Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 17 септември 2018 г.

По повод на днешните водосвети в училищата на тъй грешната ни родна образователна система





Явор Ганчев сподели публикация: В училището на Диян Стаматов имало водосвет. Преди всичко да заявя - не съм възмутен, но, доколкото това не е училище, основано и управлявано от християнски семейства, намирам водосвета за излишен. За възмущение място няма, защото никой не е задължил учениците да участват в богослужение. Разбира се антихристиянски настроените хора използват повода да кажат, че Църквата нямала място в училище. Никой не оплаква учениците, че трябва да присъстват на гнусния ритуал на официалното лицемерие за началото на новата затворническа година за деца, но ако се появи един поп, настава драма. Нали образованието било светско!

Не, ние нямаме светско образование. Но това не значи образование, в което Църквата няма място. Не означава антирелигиозно или арелигиозно. Светско образование означава образование, в което няма една правилна идеология. Значи религиозно - и идеологически - плуралистично. Значи образование, което не е доминирано от никоя религиозна - или квазирелигиозна - догма.

Държавата е светска. Това означава конституционно гарантирано религиозно равноправие и религиозна свобода (чл 13 (1) и (2) от Конституцията); означава също и че никоя идеология не е държавна идеология (чл 11 (2)). В образователната система обаче някак си Конституцията не важи, отделно от проблема, че по комунистически навик разбираме светскостта като антирелигиозност. В образователната система държавата е бог, а изпълнителната власт (в лицето на съответния министър и неговата администрация) е едновременно с това и законодател, и съдия. Тоест имаме една квазитеокрация.

Крайно време е, след като имаме светска държава (тоест религиозно и идеологически плуралистична, в която държавните и църковните институции са разделени), да имаме и светско образование. В което всички идеологии са добре дошли и равноправни и в което държавата е спонсор на свободата, а не на правилното мислене.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: