Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 22 юли 2018 г.

Духовният, чисто човешкият, нравственият смисъл на саможертвата на Босия


Протестът на Босия като нравствен тест и на управниците, и на народа

Оказва се, че дори и за хора, имащи някакви интелектуални претенции, е трудно да схванат смисъла на протеста на Босия: виж примерно публикацията със заглавие Една "интелектуална" полемика около протеста на Босия, илюстрираща страшната морална деградация на обществото ни. Да, оказва се, че за постигане на смисъла на такива прояви, имащи чисто нравствен и духовен смисъл, не е достатъчно да имаш ум, иска се и нещо друго. Имаш ли го това "другото" тогава смисълът го долавяш непосредствено, без никакви обяснения; нямаш ли го, тогава никакви обяснения не могат да ти помогнат. Смисълът на тия неща, духовните, нравствените, се разбира със сърцето (чувството). Когато сърцето на човека не си е на мястото, тогава всичко съществуващо на тази земя той го възприема и оценява съвсем превратно, изопачено, изкривено, непълноценно. Въпреки тази невъзможност ще се опитам пределно понятно да разкажа, да предам с думи за тоя смисъл.

Николай Колев-Босия обяви гладна стачка с определени искания ("неизпълними", твърдят умниците - явно им се чини, че ако този Парламент загуби властта, Вселената изглежда ще се събори в страшен, кошмарен катаклизъм!). И с това свое действие постави всички нас, и властващите, и народа, в една ситуация, имаща чисто нравствен и духовен смисъл. Който именно е непосилен за хората, чиято нравственост е съмнителна, чиято душа е болна, имам предвид бездуховните хора.

Сърцето благодарение на чувството (и съвестта), спомага да постигаме този така чист нравствен и духовен смисъл. Безнравственият (бездуховният) човек е като слепец - спрямо всичко, което има нравствен и духовен характер. (Бездуховен е човекът, който благодарение на безчувствеността си се е обезчовечил, той само изглежа и прилича на човек, но всъщност съвсем не е човек; аз такива нещастни индивиди ги наричам "комуноиди", горката Валерия Новодворская ги наричаше "совки"!) Просто обезчовечелият се човек няма онтологически контакт с "тия неща", именно с духовните, с човешките неща - щото по дефиниция човекът е същество, имащо дух (разумът е проява на духа, една от неговите прояви, друга такава негова проява е вярата).

И ето, такива хора се държат крайно неадекватно в създалата се ситуация. Нищо не трепва, няма как да трепне в сърцето им. Те гледат на случващото се, простете, като говеда - сякаш са говеда (макар че да не обиждаме говедата, аз лично смятам, че и говедото, като погледне умиращ човек, ще изпита известно състрадание, ще му стане мъчно, дори може да заплаче (яко го е обичало); за обезчовечените "човеци", оказа се, това е невъзможно!). Нали се сещате как постъпиха, как се държаха в създалата се нравствена ситуация и властващите, и огромната част от народа? Налага ли се и това да ви обяснявам или сами се досещате? Ами държаха се като... "теле в железница", ако ми позволите да използвам популярния народен израз. Ще дам известни пояснения за изпитващите затруднения да разбират.

Босия всеки ден от началото на протеста си излиза със своите плакати и ходи по определен маршрут. Ден след ден, това продължава много дни. Народът стои и гледа, мнозина даже се преструват, че нищо не забелязват. Този там "брадат човек с щръкнала побеляла коса" им се вижда "много странен", какво ли пък иска той?! Вероятно е "много глупав" щом заявява, че е готов да умре за "такива дреболии" (голема работа, че имало корупция при раздаването на шофьорски книжки, че лъжливите "шофьори" после убивали хора по пътищата, ний нали всичко друго оправихме, та само това остана да оправим!). Да, очевидно този Босия е... "луд", требе да се държиме по-далеч от такива хора. Требе да се преструваме, че не ги забелезваме даже, нали така е "правилното"?

И народът - изпадналият в жесток (а)морален ступор бездуховен и обезчовечен народ стои и гледа сякаш се състои от говеда (овце, кози...), а не от човеци. (Добре че се появи чума по овцете и по козите в Странджа таман по това време, та народът можа да излее "човечността" си под формата на любов към козите и овцете - че иначе как ли народът щеше другояче да прояви перверзната си "човещина"?!) Повече от месец народът инатливо издържа на изпитанието, на което го подложи Босия и не се поддаде на никакъв морален, духовен порив; в сърцата ни е кухо, в сърцата ни е празно! "Не човек, а желязо!" - "... не, комунист, не, комуноид!" - малее, какви сме твърди като стоици, нема нищо морално у нас, нема да се излагаме сега: ний сме пичове, не некакви си там меки, женствени човеци, дека имат, моля ви се, некакви чувства, характерни за слабаците!


Властта пък, която е таман толкова проста и нагла като народа (и е също така пределно обезчовечена, щот простотията е израз на античовешка потенция!) и по тази причина така хубаво се разбира с народа, се държа в създалата се ситуация не по-малко тъпанарски, идиотски, дебилно. При Парламента стои Босия с неколцина "луди като него" последователи, а народните избраници се правят на улави, преструват се, че нищо не забелезват! И Цецка Караянчева (така ли се викаше тази безличница, дека оглавява тъй безличния, обезчовечен до крайна степен Парламент, пълен с тарикати, лъжци, мошеници и крадци?!) цел месец се преструваше, че не забелязва протеста на Босия, милата!

Премиеро Боко също издържа стоически, он понеже е "бог", стои над всички тия човешки емоции, дека ни правят така слаби, нали така; он, милият, Боко де, е направо ницшев свръхчовек (нищо че не знае кой е тоя Ницше)! И показа нещастникът-премиер, че стои над всекакъв морал. И се... осра (за кой ли път), щот за него нали знаете що е политиката? Да ви кажувам ли неговата дефиниция за политика? Или се сещате сами? Ке ви я кажа, нищо че ке си оцапам текста: политиката според ранния Боко, кога се правеше на интересен, когато беше само медиен шоумен-звезда (кат Слави Трифонов, кат Азиса и кат Митю Пищова-Питона) е не нещо друго, а... "лайно в целофан"! 

Е, щом е така, значи политиците явно произвеждат този въпросния продукт, който след това бива замерян в медийните вентилатори - за да бъдем опръскани всички с него! Сега съзнавате ли защо сме потънали до гушата в лайна? Сега съзнавате ли защо в Парламента е пълно с лайнари?! Простете, но ми се налага да използвам по-образни метафори - белким поне малко разберете за какво става дума.

Вервам, че сега вече ме разбрахте напълно. Държавата ни сега сещате ли се защо ни е лайняна - и лайнарска? Защо е държава на... лайнари, на производители на лайна, а не на човеци, не на граждани - сега усещате ли защо всичко е така гнусно у нас?! Дано сте се усетиле поне малко. Дано барем некакъв животински рефлекс се е задвижил поне малко у вас. Толкова. Спирам. Казаното е предостатъчно.

Босия на този изцяло лайнян фон е все едно облечен в бяло, в кристално бяло - както се обличат, предполагаме, ангелчетата. Духовността, нравствеността, човечността са сякаш от друга планета, от друга вселена, те не са от този ваш лайнян свят - и от този ваш свят на лайнари, каквито сте всички вие, дето се правите на такива умници че стоите "над такива като Босия".

Има два свята, материален (свят на пари, ядене, пиене, коли, жени, нали се сещате, това е вашият именно лайнян свят, драги мои бодри и тъпи лайнари!) и духовен - там живеем малцина, дето сме като Босия, за нас такива вятърничави неща, които за вас нищо не значат, а именно истина, свобода, добро, чест, правда, красота, справедливост са така важни, че за тях си заслужава даже и да умрем. Анадъмо? Сфанахте ли барем нещичко?! (Само внимавайте да не си напрегнете прекалено единствената мозъчна клетчица, щот може да се пукне - и тогаз какво ке праите без нея?!)

Ами това е всичко. Просто е. Дано поне малко сте ме разбрале.


Босия нещо чудно съвсем скоро да умре. Боко (и неговата аморална свита от слуги-лайнари, от лъжльовци и от подлизурковци във властта и в медиите) естествено ке се направи, че нищо не е станало, голема работа, умрел некакъв си там брадат и рошав луд човек! Боко живей вече в други измерения, он не е довчерашния бодигард на Тодор Живков (бодигард, ама на Живков, на Живков, ама... бодигард!), от теперь ке оправи набързо и Западните Балкани, а утре ке почне да оправя и цела Европа! Голема работа че умрел некакъв си там бос тъпунгер, нали тъй мислиш, нещастна бокова безсърдечна и бездуховна (просташка) душо?!

Това е. Такива са нравствените дилеми на живота. От тях зависи всичко. Боко (пък и вие сите) само си мислите, че моралът е нищо, че моралните, човешките, духовните неща са вятърничави, да, ама сте в големо заблуждение, драги ми тарикати, дека си въобразявате, че можете да прецакате даже и самия живот, и самото битие, и самата истина! Боко като със своя гьонтапигьозлък стане причина да умре Босия, ке получи едно страшно проклятие от самото битие, он нема да се усети що е сторил, но битието не е така просто като него: битието всичко знае и всичко помни. И Боко ке си плати целата цена за всички тарикатлъци, които е сторил още от времето, в което беше прост бандит от СИК - та чак досега.

Това е положението. Вас Боко може да лаже, но самото битие нема как да излаже. Колко и да е тарикат, Боко самия Бог нема как да излаже, да, това е положението, драги ми тъпи тарикатино! Сега разбирате ли поне малко каква "бълха (или по-добре: таралеж) у гащите" ви е този въпросният бос, брадат и рошав човек, дето едва-едва, със слабите си крака ходи (ходеше) всеки ден по улиците на София, а вие го гледа(х)те сякаш сте овце и говеда, а не человеци?!


Спирам дотук. Белким малко се позамислите, ама не вервам. Духовният поврат към нравственост и човечност, който ви е потребен, не става така лесно. Но ето, това, което Босия фактически направи, е в тази посока: да ви помогне да разберете нещо кардинално важно, без което живота губи смисъла си. Без което всичко отива по дяволите. Без което вие ставате некакви зомбита, некакви живи трупове - да, без дух, без човечност, без чувство и сърце човекът е тъкмо това, той вече е жив мъртвец, той е именно таман като вас.

Това е. Нищо че отвън изглеждате като "варосани гробници", вътре у вас какво е?! Само леш, само смрад, само гнус, само кокали и разкапала се плът - нали така е вътре в душите ви, признайте де, ще ви олекне малко?!

Помислете и над това. Приятни размисли ви желая! Бъдете здрави! Този казус за мислене (за чувстване и разумяване) ви представям днес...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

ТОЗИ ЛУД ЗЛОДЕЙ ГРАНЧАРОВ ОБИДИ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД И НАШИЯ ЛЮБИМ ПРЕМИЕР ДА СИ НИ ЖИВ И ЗДРАВ ГОСПОДИН БОРИСОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НО Е ХУБАВО ЧЕ ГРАНЧАРОВ АБСОЛЮТНО НИКОЙ НЕ ГО СЛУША ИЛИ ЧЕТЕ, А ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ХОРА СМЕ ПРОТИВ НЕГО И ТАКИВА КАТО НЕГО И ПОДКРЕПЯМЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАПРАЗНО ВИЯТ ХИЕНИТЕ КАТО ГРАНЧАРОВ И БОСИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕКА ДА МРАТ ЩОМ КАТО СА ТОЛКОВА ЗЛОБНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

"Властта пък, която е таман толкова проста и нагла като народа" - уважение и респект, г-н Грънчаров за това прозрение за същността на властта и народа!