Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 15 юли 2018 г.

Времето ви за размисли обаче изтече: отдавна е дошло времето за действие!



Длъжен съм вкратце да разкажа как свърши една история, която бях започнал да описвам. Става дума за това, че се наложи да дам... електричество (ток) на моя съсед в Долна баня, които има проблеми с алкохола. И беше стигнал дотам, че поради неплатени сметки му бяха прекъснали тока. Пиша обаче, както забелязвате, в минало време: щото проблемът на съседа ми, както разбрах вчера с пристигането си, се реши вече, а с това се реши и моя проблем около свързването на съседа към електрозахранването на нашата къща. Ето какво ми каза той, моля да свържете това, което ще ви кажа, с историята каквато е дотук, за целта можете да я видите ето тук: Да, наистина, така е: човекът не само е смъртен, той е и внезапно смъртен!, това е есето, писано преди седмица, там разказах каквото се сучи тогава; а ето сега и продължението.

Вчера като си пристигнах, малко сед това дойде съседът, във видимо по-добро състояние (човекът страда от коварно заболяване), пооправил се бе, и ми каза следното. Малко след като аз съм си тръгнал (кажи-речи в момента, в който, на излизане от градчето, аз на косъм не катастрофирах с внезапно навлязла в моето платно лека кола!) при съседа пристигнала сестра му, която живее в София, тя му казала "Какви са тия жици тука, ти не знаеш ли, че отдавна имаш ток?", тя имала предвид жицата, свързваща го с моята къща; оказало се, че тя от София още платила тока на брат си, ала той, понеже се оказало, че няма нито една крушка даже включена, и не разбрал, че има вече ток! И продължавал да черпи ток от мен, сигурно е продължило това нещо поне ден-два, не знам точно, което не знам, не знам, пък и не съм го питал. Та значи така щастливо се е решил неговият проблем, а пък след това аз откачих кабела от моя контакт, реши се и моя проблем, работата е там, че понеже направихме това свързване с едни дълги разклонители, аз се притеснявах поради дъждовете да не стане късо съединение, та да предизвикаме в крайна сметка и някакъв пожар, но ето че всичко мина благополучно. Съседът ми разказа, че контузията в рамото му почнала да олеква и да минава, та се надява в близките дни да има възможност да започне и работа, утре, в понеделник, щял да иде в кметството да пита.

Толкова по тоя случай. Мисля, че и той е показателен. Аз помогнах малко на човека в тежък момент, но ето, и друг човек му помогна, неговата сестра, човекът излезе от тежкото положение, Бог да му дава сили да не допуска отново да се озове в такава ситуация. Та мисълта ми е, че ако не си помагаме, значи не сме човеци. Правете си сами изводите от тази констатация. Вие самите човеци ли сте, сигурни ли сте в това? А какво добро нещо направихте напоследък? Или нищо не правите, но пак сте си човеци? Как така, как става този фокус?

В същото време Босия умира пред очите ви, вие си стоите и нищичко не правите. (Босия бил не знам си какъв, протестът му бил не знам си колко неправилен, да, аме ето, човекът ще умре, това нещо не ви ли показва?) Не смятате ли, че нещо можете да направите - за да помогнете този човек да не умре (и заради вас!)? Нема какво да се направи ли? Как така? Сигурни ли сте? Я помислете още малко? Ето ви още храна за размисъл:



Хубав ден ви желая! Приятни размисли! Времето ви за размисли обаче изтече. Отдавна е дошло времето за действие. Ако не се задействате, ще се опозорите завинаги...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

14 коментара:

гАд каза...

Някой пречи ли му да се нахрани? :)

Ангел Грънчаров каза...

Ама Вие още ли нищо не сте разбрал? :-) Похвално тъп сте... ашколсун! Вие сте образцов продукт на родната ни (не)образователна и (не)възпитателна система...

гАд каза...

Няма нужда да си говорим на Вие докато се обиждаме :D
Един вид, отговор няма ;)
Да вземе да се нахрани и няма да умира. :) Лесничко, простичко, и учител би се сетил ;)

Пък за резултата от образователната система - ти ми преподаваше по тази част, толкова си могъл, толкова си свършил :D

Ангел Грънчаров каза...

Колко умно: значи аз нося отговорност за твоето собствено умствено изоставане? :-) (Апропо, ум не се придобива с преподаване и учене, а по друг начин.) А за моралната ти извратеност аз пак ли нося отговорността? Ти сам някаква отговорност не носиш ли? Щото много мои ученици са доста по-добре от теб и в двете отношения, ерго, значи не учителят е причината?!

Ама сериозно ли не проумяваш какво прави Босия? Щото гледам само това ти е в акъла, че могъл да се наяде, че никой не му пречел да яде и пр. Това е феноменално ако наистина не разбираш какво точно става; би могъл да кандидатстваш за Книгата на рекордите по признака умствена недоразвитост...

гАд каза...

Самоубива се ? ;) Или това не го прави според теб ? ;)

А къде е отговорността на учителя, че не си е свършил работата ? ;)
Учениците на килограм ли ги взимаме? Прекрасен начин на обучение :D

Колко от морално напредналите ти ученици ти помогнаха финансово? 100-200 ?
Колко от учениците ти подкрепиха Босия? ;)

Ангел Грънчаров каза...

Интересно е, че явно съвсем не се притесняваш да се излагаш колкото се може повече. Анонимността пази от излагациите, така ли?

За Босий разбрахме, че нищо не си разбрал. Даже и не полагаш усилие да разбереш. Той дава пример на заспалото общество. Показва му докъде е стигнало, дава му възможност да открие ориентир, който ще му помогне да осъзнае истината за себе си. Тия неща имат нравствено естество, което ти е съвсем недостъпно.

Учителят не е магьосник. Той е сеяч. Сее. Пръска семена. Но всичко зависи от почвата (душата). В някои случаи семето покълва. В други не покълва. Очевидно съвсем ти е сложно да разбереш какво става и в училище. Почвата ти се е оказала негодна. Камениста. Даже и бурени не растат в такива почви.

С пари ли всичо мериш? Завалията...

гАд каза...

Може да показва, но НИКОЙ не го убива. Самоубива се, важен детайл. :)

Да де, и колко са успешните растения?
Колко те подкрепиха финансово, или колко дойдоха на протеста на Босия ?
За толкова години би трябвало да се е събрала някаква успешна група. :)
Защо само пари ? Има два варианта.

Аз съм лошият ученик който те подкрепи.
Но ми е интересно има ли алтернативна и голяма група от добри ученици които да са направили същото?
Като ти чета призивите тук, май няма такива. Което отваря въпроса - наистина ли аз съм лошият/тъпият/негодният, учителя ли не става, или двете нямат нищо общо, а ти просто плюеш по всеки с различно мнение?

Забавно е как от немай къде пак подхващаш темата с анонимността:))

Ангел Грънчаров каза...

Изплъзва ти се решаващия всичко детайл - той не се самоубива "ей-така", а това е форма на граждански протест. За общозначими човешки цели. Смисълът, казвам отново, ти се изплъзва. По твоята логика Великата Френска революция не е нищо друго освен... поредица от убийства.

Моите истински ученици ме подкрепят в духовен план, а не в материален. Истинската подкрепа е тази. Но това материалистът няма как да го проумее. Както и му се изплъзва чисто духовната (същинската смислова) страна на гражданската постъпка на Босия.

Който подкрепи някого и след това почне да се хвали с това (или почне да говори колко съжалява, че го е сторил), сам обезсмисля постъпката си. Предполагам отдавна си съжалил за постъпката си? Искаш ли си парите обратно? Веднага ще ти ги изпратя. Прочее, и да не си ги искаш, пак ще ти ги пратя. Дай си на имейла си адрес, на който да ти ги пратя. Та да ти олекне най-накрая на съвестта че си направил толкова лошо нещо - помогнал си някога на бившия си учител по философия с пари за да си купи лекарствата.

Също така (за да си успокоиш душевните терзания), приеми, че учителят ти по философия, който не е успял да те направи човек, е пълен некадърник - и по тази причина е изцяло отговорен за този твой провал.

Това за "плюенето на различномислещите", забелязал съм, е изтрита плоча, която до безкрайност повтарят тъкмо ония, за които самото мислене е терра инкогнита - или напълно непознат (неоткрит още) континент.

Най-низките и подли хора се чувстват длъжни да ритат, да хулят и да тормозят ония хора, които се намират в тежко положение. Това е нещо като лакмус за разпознаване на душевната низост. Същите тия го правят с една-единствена цел - да се подмажат на властимащите (нали познах, нали разкрих точния таен движещ импулс на поведението ти?)! :-)

Анонимен каза...

Ама нали е свобода? Който иска - самоубийствен гражански протест, който иска - самоубийствено плюскане и пиенье, да пищи неистово в разни бло/влогове, ФБ и др. подобни. Най-убавото е, че никой не е задължен да участва в едното или другото или третото... Но, четенето на мъдростите във Вашия блог е поучително и желателно за всеки, който се стреми към вишо знание за нещата.
Добри Асенов

гАд каза...

Няма смисъл в самоубийството. На теб това ти се изплъзва. :)
И никой не е длъжен да му играе по свирката, щото решил да се самоубива. Това е просто крайна стъпка на отчаяние. Когато по никакъв друг начин не е намерил подкрепа, не е получил реакция от парламента. Сега пробва да ги принуди на сила. :)

В духовен план? Как ? Като НЕ дойдоха на протеста ти пред училището? Като НЕ дойдоха на протеста на Босия..?
За нищо не съм съжалил, но след като така лесно ме обявяваш за негоден, реших да пробвам да сравня резултатите. И да, виждам, че има хора които те подкрепят по-активно, но не са твои ученици. Ти под "ученици" нали не разбираш единствено тези които в момента са в ПГЕЕ?
Може и да пропускам някого, но са един двама, а не голяма група. Съответно, лошите ученици се справяме не зле за момента ;)

Та да, аз съм станал човек, а това, че учителя ми по философия и етика не е съгласен с това, си е негов личен проблем.

Плюенето било изтрита плоча ? Хайде пробвай да помислиш над последното си изречение, за подмазването. Аз НЕ живея в България от 8 години. Аз НЕ работя и никога не съм работил в държавният сектор, а само и единствено в частният. Та няма за какво да се подмазвам на вашите си там властимащи, или на тези тук. Защо да се подмазвам на някой чията заплата плащам чрез данъците си всеки месец?
Та кой върти едни и същи плочи и НЕ мисли? :)

Анонимен каза...

Добре, щом това ще те успокои: ти си добър, не се подмазваш, аз съм лош, некадърник съм, отговорен съм за твоите провали, а за успехите си си виновен само ти. Ако искаш, да организираме чрез Държавен вестник съвсем официално да обявиш, че се отказваш от факта, че Ангел Грънчаров някога ти е бил учител по философия и дори ако искаш, стига това да ти е така необходимо за душевния комфорт, можеш тогава да обявиш, че се срамуваш от този факт, съответно можеш да добавиш и анатема по мой адрес, на всичко съм готов, само и само да се успокоиш най-сетне. Също така приемам, че ти по-добре разбираш от Босия какво той прави и защо го прави, Босия е заблуден, не разбира нещата правилно по причина че не мисли като теб; между другото какво ще кажеш да ти издадем сертификат за непогрешимост, тогава вие двамата с директорката на ПГЕЕ ведно с римския папа единствени от цялото човечество ще имате безценното качество непогрешимост, а, става ли така, с това поне мога ли да изкупя вината си, че съм бил твой учител и не само че не съм могъл да те възпитам в правилния дух, но дори и съм си позволил да мисля различно от теб, от което следва, че аз винаги мисля неправилно (щото ти винаги мислиш правилно по причина на това, че имаш въпросния сертификат за пълна непогрешимост - ведно с директорката на ПГЕЕ и римския папа.

Мир да е, способен съм на всичко! Мъчно ми е, че постоянно се терзаеш заради това, че не мисля като теб, и ме проклинаш в златна Прага за това, а предполагам и нощем по тази причина сънуваш кошмари.

Моля те да ми изпратиш адреса да ти върна въпросните пари. Мир да е, готов съм да взема в заем и да ти ги върна за да не страдаш излишно и по този повод.

Ангел Грънчаров каза...

Добри Асенов, благодаря за тъй изтънчената ирония и подигравка, вижда се, че сте много изтънчен човек, който само по себе си е достатъчно основание за безмерна чест и слава на всеки един народ, към който принадлежат такива мрънкащи титани на нищонеправенето и на дървената "философия"!

гАд каза...

Проклинам, не мога да спя, бляблябля :)
Толкова много писанки, но никакви аргументи:)))

За парите май само ти страдаш, че ти е помогнал един тъп и напълно неморален тип като мен ;)
Никъде не съм казал, че съжалявам или си ги искам назад. Но пък така подскачаш. 1:0 за неморалните, но помагащи когато трябва. ;)
М/у другото аз провали сега за сега нямам. ;)

Ангел Грънчаров каза...

Притежаваш завиден морал, няма що. По тази именно причина и не можеш да разбереш постъпката на Босия.

Добре правиш че си криеш самоличността. Неслучайно си криеш самоличността. :-)

Колко прекрасно е това, че нямаш провали! Освен че си непогрешим най-вероятно си и избраник на съдбата. Блазе ти!

В такъв случай що се занимаваш с пропаднали и неправилно мислещи типове като мен? Нима не ти стига да се любуваш на собственото си съвършенство?!