Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 7 август 2018 г.

Начало на нова дискусия по вечния въпрос: за мъжете и жените, за мъжките и женските работи и отговорности в живота





Ангел Грънчаров От това обаче не следва, че тъпанарите сред мъжете са малко... 

Управление

Lenko Vachev Грешна теза на Сократ,това е нещо като полов расизъм...

Управление

Lenko Vachev Типичен предразсъдък в патриархалните общества...Великите философи също не могат да надскочат своето време в някой отношения...

Управление

Ангел Грънчаров В някакъв смисъл Сократ е напълно прав. Жените и мъжете неслучайно съществуват. Къде е силата на мъжа и в какво е превъзходството на жената? Или според Вас е без значение дали човек е мъж или жена?  Моля Ви се, недейте с тоя джендъризъм. 
Управление

Lenko Vachev Учудвам се ,че съвременен философ не признава интелектуалния потенциал на жената...Това е достойно за съжаление.Дебатите са излишни...

Управление

Ангел Грънчаров Lenko Vachev Значително по-интересно е това, че Вие явно съвсем не познавате женската природа (и душа). На колко години сте? Жените имат много други неща, но сред тях такова нещо като "интелектуален потенциал" не фигурира. С което съвсем не обиждам жените, напротив. Можете (ако искате да разберете някои истини, които е непростимо да не знае човек) да прочетете някоя моя книга, там съм обяснил тия неща пределно ясно...

Управление

Lenko Vachev Цели книги!Бившата ти шефка сигурно ги е чела...
Управление

Lenko Vachev Мисля,че ти познаваш жените по-малко и от мен...
Управление

Ангел Грънчаров Lenko Vachev Можете да си мислите каквото искате. И за себе си може да си мислите, че познавате жените. Но ето че не знаете нещо най-просто. Което значи, че нищо не знаете за тях...
Управление




Надя Кирилова Светът се крепи на жените. Може да не са толкова интелектуални, но са практични.

Управление

Ангел Грънчаров Напълно вярно. Жените имат велика мисия и задача. Незаменими са. Спор за това няма. Освен това женската душа по съвсем различен начин постига истината: не чрез разсъждения (рационално), а благодарение на интуицията и чувството. По тази причина мъже и жени така трудно се разбират. Женската логика е логика не на ума, а на сърцето. И в това се състои нейното огромно превъзходство. На мажете затова им е така трудно да излъжат жена. 
Управление

Надя Кирилова Ангел Грънчаров те жената и мъжа са едно. В Библията пише:"Създадох ги мъж и жена, ги създадох."

Управление

Ангел Грънчаров Надя Кирилова Да, мъжът и жената, т.е. двата пола, са пол-овинките от цялото, наречено човек. Две половинки, които не могат една без друга.

Управление




Aksenia Hristova За да цитирате с радост Сократ явно сте съгласен с него! 😡😡😡
Управление

Ангел Грънчаров Да, със Сократ винаги съм съгласен. Той ми е учител...
Управление




Antonia Todorova Може би е бил прав за времето в което е живял , но сега нещата са много много различни ! Умствения капацитет в наши дни далеч не се определя от пола !

Управление

Ангел Грънчаров Не, истините, които казва Сократ, важат за всички времена. Става дума за природата (същината, истината) на жените и мъжете. Това е една вечна истина. За това, което прави мъжа мъж, а жената - жена. И за границите между половете. Ако някои изневери на тази истина на своя пол, плаща съответната цена със страдания.
Управление




Ангел Грънчаров Звучи грозно, но ако се разбере не е толкова страшно... 
Управление

Tatyana Koleva Не е страшно въобще, но е невярно дълбоко, приятел мой и философ!
Управление

Tatyana Koleva Само че, мъжете не признават женския ум и се считат за велики - те са комплексари, не са ли?
Управление

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Истината не може да е "невярна"... а че не ни харесва това не я прави по-малко истина.

Управление

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Мъдрите жени също признават истините... те са рядкост. Забележи: казвам мъдри жени, а не умни 
Управление

Ангел Грънчаров Нима не ви харесва да сте мъдри? Мъдростта е нещо много повече от ума... от умността.
Управление

Tatyana Koleva Преди време ти хареса моя тема за османския харем - кой води политиката - валиде султан. Тя жена ли е? Да, майката на султана. Е, същото е - мъжът е главата, а жената е шията, която ще го завърти натам, накъдето трябва. Това при добри отношения между двамата, естествено. Мъжете харесват да имат майка, майка, която да ги гушка и напътсктва, дали това е майката или съпругата, все едно, жена е!
Управление

Tatyana Koleva Ангел Грънчаров Мъдри сме и от грешки ви предпазваме с любов го правим.
Управление

Tatyana Koleva И въобще не е така било само при Османската империя. А френските и английските крале не са ли действали под влияние на обичани и необичани жени? Я да видим как се създава Англиканската църсва. Пак поради жена, която пречи на краля. Много обич, Ангеле, но тук и в такава тема ще те сразя, приятел мой!
Управление

Tatyana Koleva Да не говорим за Битие, когато Ева първа хапва плода на дървото на познанието и примамва наивника Адам да го опита - та то си е от Сътворението казано! Предлагам ти да напишеш такъв материал, ти си филоксоф и имаш повече познание от мен!
Управление

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Няма да бъда "сразен" ако помогнеш да се изясни истината, напротив, и двамата ще бъдем победители тогава. Така е, мъжете са много зависими от жените, не могат без жените, жени влияят силно на мъже когато са на власт (султани, крале), но това съвсем не значи, че умът е женска по естеството си душевна сила, нали така? Имало е жени, които са много умни (като Кьосем), но точно поради ума си са страдали и са платили висока цена, знаеш историята й. Тя страда щото съдбата й отрежда тази роля да се меси в мъжки работи - каквото е упражняването на властта в държавата. Темата е страхотна и ти благодаря, че ме подтикваш към нея. Отдавна си мисля да направя едно телевизионно предаване (което водя по ПОтв), в което да поговорим със зрителите за поуките от филма "Великолепният век", аз смятам, че този филм дава повод да се замислим за много важни неща. Включително и за този фундаментален въпрос за отношенията на мъжете и жените (семейството, династията и държавата). И то именно по повод на упражняването на властта - как личния интерес и държавния интерес си взаимодействат, как заради интереса на държавата отива по дяволите интереса на личностите от династията, как се жертва личността заради октопода, наречен държава. Та ето в тази връзка е добре да се види как Кьосем влияе на държавния живот - мисли си, че помага, а всъщност дали пък не пречи? Султан Мурад в своите отношения с майка си е пример, там добре е показано това: и двамата за себе си са прави, нали така, но ето, не могат да се разберат изобщо, а са майка и син, как е възможно това? Ами мислят по коренно различен начин, майката мисли със сърцето си, а това, прощавай, не е същинско мислене, това е коренно различно мислене, което е не-мислене. Мъжът е рационален ум, жената пък е крайно чувствителна, тук двете велики сили, умът и чувството, се сблъскват в една великолепна колизия, стремейки се към надмощие.
Управление

Ангел Грънчаров И все пак животът успява да помири двете велики душевни сили, умът и чувството, мъжката и женската сила на душата? И знаеш ли кое е това трето, което ги помирява? ДУХЪТ помирява чувството и ума, а пък РАЗУМЪТ продуктът, така да се рече, на тяхното помирение, МЪДРОСТ се нарича качеството на разума, в което двете душевни начала, мъжкото и женското, умът и чувството, престават да враждуват, напротив, хармонизират се във великолепна хармония и неразкъсваемо единство.
Управление

Ангел Грънчаров Но малцина - било мъже, било жени - постигат това високо духовно ниво, в техните помъдрели души чувство и разум не враждуват, а са в пълно единство и мир. Такива мъдри личности наистина са рядкост. (Разум, Дух, Мъдрост затова се смятат Божествени по естеството си качества, а пък тяхното поле е ИСТИНАТА; само по този начин, в духа, човек може да постигне и истинската СВОБОДА!) А иначе нормалното, така да се рече, е: мъжете и жените безкрайно трудно се разбират и винаги спорят.
Управление

Ангел Грънчаров Мъжката душа за жената е същинска загадка, женската душа за мъжа - също. Съвсем не могат да се разберат когато се държат, когато действат под силата на своя непосредствен чисто мъжки или женски импулс. Щото две коренно различни, несъвместими логики биват породени когато човек мисли по мъжки начин - и когато жената е под властта на своята женска емоционална природа. Когато Сократ обяснява тия неща той всъщност не нарича жените "глупави", напротив, в тяхната "неумност" е скрито тяхното превъзходство, аз лично, нищо че съм мъж, съм дълбоко убеден, е чувството е душевна сила, която е значително по-одухотворена и богата по своя даже познавателен потенциал: чувството ни дава много по-богат смисъл от този, който е по силите на ума. Та като се каже "Не търси у жените ум!", това не е обида за жените, нищо че изглежда крайно обидно. Също така трябва да се схване е нищо друго: жените не са лишени от ум, умът при тях е втората, подчинената на чувството душевна сила, а водещото все пак е чувството, той има приоритет, то е нещо като господар на женската душа.
Управление

Ангел Грънчаров От което следва, че жените имат ум, но това е женски ум, това е чувстващ и чувствителен ум, вярвам, че можеш да ме разбереш - ако пожелаеш това, т.е. ако не позволиш душата ти да бъде овладяна от някакво чувство, което няма да ти позволи да ме разбереш. Мъжът пък е устроен така, че при него доминанта е чисто познавателният ум, чувството там е на втори план, то силно влияе, но господарят е умът, неговата власт е несъмнена, ако сме мъже все пак, а не нещо неопределено (както така често се случва в живота). Рядкост са истинските мъже и истинските жени в днешно време, в което всичко се е смесило, дето даже ясни граници няма и между двата пола, по тази причина не можем да се разберем кое е чисто мъжко и кое - чисто женско. А Сократ и Платон са апелирали до като недопустимо смесване да не се стига, щото тогава всичко се обърква, а кошмарът е неизбежен. Тогава именно всички страдат и всички са недоволни и незадоволени, и мъже, и жени. Тогава всички сме непълноценни. Живота си объркваме тогава. Всичко отива по дяволите тогава.
Управление

Ангел Грънчаров Един мъдър турчин (аз често съм цитирал този човек, бивш учител по география, български турчин, от преселниците, който преди години беше екскурзовод към една туристическа фирма, мен много ми се ще отново да се срещна и да поговоря с този така необичаен и духовит човек, невероятно остроумен събеседник, ако намеря възможност (финансова), ще потърся начин да го намеря и да взема интервю от него!) Та той между другото каза ето това.
Управление

Ангел Грънчаров Той каза така: Мустафа Кемал Ататюрк (бащата на турците) направи много велики неща, но направи и нещо крайно неразумно: премахна многоженството, забрани го. И тогава всичко се обърка. Защо ли? Ами преди всичко беше превъзходно, става сутрин турчинът и отива в кафенето, а жените му пък отиват на полето и цял ден копаят с мотиката - щото жената е много щастлива само когато много работи, остави ли се една жена без работа, край, тогава тя почва да мисли и почва да страда; но като няма време за мислене, тя е щастлива. А мъжът в кафенето пък цял ден води приятни разговори и се упражнява в мислене, в търсене на истината и пр., мисленето е мъжката работа. А за жените - домашната работа и работата на полето, грижите за децата, готвене, пране, всичко, което прави жената заета, та да няма време да мисли.
Управление

Ангел Грънчаров Да, ама този прекрасен живот тъй мъдрият Мустафа Кемал го развали, премахна многоженството. И тогава вече не вървеше мъжът да иде в кафенето, той тръгна с жена си на полето; преди жените, като бяха много, бяха нещо като бригада, работеха си, мъжът пък си гледаше своята работа, мисленето, сега обаче някак не върви жената сама да иде на полето, ето, мъжът тръгна с нея да работи на полето и тогава пропадна всичко, всичко се развали. Мъже и жени почнаха да се смятат за равни, край, всичко отиде по дяволите, сега нито жени, нито мъже са щастливи вече, сега всички страдат. И т.н., говореше този сладкодумен български турчин на превъзходен български език, усмихнат мъдро и... дяволито! 
Управление

Ангел Грънчаров Много се разфилософствах, ще ме докладва някоя ядосана дама на администрацията, че говоря непрични неща, че правя неприлични работи, именно занимавам се с мислене и философстване, при това обиждам половината от човечеството, именно женската, по-хубавата при това част, обвини ли ме някой в женомразство, край, ще ме опраскат и оттук, и от фейсбук ще ме изгонят, а знаеш, мой пристан стана фейсбук (и блога ми), след като една властваща жена (директорка на училище) ме опраска и изрита от училището по точно тази причина: че мисля и че смело казвам каквото мисля, този грях тя не можа да ми го прости! 
Управление

Ангел Грънчаров Та ще замълча, макар вече да е късно. Изложих се пак. Да мислиш, да упражняваш ума си в днешно време е неприлично, щото ще кажеш някои истини, които ще ядосат общо взето всички, мъжете ще се ядосат щото ще ги засенчиш, т.е. ще се ядосат от завист (глупавите мъже са така много в наше време, че даже сред жените май има повече по-умни жени, казах, че днес всичко се е объркало, има много жени, които са по-умни от мъжете!), а пък жените вече казахме от какво ще се ядосат и обидят - щото ще им бъде трудно да сфанат това, което казах, не че повечето от мъжете ще го сфанат де, те са така оглупели, че вече нищо не сфащат и се държат като ощипани госпожици когато човек дръзне да каже нещо по-умно.
Управление

Ангел Грънчаров Точка. Млъквам. Хубав ден ти желая! И хубав ден на всички, което ще прочетат нашия диалог. Ако искаш днес да участваш в записа на моето предаване (по телефона може да дадеш интервю), става дума за Кьосем, кажи, ще намерим и за двамата удобно време! До скоро!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: