Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 18 януари 2019 г.

Учител от Бургас също се бори с безобразията и беззаконията на разпищолилата се властваща образователна бюрокрация


Публикувам интересен документ, написан от моя събеседник от публикацията със заглавие Разговорът ми с репресиран като мен учител от Бургаско, който също продължава да се бори срещу разпищолилите се властници в образованието; от документа можете да научите важни неща около истинската ситуация в (не)образователната система на свидното ни отечество:

ДО
МИНИСТЪРА НА
НА МОН НА РБЪЛГАРИЯ
ГР.СОФИЯ

ДО
НАЧАЛНИКА НА
РИО – БУРГАС

ДО
ДИРЕКТОРИТЕ НА
ОУ „ХРИСТО БОТЕВ”
С. ПИРНЕ И С.ЧЕРЕША

ДО
ДИРЕКТОРА
НА ОУ „СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ”
С.ДОБРА ПОЛЯНА, ОБЩИНА РУЕН

ДО
ДИРЕКТОРА
НА ОУ „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ”
С. ДОБРОМИР, ОБЩИНА РУЕН

О Т Г О В О Р

от Диан Георгиев Тодоров ЕГН ...,
живущ в гр. Бургас, ж.к. „Зорница”, бл., вх., ет., тел.за вр. 0885/093...

относно отговори на основание ЗДОИ от Директорите на горецитираните училища

Уважаеми госпожи (господа),

Благодаря Ви за своевременните отговори по поставените от мен въпроси. Но все пак в тях намирам допуснати неточности, с които не съм съгласен - и с настоящия отговор Ви сигнализирам за тях. Касае се за следното:

1. От отговора на г-жа Вели – Директор на ОУ „Христо Ботев”, с.Череша, не става ясно кого визира, че няма висше педагогическо образование. Оставам с впечатление, че има предвид мен, въпреки че при назначаването ми съм й представил уверение, че съм филолог и учител по БЕЛ и това е вписано и в трудовия ми договор. Тези факти смятам са добре известни на г-жа Вели, поради това не приемам, че неточността в отговора й се дължи на незнание. Освен това от отговора й човек би си направил извода, че в представляваното от нея учебно заведение през последните три години никога не е кандидатствал учител с висше педагогическо образование и тя едва ли не не е имала избор. А това не е съвсем точно, тъй като доколкото ми е известно друг възпитател (г-н Осман) също е притежавал такова.

Относно това дали имам право на мнение или не, ще отбележа, че всеки човек в демократична и правова България съобразно Конституцията на РБ има право на свободно изразяване на мнението си. Една от дефинициите за „оценка“ е „мнение“. Видно от отговора на г-жа Вели, тя също има изградено мнение за мен и свободно го изразява.

2. До г-жа Шабан – директор на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, с. Добра поляна – отговорът й е идентичен с този на г-жа Вели. Така че забележките ми към нея са същите като в т.1 по-горе. За съжаление двете госпожи директорки не са се постарали да разнообразят отговорите си, а са се преповторили до последната запетая.

Относно срочните трудови договори – учителят не е сезонен работник. В Череша и Добра поляна една календарна година може би има 9 месеца, но в останалите краища на света съдържа 12 месеца.

До г-жа Вели и г-жа Шабан - забележките ми относно правописната Ви култура са следните: „Затова” се пише слято в контекста на Вашите отговори, тук не е съчетание от предлог и местоимение, а Вие сте го употребили на няколко места погрешно. Също така поставяне на запетая във Вашите отговори преди „като” не е необходимо. От израза „като работодател”, обособен неправилно в случая, не става ясно в какъв смисъл е използван (виж двата отговора). При членуването на думата „длъжност” тя се изписва с две „т” – „длъжност“ плюс определителен член „та“ (виж отговора на г-жа Шабан). Дори и в собственото ми име е допусната правописна грешка, но въпреки това аз не възнамерявам да Ви каня за кръстници! Посочил съм Ви само грубите фрапиращи грешки, няма да се спирам на дребни граматически несполучливи изрази.

3. До г-н Мехмедов – ОУ „Алеко Константинов”, с. Добромир, Община Руен. Оскъдната информация, която ми предоставяте, не съответства на случилото се в действителност. Единствено датата е вярна – 21.09.2018 г. За съжаление на някои разполагам със звукови и видео-файлове от срещата с Ваши служители от въпросния ден, които съм представил на Министъра на МОН. От тях много ясно се вижда и чува, че съм бил възпрепятстван да кандидатствам за обявената длъжност и многократно съм убеждаван от страна на Ваши служители, че няма смисъл да кандидатствам, защото „работното място било свободно само за два месеца”.

