фондация Свети Апостол Павел, с цел построяване на храм в един столичен квартал, където така и няма, т.е. несъм нито атеист, нито пък примерно еретик. Познавам се лично с патриарха и с гиоляма част от митрополиитите - и това, че са ченгета е едно на ръка, но всичките са изпечени мошеници и далавераджии, което всъщност обяснява и пълната дезинтересираност на паството от храма и църквата. Прочее с пловдивския митрополит, чиито сексуаални специфики не искам да коментирам имаме отношения подобни на тези със Сарко и с Иван Костов - и него съм го гонил от кабинета му, а той пък ме анатемоса, по някакви схоластични причини, но най-вече че искаше пари. Кирил, Дометиан, вече покойници, Григорий, който искаше са си приватизира църквата св. 40 мъченици и обърна Дряновския манастир на бардак - това са подробности. И последно ,аз пак тъпичкод а попитам, за да учиш философия не се ли искаше нарочно писмо от районния комитет на комсомола, че нещо такова ми се върти в главата, че не ми дадоха - а за да станеш асистент колко характериситики и от колко партийни секретари се искаха? Да си тъп не е грях - дали имаш акъл или нямаш е все едно дали имаш резус фактор или не, така си се родил. Нода си тъп и агресивно нахално упорит е все едно да си умрял - ти не го осъзнаваш, само околните страдат. Извинявам се на Пламен за спама който сътворихме на неговата стена - мисля че еразговорът приклюва в ей този момент.

Петър Йовчев

Ангел Грънчаров каза...

Темата беше за истината, стигнахме до... Костов, това наистина е спам. Но у нас по каквато и тема да се говори, все се стига до... Костов, щото, да не забравяме, Костов е виновен за всичко. Интересно ми е обаче как човек, който вярва, че няма абсолютна истина, че в истината няма нищо абсолютно, всичко възприема превратно, дори наопаки на истината. Народът бил уволнил Костов, това е лъжа, истината е, че Костов беше уволнен от ДС, което домъкна послушника си Симеон, Бригадир Аспарухов и такива като него руски мекерета уволниха Костов. Толкова по този въпрос, но да мразиш Костов защото искал да те уволни или защото не те е повишил е тъпа работа, Костов е велик човек и вече е в историята, това е истината, разумният човек гледа да живее според истината, а не напряко или въпреки нея. За митрополитите което казвате вероятно е така, че са изпечени далавераджии вероятно е истина, а каква е истината за сексуалната ориентация на пловдивския митрополит Ви моля да ми кажете на лични съобщения, причината че искам да зная това е тази, че съм изследовател-психолог, освен това имам голям интерес в областта на религията и църквата, имам теория, че владиката Николай не е християнин, ето, по тази причина всяка информация за него е изключително важна за мен. Наистина Ви моля да ми кажете каквото Ви попитах на лични. (Няма да злоупотребя с информацията Ви.) И последно: как се било влизало студент по философия. Вярно, искаше се да си член на Комсомола, но никакви характеристики не са се искали, освен ако са вървели по някакъв таен канал, аз не знам за такава характеристика да са ми искали. Аз станах студент по философия защото бях с отличен успех 6.00 от дипломата и защото издържах такива оценки на кандидат-студентския изпит по история и по български, че балът ми става толкова висок, че бях пръв по бал от всички, които бяхме приети да учим философия. Асистент как станах е интересна история, но за нея съм писал в книгите си, там можете да прочетете. (Вкратце: човекът, за когото бяха обявили конкурса, беше хванат да преписва на писмения изпит, видели го другите кандидати и се наложило да бъде анулирана работата му, той отпадна, тогава комисията воглаве със Саркисян се видяла принудена да прави обективен конкурс, е, аз пак изкарах най-високи оценки и мен ме приеха, това е. После Факултетният и Академичният съвет дълго обсъждал как така да назначи за асистент по философия човек, който не е "на никой от наште", даже родителите му не са комунисти, но накрая решили да сложат и един такъв..) Това е. Всичко добро, очаквам да ми се обадите на лични... извинения и от мен за моментите оф топик, но се старах да говоря и по темата.