Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 2 септември 2018 г.

Вие някога Левски и Ботев убихте, та че сте убили някакъв учител ли ще се трогнете?!



Много трудно е да се вземат правилни, разумни решения в тежката, в крайно унизителната, в безперспективната ситуация, в която се намирам. Аз вече съм победен. Победиха ме не жестоките удари на арогантната властваща бюрокрация в т.н. "образователна" система, а тъпото безразличие на хората, на сеирджийски настроената безучастна общност.

Не ме победи никой друг, а ме смаза точно това кошмарно и убийствено безразличие. По тази причина съм пред избор. Ако искам да оцелея физически, трябва да капитулирам. Ако продължа да се боря, ще загина съвсем скоро.

Защото силите ми се изчерпаха. Моята сила беше поразена обаче не от друго, а от пълното безразличие на хората към борбата, която водя от години - и я водя тъкмо за тяхното добро, за доброто на техните деца и внуци. Да, за доброто на вашите деца и внуци водя тия борби, драги сеирджии!

Но подкрепа никаква не срещам отникъде. Погнусен съм от това тъпо безразличие на робите!

Затова изглежда ми се налага да мисля за оттегляне - и за оцеляване и спасяване.

Налага ми се, за жалост, да спра борбата. Борих се за истинска, т.е. за непосредствена и практическа, т.е. реална демократизация и декомунизация на отношенията в училищните общности (и по-специално в общността на училището, в което работя от години като учител по философия и гражданско образование, т.н. ПГЕЕ, известно като "ТЕТ-ЛЕНИН" в Пловдив), но не бях подкрепен комай от никой, не само от учителите, не дори и от учениците (най-голяма подкрепа все пак, длъжен съм да кажа, получих от тях, пък макар и крайно пасивна!), не само от родителите, но и от обществеността в града, да не говорим пък на страната (е, неколцина човека ме подкрепиха, но подкрепилите ме се броят на пръстите на двете ръце!).

Повтарям: мен ме победи тотално, смаза ме безразличието (тъпия инат) на масовия българин!

Скоро аз най-вероятно съвсем ще замлъкна и ще се оттегля от всякаква дейност и активност. Най-после ще си отдъхнете от мен. (Нека да ликуват властващите бюрократи - тази тяхна пирова победа им я поднесохте, потретвам, тъкмо вие, "гражданите", преизпълнени с вашето убийствено безразличие даже към собствената си участ - и участта на децата и на внуците си!) 

Ще изчезна завинаги. Ще се оттегля ако трябва в манастир, ако трябва ще ида да живея в гората като отшелник, ако трябва ще тръгна бос по света - за да умра в някоя канавка на някоя друга, по-човечна страна. Къде ще изчезна тепърва ще решавам. Но ще ви се махна от очите завинаги. Няма да ме има. Един вид жив ще се погреба. Просто вече няма да ме има.

Знам, че няма да ви пука. На вас вече от нищо не ви пука.

Вие някога Левски и Ботев убихте, та затова че сте убили някакъв учител ли ще се трогнете?!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

26 коментара:

Анонимен каза...

Ачо, на път си да прозреш печалната истина .българите бягат от България...от самите българи! Не са само парите, не са...

Roujka Bratanova

Анонимен каза...

Хайде сега вече да спрем да упрекваме избягалите от България, какво ще кажете, господа съдебни заседатели? Никой от тях не мрази България. Те не си отидоха, защото са егоцентрици, мързеливи, не и защото не искаха да подемат борба тук. Не заради простотията българска, не заради болестите, от които няма кой да ги излекува тук, не заради страха от властимащите, те просто избегнаха смъртта. Всеки има право на живот. Ангел Грънчаров ви разказа добре защо.

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Не се отчайвай, изход има винаги.

Angel Malinov

Анонимен каза...

Ами напишете си хубаво СV , приложете си и препоръка ,шофьорска книжка и всичко , което се сетите и кандидатствайте онлайн на gumtree.com ,reed.com,goodhousekeeper.com

И потренирайте 1-2 месеца усилено физическа подготовка ,все едно ,че сте в казармата. Идете във фитнес залата и докато не заякнете достатъчно,не тръгвайте никъде!

Galina Slavcheva

Ангел Грънчаров каза...

Уплашихте ме съвсем! Просто вече нямам сили да тренирам, възрастта ми напредна. Не съм здрав, това е достатъчна причина да се откажа от хрумването си да заминавам на тази възраст... А сте права, че човек в недобро физическо състояние не става за нищо. Стига да не е решил да замине само за това да умре в свободна страна...

Анонимен каза...

Gluposti. Nikakvi takiva. V chujbina da ne bi da e po strashno ot Bg? Chovek koito e jivql v Bg nqma kak da ne se spravi v koqto i da e druga darjava. Edinstveno koeto trqbva jelanie i volq. Romi s nachalno obrazovanie i ne do tolkova rabotlivi se spravqt v chujbina. Taka che haide da ne plashim gargite.

Osman Hilmi

Ангел Грънчаров каза...

Osman Hilmi Дай Боже да сте прав! Все пак наистина адът в тъй приказната страна Мутроландия е достатъчно добра школа, а аз оцелях в този ад вече 59 години!

Анонимен каза...

Ачо, не давай на заден, само щото някоя жена ти прави намек за възрастта. Никой няма да те товари с камъни! Хората са помислили за всичко, помощник- готвачи, миещи чаши и чинии, сервитьори...Не слушай хора, дето ако не са работили в чужбина дават акъл.

Roujka Bratanova

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров mojete da proverite v stolipinovo vsqka vtora kashta e v chujbina i sa dovolni che sa se iznesli ot bg. I dobre znaete che lichno vie ste i po umen po trudoliubiv i po chesten i po opraven ot romite. Taka che nqma nujda ot poveche komentari.

Osman Hilmi

Анонимен каза...

Ох! Пак май съм казала нещо на глухата жаба! Аз не намеквам за възрастта! Направо натвърдвам, защото аз самата дойдох в Лондон на 52 и бях тренирала уж. Само да стоиш прав цял ден, без да подвиваш крак, и нищо да не правиш, ти стига. Разбира се, че той трябва да е подготвен. Или искате да му препоръчате да се запише като homeless? При всички положения трябва да се стегне ако иска да оцелее. Физическата работа освен това изисква не да говориш, а да действаш и всичките ти мускули трябва да ти послужат както в строителството, така и в кухнята, навсякъде...

Galina Slavcheva

Ангел Грънчаров каза...

Galina Slavcheva Разбрах, напълно вярно е това. Сега разбрах. Извинявам се за реакцията си... :-)

Анонимен каза...

За Англия, мадам му е нужен английски език. За Малта, ако е в български ресторант ще има възможност да учи английски мимоходом. Не случайно го насочвам към български ресторанти. Малта е малък остров и там българите като че ли са по- задружни.Без да искам да умаловажавам Вашето предложение Вие самата сте наясно, че без английски език и професионален сертификат за готвач няма как да се класира на никаква позиция, освен да иде в някоя ферма да чисти оборска тор. Нали не искате да се подигравате на човека? Идеята е да му се помогне!

Roujka Bratanova

Анонимен каза...

за изборът си съвети ще получиш, но сам трябва да вземеш решението си.
Първата стъпка, когато човек реши да се бори е да намери саратници. Ако си я пропуснал, можеш сега да направиш опит в тази насока и да продължиш с тях. Ако не намериш съратници, моят съвет е да продължиш да търсиш.....

Slava Kostadinova

Анонимен каза...

Премисли добре ситуацията, приеми я каквато е ,и вземи правилното решение за себе си оттук насетне. Винаги има избор. Ти не си победен, а осъзнат човек, прозрял душевността българска...Ти си дръзнал да се бориш с ватърни мелници -похвално е , но безсмислено. Не те познавам , не знам случая ти. Позволих си да коментирам, защото се впечатлих от думите, защото обичам Пловдив - синът ми завърши ПУ ,имам приятели-поети там. Успех желая! Поздрави Иван Вълев, поет и приятел.

Виктория Иванова

Анонимен каза...

Когато философите мият чинии в чужбина, ето така умира една нация... Тъжно, не че има срамна работа, но е тъжно...

Георгия Илиева

Анонимен каза...

Не се пренавивай! Търси си работа.

Веселин Делчев

Анонимен каза...

Преди 3 г. стигайки до същата ситуация и борейки се за доброто на определен кръг хора осъзнах една проста истина! Ако те сами не пожелаят промяната, няма как да се случат нещата. Промених начина по които гледам нещата и подхода! Историята се повтаря през определен цикъл (много хора ми се смеят, защото вярвам в това) и ако я познаваме можем да си извадим поука и променим нещата. Но единствено, ако хората го осъзнаят и поискат промяната. Сега след 3г. семенцата, които посях дават резултат, но това е бавен процес и всичко става ...стъпка, по стъпка. Не държа да кажат, ако не беше „тя” нямаше да успеем! Не се отказвайте! Успех и само напред! Поздрави :)

Иванка Тодорова

Анонимен каза...

Дишай!

Чумпова Елена

Анонимен каза...

Много е тъжно това, което чета. Включително и съветите към Вас. Те показват, че хората всъщност не падат духом и се борят, но всеки сам, за къшея си хляб, на нивото, което винаги си остава търсено - физическа работа. Аз самият отвреме-навреме все още хващам флекса или електрожена, но годините ми вече не го позволяват, а и инженери също липсват. Не можахме да се преборим заедно за напредъка си, защото сме разединени. "Разделяй и владей", това е положението и си стоим на едно място.
Прав е г-н Osman Hilmi (Осман Хилми), трябва човек когато си сменя живота или емигрира да има познати, които да го подкрепят в началото. Аз не работя във Вашата област и бих Ви предложил да смените работата си на учител с някаква друга частна работа, при което ще можете да си пишете книги тук и дай, Боже, да потръгне търсенето им.

Андрей Бенев

Анонимен каза...

Приеми го филосовски, нали си философ. Просто си имал илюзии, това е всичко. Най-трудно се променя мисленето. Философията и реалния живот са много различни неща.

Lenko Vachev

Ангел Грънчаров каза...

Какво значи "Приеми го философски!"? Тоест да игнорирам безпокойството си - или проблема си? :-) Интересно е, че много хора възприемат философията като извънредно безразличие. А тя е точно обратното. Живот и философия са едно и също нещо - ако философията е философия, ако е истинска. Животът извън философията е илюзия за живот. Но темата е голяма. Спирам дотук. Много съм писал по тия въпроси в книгите си и в момента нямам настроение на повтарям казаното там.

Анонимен каза...

Спираш да плюеш по хората. С тоя блог оцапа десетки хора, някои от които познавам лично, и знам, че не заслужават името им да стои в интернет навеки, с грозни квалификации, и обиди. Те как ще си намерят работа? Потенциалният работодател ще направи едно търсене и ще излязат твоите лъжи и клевети. Никога, нито веднъж не си се извинил на засегнат несправедливо от теб човек, не си се извинил! Поискай прошка от хората публично, и се надявай Господ да ти прости! Товае единственият ми съвет.

Анонимен каза...

Това е проклятието на България - че е руска провинция... Тази територия принадлежи на Русия, та ако ще не в НАТО, ами и в Ескимоския съюз да влезе... Иначе пък принадлежи на Турция...

НАТО има директива въобще да не споделя каквато и да било чувствителна военна информация с бълхàри, защото знае че същия ден тя ще е на бюрото на Путин... По-точно на компютъра му... Е накъде с такъв “матрял”? Бой Бор го каза и го закова за историята...

Фейсбук е Комсомола на нашето време и всички абдали (турска дума, а защо ли я разбирате?) са там... Колектива дава оценки на индивида и гласува да го издига или низвергва - а завистливото и тъпо комунистическо мнозинство добре ни е известно кого издигаше... Ако то така ставаше, Бил Гейтс щеше да е бълхàрин...

Но това не вълнува овчите мозъци на бълхàрите, те обявиха Господ за бълхàрин и решиха въпроса... Освен това са произвели и тайното оръжие на инженер Гарин - черешовото топче...

Но имат бая, бол успех, машалла Силикон-Преслава, Гювенди-Глория и Шафрантъ-Анелия, който не бива да премълчаваме - чалгата (yay турски, аман, кòмшу от Кючук махле! Айде)...

Има ли по-улав и префърцунен народ на планетата? Нема, немаaaa...

И са колтурни, некои от тех са чели Òдитор от Гогол, докато са изпитали релакс и уелнес в Слънчака на Лайноморието... Хваща дикиш, а?...

Ангел Грънчаров каза...

До другарката, написала ето това свободно съчинение:

"Спираш да плюеш по хората. С тоя блог оцапа десетки хора, някои от които познавам лично, и знам, че не заслужават името им да стои в интернет навеки, с грозни квалификации, и обиди. Те как ще си намерят работа? Потенциалният работодател ще направи едно търсене и ще излязат твоите лъжи и клевети. Никога, нито веднъж не си се извинил на засегнат несправедливо от теб човек, не си се извинил! Поискай прошка от хората публично, и се надявай Господ да ти прости! Товае единственият ми съвет."

Дайте поне едно име (от "десетките" такива имена!), което съм "оплюл". И тогава ще се съглася, че не сте клеветничка. Никого не съм плюл. Пиша само истината. Винаги пиша съвсем справедливо, придържайки се до конкретните факти. Хайде сега да видим дали ще намерите поне едно име на "оплют" от мен човк - при положение че аз, естествено, изобщо не упражнявам заниманието, наречето "плюене" (в което Вие самата сте толкова добра специалистка - ето, оплюхте ме без да Ви мигне окото!)...

Анонимен каза...

Ами в такъв случай другарю, ще си седиш без работа. Мая манолова например си плюл. Давам само пример. А сега клеветничка ли съм? Или и аз оплюта като десетките други. Плюеш и по целия български народ. Как може да си такъв дебил?????

Ангел Грънчаров каза...

Не плюя мари, другарко! Това дето правя не е никакво плюене. Казвам истината. И на другарката Мая Манолова всъщност й правя добро като й казвам истината, а именно, че като е ходила да се покланя на паметника на масовите убийци на ранени войничета в Жабокрек, сега вече нема моралното право да бъде омбудсманка. Факт. Какво плюене има тук ма, другарко, за какво "плюене" говорите?! По същия начин и за другите другарки, които според Вас съм бил "плюл", нема такова нещо, другарко, заблудила сте се. И Вас не плюя, ами Ви казвам сама истина. Вие истината за "плюнка" ли я имате ма, другарко лъжкиньо?!