Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 17 декември 2018 г.

Дойде време ние, гражданите, да въстанем срещу безобразията, беззаконията и произвола на самозабравилите се властници!


В Математическата гимназия в Пловдив покрай избора на нов учител по философия се получи чудесен казус, да, в предизвестения "избор" чудо не стана, но пък за сметка на това се случиха неща, които неизбежно ще породят един наистина чудесен казус. Ето нещичко в тази връзка, което възнамерявам да направя като начало: Правя опит да сформирам гражданската делегация, която ще направи предрождественска нравоучителна дискусия в МГ в Пловдив. А останалото ще го научите в следното отворено писмо до училищната общност на МГ, което моя милост написа тази сутрин и възнамерява да го изпрати още днес:

ДО ЦЯЛАТА УЧИЛИЩНА ОБЩНОСТ НА МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ "АКАДЕМИК КИРИЛ ПОПОВ" в град Пловдив
Чрез г-н Пейо Димитров Янков, Председател на Обществения съвет към Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" гр. Пловдив
ЗА СВЕДЕНИЕ: До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До доц. д-р Ана Джумалиева, Председател на КЗД
До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
Борислав Стаматов, В.И.Д. Обществен посредник на Община Пловдив
ДО ВСИЧКИ МЕДИИ

ПРЕДРОЖДЕСТВЕНСКА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО

от Ангел Иванов Грънчаров, философ, учител по философия и небезразличен към проблемите на образованието и училището гражданин на Пловдив

Уважаеми дами и господа - ученици, учители, родители,

На 14 декември в МГ се проведе процедура по "избор" на учител по философия. В него участва и моя скромна милост. С цел да подпомогна комисията по избора на учител с оглед нелеката й задача безукорно, обективно и справедливо да определи действително най-добрия кандидат аз внесох в писмен вид свое Предложение за провеждане на свободно и прозрачно, напълно иновативно "публично събеседване" с оглед определянето на действително най-добрия кандидат. Оказа се, че моето предложение без никакво обсъждане беше мълниеносно отхвърлено (съмнително е даже дали изобщо са го прочели преди да го отхвърлят!), даже беше направен опит то да бъде и скрито от останалите кандидати. Както и да е, по този начин новата директорка Веселина Карапеева беше тествана и се провали бляскаво (без да съзнава какво изобщо става!), интересното е, че без да й мигне окото тя показа, че ще бъде безпрекословно вярна на крайно аморалната, прогизнала от лицемерие и от корупция командно-административна "образователно-възпитателна", с извинение, система. Проигран бе шансът МГ да има действително най-добрият учител по философия - което засили подозренията на останалите кандидати, че процедурата по избор чисто и просто е гавра с тяхното човешко достойнство. Глупаво беше за сетен път да ни убеждават, че се търси не най-добрият, а тъкмо "нашият" кандидат за учител по философия!

Да, в сегашната система директорът може да си назначи когото си иска, интересно е защо до този момент някой директор не е опитал да назначи... магаре за учител, примерно, по философия; или това вече е било правено, магарета за учители нищо чудно вече да са били назначавани - нищо че нямат копитца?! Обикновено обаче се назначава, както всички знаем, кандидатът с "най-яките връзки" или протекции - било партийни, било вуйчо-братовчедо-шуро-баджанашки. (Преди време един директор на училище ме помоли да му вляза в положението: отгоре ми наредиха да назнача "нашия човек", ако не изпълня заповедта, мен ще изгонят от поста ми, господине! - приплака горкият страдалец!) Е, аз лично смятам, че тази порочна практика трябва да бъде прекратена все някога. И именно в МГ трябва да се роди алтернативата на корумпираната, на разплулата се от разврат система. Как може да бъде направено това ли? Ето как може да стане това по моето разбиране.

Първо тия дни МГ ще бъде посетена от група граждани, които са поели върху себе си задачата да инспектират доколко правомерно (включително и от гледна точка на морала!) е било решението на комисията за избор на нов учител по философия на мястото на г-н М. Казанджиев (който, от своя страна, също беше назначен при съмнителни обстоятелства за такъв, мнозина смятаме, че неговият актив като партиен функционер на партия АТАКА беше истинското основание за назначаването му!). Да, ние, гражданите-данъкоплатци, които фактически сме работодатели и на директорите, и на учителите, и на министерските инспектори от РУО, нямаме доверие на РУО-Пловдив - и по тази причина ни се налага сами да свършим работата, която те не желаят да извършат. Нашата гражданска делегация (към нея може да се включи и всеки родител на ученик, учещ в МГ, както и всеки друг гражданин на Пловдив!), състояща се от небезразлични, действително ангажирани към проблемите на образованието граждани ще встъпи в демократичен дебат с директорката и с останалите членове на комисията по избор на учител по философия, в който ще поискаме да разберем истинските мотиви за назначаването на победилия кандидат. Ще искаме да вникнем и в другите проблеми в МГ - понеже имаме подозрението, че щом в този случай се постъпи така бездушно-бюрократично, то значи и в други случаи се постъпва все така; дали пък това не е просто стил на управление, който обаче, за жалост, е съвсем несъвременен, абсурден и ретрограден? Нашият дебат с ръководството на МГ би следвало да протече под формата на т.н. "КРЪГЛА МАСА" ПО РЕАЛНАТА ПРАКТИЧЕСКА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ И ДЕКОМУНИЗАЦИЯ на отношенията в конкретната училищна общност, в която може да се включи всеки интересуващ се, било учител или ученик в МГ, било родител (за учениците обаче ще се иска писмено съгласие от родителите им да участват в дебата - ако са под 18 години). Ето тази полезна и наистина благотворителна, сиреч добродетелна - творяща БЛАГО, правеща ДОБРО! - предрождественска инициатива си позволявам да предложа. Не крия, че много ми е интересна реакцията на ръководството на МГ - пък и на цялата училищна общност. В МГ има или няма нужда от реална демократизация на отношенията - или за всички вас недемократичността, антидемократичността си ви харесва?! Ето това най-вече като гражданин-данъкоплатец искам да разбера. А вие искате ли да го разберете - или вас този въпрос не ви вълнува?

Аз лично съм убеден, че реална демокрация в една училищна общност не се прави по заповед отгоре, напротив, ние, гражданите, ние, учителите, ние, учениците, ние, родителите трябва да свършим цялата работа по коренната и същностна промяна на прогнилата отвсякъде авторитарна, тиранична, корумпирана и затова така вредоносна "образователно-възпитателна" система. МГ, безспорно, има много успехи и постижения - а давате ли си сметка какво сте могли да постигнете в една истински човеколюбива, свободолюбива, демократична, насърчаваща творческия полет на човешкия дух, т.е. жизнеутвърждаваща система?

Готов съм да помоля също така г-н Евгений Тодоров, ръководителя на Пловдивската обществена телевизия, да покани директорката на МГ в предаване, където тя да отговори на многото други въпроси, които пловдивчани непременно ще й зададат. Аз лично съм готов да встъпя в дебат с нея по тъй любопитния казус за това как именно беше определен новия учител по философия, ще ми бъде интересно да разбера поне едно наистина безспорно негово превъзходство над останалите кандидати. Прочее, ще бъде добре и останалите кандидати за това учителско място да участват в предстоящите дискусии, недостойно е тъкмо философи да се крият малодушно в ъгъла - сякаш са страхливи плъхове, а не човеци. Имаме безчет шансове да се променяме към по-добро, крайно глупаво е да ги пропиляваме неизвестно за какво: за да защитим инертността си ли ги пропиляваме?!

Като философ, като личност, като учител и като гражданин съм горещ привърженик на откритите, напълно свободни дебати по всички въпроси - и съм противник на задкулисните игрички на тъмно, когато подло, безцеремонно и арогантно някакви хора с нескриван мутренски манталитет си уреждат користните сметчици. Да, противник съм на манталитета, заради който България продължава да е най-бедна страна - с най-унизен и понасящ какви ли не гаври народ-страдалец! Като човек с демократични ценности съм убеден, че верният път е този: ние, гражданите, е крайно време да въстанем срещу безобразията, беззаконията и произвола на самозабравилите се властници! Крайно грозно е да гледаме на случващото се сякаш не сме разумни и достойни човешки същества, а сме някакви бездушни, безлични и презрени мижитурки!

Аз съм учител с многодишен опит и с ред безспорни постижения. Разбира се, че съм много обиден, че ръководителката на МГ си позволи да се подиграе и с мен, и с останалите кандидати за учителското място по философия. Тя разигра пародия на "събеседване", а в очите й обаче личеше, че ни се подиграва, да, очите й я издаваха, те казваха: какво от това, че сте човеци, аз пък имам властта да си правя каквото ми скимне, аз съм над всякакъв закон и морал?! Много е жалко, че този отвратителен манталитет е така разпространен, че даже и току-що назначена директорка без капка неудобство си позволи да го демонстрира онзи ден пред всички нас! Да, но като наистина добър учител аз съм длъжен да й изнеса безплатен урок, ето, правя го. Тя се подигра с мен (и с останалите кандидати!), но ето, тепърва ще й се наложи да учи още много най-необходими уроци, които до този момент е проспала да ги научи. Прочее, аз съм поразен от това как системата на разврата не прави друго освен мълниеносно да развращава дори и новозначените директори! Което е доказателство, че тази развращаваща система трябва да бъде премахната час по-скоро!

Всички казват: абе ний нямаме никаква власт, а тия, дето имат власт, те пък нищо не правят защото за тях досегашната система е така изгодна, нали така, г-н Министре?! Аз пък смятам, че ако наистина искаме да сме демокрация, то трябва най-напред да осъзнаем, че цялата власт фактически принадлежи на нас, на гражданите, на народа, нали така? Е, ако народът спи и не си ползва правата, тогава управляващите и чиновниците неизбежно се самозабравят и узурпират незаконно цялата власт. Ако се събуди обаче народът, то тогава ситуацията става съвсем различна.

Е, аз цял живот и като философи, и като гражданин, и като учител, и като личност работя само за това народът ни някой ден все пак да се събуди; върша си работата най-качествено и съвестно - и точно поради това съм така неудобен и нежелан, а също така немилостиво гонен от българското образование. Да, ама ето, госпожо Карапеева, Вие си помислихте, че ще ме елиминирате завинаги, да, ама на мен, представете ми, никой не може да ми забрани да продължа да си върша работата като учител - и сега почнах да обучавам и Вас самата! Ще Ви преподам някои (без)ценни уроци, за които ще ми бъдете благодарна; ще преподам някои уроци и на учениците от МГ и на техните родители даже, ето, с това свое отворено писмо почнах да го правя. Сега разбирате ли, че на един истински учител няма начин да му забраните да учителства?! И че е много глупаво да се опитвате така грозно да го елиминирате! Да, и цялата власт на света да имахте, пак няма как да го сторите - да се надяваме, сте почнала да разбирате поне това.

Ще чакам Вашето писмено съобщение-покана за това кога да дойде нашата гражданска делегация. Ако до утре, 18 декември, не получим такова съобщение, ще пристигнем неканени. Надяваме се обаче, че поне в тия така светли дни, в които всички чакаме тъй благодатния велик празник Рождество Христово, ще проявите известно благоразумие. До скорошна среща на предстоящите дискусии! Нали твърдите че сте много модерна и подкрепяте иновациите, е, по този начин сама се задължихте да не отхвърляте придложението ми! :-)

Уважаеми дами и господа учители, ученици и родители от МГ, моля ви, бъдете на висотата на отговорността си! Не допускайте да бъде пренебрегван вашият глас - и да бъдат тъпкани вашите неотнимаеми права!

С уважение: (подпис)

17 декември 2018 г.
Пловдив

ПРИЛОЖЕНИЯ, явяващи се органична част от горния документ:



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте!



Кореспонденцията е заведена с № 94-6308/ 17.12.2018 г.



Приемна на МОН

Анонимен каза...

Жалко, че нямате регистрирано НПО - това би дало възможност за по-голяма и структурирана подкрепа за тези чудесни инициативи!