Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 16 януари 2019 г.

Дали в "европейската столица на културата" е допустимо писател, репресиран от властта учител по философия да стане... келнер?


Един колега-учител и приятел ми се обади и предвид продължителната и тъй унизителна моя безработица напълно добронамерено ми предложи да кандидатствам за... келнер в ресторант (!!!), който при това се намира, като капак на всичко, в близост до пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" (!!!), училището, в което съм работил като учител по философия и гражданско образование цели 18 години! :-) Така, по негово мнение, щяло да възникне един чудесен, пък макар и доста щур психологически и нравствен експеримент: учениците, бягащи от часовете в училището и прекарващи си времето във въпросния ресторант, ще могат донасита да се забавляват с бившия си учител по философия и гражданско образование като му поръчват това и онова, а пък за отбелязване е, че в това заведение отсядат и доста мои колеги, учители от моето училище, те също ще имат щастието да се порадват на унижението на бившия си колега, нали така?

И тъй, за да доставим на всичките тия жадни за развлечения души наистина какво пречи моя милост да опита да стане келнер в този ресторант, а?! :-) Ще съм ви благодарен да ми кажете как виждате тази възможност, щото аз днес трябва да избирам между следните възможности (щото все пак някак трябва да се спасявам от глада):

1.) Да се кандидатирам, казахме, за келнер в ресторанта до училището, в което съм работил толкова години;

2.) Да опитам да стана месар в близкия до жилището ми месарски магазин;

3.) Да кандидатствам за кондуктор в градския транспорт;

4.) Да не се принизявам и да ида в РУО-Пловдив, настоявайки те да се намесят и да въздействат на директорите в училищата около Пловдив, в които има часове по философия, вземани от нередовни учители, да бъдат дадени на мен.

Тези възможности имам пред себе си, от тях трябва да избирам. Изборът за мен не е лек. Ако някой иска да ми помогне със съвет, да заповяда, ще му бъда благодарен. Питам ви следното: дали в "европейската столица на културата" Пловдив е нормално писател, който е безработен учител по философия, да започне да работи като... келнер? Зер щом сме столица на културата какво пречи келнерите ни да са също така по-културни, а? Това питам. Предварително благодаря за мненията! Хубав ден ви желая!



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

22 коментара:

Анонимен каза...

ХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОЯ НЕКАДЪРНИК КОЙТО И ЗА ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВА СИ МИСЛИ ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ГО ВЗЕМЕ НА РАБОТА КАТО КЕЛНЕР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ПЪРВО СИ СТАР, ВТОРО СИ НЕПОХВАТЕН, ТРЕТО СИ ПРОСТ И НЯМА ДА МОЖЕШ ДА СМЯТАШ СТОТИНКИТЕ ЗА РЕСТОТО, ТРЕТО СИ ЛУД И И СИ ЛЪЖЛИВ И БЪРЗО ЩЕ ТЕ ИЗГОНЯТ ОТ ТАЗИ РАБОТА ДОРИ И ДА ТЕ ВЗЕМАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ, ПРАВИ СА ДОСТОЙНИТЕ УЧЕНИЦИ НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ, КОИТО ТЕ ОЦЕНИХА ЧЕ И ЗА ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВАШ, БРАВО НА ТЯХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АЗ СЪМ ТЯХНА УЧИТЕЛКА И СЪМ ГОРДА, ЧЕ СА ВЪЗПИТАНИ ТОЛКОВА ПРАВИЛНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!А ТИ ОПИТАЙ ДА СТАНЕШ МИЯЧ В ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖНИЦИ, НО ДА СА ПО ДАЛЕЧ ОТ ТЕТ ЛЕНИН ЗАЩОТО АКО НУЖНИЦИТЕ СА БЛИЗО ДО НЕГО НАШИТЕ ДОСТОЙНИ УЧЕНИЦИ ЩЕ СЕ НАГОВОРЯТ И ЩЕ ДОЙДАТ ДА ТИ НАПРАВЯТ ЕДНА МЕЧКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАКЩОТО ТВОЕТО НЕ СЕ ТЪРПИ ВЕЧЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВСЕКИ ДЕН ТЕРОРИЗИРАШ СПЛОТЕНИЯ ОКОЛО ЛЮБИМАТА НИ ДИРЕКТОРКА КОЛЕКТИВ С ТВОИТЕ ПОВРЪЩНИ В ПОДОБИЕТО НА БЛОГ, В КОЕТО ДРАЩИШ КАТО ОБЕЗУМЯЛ ДИВАК!?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!МАХАЙ НИ СЕ ОТ УЧИТЕ ЧЕ НАИСТИНА ЩЕ НИ КИПНЕ И ЩЕ ТИ НАПРАВИМ ЕДНА МЕЧКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Дори не помисляйте за келнерство. Това е много тежка работа и в повечето случаи - неблагодарна. Стои се почти непрекъснато прав, много е изтощително. Идеята за продавача в месарница е по-приемливо, работата не е толкова стресова. Пък и ще моежете да си рязвате по някое месце скришом. Пазете си здравето!

Анонимен каза...

"те също ще имат щастието да се порадват на унижението на бившия си колега" със какво това да си сервитьор е по унизително от това да си учител в техникум ?

Ангел Грънчаров каза...

Учител да си изобщо не е унизително, другарко. Келнерстването е слугинска работа, е работа за слуги...

Анонимен каза...

Слуга да си е унизително ??? Чели ли сте библията ?
А

Анонимен каза...

Каква "учителка" сте Вие?! Пишете "Учите", вместо "Очите"!!! И пунктуацията Ви е зле. По-скоро сте някой двойкаджия. Мног ясно, че на неграмотниците им са удобни само неграмотници.

Анонимен каза...

А вие приемал ли сте някога да ви обслуждат келнери?

Анонимен каза...

Многоуважаеми г-н Грънчаров! Срамна работа няма. Известни са много случаи на хора с висше образование (лекари, инженери, фармацевти, учители), които в определен етап от живота си, макар и за кратко, са работили като чистачи, миячи и пр., но все пак изкарвали си прехраната по честен път. Защо и Вие да не сте част от тези примери?

Todor Simeonov

Анонимен каза...

Може да кандидатстваш и в таксиметрова фирма, да караш такси. Или за охранител.

Срамна работа, различна от преподавателската, няма. Стига да ти се удава.

Nedelin Boyadjiev

Ангел Грънчаров каза...

Не става дума за срамна работа. (За някои хора даже работата на проститутката не е срамна!) Тук се примесват доста непонятни за масовия българин неща като съвест, достойнство, приличие и пр. По тази причина с интерес наблюдавам реакциите на хората. Много сме зле в някои отношения щом като хората масово не усещат смисъла на представената нравствена ситуация. (Между другото, учителят в някакъв смисъл е светец. Как си представяш да искаме светец да почне работа като... келнер или месар)? Аномалията е толкова голяма, че самото битие може да пропадне в небитието от възмущение, ала някои хора сякаш са камъни нищо не усещат...)

Анонимен каза...

Да започнеш временно работа не по специалността ти, това е добре, но нека не бъде тежка, като имаш предвид сърдечния проблем. Минаването от умствен на физически труд не винаги става лесно. Особено неблагоприятно е за учители, това съм разбрала от опита на колеги да минат на друга работа. Не защото учител за никаква друга работа не става, както ще си помислят някои. Спецификата на работата на истинския учител е такава, че той е удовлетворен когато
работи за формиране съзнанието и личността, това е неговото призвание и сила. Това е извънредно сложна и неблагодарна професия, не е за всеки( тук грешат много в България и затова нивото на образованието е ниско). С една дума казано, друга работа би те устроила само ако е с по- висок статус от този на учител. Все пак, за един месец може да почнеш каквото и да е. Вярвам, че става въпрос за месец и ще спечелиш делото.

Не споменавам предложението за работа като келнер или месар. Нямам нищо против тези два начина да се прехранва човек, но нека всяка жаба да си знае гьола. Това не е за теб, ти имаш друга мисия и друго поле на изява, там ще бъдеш полезен, защо някои искат да те видят не на мястото ти е лесно да се досетим.

Maria Vassileva

Анонимен каза...

