Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 20 юни 2018 г.

С опонентите ми от ръководството на пловдивската ПГЕЕ съвсем официално сядаме на масата на преговорите!


Поради запитвания на приятели и читатели на моя блог (тоест поради известен обществен интерес) съм длъжен да направя следното съобщение:

Вчера в голямата зала на Комисията за защита от дискриминация преди откриването на заседанието по преписка, образувана от моя жалба срещу директорката на пловдивската ПГЕЕ Ст. Анастасова и заместник-директорката на същото училище К.Стоянова, петчленният състав на Комисията призова страните към преговори за постигане на споразумение или на спогодба. Моя милост (с мен в качеството на мое доверено лице беше и един млад човек, казва се Дино Николов) веднага прие предложението на Комисията, другата страна все пак се съгласи там, в една специална стаичка до залата, страните да се срещнат и да обсъдят тази предоставена ни възможност. Е, поговорихме си, в крайна сметка се съгласихме Комисията да ни даде двуседмичен срок за провеждане на такива преговори.

Следващото заседание на петчленния състав на КЗД е определено за 11 юли от 11.00 часа.

Тоест, иначе казано, казусът има такова едно интересно и любопитно развитие. Да видим как ще протекат нелеките преговори за постигане на спогодба. Ако завършат с неуспех, казусът тогава ще се гледа от Комисията; ако обаче постигнем споразумение, Комисията ще го утвърди и ще завърши (закрие) преписката.

Длъжен съм да изкажа специална благодарност на г-н Дино Николов, който активно участва във вчерашния начален тур на преговорите и твърде много спомогна за постигането на този неочакван дори за мен специално резултат; без него този резултат най-вероятно нямаше да бъде постигнат.

Както е известно, понякога (да не кажа винаги) е особено благотворно в такива преговори да участва и вещо в психологията, т.е. обективно и незаинтересовано лице. (Г-н Дино Николов в един момент от вчерашните преговори употреби израза, че се чувства "жертва на образователната система" - той е само на 26 години! - казвам това с оглед да се разбере и надличностния, гражданския, обществения смисъл на нашия конфликт, щото ние от години спорим по най-фундаменталните проблеми около непосредствената и практическа реална демократизация и декомунизация на отношенията в една голяма училищна, т.е. образователна, възпитателна, личностно формираща общност.)

Предстоящите преговори с другата страна за мен са едно голямо изпитание. Приемам го съвсем съзнателно - като израз на добра воля.


Винаги съм смятал, че разговорите (диалогът) е най-ефикасен начин за надмогване на неизбежните различия, за сближаване на позициите и за постигане на верни, на добри, на разумни решения за изход от конфликтите (а пък те са неизбежни в условията на свобода и демокрация). Няма друг начин за постигане на добри, на разумни решения, дебатирането е този единствен начин за помиряването на страните, имащи различни, понякога съвсем несъвместими позиции и интереси. Естествено дори и лошият мир е по-добър, е за предпочитане пред "хубавата" война, нали така? Оказва се, че дори и лошо споразумение, постигнато обаче свободно и доброволно, е за предпочитане пред принудата на едно дори и добро разследване или дело, в случая на въпросната Комисия. (Когато някакъв конфликт стигне до съд или до разследване от такава една държавна Комисия това значи, че участващите в него частни страни са признали безсилието си съвместно, с общи сили да решат конфликта, т.е. един вид са пожертвали свободата си, отказали са се от нея!)

Убеден съм също, че при наличие на добра воля от двете страни споразумение винаги може да бъде постигнато. Затова и приех напълно съзнателно този нелек и трудоемък вариант.

По разбираеми причини по време на преговорите ще ми се наложи да спазвам пълна конфиденциа̀лност (confidentiality, confidentialness). Вярно, всички знаете английски превъзходно, но все пак ще обясня: това значи поверителност, тайна, секретност.

В името на голямата идея на тези преговори съм готов да пожертвам (временно) друго едно човешко благо, което изключително много ценя: свободата на словото. Това означава, че в близките две седмици около тъй интересния казус около пловдивската ПГЕЕ в този блог няма да се пише.

И още нещо: в знак на добра воля няма да изпращам до институциите (съзнателно забавих да сторя това!) вече написаното и публикувано в блога Отворено писмо (виж: Истинският Видовден дойде - или съвсем скоро ще дойде!!!), ще го връча само на другата страна в началото на преговорите, вярвам, че този документ също много може да спомогне за разумното решаване на тежкия казус по добрия, по верния, по човечния начин - чрез преговори.

Желая ви хубав ден! Бъдете здрави!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: