Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 19 септември 2018 г.

Как да се спасим от покварата на отвращението?





Виж непременно и коментарите.

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Отвращаването е реакция на слабаците, на малодушните, на несвободните; естествената реакция на немалодушната, на силната, на свободната личност е ВЪЗМУЩЕНИЕТО, което след това прераства в КОНКРЕТНИ ДЕЙСТВИЯ по промяна на ситуацията, която едни от нас (мнозинството малодушници) ги кара да се отвращават и погнусяват, а други (нищожно малцинство от нас) ни задължава ВСЕКИДНЕВНО ДА РАБОТИМ и да се БОРИМ и то "някога и изобщо", а тъкмо ВСЕКИ ДЕН - за промяната на живота ни към добро.

У нас е пълно с отвратени хора по причина на това, че огромната част от българите са НЕСВОБОДНИ, а по тази причина и слаби, малодушни, ИНЕРТНИ, бездейни хора. Ще надмогнем, ще се спасим от отвращението паралелно с КУЛТИВИРАНЕТО на съзнание за свобода и съответстващото му ПОВЕДЕНИЕ на свободния, на отговорния за битието и бъдещето си, а по тази причина и достойно живеещия човек.

Ние сме БОЛНО общество, а същност на болестта ни е това именно малодушие на огромни маси от хора, не знаещи що е това свобода, съвсем не разбиращи свободата, плашещи се от свободата и по тази причина податливи на такива ПРЕДЕЛНО ТЪПИ емоции като отвращение, погнуса, БЕЗРАЗЛИЧИЕ, непукизъм и други подобни тарикатски простотии.

Как се култивира съзнание за свобода ли? (Щото то ще ни спаси от нашите дефекти и слабости!) Темата е огромна, цял живот мисля и пиша по нея, всичките ми книги са по тази именно тема; освен това в практическата си работа по обучението на младите хора (моите ученици) по свобода и достойнство съм правил онова, което именно им помага да постигнат НА ДЕЛО свободата си.

За всичко това, което направих, получих като "награда"... уволнението си, властващите бюрократи ме възприеха като враг и ме подложиха на невероятни репресии и гаври; но, слава Богу, имам още сили и продължавам да се боря за правата и за достойнството си. И ще продължавам да се боря до последния си ден!

А обкръжаващото ме общество от "отвратени" хора (тарикати) ме гледа с тъпо недоумение, а също така ме обсипва с порядъчни дози БЕЗРАЗЛИЧИЕ! "Какъв е този там ненормалник, дето ни пречи спокойно да си се отвращаваме - и да се наслаждаваме на своята едва ли не космическа по мащаба си екзистенциална отвратеност?!" Да, вие също сте така заети с тъй тарикатската си отвратеност, че просто немате време да си мръднете и малкото си пръстче за да помогнете на ония сред вас, които нямат време да се "отвращават" и да се правят на важни, а чисто и просто се борят с безобразията и беззаконията на разпищолилите се тъкмо заради вашето така удобно им отвращение властници! Правилно ли тълкувам поведението ви? Разбира се, че "не съм прав", естествено, че "не е така", какво друго да кажете?!

Вие лично, драги ми отвратени тарикати, какво РЕАЛНО И КОНКРЕТНО нещо направихте напоследък за да се противопоставите на някакви безобразия и беззакония, от които ви е така удобно само да се отвращавате - щото отвращението е така лесно, удобно, то не докосва с нищо вашия мързел, вашата бездейност, вашата апатия, вашето безразличие, вашата отдаденост на тъй сладкото нищонеправене?!

НИЩО НЕ НАПРАВИХТЕ, нищо не правите, нали така, нали познах? Как така ще направите нещо, като сте отвратени - и като вашето отвращение и именно дуварът, зад който тъй удобно се криете? Нали така, драги толкова силно отвратени малодушни страхливци и малодушници?!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: