Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 17 януари 2019 г.

Разговорът ми с репресиран като мен учител от Бургаско, който също продължава да се бори срещу разпищолилите се властници в образованието


Реших да публикувам разговора ми с един учител от Бургаско, който има сходна история като моята. Смятам, че диалогът ни във Фейсбук заслужава да бъде обнародван, с оглед гражданите отблизо да видят колко катастрофална е ситуацията в училищното образование в свидното ни отечество, а също и да си направят самостоятелно потребните изводи за това кои са причините за достигането до нея, а най-вече за това какъв е изходът, кой е начинът за преодоляване на наистина тежката ситуация; тази публикация е първа част, след известно време ще публикувам и продължението на разговора ни:

A. D. (2 общи приятели: Desislava Geneva и Kalina Galunova) 7.01.2019 Г., 20:07 Ч.

A. D. каза: Вашият проблем го имат много учители. Който слуша - папка, който задава неудобни въпроси - вън от системата.

Ангел Грънчаров каза: Познавате ли други такива учители? Дайте да се свържем и заедно да се борим за правата си?

A. D. каза: Аз съм един от тях. Има поне още двама в Бургаско. След мой сигнал за срочните трудови договори и искане по ЗДОИ бяха принудени да преназначават учители, затова не ме обичат. Мога да ви пратя сигналите, както и отговорите на директорите. Някои от отговорите на директорите са много неграмотно написани, затова следващият ми въпрос към МОН ще бъде какви са критериите за заемане на длъжността и един от тях не трябва ли да е добра писмена култура.

Ангел Грънчаров каза: Аз познавам двама такива учители от София, ето и Вие, ако искате, да се съберем и да започнем да действаме заедно. Вие сега на работа ли сте? Ако сте на работа ще Ви е трудно да се ангажирате с публични акции по промяна на системата, щото и Вас ще опраскат като мен...

A. D. каза: Те мен вече ме опраскаха. В момента работя като пазач. Все пак трябва да се работи нещо. Тъй че няма какво да губя. Веднага след първият сигнал учители (съмнявам се да се действали на своя глава) ме възпрепятстваха са си подам документите за работа, защото бях единствения кандидат. за съжаление на директора, имам аудиозапис на срещата и съм го предал в прокуратурата.

Няма проблеми да се видим някой ден и да обсъдим нещата. Ако трябва, когато имам свободно време, ще прескоча до Пловдив.

Ангел Грънчаров каза: Значи си в същото положение като мен. Ами ето, щом няма от какво да се боиш (да си говорим на ти!), ще можем да си координираме усилията. Може много неща да обсъдим и чрез интернет.

И като се видим, да имаме вече напредък.

Аз май също опитах да стана поне пазач, за да живея някак, те дори и за това не ме вземат, щото се прочух, станах известен като водещ на едно предаване по местната телевизия. И ченгетата от ДС владеят всичко, ето, и пазач не мога да стана дори.

Искат да ме уморят от глад. И жена ми уволниха, също е учителка, страшна работа! Не е за приказване!

A. D. каза: Познато. Един мой познат учител се съди с директор на училище. Уволнили жена му, но тя спечелила делото и я възстановили на работа. Него още не са го възстановили, защото директорът обжалвал. Друга моя позната също се съди с директор за незаконно уволнение, но загуби на втора инстанция. В момента обжалва, не знам как ще се развият нещата там и дали въобще ще разгледат жалбата й.

Много злобни същества са повечето директори. Според мен несменяемостта и делегираните бюджети са причината.

Дайте ми някакъв имейл адрес, за да ви изпратя отговорите на директорите. Да ги видите колко са грамотни.

Ангел Грънчаров каза: Точно така. Имат голяма власт, което предизвиква това, че "колективите" ги е страх и цъфти подмазвачеството. Ето по този пункт трябва да настъпи промяна.

A. D. каза: Мандатност на директорите едва ли ще се въведе скоро. Не им е изгодно.

Ангел Грънчаров каза: Знам. Отгоре промяна няма да има скоро. Но аз измислих друг начин.

A. D. каза: Ще ви ги изпратя довечера. След малко излизам и ще ги сканирам.

Ангел Грънчаров каза: Непосредствена и практическа реална демократизация на отношенията в самите училищни общности... Чрез борба може, макар и трудно, да започне истинска промяна. Този е верният път. Но се искат учители-личности, учители-немижитурки...

A. D. каза: Друго, за което изнервих директорките е, че ги попитах защо конкурсите за учители се печелят от членове на ГЕРБ, ДПС и БСП, а от две години - и от НФСБ и ВМРО. Едната се изнерви и започва да крещи, че при нея не било така. случайно или не, едно от местата беше спечелено от дъщеря на местен председател от ВМРО. Без да има педагогическа правоспособност.

За съжаление повечето са мижитурки и ги е страх да говорят. Добре им е на дървото, защото има банани.

Ангел Грънчаров каза: Да, назначават само с връзки, по политическа линия, или с подкупи... в краен случай, ако няма кандидат от управляващите партии...

A. D. каза: Именно, и като им го кажеш, изпадат в истерия.

Ангел Грънчаров каза: Да, за пустите банани са готови да си бъдат маймунки цял живот...

A. D. каза: Виждал съм ги как се унижават ред директорите. Много грозна гледка.

Ангел Грънчаров каза: Много е тежко положението, на не е безнадеждно. Един човек, който не е мижитурка, един учител, може да вгорчи живота не само на директорката, но и на цялото РУО...

И ако действа правилно, ако спечели ученици и родители на своя страна, работата (промяната) става в един момент неудържима...

A. D. каза: Точно това ще ми е следващият въпрос към РИО и МОН: какви са критериите за назначаване на длъжността директор, предвид неграмотността на много от назначените? Дали одобряват липсата на грамотност? Ако я одобряват, тогава за какво образование говорим?! Ако не я одобряват, тогава защо не вземат мерки. интересно ми е как ще отговорят.

Ангел Грънчаров каза: Директори обикновено стават ония, които са най-неспособни като учители. Включително и които са най-зле в правописа. Най-големите некадърници.

A. D. каза: Да, препращам Ви част от отговорите на директорите. Бях ги изпратил на един познат журналист. Той смята да напише статия по въпроса. Обърнете внимание на отговора на директорката на с. Череша. Много неграмотно написано. "Затова" го пише отделно, а в случая не е местоимение и се пише слято. Поставя запетаи не където трябва и ми държи сметка, че съм нямал право да й поставям оценки. Получихте ли ги?

Ангел Грънчаров каза: Да, чета ги... Но Ви моля Вие да опишете историята си, под формата на разказ, щото най-добре знаете нещата, ще бъде хубаво да се даде гласност на станалото. Вие писахте ли до МОН жалба? Станах в 4 часа тая заран, писах много и ме боля очите, не виждам вече буквите.

A. D. каза: Да, и до синдикатите. Довечера ще ви изпратя отговорите им, като ги сканирам, както и отговора на директорката на Добра поляна, също много неграмотно написано. Изпратих ви и част от моите сигнали.

A. D. каза: Обърнете и внимание на това, как директорката на училището в Череша си признава за 9-срочните трудови договори и че със спестените от тях пари раздава бонуси на другите учители.

Ангел Грънчаров каза: Ако има нещо по-обобщено, в което е представена цялата история, него ми препоръчайте, може да го публикуваме, та народът, данъкоплатците да видят какви безобразия се правят...

A. D. каза: И как в официален документ лъже, че само тези, които са нямали висше са били на срочни, а от договора се вижда, че съм с висше. И че съм на срочен.

Ангел Грънчаров каза: Мръсници от класа са, правят мерзостите си щото да могат да назначават само "наши хора"...

A. D. каза: Ами преценете кое ще Ви послужи и го публикувайте, както и отговора на госпожата от Череша, да й видят всички грамотността. Аз още не съм свършил и ще пиша и до МОН за липсата им на грамотност, тъй че историята все още продължава.

Да, ще ви препратя и справка от МОН, според първата, която е по данни на директорите - само 53 срочни договора, после писах до МОН, че не съм глупак и искам истинската справка - 352 срочни договора само в Бургаско.

В някои училища - над 15 срочни трудови договора! Това не е нормално. Изпратих Ви и отговора на РИО и МОН. Сравнете ги и вижте как първоначално се опитват да укрият информация.

Ангел Грънчаров каза: Благодаря много! Ще изчета тия творения на бюрократичната мисъл. Вие още сте млад, трябва да се върнете в училище. Срамота! Че Ви уволняват!

A. D. каза: Неудобни въпроси задавам. Те не са свикнали на такива въпроси.

Ангел Грънчаров каза: Системата изисква учителите да са мижитурки... и нагаждачи, и подлизурковци. Та и децата, младите, да станат послушнички като тях. Системата личности не търпи.

A. D. каза: Разбрах го и аз.

Ангел Грънчаров каза: Не Ви съветвам обаче да жертвате себе си, за да угодите на системата. Жалко и презряно е съществуването на учителите-мижитурки. Нищо че те не могат да осъзнаят падението си.

A. D. каза: Падението е голямо и мисля, че го осъзнават много от тях. Но са предпочели хляба. Изпратих Ви и отговора на директора на Добра поляна. Може да го сравните с това на Череша и ще видите, че или едната е преписала от другата или са използвали шаблон.

Директорката на Добра поляна пише "затова" разделно няколко пъти, което означава, че не е правописна грешка. Във всичките случаи при нея не става дума за местоимение. Което показва тотална неграмотност.

Тази Искра Йовчева, според мен има данни за престъпление от общ характер - твърди, че от РУО са те пратили за зелен хайвер и че никога няма да те назначат, ако не спреш с т,нар. доноси

Прочетохте ли им умотворенията на "директорите"?

Ангел Грънчаров каза: Пътувах от родното ми място до Пловдив и съм изморен сега, ще ги чета утре на свежа глава.

A. D. каза: А, добре. Между другото, как върви делото ви с директорката. не се ли проточва прекалено дълго?

Ангел Грънчаров каза: Да, проточи се делото ми прекалено дълго. (Предишния път го спечелих за година и 7 месеца, сега минаха вече година и 11 месец и още не е завършило). На етап Върховен Касационен съд е делото ми... на 13 февруари е насрочено.

A. D. каза: Късмет. Дано да й натриете човката отново!

Ангел Грънчаров каза: Мерси! Вижте какво направи въпросната особа тия дни, на какви мерзости са способни самозабравилите се директорки!

A. D. каза: Да, прочетох я преди малко. Нормална практика и в Бургаско. Мен дори не ме допуснаха в сградата на училището в Добромир да входирам заявлението за работа, защото май бях единственият кандидат.

Ангел Грънчаров каза: Аз днес бях зает с други работи, по Вашия случай ще напиша нещо в блога си тия дни. Ако искате, и Вие можете да напишете някакъв текст, ще го публикувам. Хубаво е тия беззакония и безобразия да бъдат изобличавани - та да престанат!

A. D. каза: Ами аз съм Ви изпратил въпросите. Преценете кое ще ви свърши работа. Може да публикувате отговорите на директорките на училищата в Череша и Добра поляна - да ги видят колко са грамотни.

Фактите са следните:

1. Някой се опита да скрие над 300 срочни договора, видно от разминаванията в двете справки за учебната 2017-2018 г.

2. Директорката на Череша излъга в официален документ, че само тези, които са без висше, ги е назначавала на срочен, а от договора ми се вижда, че имам висше.

3. Директорките на Училищата в Череша и Добра поляна нямат много добра правописна култура, видно от отговорите им.

4. Едната е преписала от другата.

5. И двете съм ги изнервил с въпросите си - пишат ми, че съм нямал право да им задавам въпроси.

6. Имаше нарочно писмо на министъра, което касаеше срочните договори. Писмото е от 2017 г. Въпреки това директорите в Бургаско продължиха с тази практика. Видно от справката има училища с по 17 срочни договора. Явно не уважават собственият си министър.

Ангел Грънчаров каза: Аз съм забелязал, че на директорите на училища най-малкият им проблем е ниската правописна култура; по-лошото е, че масово имат нисък морал, да не говорим пък за правна култура.

A. D. каза: Правна култура нямат никаква. Според решения на Пловдивския съд и Касационния за да назначиш някой на срочен договор първо трябва да има неговото съгласие, но това не е достатъчно. Трябва да има изключителна причина за това, а делегираните бюджети не са такава причина според съда, защото са съобразени спрямо броя на паралелките.

На тия две директорки толкова им е акъла, че си признават, че със спестяванията от срочните договори раздавали бонуси на другите учители, тоест взимат от нашите пари и ги дават на послушните.

Ангел Грънчаров каза: Този проблем със злоупотребата със срочните договори е сериозен, това е гавра на директорите най-вече с младите учители, но не само с тях... То е израз на директорския произвол.

A. D. каза: Да, но след моя сигнал в Бургас вече ги преназначиха, поне в Айтос и Руен.

Ангел Грънчаров каза: Да де, Вие спомогнахте, но Вас лично сега Ви отмъщават с безработица...

A. D. каза: Да, сега си отмъщават. Вече съм белязан за системата. Като Вас и още някои други. Просто не са свикнали с мнение, различно от тяхното. И за моралът също съм съгласен - какъв морал може да има директор, който най-нагло лъже в официален документ?

Ангел Грънчаров каза: Ами смятам, че ще им се наложи да почнат да свикват... даваме пример, че е възможно учител да не е непременно треперко пред властта на всесилния директор

Системата, за жалост, е аморална, тя се крепи на лъжите - и на безсрамието. Който има морал, такъв е "чуждо тяло" в рамките на аморалната система.

A. D. каза: Съгласен, и аз това им написах в новото писмо, още го оформям - господа и госпожи директори и директорки, свиквайте да ви критикуват!

Пък ако искате, може и да публикувате въпросите ми и техните отговори, това не е държавна тайна. Макар че на директорите сигурно им се иска да е така. Само скрийте егн-то ми и адреса ми.

Ангел Грънчаров каза: Да, личните данни ще скрия непременно. Ще прегледам всичко, но утре следобед, щото утре имам предаване по Пловдивската обществена телевизия и се подготвям за него

A. D. каза: Добре.

Ангел Грънчаров каза: Приятна вечер!

A. D. каза: И на Вас!

(Очаквайте продължението на разговора...)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

ПРОСТАК!!!¡!!!!!!ОТ ЗЛОБА ОБИЖДАШ ВСИЧКИ НАС!!!¡!!!!НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА БЪДЕШ УЧИТЕЛ!!!!!!!

Анонимен каза...

Айдее, пак лицето с удивителните и главните букви! Каква злоба, та това е просто едно интервю! Май знаете вината си и затова лаете! Ако сте невинен/невинна, значи това, което пише г-н Грънчаров няма да Ви засегне! Но Вие се мъчите да го спрете да публикува тези, явно неудобни за Вас неща. Хайде де, колко ще Ви се молим да разкриете самоличността си!!! Много е интересно кой стои зад удивителните! Невинните не се страхуват да излязат напред с името си!

До г-н Грънчаров:
Продължавайте да се борите. И аз се отвратих от системата. Особено, след като в университетите масово се назначават децата на еди кой си преподавател, без да има нищо честно! Най-редовно конкурсите в БГ са нагласени. Още не се е махнал директора на дадено училище, а вече знаят кой е следващия. Пък хората да си кандидатстват колкото искат!