Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 19 октомври 2018 г.

Полемика около VIP Brother: Да съдим човека до себе си е лесно, истинското обаче е да се научим да го разбираме - и да му простим!


Ето какъв поучителна дискусия се проведе на едно място във Фейсбук:

Минко Танев: Едно от нещата, които ме дразнят откровено, е двойния аршин. Този сезон в Биг Брадър (нали си знаете, че съм фен) влязоха двама, да речем противоречиви участника - Ванко 1 и Валентин Кулагин. Първият е осъден престъпник за трафик на жени, който си изтърпя наказанието (няма да коментирам поправката в кодекса на Мая Манолова и сие). Освен това, той има и твърде първобитни представи за ролята на жената в обществото, а и е доста ограничен. Бих казал и глупав. След влизането му в къщата, се надигна вълна от възмущения срещу участието му (вероятно справедлива), някои от най-умните и красиви сайтове го заклеймиха, дори беше сезиран СЕМ, а продуцентите решиха да си променят регламента.

Другият герой на историята е модерно и екстравагантно изглеждащ млад... човек. Той за около месец, освен че изпили нервите на другите, поне два пъти осъществи гнусен, садистичен тормоз върху жени. Едната лекар, дошла да го прегледа. Но, нямаше умно-красива вълна от възмущения, нямаше писма, даже една фб-публикация нямаше. Странно. И жалко. Защото насилието си е насилие.

Не, тук не иде реч за едно шоу, а за най-обикновени принципи. Навсякъде. Винаги.

Ангел Грънчаров: Кулагин достатъчно беше остракиран и подлаган на агресия от участниците в шоуто, Вие предлагате и цялото ни общество ли да го заклейми?! Искате ли да го пратим Кулагин (и такива като него) в концлагер за превъзпитание в правилен комунално-комунистически дух?! Или е по-добре направо такива като Кулагин да ги убиваме, та кардинално да решаваме въпроса с тях?!

Минко Танев: Принципите изискват, когато е извършено насилие спрямо жени, всеки който подскача по темата, да реагира на насилието. Независимо кой го е извършил. Такива като Кулагин?!? Той е просто един насилник. Какъв концлагер?!? Какво убиване?

Ангел Грънчаров: Минко Танев Вие какво предлагате да направим толкова лошите хора като Кулагин?! В името на Вашите "свещени принципи"?! Вие съзнавате ли поне това, че Кулагин (въпреки особеностите си!) може да е всякакъв, но все пак е човешко същество?!

Може би предлагате да ги превъзпитаме с един по-хубав пердах в милицията?! :-)

Минко Танев: По Вашата логика и престъпникът Ванко 1 (пиша го без ирония) е човешко същество. Но доколкото схващам, ако Кулагин обижда лекарка дошла да го лекува, всичко е ок?

Ангел Грънчаров: Минко Танев Разбира се, че не твърдя, че всичко е ок, нали не ме мислите за урод?! Но и Ванко 1, и Кулагин (въпреки всичко) са човешки същества и като такива заслужават човечно отношение. Вие нима и това не съзнавате?! И какви са тия подмятания против "умните и красивите"?! Вие да не развихте комуноидни наклонности?!

Минко Танев: Само че горе посочих реакциите в единия и липсата на каквато и да е реакция в другия случай.
Последното изречение ще се направя, че не съм го видял.

Александра Михайлова: Ангел Грънчаров, очевидно не познавате Минко. 1.Той е последният човек, който може да бъде обвинен в хомофобия, въобще каквато и да е дискриминация. 2. Последният човек, които би разрешил какъвто и да е проблем чрез насилие. 3. Последният човек, за когото "свещени принципи" трябва да се изпише в кавички, за да звучи подигравателно. А ти, Минко Танев, не се прави, че не си видял последното изречение. А искай обяснение, защото още в първия коментар я има същата обида.

Минко Танев: Не искам да се карам. Иначе да ме наричат комунист си е гадна обида.

Ангел Грънчаров: Развиващият комуноидни наклонности все още не е комунист, в какъвто се произведохте съвсем сам...

Минко Танев: Днес не ми е ден :)))) Ще опитам по внимателно - двама души, сходни действия (не еднакви), публични реакции. И, не, няма значение с кого спят тези хора, а фактът, че една група коментиращи, които се вживяват като умно-красиви защитници на жените, хулят единия, а мълчат за другия. Сега по-ясно ли е? :)

Александра Михайлова: Минко Танев, няма да му стане ясно, защото пак си позволяваш да употребяваш словосъчетанието "умно-красиви", така че вероятно вече си се "произвел" за комунист.

Ангел Грънчаров: Минко Танев Вие искате да оплюем и другия, така ли? А какво толкова Ви дразнят тия, които наричате "умно-красивите"? Този израз известно ли Ви е от какви хора се използва?

Александра Михайлова: Ангел Грънчаров, ние с Минко бяхме на протестите през цялата 2013-та, не само през лятото, когато бяхме хиляди, но и през зимата, когато бяхме десетки. Отлично знаем кои хора използват този израз. Просто нещата се променят, а Вие отказвате да прочетете спокойно този статус и защитавате един невъзпитан, ужасно груб насилник. Никой в този статус не се занимава със сексуалността на Кулагин, как не го разбрахте? Позицията е, че този човек е зъл, унижава хората през целия си престой, но тези, които се възмущаваха от Ванко 1, не казаха и дума за Кулагин. По-ясно от това не мога да го обясня!!

Ангел Грънчаров: Александра Михайлова Не защищавам изобщо Кулагин. Просто смятам, че той е човешко същество. Ванко също е човешко същество. И "лошите хора" са човеци. Не бива да се отнасяме към тях така, че да унижаваме достойнството им - и още повече да засилваме агресията им. Добро със зло не се постига според мен.

Александра Михайлова: Не оставам с впечатлението, че статусът на Минко унижава нечие достойнство. Инак с последното Ви изречение съм съгласна. Май ще се разберем накрая :) ?

Ангел Грънчаров: Александра Михайлова Той се възмущава че не клеймим Кулагин, т.е. апелира за заклеймяването му. На един човек обаче можем да помогнем да стане по-добър не чрез клеймене, а само чрез РАЗБИРАНЕ. Да съдим човека до себе си е лесно, истинското обаче е да се научим да го разбираме.

Минко Танев: Не видях нито един опит да се разбере Ванко 1. :) Когато нещо е лошо, то е лошо. Иначе се възмущавам се, че има двоен аршин! :)

Александра Михайлова: Минко Танев, охх, провокираш да се почне нещо от сорта на: „Апелирате да проявим разбиране към сутеньорите?”

Ангел Грънчаров: Минко Танев Значи се възмущавате, че според Вас не заклеймяваме безпощадно всички ония, които не Ви харесват (и затова ги наричате лоши!)?!:-(

Минко Танев: Ох, вече загубих желание да обяснявам какво съм казал. Казал съм го достатъчно ясно. Това, че някой вижда нещо, което го няма, не е мой проблем :)

Надежда Табакова: Минко, коментар за тези, които се правят на по-прости: ясно е, че всеки може да плюе по сутеньор. Така сме си възпитани. И е редно, и е справедливо. Но срещу едно нещастно комплексирано л.йно не смеем да плюем, защото сме го определили със сигурност за педе..ст - не визирам сексуалната ориентация, а квалификацията, която даваме обикновено на мъже с проблемно поведение (не сексуално), емоционална незрялост и дори - интелектуален дефицит. Не разбираме този индивид (и добре, че е така; смятаме го за непълноценен - за човек с проблеми с интеграцията) и от тук идва някакво милозливо мълчание - като към селския идиот. Не гледай Брадъра - ти не си в таргета на предаването. Отдавна ти го казах :)

Ангел Грънчаров: Минко Танев Разбрал съм даже повече от това, което сте казал, г-н Танев. Че не Ви изнася е отделна работа. Апелирате да разнищим от оплюване и заклеймяване човек, който Вие възприемате като лош. И ни осъждате, че не го правим. Което, както и да го погледне човек, е рецидив на комунистическото неуважение към личността.

Кулагин може да е всякакъв, но има суверенното право да бъде себе си. И бидейки човешко същество, към него нямате право да се отнасяте по безчовечен начин (оплюване, жигосване, заклеймяване и пр.) - щото така постъпваха навремето комунистите.

Ангел Грънчаров: Госпожо Надежда Табакова аз пък не съм плюл и по сутеньора Ванко 1. Аз съм човек, който не обича да прави онова, което правят "всички", винаги постъпвам различно в сравнение с "правилно мислещото и постъпващо" мнозинство. Изобщо не ме вълнува с какво се е занимавал Ванко 1. Това, че е бил в затвора, също не ме задължава да му сложа етикет "затворник" и на това тъпо основание да почна да не зачитам личността му - "както правят всички". Когато именно "всички" правят нещо, то винаги е крайно тъпо. И аз като личност и особено като философ съм длъжен да реагирам подобаващо, та да покажа на тия именно немислещи "всички", че нещата стоят съвсем различно отколкото си ги представят.

Ето оказва се, че и Вас комунистическият манталитет си стои недокоснат: срещу "педерастите" (в нравствения смисъл) или "немъжете" трябва всички в хор да крещим, трябва да ги заклеймяваме единодушно, а който като мен не желае да се нахвърли срещу "лошите", също подлежи на заклеймяване. Мен пък ме определихте тъй да се рече, като "прост", и простите са лоши, щото не могат да разберат тъй изтънчената Ви мисъл. И изобщо не уважавате моето мнение, щото мисля различно в сравнение с г-н Танев, на когото нескривано се подмазвате - щото той пък мисли именно като Вас; аз съм враг, той е приятел, нали така?! Усещате ли комунизма в реакцията си?! :-)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

18 коментара:

Анонимен каза...

Надежда Табакова , добро утро и добре дошла в редиците на хората с комунистическо мисене :)

Александра Михайлова

Ангел Грънчаров каза...

Александра Михайлова Нормалната реакция на човека, комуто кажат, че в съзнанието си има неизкоренени комунистически рефлекси, е да е благодарен че му помагат да се освободи от тях; тия обаче, които несъзнавано държат да си запазят завинаги въпросните рефлекси, се обиждат на човека, който им прави добро - и не само го намразват, ами почват да призовават "врагът" да бъде наказан, линчуван, оплют, заклеймен и пр.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, написали сте един куп глупости, че и ги повтаряте и потретвате. Но отказвате да вникнете в смисъла. Обидите по линия на комунизма са безумни.

А сега по същество. За последно. Вярната преценка за добро и зло/лошо, освен за добро психическо здраве, е и белег за чувствително и справедливо общество в модерните демокрации на християнската цивилизация. Защото тази преценка се прави в правовите държави. Именно комунизмът заличи границите между добро и зло, като превърна терористи в активни борци, подмазвачи в заслужили, малограмотни в номенклатура.

А да тормозиш и обиждаш лекар, особено жена, е зло. Обективно.

Минко Танев

Ангел Грънчаров каза...

И какво да правим с лошите, със злите, с неправилно мислещите и постъпващите хора? Какво предлагате да правим с тях? Какво е християнското отношение към такива хора?! Да ги клеймим? Да ги съдим на "народно съдилище"? Да ги плюем? Да призоваваме да бъдат изолирани (в концлагер, а най-добре - лишени от живот)?

Кажете какво е правилно да правим спрямо тях от цивилизовани и "единствено правилни" позиции? Аз говоря "пълни глупости" като призовавам да се опитваме да се отнасяме към тях с добро - и човечно.

Кажете Вие в такъв случай какво предлагате (като "единствено правилно"!) да правим с този "човешки боклук"?! Може би да го изринем предлагате?!

Анонимен каза...

Само ампЕтата гледат това предаване.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров , Вие наистина не водите разговор. Повтаряте едно и също. След поредните обвинения в комунистическо мислене аз се отказвам. Стана ми твърде обидно, а и разговорът с Вас не води наникъде.

Александра Михайлова

Ангел Грънчаров каза...

Госпожо Александра Михайлова повтарям, щото си личи, че изпитвате огромни затруднения със сфащането на смисъла. Просто не Ви се удава да сфанете... требе да се мисли поне малко...

Анонимен каза...

Госродин Грънчаров се скъса да неразбира личността на директорката си, сега апелира за обратното от другите. Объркана работа.

Анонимен каза...

"Личността на директорката" не може да бъде разбрана поради нейното отсъствие. :)))) Тази директорка сама себе си не разбира...

Анонимен каза...

Внимателното, задълбочено, проследяване на реалити форматите са задължителни за занимаващите се с хуманитарни въпроси, тъй като точно там се поставят важни философски въпроси като повод за размисъл и споделяне и съответната интерпретация /с което г-н Грънчаров прекрасно се справя/.
Галя Микова

Анонимен каза...

Грънчаров твърди, че и най-злият има личност, значи и директорката му е личност. Хубо, съгласен съм. Но нека приложи хуманитарната си философия на практика, не само да каканиже празни приказки... той не е спрял да громи врага, да го плюе с храчки и обяснява, че го къпе с истина, да се обижда на целия български народ, и накрая да обяснява да нарича с всеки несъгласен с него с прозвището "комуноид", което на него тъй хубо му приляга... толкоз му е слаб ума на тоз човек, че е чак комичен... да, кажете другарко? Ваш ред е..

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, чудесно е, че толкова много сте се загрижила за личността на директорката Ви! :-) (Надяваме се, че тези Ваши чувства не се дължат на стремежа Ви директорката да Ви определи по-голям дял от диференцираното заплащане в края на годината!)

Второ, другарко, не е нужно да се преструвате на хашлак, да говорите на хашлашки език, това "Хубо" (и думата "каканиже" особено) на нас ни подсказва коя сте, сочи ни директорно каква е Вашата самоличност, тъй че не е нужно така баламски да се издавате! :-)

Другарко, че аз на дело всеки ден показвам че уважавам и зачитам всяка личност, даже ето сега зачитам и Вас самата, дето сама сте се отказала от собствената си личност (която така тъпо криете, ала се издавате без да искате), значи аз Ви зачитам личността, а Вие самата собствената си личност даже не уважавате - и сама от себе си срамувате!). Такива ми ти работи, другарко, виждате, че требе да се мисли поне малко когато се изказвате...

Не се грижете за моята личност, за за себе си се грижа, а Вие се грижете за себе си, така съгласна ли сте? Щото доста сте се обезличила, както Ви личи по всяка Ваша дума. А пък дори и в умствено отношение доста сте го закъсала, да не говорим в какво мизерно положение сте в нравствено отношение.

Ако искате, другарко, срещу заплащане съм готов да се захвана за Вашето просвещение и с личностното Ви развитие, важното е само желание да имате, ще Ви помогна, на толкова хора съм помогнал, и на Вас ще помогна... не се притеснявайте, личността е най-важното, направете нещо за нея, даже и за пари не жалете...

Анонимен каза...

Ако човек има болно сърце, то той по ВСЯКА вероятност е извънредно много злобен.

Ангел Грънчаров каза...

Приемете моето съчувствие за толкова болното Ви сърце, другарко! Изворите на живота са в сърцето - затова, както съветва Библията, него най-много следва да пазим...

гАд каза...

Винаги е забавно когато една страна не може да обясни какво иска да каже, а втората не разбира написаното. :))

Проблема е, че хората имат двойни стандарти, или просто са фалшиви.
Но поради някаква причина тук се запритеснявахте да не би някой да закачи "педераста", вместо да се осъди отношението към Ванко 1. :)). Или да се постави въпроса за ценностите на хората които оплюват...
Но не, важно е да опазим "немъжете" :)))

Ангел Грънчаров каза...

Да, наистина е много забавно: разбирате от морал колкото магаретата разбират от военна музика! :-)

Интересно е също, че нищо не разбрахте от моята позиция. Истина ли е тази констатация, наистина ли сте такъв инвалид в разбирането - или нарочно се правите на ударен с оглед да ми приписвате идиотщини, които си мислите, че на Вас лично Ви изнасят?!

Бъдете здрав!

Анонимен каза...

Лошото на лошите и грозните думи е че веднъж написани не зарастват. Седят си и жилят до край. Има една източно православна мъдрост: исихазъм, мълчание. Все повече започвам да вярвам в силата й.

Анонимен каза...

Тука дискусията е точно в стил Биг Брадър, потребявайте с мярка.