То защото много рядко хората работят това, което им е дадено по рождение, затова сме на тоя хал. Ще разкажа, когато имам време, как много точно всеки си намира точната работа според даденостите си в Швейцария, това е уникално постижение и работи при тях.

Maria Vassileva

Ангел Грънчаров каза...

А все пак решавам да опитам тия дни да си намеря работа като учител, за целта ще ходя пак в РУО-Пловдив - защото е срамота часовете по философия в Брезово, Съединение и Първенец да ги водят неспециалисти, а на мен да не ги дават. Тия часове са точно за един щат. Но директорите не смеят да ми ги дадат. Страх ги е от нещо. И затова ми се налага да опитам да реша проблема с помощта на РУО. Ако те откажат да ми съдействат, ще ги дам в Комисията за защита от дискриминация и едва тогава ще си търся каква да е работа.

Анонимен каза...

Исус изми и целуна краката. Но разбира се , че за вас ще е унизително .
А

Ангел Грънчаров каза...

Не богохулствайте, другарко. И понятие си нямате що е правил Христос...

гАд каза...

Е поне стана ясно къде те стяга чепика :))
Това е интересен проблем, който съм забелязал много отдавна в България и винаги ми е бил странен.
"Аз съм образован , под достойнството ми е да работя за Х лева или на Х позиция"
Което като позиция го разбирам, ако всичко свършва тук. Не очакваме интелигентните хора да работят като чистачи все пак. Нормално.
Но как звучи това когато същият човек стои без работа?
Под дойствойнството им е да работят за 600 лева, примерно в магазин, но не им е под достойнството да стоят без работа, разчитайки на околните .. Много интересен момент, получава се, че света ни е длъжен да ни създаде удобни условия които да отговарят на вътрешните ни фантазии.

Най-странният момент (който наблюдвам и тук) е когато същите хора започнат да се оплакват от неудобствата на безработицата докато в същото време обясняват, че не биха работили еди какво си.

За себе си мога да кажа, че нещата изглеждат така : Аз съм IT архитект, съответно като заплащане или престиж почти всичко ми е под нивото.
Но аз имам и задължения - към семейството ми, сина ми. Трябва да си плащам къщата, сметките и т.н.
Та не мога да си представя варианта в който аз ще стоя безработен вкъщи и ще отказвам да работя нещо друго, само защото съм прекалено надут и другото ми е под нивото.

Анонимен каза...

Убедихте ме господин Грънчаров. По добре безработен отколкото работа която считате за унизителна. С интерес ще следя как ще се развие живота ви.
А

Анонимен каза...

И през ум не би ми минало да ви взема за учител, ако бях директор. Просто няма как да причиня на децата подобно нещо. Всеки друг, но не вас.

Ангел Грънчаров каза...

До последната анонимна другарка,

Да, другарко, ние знаем, че нас нема ни вземете на работа като учител, и това е чест за нас; същевременно ний добре знаем, че ще вземете за учител по философия (ако сте директорка) всеки комуноиден идиот, стига да е от "наште", за Вас това е единственият критерий, важното е да е от "наште", Вас специално друго не Ви интересува, ний това добре го знаем, другарко, просто беше излишно да ни го казвате.

Анонимен каза...

Не е така. Най-важното, което ме интересува в кандидата, е да не е човек като вас. Никое дете не заслужава такъв "учител". Е, някои пишлемета заслужават, предполагам...

Ангел Грънчаров каза...

Искате да кажете, че не бива да е личност, нали това искахте да кажете? Безличен требва да е човека ,който сте склонна да назначите за учител, нали така? Ма ний друго не очакваме от вас ма, другарко! Второ, другарко, запомнете: аз съм доста оригинална и неповторима личност, такъв като мен друг нема ма, другарко! :-) Как ще намерите такъв като мен, като такива като мен просто нема. Или ако има, са твърде малко. Вий ще си назначавате, както подобава за комуноидка като Вас, типови учители, съответстващи на Вашата бедна представа за това какъв следва да е учителят. Зер такива като Вас, другарко, съсипахте българското образование. Та не ни учудвате с нищо, продължавайте да се излагате.

Анонимен каза...

Всеки човек е уникална личност. Няма безлични хора.