Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 20 ноември 2018 г.

Репресират ме, дискриминират ме, унижават ме, гонят ме, плюят ме тъкмо защото най-съвестно си гледам работата - и си изпълнявам дълга!


Тази сутрин намирам време за да напиша един документ, който ще изпратя до Комисията за защита от дискриминация - и до Министерството на образованието и науката. В него ще опиша последните подвизи на самозабравили се феодални владетели от образователното ведомство - директори на училища и покровителстващи ги началства от РУО-Пловдив - които направиха даже и невъзможното (и съвсем незаконното) за да не допуснат моя милост тази есен да си намери работа като учител по философия и гражданско образование в Пловдивската образователна губерния. Ето текста на тази жалба, днес ще го редактирам, а утре, живот и здраве да е, ще го изпратя до адресатите:

До доц. д-р Ана Джумалиева, Председател на Комисията за Защита от Дискриминация
До г-жа Милена Ц. Дамянова, Председател на КОМИСИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА в Народното събрание на Република България
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
ЗА СВЕДЕНИЕ: ДО ВСИЧКИ МЕДИИ

ЖАЛБА ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО

от Ангел И. Грънчаров, безработен учител по философия
и гражданско образование от Пловдив,
АДРЕС ЗА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ: гр. Пловдив, Ж.К. Тракия,
бл. , вх. , ап. , имейл: , телефон: 0878269488

Уважаема госпожо Председател на Комисията за Защита от Дискриминация,
Уважаема госпожо Председател на Комисия по образованието и науката в Народното събрание на Република България,
Уважаеми господин Министър на образованието и науката,

Ще се огранича с пределно краткото, ясно и последователно изложение на фактите и обстоятелствата за неравно третиране, на което бях подложен тази есен (преди започването на новата учебна година - 2018-2019) от директори на училища в Пловдив и областта, а също и от покровителстващите ги началници от РУО-Пловдив:

- Аз съм учител по философия и гражданско образование с 35 години стаж, с най-високата за учителите квалификация (т.н. "Първи клас-квалификация"), но както и г-жа Председателката на КЗД, така и г-н Министърът (и дори г-жа Председателката на Парламентарната комисия по образование и наука) добре знаят, бях на два пъти репресивно уволняван от една самозабравила се администраторка, именно от директорката на пловдивската ПГЕЕ (известна все още като т.н. "ТЕТ-Ленин"); има преписка по тия "геройства" на въпросната администраторка в КЗД, а също така заради опраскванията-уволненията ми в периода 2014-2018 г. бях принуден да водя три тежки съдебни дела (едното от тях беше частно наказателно дело за клевета!). Съдебното дело за първото ми уволнение се гледа на три инстанции, аз го спечелих, Върховният Касационен съд ме върна на работа, след една година войнствено настроената директорка отново ме уволни; пак спечелих новото тежко съдебно дело на ниво Окръжен съд, ала въпросната тъй своенравна административна особа отказа да изпълни решението на съда и заведе касационно дело във Върховния Касационен съд (което обаче още не е завършило). Най-лошото обаче е, че тя (понеже не можеше да намери приемлив мотив за моето опраскване от училище по чисто мутренския маниер!) се видя принудена да ме уволни по напълно лъжливи и клеветнически (и най-вече крайно обидни) сфабрикувани обвинения, и то не по какъв да е, а именно по чл. 328, ал. 1, т. 5 от КТ, т.е. "пълна липса на качества да бъде учител" (иначе казано, "пълна некадърност", "абсолютна негодност"); от пръв поглед се вижда че това, естествено, са съвсем идиотски и клеветнически обвинения, които, разбира се, звучат напълно смехотворно, абсурдистки, сюрреалистично (очевидно госпожа директорката на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ-Ленин" има тази психична особеност, че вижда реалността през една изцяло кафкианско-бекетовска-оруеловска-и-сталинистка оптика, тя, предполагаме, до такава степен е гореща привърженичка на тези прочути по абсурдизма, по извратеността си литературно-политически практики, че се старае да ги прилага най-пунктуално в своето управленско поведение!).

- Да, ама ето, в моята трудова книжка беше лепнато петното, че съм уволнен по чл. 328, ал. 1, т.5, което означава, че аз повече не бих могъл да си намеря работа в нито едно друго училище (!!!), естествено е, че директора на нито едно друго училище няма да дръзне за вземе "доказан пълен некадърник" (за какъвто имах голямата чест да бъда провъзгласен от толкова абсурдистки мислещата директорка) за учител по философия и гражданско образование на учениците от ръководеното от него училище; ето че се оказа, че в нашето така свидно, ала в не по-малка степен приказно отечество МУТРОЛАНДИЯ (наричано така все по-често не само от мен) се оказа възможно с един най-тъп и злобен административен акт на самозабравила се, на незнаеща на кой свят живее директорка на училище може да бъдат обезсилени преподавателските права, дадени ми от престижен световно-известен университет в една чужда държава (завършил съм Държавния университет в Санкт-Петербург, Русия), да, оказа се, че дори и това е възможно в тъй приказната страна МУТРОЛАНДИЯ!!! И тази моя жалба е израз на желанието ми да покажа до какви крайно ирационални следствия води увлечението на въпросната директорка по вече обозначените по-горе прочути по абсурдизма, по извратеността си литературно-политически практики (кафкианско-бекетовско-оруеловско-и-сталинистки); ето вече конкретните примери, с които ще си илюстрирам тезата:

- През този период (есента на тази 2018 година) РУО-Пловдив обяви много конкурси за директори на училища в Пловдив и Пловдивско; разбира се, за мен това е една възможност да си намеря работа - още повече че моя милост е привърженик на най-авангардните и съвременните, също така най-вече световно проверени и доказани управленски и преподавателски технологии в образователната област (у нас, както е известно, все още властва една хептен анахронична и ретроградна, доказано негодна командно-административна, репресивна и прочие "образователна" и "възпитателна", с извинение, система, довела българското образование до невиждана агония и катастрофа!), по този начин, ставайки евентуално директор на училище, бих могъл да ги приложа на практика - за доброто на младите хора, на учениците. За моя изненада обаче се оказа, че още в обявата за тия конкурси РУО-Пловдив е включило изискването кандидатите, моля ви се, да не са били уволнявани именно по... чл. 328, ал. 1, т. 5 (!!!); предвид това, че аз може би съм единственият в българската и световната практика учител, който да е бил уволнен именно по тази параграф, аз възприех това изискване като умишлено поставено с цел моето крайно обидно дисквалифициране, дискриминиране и предварително елиминиране от конкурсите; с оглед на това точно в периода на подаване на документите за участие в конкурсите за директори на училища и включително по повод на моето репресивно дискриминиране от РУО-Пловдив аз обявих граждански протест и 20 дни всеки ден протестирах под прозорците на сградата на РУО-Пловдив, надявайки се някой от провеждащите конкурсите за директори началства от РУО-Пловдив да благоволи да слезе при мен и да поговорим относно мотивите за протеста ми; естествено, не бях удостоен с такова височайше внимание и благоволение. По този начин аз тествах тия ръководства и моят тест (думата про-тест, както се вижда, има за корен думата "тест"!) показа, че те са не само отчайващо недиалогични, но и са крайно недемократични, не се притесняват да се афишират като ненавиждащи и презиращи демокрацията (абсурдът иде от това, че точно такива ръководители с очебийно недемократичен манталитет са натоварени от Вас, г-н Министър, да ръководят тъкмо процесите на реална и практическа... демократизация-декомунизация на отношенията в училищните общности и в системата изобщо, а, какво ще кажете за този абсурд и Вие, уважаема госпожо Председател на Парламентарната комисия по образованието и науката?!

- Много преди моя граждански протест през есента група небезразлични към проблемите на образованието граждани предложиха на РУО-Пловдив с нарочна подписка да направи нещо за да прекрати толкова несправедливото ми административно остракиране от образованието - виж Връщане на работа на учителя Ангел Грънчаров; тази подписка беше подкрепена от много други граждани. Там между другото се казва, че е непростимо моят потенциал да бъде игнориран така грозно от властващите в момента началства от РУО, които, както се оказа, не само че не показаха, че изобщо са се вслушали в гласа на гражданите, но и най-предизвикателно, включвайки дискриминационното тъкмо спрямо мен изискване във въпросните директорски конкурси, ми отрязаха възможността да участвам в тях; въпреки това, понеже издадената (под тяхното "мъдро наставничество") от директорката на ПГЕЕ "ТЕТ-Ленин" присъда все пак е предмет на висящ съдебен спор, не е неопровержим факт твърдението, че съм "напълно негоден да бъда учител" (според въпросния член от Кодекса на труда) аз се надявах ръководството на РУО-Пловдив все пак да направи нещо и да ме информира, че предвид създалата си ситуация аз все пак бих могъл да бъда допуснат до участие в конкурсите за директори; както и очаквах, това не беше сторено; което именно ми дава основание да обвиня ръководството на РУО-Пловдив за участието му в съвсем преднамерената и систематично провеждана дискриминационна кампания срещу мен, която около историята с тия директорски конкурси достигна своя апогей; възмутен от случилото се (и също така много обиден) аз, разбира се, не прибегнах до унижението да подавам все пак документите си за участие в тия конкурси - щото аз бях игнориран от участие в тях предварително, много настойчиво и изцяло дискриминационно!

- И така, аз бях осъден по този начин от въпросните самозабравили се началства в образователната област на най-унизително съществуване, без никакви доходи, без никакви източници на средства за живот (аз умея само едно нещо: а именно да учителствам, цял живот съм правил само това, нещо повече, имам правото да мисля, че това е моето призвание, дадено ми от Бога: моята любов и моята отдаденост на заниманието на живота ми е доказателството за това!); най-обидното е и това, че и моята съпруга, също учителка (с две магистратури, по английски език и по начална училищна педагогика), също беше уволнена два месеца след мен (!!!), малко преди завършването на учебната година, и то от постоянно учителско място, т.е. ето че дискриминацията се разпространи не само срещу мен, но и срещу семейството ми! Съпругата ми (която не желае да се присъедини към тази моя жалба по причина на това, че я е страх, че ако го стори, ще се окаже и тя в моето положение, напълно разбиращо се и съвсем основателно е нейното опасение: който учител дръзне да тръгне да се бори за правата си, него системата, както е в моя случай, го осъжда на пълно и вечно остракиране!), та значи съпругата ми - въпреки това ще го кажа защото е сюблимно! - през тази есен също като мен кандидатства за много вакантни учителски места по нейните специалности и въпреки това не беше взета на работа никъде!!! (В едно далечно село й беше обещано учителско място, да, ама директорката не я назначи на учителското място с пълна натовареност, както й беше обещала, а я назначи като... лектор, с обидно малко часове; аргументът на тази директорка за това, че не си спази обещанието, е умилително грозен и безкрайно обиден: просто се бил явил друг кандидат!!! Съпругата ми обаче, предвид тежката ситуация, прие да поеме тия незначителни лекторски часове, с които едва преживяваме в крайна бедност!) По разбираеми обаче причини моля случаят й да не бъде отнасян към тази жалба, давам го само за пример, че дискриминацията на въпросната директорска мафия в пловдивското образование (с пълно право я наричам така!) се разпростира фактически не само спрямо мен, но и спрямо моето семейство, с оглед да бъде отмъстено най-вече на мен (но от това, за жалост, страда и цялото ми семейство, което обаче не вълнува овладените от толкова злобна страст репресиращи ме безчовечни и злоупотребяващи така фрапантно с властта администратори)!

- Ще изброя накратко няколкото случая, в които през тази есен бях дискриминиран - защото аз въпреки всичко, въпреки тъй грозните обиди и унижения, не престанах да се боря за да си намеря учителско място, не престанах да се боря за своето човешко и конституционно право на живот и на труд; ето как се разви тази крайно възмутителна история:

- Подадох документи на единственото обявено място за учител по философия в Пловдив тази есен (учителско място с пълна натовареност), а именно във Френската езикова гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери"; там изобщо не бях допуснат, а като попитах за информация какво става, ми беше отговорено, че няма да ми дадат никаква информация; написах специална жалба по този повод до РУО-Пловдив, два месеца по-късно изобщо не ми е отговорено абсолютно нищо!!!

- В един момент аз започнах да кандидатствам и за мизерните (малобройни) лекторски часове по философия в разни училища в областта, надявайки се, че ще успея да събера часове поне за половин норматив (половин заплата), с оглед да мога де преживея някак зимата; тук се разрази следната многозначителна и откровено дискриминационна история: директорите на такива училища (примерно на училищата в гр. Съединение и в гр. Брезово) бяха положили специални усилия да разпръснат часовете (които и без това са твърде малко) през цялата седмица, с оглед да не могат да бъдат взети от човек като мен (който, да речем, пътува и е крайно глупаво да пътува за да вземе, примерно, 1-2 часа на ден!); тази стратегия проработи, аз отидох да подам документите си в гимназията в гр. Съединение, но директорката ме убеди, че е крайно глупаво да пътувам за да вземам по 1 час дневно, то просто се обезсмисля цялата работа; тя също така ме убеди, че предвид това, че нямало желаещи за тези часове правоспособни учители (да, тя го каза именно пред мен без да изпитва никакво неудобство!!!), се била принудила да раздаде часовете по философия на другите учители, пък макар и неспециалисти (!!!), в този град, а и, убеден съм, не само в него, се оказва, че философия може да преподава практически вече всеки, дори и да няма философско образование!!! Излиза, че за да преподаваш философия в Пловдивско единственото условие е чисто и просто да не носиш името "Ангел Грънчаров" (видяхме, че даже не се изисква и философско образование за да преподаваш философия!)!!!

- Значи оказа се, че директорите на училища, само и само да не им се наложи да дадат тия часове по философия на мен, ги дадоха на напълно неправоспособни учители, които хал-хабер си нямат що е това философия, да, излиза че в Пловдивската образователна губерния философия вече може да преподава всеки, дори и да не знае що е това философия, единственото условие е той да не се казва "Ангел Грънчаров", това ако не е пример за крещяща и то напълно безскрупулна дискриминация, сполай му кажете, драги господин Министър!!! Примерно директорът на гимназията в гр. Брезово прие документите ми, каза, че ще ми се обади и ако няма друг правоспособен кандидат ще ми даде тия лекторски часове, пък после... забрави да го стори, предполагам, че той, знае ли човек, може да е раздал часовете по философия на... училищните чистачки, казахме, най-важното условие който иска да преподава философия в Пловдивско е само той да не носи името "Ангел Грънчаров", останалото вече ще се уреди, може да нема образование, може да е със средно образование, нищо чудно в някое училище в Пловдивско да има учителка по философия, която да е завършила, предполагаме, само пети клас, не знам какво точно е завършила, но знам това, че АБСОЛЮТНО ВСЕКИ в Пловдивско вече може да преподава философия. Забележете: в тази същата Пловдивска област беше най-официално обявено, и то под под мъдрото ръководство на началствата от РУО-Пловдив, че единственият, който не може да преподава философия, щото бил, моля ви се, "пълен некадърник", е тъкмо Ангел Грънчаров, явно защото е завършил философия в престижен чуждестранен университет със световна слава; изглежда в Пловдивска образователна област работите вървят натам, че философия вече е задължително да е преподават само напълно необразовани в областта на философията хора!!! (Да не кажа, че философия в Пловдивско вече трябва да преподават само... простаци, но в тъй приказната страна МУТРОЛАНДИЯ, както е известно, простаци управляват самата държава, та какво пречи простаците да започнат да стават и учители по философия??!)

- Ето и още един фрапиращ и скандален случай: директорът на гимназията в Първомай ми каза, че нямало смисъл да подавам документи за обявеното учителско място по философия, щото той... вече бил назначил, моля ви се, учител на това място, ала, за жалост, на този учител (цитирам) ... "още не му била излязла дипломата" (!!!), по тази причина трябвало да се чака още време дипломата му да излезе в някой хубав ден, ала точно затова и се налагало това учителско място все още да бъде обявявано - щот така, по думите на този толкова искрен директор, "изисквал проклетият закон"!!! Да, ето виждате до какви идиотщини се налага да се прибягва само и само лицето "Ангел Грънчаров" да не бъде допуснато на работа, щот, както виждаме, директивата на управляващата мутренска партия, предполагаме, е този въпросният учител да бъде уморен от глад - щом, както е известно, си позволява да пише в блога си неща, които изобщо не са приятни на вожда и кумира на целио народ Бойко Борисов (ще кажа и това, че моя милост, освен учител по философия и гражданско образование, е и много активен политически блогър, освен за образование всекидневно пиша в блога си и за политика, и за демокрация, за повдигане на гражданското и моралното съзнание и култура на народа, все за такива неприятни за властта неща си позволявам да пиша, по която причина и се наложи, предполагам, властта да издаде строга директива и на многострадалната директорка на ПГЕЕ "ТЕТ-Ленин" да й бъде наредено, по мутренския обичай, да ме опраска, да ме уволни - за назидание на тия, които имат смелостта да мислят и открито да казват какво мислят!

- Разказах тези неща направо в очите на г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив, а също и на инспекторката по философия г-жа Антоанета Кръстанова, която, прочее, взе най-активно участие в подготовката и на двете ми репресивни опрасквания-уволнения. Не забелязах двете ръководни дами да са смутени поне малко от тия идиотщини, които се вършат от директорите в курираната от тях сфера. Констатацията, че философия в Пловдивско вече се преподава от всеки, стига той да не се казва "Ангел Грънчаров", подчертавам, изобщо не предизвика даже тяхното учудване, да не говорим за възмущението им! Те, прочее, прекрасно знаят, че философия в ПГЕЕ "ТЕТ-Ленин" (на учителското място, от което мен ме изритаха така грозно!) се заема от, забележете, преподавател по... френски език (!!!), който има една-единствена заслуга за тая висока чест, а именно, че в най-решаващия момент от битката ми със своеволията и беззаконията на директорката на това някога славно училище той... взе нейната страна (и така й оказа безценна услуга за оцеляването й на директорския пост: спомогна тя да запази тъй обичания от нея самовластен директорски пост, за което тя щедро, както виждаме, му се отплати - че продължава да го държи на работа даже и в пенсионна възраст!); в същото училище другото работно място на учител по философия пък е назначена учителка с образование по... психология, пак в нарушение на закона, защото и в РУО-Пловдив добре знаят, че за това работно място, разбира се, има кандидати с философско образование (но това се крие в строга тайна, под покровителството на РУО-Пловдив, причината е явно, че директорката на това училище има някаква тайнствена, мистична власт даже и над началниците си в РУО-Пловдив!). Изобщо безобразията и беззаконията, драги ми г-н Министър, вече плъзнаха като змии от ПГЕЕ "ТЕТ-Ленин" и, както виждаме, постепенно овладяват не само клетите училища из цялата пловдивска образователна губерния, но и се настаниха дори и в самото РУО-Пловдив!

Тъй значи дотук, а по другия пункт, по който според изискванията на КЗД трябва да пиша, а именно посочване на база за сравнимост, т.е друго лице или група от лица, които са третирани по-благоприятно при сравними сходни обстоятелства, аз вече се изказах в досегашното си изложение. Става дума за хора, които и без никакво философско образование биват предпочитани в Пловдивско и реално водят обучение в много училища в Пловдивско, казахме вече, че в Пловдивско философия вече може да преподава всеки, единственото изискване-условие е той само да не се казва "Ангел Грънчаров".

Що се касае до изложението на исканията ми с оглед компетентността на КЗД, определена в чл. 47 от Закона за защита от дискриминация, ще кажа, че по този пункт имам пълно доверие на КЗД, моля да наложите предвидените по закон санкции, глоби и пр., а пък аз се надявам много, че в резултат на вашата намеса ще спомогнете за това в Пловдивско представените извращения, влизащи в пълно противоречие с правото, закона, справедливостта и морала, един ден, дай Боже, да престанат - щото ако не престанат, майка им жална на жертвите на всичките тия своеволия, имам предвид горките многострадални ученици! Оказва се, както се убедихте, че в Пловдивско очевидно никой от властващите началства в образованието не се грижи за техния фундаментален и коренен интерес от едно съвременно и качествено обучение и образование, тяхната единствена грижа е да си правят каквото им скимне, преследвайки своите користни и суетни властнически емоции и страсти; да, властта е много коварна и опасна играчка за ония, които не са достойни за нея, чиито морал не е длъжната висота! Като гражданин съм длъжен да кажа и това.

По последния пункт, а именно представяне на доказателствата в подкрепа на твърденията за дискриминация, съгласно изискванията на чл. 9 от ЗЗДискр. - писмени документи или посочване на доказателствата, които жалбоподателя или подателя на сигнала смята, че следва да бъдат изследвани от КЗД. (напр. посочване на лицата, които да бъдат разпитани като свидетели, посочване на местонахождението на писмени доказателства, намиращи се в трето, неучастващо в административното производство лице.), ще кажа следното:

- Поради естеството на обвиненията ми мога да предложа като писмени документи всички ония сигнали, жалби, доклади и пр., които съм писал в този период, ето, прилагам също така и Петицията на небезразличните към проблемите на образованието граждани в моя подкрепа, ще приложа и някои други документи, хвърлящи светлина върху случилите се невероятно пищни, както сами се убедихте, истории, които съм описал най-пунктуално, щото се възприемам като архивар на странностите на нашия живот, който работи всекидневно за това бъдните поколения да не бъдат лишени от възможността да знаят в какъв объркан, парадоксален, абсурдистки и странен бюрократичен свят сме живели ний, техните предци.

- Моля да бъдат призовани и разпитани като ответници всички участващи в тези истории лица, именно директорите на упоменатите училища, длъжностните лица от РУО-Пловдив, интересно ще ми бъде да бъдат призовани за свидетели и някои лица без философско образование, които са били предпочетени пред мен, бих искал да разбера дали пък те нямат някакви природно дадени качества, знае ли човек, може пък някои от тях да имат гениални пророчески, ясновидски способности, знам ли, може и на някоя много способна пловдивска врачка да са дали да преподава философия в некое училище, може и некой самозван пишман-шаман да са изкопали отнекъде, тия неща за мен, като заклет изследовател на странностите, лудостите и идиотщините на нашия живот са ми много интересни, предполагам, те ще са интересни и за уважаемата Комисия за защита от дискриминация! Уверен съм, че и г-н Министърът ще се зарадва много като разбере що да простотии се вършат в учрежденията на неговото ведомство, смятам, че най-доволна ще е госпожа Председателката на Парламентарна Комисия Дамянова, която, длъжен съм да кажа това, като народна представителка даже и малкото си пръстче не мръдна по повод на многобройните мои жалби до ръководената от нея Комисия на Парламента, да, госпожо Дамянова, Вие се изложихте порядъчно в моите очи и като народна представителка, да не говорим пък колко много се изложихте навремето като зам.-министърка на образованието, като заместничка на моя тъй симпатичен състудент от Санкт-Петербург Сергей Игнатов! Чудесно ще бъде в този ред на мисли уважаемата КЗД да призове за мои свидетели и самия г-н Министър (който също нищо не направи за да обуздае, да речем, поне тъй своенравната и войнствена директорка на ПГЕЕ "ТЕТ-Ленин"!), и г-жа Дамянова също.

Защо написах тази жалба в този по-различен маниер и стил ли?! Ами защото ми се ще да Ви помогна поне малко да усетите и ЧИСТО ЧОВЕШКАТА СТРАНА в тия невероятно-абсурдни, сякаш невъзможни истории, ето затова. Аз, позволете да Ви напомня, освен учител съм и човешко същество, което обаче има злата участ в родните български условия да си помисли, че не само може, но и трябва да живее както подобава за свободната и достойна личност, да, позволих си лукса да се боря за правата си, в резултат на което върху мен се изсипа цялата патологична ненавист на ония, които се изживяват като цербери на противочовешката, на насилническата, на репресивната "образователна" и "възпитателна", с извинение, система.

Да, системата ни е устроена така, че тя игнорира тъкмо ЧОВЕШКАТА и особено ДУХОВНАТА, иначе казано, ЧИСТО НРАВСТВЕНАТА СТРАНА на отношенията и на живота ни изобщо. Е, аз като човек, като философ, като учител и като гражданин пък, наопаки, смятам, че тази е кардинално важната, основополагащата страна. И много години наред съм работил точно по този начин, т.е. изпълнявал съм си най-съвестно дълга. Да си учител не е чиновническа служба, нито занаят, от който "без кой знае какъв труд" може да се печелят "лесни пари", както си мислят мнозина, да си учител, по дълбокото ми убеждение, което съм следвал винаги и на практика, е НАЙ-ВЪЗВИШЕНА И ЧИСТО ДУХОВНА МИСИЯ. Бидейки верен на тази своя мисия, аз станах различен и подразних, подхраних беса на ония, които са в системата единствено заради власт и ползи, именно материалисто-нихилистите. И те се разлаяха и като бесни кучета се впуснаха да ми ръфат на живо месата.

Това в резюме е моята история в нейния чисто човешки смисъл (който у Нашенско едва ли вълнува особено някой - за жалост!). Като философ работата ми е да показвам и да изтъквам точно този смисъл. Репресират ме, дискриминират ме, унижават ме, обиждат ме, гонят ме, плюят ме тъкмо затова, защото, подчертавам, най-съвестно и истински си гледам работата. Това, простете, е крайно несправедливо и обидно. Ако можете, ще ме разберете, ако не можете, Бог да ви е на помощ!

Пловдив, 19 ноември 2018 г.

С УВАЖЕНИЕ: (подпис)

ЗАБЕЛЕЖКА: Този текст е още суров и е писан на един дъх, моля да не го вземате за меродавен, той ще бъде подложен на внимателна редакция и на корекции от най-различно естество. Само обаче да имам сили да свърша тази работа. Хубав ден ви желая! Бъдете здрави!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

13 коментара:

Анонимен каза...

Много текст, бе, Грънчаров! Ще ми отнеме половин час да го изслушам на аудио!

Анонимен каза...

КАТО ПИШЕШ ТАКИВА ФЕРМАНИ СЪС СВОИТЕ ГНУСНИ ИЗЛИЯНИЯ ДА НЕ СИ МИСЛИШ ЧЕ НЯКОЙ ГИ ЧЕТЕ???????????????!!!!!!!!!!!!!!!ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ НАШИТЕ ЛЮБИМИ РЪКОВОДИТЕЛИ НЯМАТ ДРУГА РАБОТА ОСВЕН ДА ЧЕТАТ ТВОИ СЛОВЕСНИ БЪЛВОЧИ??????????????????!!!!!!!!!!!АКО ИМАШЕ ПОНЕ МАЛКО УМ ЩЕШЕ ОТДАВНА ДА СИ РАЗБРАЛ, ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА ТИ ЧЕТЕ БЕЗКРАЙНИТЕ ДУШЕВНИ ПОМИИ НА КОИТО ДОРИ И СВИНЕТЕ НЯМА ДА ОБЪРНАТ НИКАКВО ВНИМАНИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТЪП СИ КАТО ГАЛОШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАСЛУЖЕНО ВЕЧЕ НЕ СИ УЧИТЕЛ И НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СИ УЧИТЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!БЛАЗЕ НА НАШАТА НАРОДНА ВЛАСТ ЧЕ ТЕ ИЗГОНИ ОТ НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВЕЧНО БЛАГОДАРНИ СМЕ НА НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА, ЦЕЛИЯТ НАШ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ ЩЕ И БЪДЕ ВЕЧНО ПРИЗНАТЕЛЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗА ТОВА, КОЕТО НАПРАВИ ЗА НАС!!!!!!!!!!!!!!!!!!А ИМЕННО СПАСИ НИ ОТ ТВОЕТО ПРИСЪСТВИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗА НАС Е ЩАСТИЕ ЧЕ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ТЕ ВИЖДАМЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!А ТУК СИ ПИШИ КОЛКОТО ИСКАШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АЗ ОТДАВНА НЕ ЧЕТА ТОВА КОЕТО ПИШЕШ!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАЩОТО ТИ НИЩО НОВО НЕ МОЖЕШ ДА ИЗМИСЛИШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАТОВА ЩЕШЕ ДА УМОРИШ НАШИТЕ УЧЕНИЦИ ОТ СКУКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НО КРАЙ, НИЕ СМЕ СПАСЕНИ ОТ ТЕБ И ТО ЗАВИНАГИ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...


НА НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОT СПЛОТЕНИЯ КОЛЕКТИВ НА ПЛАЗМОДИИТЕ, КОЙТО СТОИ КАТО ЕДИН ЗАД НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



До Отца Бог и Сина,
сияете Вие неотразима!!!!!!!!!!!!!!
Докато сте царица на власт,
ние ще бъдем с Вас!!!!!!!!!!!!
И по корем ще пълзим пред Вас -
докато сте на власт!!!!!!!!!!!!
Само падането Ви от власт
може да ни раздели с Вас!!!!!!!!!!!!!!!
Дойдат ли други на власт,
нямате нужда от нас!!!!!!!!!!!!!!
Господ да e милостив пред Вас,
че дойде ли Грънчаров след Вас,
не ще ни пука за Вас!!!!!!!!!!!!!!!
Който не е на власт,
няма нужда от нас!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Тази Лудата с удивителните как е възможно изобщо да е учителка? Тя е заплаха за учениците! Имат ли работещите учители в тет-ленин удостоверения че са психически годни да бъдат учители? Лудата с удивителните как е допусната да е учителка?

Един гражданин

Ursus Major каза...

Когато става въпрос за дипломата на бай Ангел Тъпунгера, тя е от реномирано учебно заведение в чужбина, Държавният университет в Санкт петербург, Русия. Нищо, че по него време е било Ленинград, СССР;, нищо, че там се ходеше ако имаш чичо владика или дядо - активен борец;, нищо, че днес тая Русия е враг на бай Ангел Тъпунгера.

Анонимен каза...

Така ли няма един човечен човек и директор в Пловдив, и околността да ви даде работа? След 09.09. дядо ми като са го пратили в Белене, баба ми също е била без работа с две деца и я среща един комунист-обущар на висока длъжност, и я пита:"Как си, какво правиш?" А тя му казва, че е без работа и средтсва. На което той се възмутил и казал: "Че как така ще си без работа? Ела еди къде си." И са й намерили работа. Значи тези комунисти след 09.09 са били по-човечни от сегашните. Тотално оскотяване и озверяване.

Надя Кирилова

Ангел Грънчаров каза...

Да, така е. Ония комунисти направо са убивали, пръсвали са черепите на враговете като мен, а сегашните ги убиват бавно и мъчително...

Анонимен каза...

Радва ме фактът, че рано или късно хора като вас си получават заслуженото!

Анонимен каза...

Комуноидите в този смисисъл еволюирали ли са, или напротив?

Анонимен каза...

Грънчаров ти няма да се уредиш никога с чиновнически (учителски) пост по механизма “дай ми ти глас, на ти на теб пост” - защото управляващите, независимо дали са от ГЕРБ или БСП добре знаят, че ти никога няма да гласуваш нито за едните, нито за другите! Е, не може така, братко, да те върнат на работа, пък ти да не гласуваш за тях. Затова ти ще си стоиш завинаги безработен. Който не подкрепя властта, няма никога да бъде допуснат на държавната трапеза - пък дори и като прост учител.

Анонимен каза...

Хм. Последните 15-20 години не съм гласувал за НИКОГО, пък не ме уволняват от работа. Що така, ве? :-)

Ангел Грънчаров каза...

Ами точно затова не те уволняват бе, дебил - че не гласуваш за никого. Ако гласуваше, но не за ГЕРБСП (и техните присъдружни атаки-патреоти-депесета) и го беше заявил открито, иначе казано, ако бяха разбрали, че не си дебил, то точно тогава щяха да те уволнят.

Анонимен каза...

Не знам отде толкова много злоба събираш, дядо Гръни, но толкова бяс не е полезен за простатата! Нито за сърцето.