Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 26 юни 2018 г.

Публичността винаги е благотворна и благодатна: защото спомага за духовното здраве на общността!



Предмет на тия преговори е жалбата ми пред Комисията за защита от дискриминация, но тя не може да се разглежда откъснато от решаването на цялостния конфликт или казус - и от цялостната ситуация, в която се намираме в момента. Нямам правото да публикувам подробности за това как текат преговорите и докъде са стигнали, но мисля, че мога да споделя впечатлението си, че разговорите протекоха в нормална обстановка, т.е. констатирам обнадеждаващ напредък в това отношение. Следващата ни среща ще се състои в четвъртък от 9.30 часа когато всяка от преговарящите страни ще внесе за обсъждане свой проект за текст (съдържание) на евентуалното споразумение.

Толкова. Само това мога да кажа. Понеже много хора ме запитват какво става, понеже има голям обществен интерес към случващото се (тази история в ПГЕЕ, имаща епичен характер, е широко известна), та затова се чувствам длъжен да направя горното съобщение. 

Ето един показателен факт в тази посока, с който ще завърша: вчера си бях взел час за преглед при нов кардиолог, който ми беше препоръчан от приятел, лекарката ме прегледа внимателно, направи ми ехокардиография, много съм доволен от отношението й, не съжалявам изобщо, че отидох при нея, хубавата препоръка се оказа напълно вярна; когато лекарката вече пишеше заключенията си от прегледа се разговорихме малко, попита ме какво работя, казах й, че съм учител по философия и че в момента съм безработен (за мен беше интересно да разбера мнението й как едно уволнение се отразява на здравословното състояние на болен с моето доста сериозно сърдечно заболяване - щото по куриозното твърдение на пловдивската ТЕЛК уволнението изобщо не се било отразявало зле на болния, напротив, отразявало се дори много благотворно!), тогава лекарката мигновено каза: "Абе да не си този учител от "ТЕТ-Ленин", за който писаха вестниците и сайтовете?"!

Което ме порази, оказа се, че и сестрата също беше чувала по медиите за моята история! Та те двете поискаха да им разкажа повече от "първа ръка", разказах им, ето на това основание, хората се интересуват, аз продължавам да пиша и тук. Но за преговорите ми с директорките повече наистина не мога да кажа. Като свършат тогава ще кажа повече.

Стига в споразумението да не се включва такъв момент да се мълчи за него, но аз не виждам какво толкова секретно може да има та да трябва да се пази пълно мълчание. Знаете, че аз съм привърженик на теорията, че публичността винаги е благотворна и благодатна... защото спомага за духовното здраве на общността, на обществото ни!

Пропуснах нещо, което според мен е важно, може би е дори най-важното от всичко: когато си излязох от директорския кабинет, където се провеждаха преговорите, отвън, до вратата към двора стояха неколцина ученика. Те ме погледнаха, усмихнаха се, поздравиха ме, а един от тях се провикна:

- Господине, кога ще се връщате, кога отново ще можем да беседваме с Вас?!

Силно впечатлен от това, че още помни и употребява думата "беседване", така характерна за моите часове по философия, му отвърнах ето какво:

- И това ще бъде, но най-вероятно ще стане през есента!

Той сбърчи вежди и каза:

- Така ли? Наистина ли? Сигурно ли е?

На което аз пък трябваше да отвърна:

- Има голяма надежда да стане, но това са Божии работи все пак!

Младежът отвърна:

- А дано - и успех!

Това е. Коментарите са излишни.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

10 коментара:

Анонимен каза...

ЛЪЖЕЦ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЛЪЖЕШ ЧЕ ТЕ ИСКАТ УЧЕНИЦИТЕ ОТ ТЕТ ЛЕНИН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕ ТЕ ИСКАТ ИЗОБЩО!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТЕ ТЕ ИСКАТ САМО ЗА ДА ТИ НАПРАВЯТ ЕДНА МЕЧКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИКАКВИ БЕСЕДИ НЕ ИСКАТ С ТЕБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАШИТЕ УЧЕНИЦИ НЕ ОБИЧАТ БЕСЕДИТЕ И ДИСКУСИИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАШИТЕ УЧЕНИЦИ ОБИЧАТ ПРАВИЛНИТЕ ЗНАНИЯ!!!!!!!!!!!!!!!! НИЕ НЕ ИМ ГУБИМ ВРЕМЕТО С МИСЛЕНЕ КАТО ТЕБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАКВО ИМА ДА СЕ УМУВА КАТО СЕ ЗНАЕ ИСТИНАТА ОТДАВНА???????!!!!!!!!!!!!!!!! НИКАКЪВ ФИЛОСОФ НЕ СИ ЩОМ НЕ ЗНАЕШ ДОРИ ТОВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЕТО ЗАТОВА ПРАВИЛНО БЕШЕ УВОЛНЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТИ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА БЪДЕШ УЧИТЕЛ НЕ САМО В НАШЕТО, НО И В НИТО ЕДНО ДРУГО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ СИ УМРЕШ КАТО МИЯЧ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖНИЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Друго училище няма ли ? Малко ли неприятности ти донесе ПГЕЕ ?

Анонимен каза...

Наистина, Грънчаров защо не се оттеглиш достойно от това училище и не си намериш работа в друго училище? Мисля, че това е най-разумното след като директорката не те иска.

Unknown каза...

Господин Анонимен, моля уважавайте Автора -
написал е книга, която вероятно не е изпълнена с удивителни. Всеки има право на мнение.
Изразявайте се нормално, без агресия и обиди.
Благодаря!

Анонимен каза...

Авторът между другото е написал повече от 20 книги. А не една.

Анонимен каза...

"Когато един смок (питон) ви гледа внимателно, то е да прецени дали може да ви погълне". Нямай вяра на приказки от 1001 нощ. Правят всичко, за да разминат обезщетението, което министерството дължи. И още отсега са намислили безответен и окончателен последващ удар. Знаят, че губят и протакат. Интересно е на какви отстъпки са готови, за да не платят?... Заслужават, след околните договорки, накрая да се каже: "И, естествено, всички полагащи се обезщетения за пропуснати заплати и неползвани отпуски за изтеклото време, съпроводено от стандартната лихва при отпускане на заеми на определена банка (например тази, в която е разкрита сметката на училището)! Това е неотменимо условие.

Съпътстващо към него е естественото задължение на един работодател да внесе към НОИ ВСИЧКИ социални осигуровки върху полагаемите се заплати и неползвани отпуски за целия период на неправомерно прекъснато трудово правоотношение до неговото окончателно възстановяване, със съответните индексации! Ако изтъкнат, че не можело, което не е вярно, позиви се на правото да се "откупи" като трудов стаж времето за обучение във ВУЗ - 5 години. И това ще е нещо, но е план Б.

Ако ти рябва защитник при преговорите, идвам. Конституцията ти дава право на защитник. Не ходи сам. Притеснява ме, че са ти повлияли да мълчиш за тях.

Vladimir Petrov

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря ти за много съдържателния коментар и за разумните съвети! За да замълча причината е, че в Комисията за защита от дискриминация ми се наложи да подпиша декларация във връзка със закона за защита на личните данни (!!!). Както и да е. Ако наистина желаеш и можеш да ми дойдеш като доверено лице (или защитник) на преговорите, заповядай. Аз се опитах да намеря сведущ човек, но не успях. И бях сам, а те бяха две персони.

Анонимен каза...

Още ще трябва да си нащрек и според мен, Ангеле! След всичко, което ти причиниха, не може да им се има доверие и в преговорите! Ако привидно нещата изглежда да се уреждат в твоя полза, твърде съмнително е, че подготвят следващ удар и имат разработен сценарий за по-нататък. Примерно, да се отърват от плащане на компенсации и да те уволнят след връщането ти. Много се опасявам и да не изтъкнат някакви нови основания и доказателства за това, че не си подходящ за учител, защото за тях спирка няма и "който търси, намира". Злите са много изобретателни, има гении и на злото! Ако няма повод, го измислят!

Желая ти да бъдеш внимателен и много проницателен, Ангеле, не прави излишни компромиси, те потъпкаха правата ти и заради тях сега ти се налага да се защитаваш и да преговаряш. Защо не са преговаряли когато е трябвало, какво им пречеше да влязат в диалог по-рано? С риск да бъда приета за непростителна, те съветвам да не отстъпваш от условието да се върнеш на работа и да те оставят да работиш спокойно, като ти сътрудничат за създаване нормална обстановка за работа от страна на ръководство, колеги и ученици.

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Засега няма пречки да дойда. Имам възможност пред Тета. Ще гледам да съм половин час по рано там, където прави протеста си - най-външните врати на Пещерско.

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Веселин Делчев, добре. Благодаря! Аз също ще бъда там в 9.00 часа.