Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 20 ноември 2018 г.

Защо в Пловдив няма места, даващи подслон и храна на бездомни и гладни хора?


Ето разговора ми във фейсбук с една млада жена, която е отишла снощи да помогне на баба Марийка. Мисля, че това, което си казахме, има голям смисъл и показва нещо много значимо за нас самите:

С.П. каза: Здравейте! Пътувам към баба Марийка! Може ли да ми дадете някакъв телефон да Ви звънна? За да ми обясните.

Пропуснахте обаждане от С.

Ангел Грънчаров: Не съм го видял това. Аз снощи бях при бабата. Тя каза, че някаква дама и младеж били при нея. Вие ли сте били?

С.П. каза: Да.

Ангел Грънчаров: Да, обаче проблемът на бабата за тази зима си стои открит. Грехота е да бъде оставена да спи на открито, на улицата... Никой не ще да я подслони... :-(

С.П. каза: Не знам просто. Някакъв приют?

Тя не желае нито в старчески дом, нито в приют... Дъщеря й в Германия й се моли да се съгласи да я вземе при себе си, тя твърдо не иска. Бабата е своенравна и е много упорита. (Но е такава, но е човешко същество, което въпреки това заслужава да си доживее живота що-годе достойно.)

С.П. каза: В такъв случай няма как да й се помогне.

Ангел Грънчаров: Има как. Още в древността хората не са оставяли човек на спи без подслон, канили са го, пък макар и в обора. Но те са били човеци, ние, за жалост, вече не сме...

С.П. каза: ... (Мълчание)



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

31 коментара:

гАд каза...

А какво са правели в древността с бездомните които не са желаели да приемат предложеният подслон?

Анонимен каза...

Предколедно обръщение към всички посетители на този блог!



Каквито и недостатъци да има Грънчаров, колкото и да не допада някому с убежденията си -
нищо не оправдава неговото и на неговата жена уволнение.
Затова призовавам всички към солидарност, независимо от това, кой какви политически, религиозни, философски и прочее убеждения изповядва.
Защото двойното уволнение на семейство Грънчарови е позор във всяко отношение.

Подкрепете учителското семейство финансово, с каквото можете по сметката за дарения:



Ангел Иванов Грънчаров
Angel Ivanov Grancharov

SWIFT ( BIC) : UNCRBGSF

IBAN: BG14 UNCR 7527 1055 2784 14

Анонимен каза...

"с. п." е съвсем разумен, а вие сте просто болшевик.

Bacho Кольо каза...

Понеже доста пъти вече пишеш за тежката участ на тази жена, мисля, че дължиш отговори поне на два въпроса.
1. Ти знаеше ли , че тя е отказвала да бъде настанена в старчески дом или приют?
2. Ти знаеше ли, че тя е отказвала да отиде при дъщеря си, която е жива и здрава и живее в благоденстваща Германия?

Защото ако отговорите на тези въпроси са положителни, това говори твърде зле за теб.

гАд каза...

Разбира се, че знае, споменавал го е многократно.
Та заради това и въпроса ми по-горе в коментарите

Ангел Грънчаров каза...

Знам за тия неща, Колю. И въпреки това, колкото и то да говори зле за мен, аз не мога с безразличен животински поглед да гледам как тази болна стара жена спи на тротоара. Има неща, Колю, които са свързани с нещо, което се нарича морал. То е доста важно според мен. Колкото и лошо това да говори за мен. Знаеш ли, аз не ща да правя неща, които говорят добре в твоите или в нечии други очи. Предпочитам да правя това, към което дългът ме зове.

гАд каза...

Колко е морално да обвиняваме околните за нещо за което те не са виновни? :))

Защо никой от моралистите не контролираше бабата докато имаше квартира в която да живее? Или просто не почистваше след нея?

Анонимен каза...

Грънчаров за светец! Незабавно! :-)

Анонимен каза...

Сетих се как можеш да прешивееш зимата, като нямаш работа! Може да сготвиш котарака с ориз - все за няколко яденета ще има матрял. :-)

Анонимен каза...

Когато всичко ни е известно за баба Марийка - че тя е отказвала да бъде настанена в старчески дом или приют, че тя е отказвала да отиде при дъщеря си, то тогава какво?
Да бъде замеряна с камъни (от учениците), ритана, бита, ругана, ограбвана, презряна?
На колко човека от нас е все още позната думата милосърдие? Или простоto човешко съчувствие?
Нека си спомним, какво означава думата богоугоден. Защото баба Марийка без Божията помощ никога не би оцеляла толкова време на този студ на улицата, без покрив над главата, бездомна на 86 години. Защо Бог е поискал съдбата й да бъде такава и какво изпитание поставя Господ чрез нея за нас?

Анонимен каза...

Нека да уточним, че на баба Марийка никога не и е предлагано директно настаняване в старчески дом или приют, предлагано и е да подаде молба c медицинско и прочие документи и да си чака реда. Починалият брат на господин Грънчаров е чакал 5 години, без да му дойде му редът......

Анонимен каза...

Мястото на индивидите с психиатрични проблеми е на съответното място, съответно на тях...

Анонимен каза...

Грънчаров може да е всякакъв, но не може да се отрече, че е много хитър. Той дружи с баба Марийка и я защищава защото като неин вътрешен човек добре знае, че в в гладните зимни месеци тя ще може да му доставя (безплатно) много КОТЕШКО МЕСО, добито от нейните котешки ферми, които са разположени на улицата. Та Грънчаров изобщо не го подценявайте, той богато ще угощава семейството си с прясно котешко месо, а вие ще му завиждате! Грънчаров оказва се има голям бизнес нюх, браво!

Анонимен каза...

Може би и така да е за котешкото. Нищо не се знае, когато става дума за человек като него.

Ангел Грънчаров каза...

Другарки, Грънчаров не яде котешко, но за сметка на това яде... человеческо! :-) Да, Грънчаров е человекоядец ма, другарко! :-) Он точно затова заслужава убиение! Вий нали и затова го убивате систематично бре, другарки?! Правилно разсуждаете за Грънчаров ма, другарко! Вий сте много прогресивни убивачки ма, другарко!

Анонимен каза...

Според мен няма нищо чудно в обстоятелството, че ядете котешко. В това няма нищо лошо - не по-лошо, отколкото да ядета свинско. Сланинка например. Само че в западната култура не е прието да се ядат хищници. Но вие хапвайте!

Ангел Грънчаров каза...

Не ядем котешко, бясна от злоба другарко, ний ядем... человеческо, но само мариновано с много комуноидна злоба месо - като твоето! :-) А Вие самата ядете ли котешко?

Анонимен каза...

Според мен няма нужда да изпитвате неудобство. Котешкото е месо като всяко друго. Ако нямате какво да ядете, не ви обвинявам ни най-малко за намереното спасение. Но се пазете от зарази, уличните котки не са чисти. Гответе най-малко два часа месото.

Ангел Грънчаров каза...

Вярвам Ви, другарко, Вие знаете най-добре щом толкова обичате да ядете котешко месо. Но човешко месо май си обичате повечко де, нали така, признайте си и това?! :-) Имате какво да ядете, но продължавате да ръфате предимно човешко месо, защо ли?!

Анонимен каза...

И все пак е доста лицемерно от една страна да гледате коте като домашен любимец, а от друга - да ядете котешко. Но това вече е на собствената ви съвест.

Ангел Грънчаров каза...

Думата "съвест" във Вашата уста, другарко, е съвсем неподходяща, опитайте да се изразявате инак. Но иначе признанието, че Вие самата нямате съвест е напредък по пътя на Вашето развитие по посока на очовечаването. Хубаво е наистина да престанете да ядете не само котешко, но и човешко месо...

Анонимен каза...

Но нали казахте, че тъкмо вий ядете човешко? Мигар забравихте вече?

Ангел Грънчаров каза...

Не, вие казахте, другарко лъжкиньо, че аз ям котешко. Истината е, че ям качамак с пръжки (когато не са пости). Иначе ям предимно картофи, ориз и фасул. Аз каквото ям си го казвам и пиша в блога. А Вие само човешко ли ядете?! Или го смесвате с котешкото, другарко урод и гад?

Анонимен каза...

Не знам как понасяте котешките пръжки, но предполагам, че навикът е всичко. Е, вие си знаете...

Ангел Грънчаров каза...

Не само е тъпа, но също така е много нагла и упорита тая другарка мерзавка! :-)

Анонимен каза...

Защо я обиждате така, след като ТЯ ви доставя котешкото? Това, че живее не улицата, не ви дава морално право да я наричате с тези епитети. :-(

Ангел Грънчаров каза...

Тая другарка, тая комуноидна мерзавка съвсем изкрейзи. :-) Боже мили, смили се над нея и дай покой на бедната й душа!

Анонимен каза...

Знае ли баба Марийка, че я наричате по този гнъсен начин?! Или е потребно аз да й го съобщя?

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, Вие с баба Марийка ли се идентифицирате вече? :-) Това Вашето, другарко, е болест. Психически болна сте, другарко, лекувайте се!

Анонимен каза...

Личи си, че нямате представа от психиатрия и психология. Това, за което говорите, се нарича "разстройство на разделението на личността". Шизофренията е съвсем друго нещо. Четете повечко книги и гледайте по-малко ВИП Брадър. Иначе няма да стигнете далеч в живота. Това е безплатен съвет. За следващите ще е потребно да си плащате.

Ангел Грънчаров каза...

Многоучена другарко, не е нужно да копирате от нета своите "знания", щото от копираното само си личи, че претенцията Ви е крайно смешна...