4. До Директора на ОУ „Хр.Ботев”, с Пирне, Община Айтос:

Във връзка с Вашето становище, изразено в отговора Ви, че свободните работни места не се обявяват в сайта на РУО-Бургас, когато процедурата изисква време, смятам, че това не е законосъобразна практика. По този начин не се подбират качествени и стойностни специалисти, а се назначават „наши, ваши и удобни послушковци”. Без значение е дали използвате термина „конкурс” или „събеседване”, целта им и крайният резултат са еднакви и следва да се съблюдава законовата процедура. Също така самото им провеждане следва да е обективно, а не формално. Прави впечатление, че спечелилите подбора/конкурса учители в много от училищата в Бургаска област са свързани с ДПС, ГЕРБ, БСП, а в последните две години – и с ВМРО и НФСБ.

През 2017 година, както си спомняте, кандидатствах за учител в ЦДО в представляваното от Вас учебно заведение и по време на събеседването изразих горното становище, което ми се стори, че много Ви ядоса и Вие отрекохте в с.Пирне да е така. Но пък след това бе назначена г-жа Ирина Богданова – дъщеря на бившия председател на ВМРО-Айтос, а към датата на назначението й – отговорник за Община Руен. Може би е чиста случайност...

А във връзка с изискването Ви спрямо преподавателския състав за висока езикова култура и грамотност, бихте ли ми отговорили искрено, какво е мнението Ви за правописната култура на Директорките на училищата в с. Череша и с.Добра поляна, както и за използването на думата „възпитател” в техните отговори. Както правилно отбелязахте по време на последното интервю, през учебната 2017/2018 година този термин е заменен с „учител в ЦДО”. Приложено Ви изпращам копия от техните отговори.

Уважаеми г-жи и г-да Директори, мисля, че с оглед дългогодишната Ви директорска практика, следваше да понасяте критиката и да реагирате на нея далеч по-добре. Още повече, че Вие твърдите, че също сте на страната на закона и справедливостта. Едва ли досега сте получавали единствено похвали и благодарствени писма, и аз съм първият, осмелил се да Ви критикува. Не сте длъжни да отговаряте на настоящото ми писмо, но евентуални Ваши отговори ще оценя като израз на висша любезност!

От друга страна, не е притеснителен факт, че на някои от Вас липсва езикова култура, важно е, че увеличението на работните Ви заплати от 2019 година е вече факт!

5. Госпожо Илиева, Г-н Министър, към Вас отправям следните запитвания на основание ЗДОИ, с оглед гореизложеното:

- Какви са критериите за назначаване на училищни директори? Има ли изискване за владеене на правопис? Какво смятате за езикова култура на директорките от училищата в с.Череша и с. Добра поляна? Приемате ли техните правописните грешки? Ако ги приемате, има ли смисъл да говорим за образование? Ако не - какво ще предприемете?

- Моля да се извърши проверка на достоверността на твърдението на г-жа Вели дали аз съм притежавал висше педагогическо образование към датата на назначаването ми в ОУ „”Христо Ботев”, с.Череша. За целите на проверката Ви изпращам копие от срочния ми трудов договор, от където е видно, че притежавам такова.

- Законосъобразно ли е сключване на 9-месечни срочни трудови договори с учители, дори да се касае за лица без педагогическа правоспособност? Моля да бъде извършена проверка дали понастоящем има назначени такива в училището в с. Череша, Община Руен?

Тук ще отбележа, че освен императивните разпоредби относно срока на трудовите договори на Кодекса на труда (очевидно неизвестни на много от училищните директори), съществува и задължителна съдебна практика по въпроса, според която не е допустимо сключване на трудов договор със срок по-кратък от една година без кумулативно наличие на писмено съгласие от страна на работника и „изключителна финансова причина”, посочена като мотиви в трудовия договор. Приложено Ви изпращам някои съдебни решения, вкл. на ВКС на РБ.

- Длъжен ли е работодателят да обявява свободните работни места в бюрото по труда и в РУО в тридневен срок от овакантяването им? Поне така гласи чл. 19, ал. 2, т. 10 от Наредба 12 от 01.09.2016 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. Налице ли е извършено от директорката на училището в с. Пирне нарушение, след като по нейно признание не е обявила овакантени места в РУО?

Моля да ми отговорите писмено на поставените въпроси на посочения от мен по-горе адрес.

С пожелания за щастлива и успешна Нова година!


С уважение: .............
(Д . Тодоров)
гр. Бургас 

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Blogger каза...
Този коментар бе премахнат от автора.