Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 23 септември 2018 г.

Почина Георги Гаджанов от Долна баня, първият кмет на града, краевед, написал и издал много книги




КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: В последните години бай Георги всеки път, като си идвах в Долна баня, ме посещаваше у нас, в родната ми къща - хем да си поговорим (и двамата обичаме книгите), хем (тайно от съпругата си) да ми донесе една по-едра банкнота от пенсията си, поръчваше да му купя от Пловдив някоя силно заинтересувала го книга; и така аз почти всеки път му носех по някоя книга, той пък си я доплащаше, а и поръчваше друга, да му я донеса за следващия път. Имаше страст към книгите, много неразумна, така да се каже, предвид това, че купуването на книги в днешно време е неразумна страст - особено за пенсионери (пък и за често уволнявани непокорни учители като моя милост!).

Но ето че наскоро научих, че бай Георги е получил тежък инсулт, изпадна в кома, от която не се събуди - починал е вчера следобед. Няма вече да идва у нас да си приказваме, да си говорим за книги (пък и за политика често си говорехме, той беше с леви разбирания, комунист или социалист, аз пък съм твърди десни разбирания, но ето, че на човешка основа имахме завидно разбирателство през годините); по този начин ние на дело осъществявахме в отношенията си една доста цивилизована двупартийна и толерантна, иначе казано, европейска по характера си реална, ЧОВЕЧНА най-вече демокрация. Георги Гаджанов е връстник на баща ми, Бог да го прости, моят баща почина отдавна, през 1992 г., ето, сега и бай Георги си отиде: Бог да го прости и него!


(На снимката бабата, седяща в края вдясно е моята майка, Бог да я прости!)

Аз бях коректор, редактор и дори издател, така да се рече, на последните му книги, които той издаваше в съвсем скромен тираж. Няма вече, свърши тази наша обща съвсем безкористна служба на просветата и културата! (Аз, доколкото имам сили, ще продължа по този път сам...)

Вероятно днес ще бъде погребението му, предполагам (има син, живеещ в Полша, който трябва да пристигне за погребението). Неговата съпруга беше най-близка приятелка на свидната ми майка, ние сме и роднини, тъй че съм длъжен да остана и днес - за да го изпратя в последния му път. Това е животът, всички сме смъртни, че ще умрем е неизбежно, истински важното е обаче как сме живели все пак, нали така?

Георги Гаджанов живя достойно, бидейки верен на убежденията си, за което заслужава уважение! Казвам го с чиста съвест аз, антикомунистът - понеже съм демократ съм длъжен да призная и това. Бог да го прости!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: