Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 8 септември 2018 г.

Президент на САЩ, уви, е човек, чиито външнополитически послания перфектно пасват на желанията на сатрапа в Кремъл



Политиците в Европа разбраха, че с такъв американски президент няма американски гаранции за сигурност

... Но ние няма да го безпокоим, а ще се върнем към основната тема на нашата история - това, което е замислено в кремълския сценарий за Четвъртата световна война.

Успехът в тази война, който е един вид знаме на победата над Райхстага, е елиминирането на член 5 от Устава на НАТО, отказът на страните от НАТО да изпълнят задълженията си по колективната отбрана на страна - жертва на агресия. Този отказ ще бъде повратно събитие с историческо значение: това ще означава край на НАТО, край на САЩ като световна сила и гарант за сигурността на Запада, както и пълна политическа доминация на Русия на Путин, не само в границите на "Руския свят", но на целия европейски континент.

За да бъде елиминиран член 5-и, е достатъчно е да бъде преформатирано мисленето само на няколко души в нужната посока. И още по-точно, самоа на един човек - американският президент. Ако тази цел бъде постигната, всички съществени фактори на военната мощ на САЩ (огромен военен бюджет, ядрени арсенали, самолети, невидими самолети, огромния арсенал от най-съвършени конвенционални оръжия) губят всякакъв смисъл и значение.

Как този отказ от член 5-и би могъл да изглежда, демонстрира по време на предизборната кампания външнополитическият гуру на кандидата за президент Доналд Тръмп - Нют Гингрич, който нарече Естония "предградие на Санкт Петербург, за което той не е готов да воюва в евентуална ядрена война с Русия." Чудя се кой сложи в устата Гингрич и съответно в ушите на Тръмп тази толкова изкусна фраза, свързваща органично елементи на ядрен шантаж от страна на Кремъл? Между другото, по едно време Гингрич бе горещ привърженик на членството на балтийските страни в НАТО, при все че тогава все още няма, както изглежда, толкова дълбоки познания за географското им положение.


Както и да е, операцията "Трампнаш“ се превърна в неразделна част от Четвъртата световна война, нещо повече - зададе основната посока, постигна желания успех. Нека се опитаме да оценим резултатите от днешна гледна точка. Те са изключително противоречиви. Операцията тотално се провали - във всичките й аспекти, освен в един, който е изключително важен за Кремъл.

Затова нескритият триумф на внука на Молотов, който си позволи да прекъсне заседанието на Държавната Дума, съобщавайки за победата на Тръмп на президентските избори, и последвалото празнично отбелязване на успеха му с шампанско от страна на руските депутати, съвсем на бяха без основание. След два месеца президент на САЩ официално щеше да стане човек, чиито външнополитически послания перфектно пасваха на желанията на Кремъл. Президентът на САЩ наистина е много влиятелен служител. Но САЩ е развита демокрация, с многостепенна система на проверки и баланси. Републиканците разполагат с мнозинство в Конгреса, но значителна част от членове на Републиканската партия в Конгреса се противопоставят решително на путинофилските фантазии на Тръмп, въпреки че те все още са готови да го подкрепят по много други въпроси. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Коментар на Ilian Vassilev: Писах преди време по темата за "готов ли си да воюваш с Русия заради Черно гора". Това е коварен опорен пункт в стратегията на Москва за вкарване на устойчиво съмнение в солидността на гаранциите на САЩ и НАТО. В същност ако замените Черна гора или Естония, с България или Румъния резултатът няма да бъде много по-различен. И се поставете на мястото на средния американец в Средните щати, или на французина, още по-малко на германеца. Но... и тук е голямото но. Москва знае, че няма връщане назад ако тръгне на открита агресия, няма и ресурс. И урокът от ВСВ е, че със сигурност приспаните от толкова години сигурност и мир общества, бавно ще се събудят за агресията и отговорностите си. На САЩ им трябваха години за да осъзнаят личната си отговорност и роля във Втората световна война за да се намесят.

Именно за да неутрализират този дремещ пацифизъм, САЩ разположиха свои сили в Източна Европа - страните от НАТО и атака срещу тях ще направи ангажимента на Вашингтон ясен и необратим.

Мисля, че Пионтковский силно надценява възможностите на Тръмп еднолично да блокира агресия на Русия.

Прочетете анализа - Андрей ще дойде при първа възможност у нас.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: