Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 18 февруари 2019 г.

Какво да правя? - моля ви, кажете ми!!!


Тази сутрин тъй щедрият живот ми предостави нов и то изключително великолепен житейски казус. Ще се опитам да го изложа тук пределно ясно и накратко.

Вчера с г-н Райчо Радев предложихме дебат по най-важен въпрос (виж: Предлагаме широк душеспасителен дебат на тема: Що е училищна мафия - и докога ще търпим изстъпленията й?). До момента почти няма сериозно изказване. Но има обнадеждителни признаци, че дебатът може и да започне. Но не за това ми е сега думата. Ето едно изказване, което поставя моя личен казус в нова светлина:

Анонимен каза: Господин Грънчаров искам да Ви питам нещо. Вие нима не разбрахте, че за вас бъдеще в Пловдив няма защото вас не ви гони една самозабравила се директорка както си мислите, а цяла една мафия? Добре знаете че директорите са безгласни букви и са марионетки, които само изпълняват нареждания на висшестоящите. Вашата директорка ви е опраскала защото така са и наредили. А и е наредил това някой , който е на власт, на висока позиция. Така че няма никакво значение дали ще спечелите делото или няма да го спечелите, и в двата случая вие работа в Пловдив повече няма да имате. Просто засегнал сте нечии интереси и затова ви организираха този тормоз. Ако продължите да упорствате тези сили са така мощни, че ще ви убият. Затова имате само един вариант. Да избягате. Първоначално опитайте в София, в София, за разлика от останалата част от България мафията е малко по-културна. В София имате шанс да си намерите работа и да бъдете оценен. Дори и като учител по философия. Тук в София ще ви въприемат добре, ще ви разберат и учениците, и дори и някои от учителите. А другият вариант е да избягате някъде в дълбоката провинция и да се наврете в някое училище, в което никой не е чувал за вас. И да докретате някак до пенсия. Ако останете в Пловдив и продължите битката си с мафията скоро ще загинете. Казвам ви това нещо за ваше добро. Не съм ви враг. Напротив уважавам ви. Моля да не ме наричате другарко. :)))))

Това пише този човек, на когото още не съм отговорил. Не съм му отговорил защото... не зная какво да му кажа. На мен рядко ми се случва да изпадна в такова състояние, в което да не мога нищо да кажа. Но ето в случая е точно така. Вите за какво става дума.

Вчера пристигнах за кратко в Долна баня. (Не бях идвал доста време и се налагаше да дойда да видя как е положението в родната ми къща.) Дойдох тук, свърших малко работа (да ме прощава Господ, че в неделя поработих малко, но то в Библията всъщност пише, че събота е почивният ден; ала аз и в събота работих, та моля да ме прости Господ и за това!), сега е понеделник сутринта, утре, във вторник, имам часове в гр. Брезово, значи днес трябва да се прибера в Пловдив. Да, ала обаче също вчера мой стар приятел от София ми звънна и "случайно" ми каза почти същите думи - като тия, които по-горе ви приведох. Той пък ме кани да зарежа тия мижави часове в Брезово и да отида в София, там щяло да се намери работа за мен, пък дори и само като учител по философия. И той също смята, че в Пловдив властващата мафия няма да ме допусне да работя, а също така дори и да живея. Трябвало да се спасявам с бягство. Освен това дори и да взема часове по философия в град Съединение, те пак са малко, а заплащането е позорно нищожно (общо на двете места ще получавам към 280 лева хонорар - работейки обаче на две-трети учителска натовареност, ощетен съм зверски с тия лекторски часове!) Един друг приятел от Пловдив като чу дереджето ми каза, че може да ми помогне да си намеря работа като... пазач, денем да пътувам до тия две градчета, да вземам часовете, да дремя по спирките на автобусите на отиване и на връщане, а пък вечер да ходя и да работя като нощен пазач, белким някак връзвам някак екзистенц-минимума. И ето ез сега трябва да решавам: дали да приема предложението на приятеля си от София - или да приема това на моя човек от Пловдив?

Ето го избора, пред който съм изправен тия дни, всъщност тази сутрин трябва да реша: дали да замина тази заран с влака за София - или да се върна с влака за Пловдив?! За куриоз ще кажа, че преди много години аз пак решавах този избор, тогава току-що бях избран за асистент по философия в Пловдив, а в София малко след това се явих във ВМЕИ "Ленин" (така се казваше тогава сегашния Технически университет) - щото там бяха обявили две места за асистент по философия; това е било в далечната 1985 г. (Ако бях станал асистент в София, в ВМЕИ, тям щях да работя в една и съща катедра с... Иван Костов, най-вероятно съдбата ми тогава щеше да е съвсем друга, знае ли се, можеше да стане така аз да съм неговият... министър на образованието, ако това беше станало, сега и българското образование щеше вече да е съвсем друго! Казвам това за да ядосвам завистчиите, майтапя се, иначе казано!) Както и да е, което е минало, то не може да се върне, ето обаче, сега животът ме изправя пред абсолютно същия личен и житейски казус. Което ми показва, че аз нещо не съм направил както трябва в миналото. А аз какво направих всъщност?! Посветих целия си живот на образованието, на училището. Грешка ли е било това?!

Много хора ми се чудят на акъла: как може да се принизцяваш толкова бе, човече, "прост даскал" да си стоиш толкова години, ти не разбра ли, че от училището трябва да се бяга така, както дяволите бягат от тамяна?! Чудят ми се как съм издържал толкова години на този толкова тежък "фронт". А като им кажа, че си обичам работата, те клатят глава със съжаление: очевидно си се побъркал щом говориш такива глупости! Казвам как реагират хората. И приятелите ми. Трябвало отдавна да се захвана за "нещо по-така". Виж умните какви пари направиха, а ти, драги, нищо не си постигнал до момента?!

Имам около час, в който трябва да реша накъде да тръгна. За София или за Пловдив? (Ако тръгна за София ще трябва да звънна на директорите на тия две училища в Брезово и Съединение и да им кажа, че се отказвам от работата, която е с такова мизерно заплащане; така тъкмо и те ще се зарадват; щото аз им се натрапих там и ме взеха по една-единствена причина: че няма друг желаещ за нея учител с философско образование.) Всъщност, в Съединение още не съм започнал, уговорката ни е да започна тази сряда, тогава ще ми е първият работен ден - евентуално...

В Пловдив съм свързан и с едно друго мое дело: предаването "На Агората...", което водя в ПОтв (на "обществени начала", про боно, за идеята, без да съм взел и стотинка!). Няма как да работя в София и да продължа да водя предаването си. И това трябва да отчета. Аз съм човек на дълга и затова ми е трудно да зарежа всичко. Като капак на всичко от днес нататак всеки ден е възможно да излезе решението на ВКС по моя казус: или съдът ще ме върне на работа в ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", или няма да ме върне. Как в тази ситуация да постъпя? Всъщност ако ме върне, да предположим, съдът на работа, аз още на другия ден пак може да бъда уволнен - убеден съм, че директорката ще изпълни заканите си. Тъй че този момент е почти ясен. (Другият вариант, а именно възмутените граждани на Пловдив да се вдигнат на масов протест и да изгонят нея от поста е малко вероятен, е почти невъзможен, е равностоен на чудо: и гражданите на Пловдив дълбоко спят, а сърцата им са обхванати от пълно безразличие към всичко, нарочно пиша така несправедливо, с оглед да ги провокирам да ме опровергаят, да докажат на дело, че не съм прав, но това е още по-малко вероятно!) Та ето, казах ви вече същината на проблема, искате ли да ме посъветвате какво да реша - и какво е разумно да реши човек в такава една нелека ситуация?!

Аз от доста време пиша книга за решаването на проблеми, всъщност тя е завършена вече, просто нямам възможност да я издам. Човек, който е написал такава книга, сега на практика показва, че сам не умее да взема разумни решения, това ли ще кажете?! :-) Да де, но не е сигурно все още какво ще реша днес, след около половин час. Не съм решил в коя посока ще взема влака. Много е възможно на самата гара в последния момент да реша какъв билет да си купя. Аз така решавам проблемите си. В последния момент - и то много трудно. Вие по-леко и лесно ли решавате проблемите си?! Блазе ви! Вие сте направо щастливци. Аз пък съм пълен нещастник с това проклето мислене...

Хубав ден ви желая! И ползотворна седмица! Бъдете здрави! Скоро ще се разбере какво съм решил - и защо съм го решил. Все пак вече имам ангажимент пред учениците си в Брезово. Майната им на парите, за мен учениците са важни. Те имаха шанса да общуват с мен, ами ако ги разочаровам, тръгвайки си?! Ха сега де?! Какво да правя? - моля ви, кажете ми!!!



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

35 коментара:

Анонимен каза...

Мафия в бг няма и никога не е имало, а от поданиците във феодалните държави нищо не зависи, така че не те са докарали нещата до това положение.

Branimir Avramov

Ангел Грънчаров каза...

Аз пък смятам, че от "поданиците на феодалните държави" (ние сме обаче мутренско-мафиотска, а не феодална държава, нека да бъдем точно в термините!) ЗАВИСИ ВСИЧКО! Тази е моята теория. Но тя не се подкрепя почти от никой. За жалост всички мислят тъкмо като теб: и затова сме на това дередже. (Българинът няма друга грижа освен тази как по-добре да се оправдае, кому другиму да прехвърли СОБСТВЕНАТА ОТГОВОРНОСТ!) Ако почнат да мислят като мен, мигновено ще се оправим! И ще заживеем достойно...

Анонимен каза...

От казармата научих и разбрах много важна истина:тарикат пич не се оплаква ,а се изнася(от положението)...Сега съм в Калифорния и всичко е точно...!!!(+PhD)....

Доктор Gantcho Motchev

Ангел Грънчаров каза...

Да, ама моя милост е човек, който органически се отвращава от тарикатската философия, от тарикатския манталитет и от самите тарикати... (От тарикатите се отвращавам точно толкова колкото се отвращавам и от КАЗАРМАТА с цялата й психология и манталитет!)

Нищо че тарикатите така добре се чувстват в Калифорния, дъвчейки дебелите си пържоли...

Анонимен каза...

ГРАНЧАРОВ НАЙ-НАКРАЯ ДА ТИ ДОЙДЕ АКЪЛЪТ!!!!!!!!!!!!!!!!!ЦЕЛИЯТ НАС СПЛОТЕН ОКОЛО ЛЮБИМАТА СИ ДИРЕКТОРКА КОЛЕКТИВ НА ТЕТ ЛЕНИН ТИ СЕ МОЛИ - ЗАМИНАВАЙ ДА РАБОТИШ И ДА ЖИВЕЕШ В СОФИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТАМ ТИ Е МЯСТОТО, НЕ ТЕ ЩЕМ ПРИ НАС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НЕ СМЕ СИ ДОБРЕ БЕЗ ТЕБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!И ТИ ЩЕ СИ ДОБРЕ БЕЗ НАС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИЕ ЗАЕДНО ОБАЧЕ НЕ МОЖЕМ ДА СЪЩЕСТВУВАМЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАТОВА ТЕ МОЛИМ ДА СЕ МАХНЕШ И ТО ЗАВИНАГИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АКО ГО НАПРАВИШ И АКО НИ ОТЪРВЕШ ОТ ТВОЕТО НАТРАПЧИВО ПРИСЪСТВИЕ ДОРИ И САМО С БЛОГА СИ НИЕ ЩЕ ТИ СЕ ОТБЛАГОДАРИМ КАТО СЪБЕРЕМ ОЩЕ 41 ЛЕВА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА ТЕБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!И ЩЕ ТИ СТАНАТ ЦЕЛИ 82 ЛЕВА ОБЩО, ТА ДА МОЖЕШ ДА ИМАШ МАЛКО ПАРИ ЗА ПЪРВИТЕ НУЖДИ В СОФИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА СА ЦЕЛИ 82 БАНИЧКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТАКА КОРЕМЪТ ТИ НЯМА ДА ОТСЛАБНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВИЖДАШ ЛИ КОЛКО МНОГО ТЕ ОБИЧАМЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!МАХАЙ СЕ И ТО ЗАВИНАГИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!И ЗАБРАВИ ЗАВИНАГИ ЗА НАС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ДОРИ МОЖЕ И ДА НЕ ТИ ВЗЕМАМЕ АПАРТАМЕНТА КАТО ТЕ ОСЪДИ ВКС ДА НИ ПЛАЩАШ РАЗХОДИТЕ ПО ВСИЧКИ ДЕЛА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЩЕ ТИ ПРОСТИМ ЗАБЛУДИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!САМО СЕ МАХНИ ПО-ДАЛЕЧ ОТ НАС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АКО ПЪК ПРЕСТАНЕШ ДА ПИШЕШ В БЛОГА СИ ОТ РАДОСТ ВСЕКИ ДЕН ЩЕ СИ ПРАВИМ БАНКЕТИ В ТЕТ ЛЕНИН!!!!!!!!!!!!!!!!НИЕ СИ ПРАВИМ НАЙ-ХУБАВИТЕ БАНКЕТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НО САМО ТИ ДА СИ ПО-ДАЛЕЧЕ И БАНКИТЕТИТЕ НИ ЩЕ СТАНАТ ОЩЕ ПО ПРИЯТНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!МАХАЙСЕ ПО СКОРО И ТО ПО НАДАЛЕЧ ОТ НАС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АКО МОЖЕШ ЗАМИНИ ДА ЖИВЕЕШ НА НЯКОЯ ДРУГА ГАЛАКТИКА ЩЕ Е НАЙ-ДОБРЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

"Доктор" Gantcho Motchev, по какво сте "доктор", защо криете? Подобирам, че е по някаква глупост, нали така? Примерно "social sciences", "gender studies" или някаква подобна щурост. :D

Анонимен каза...

Ха ха би трябвало да се усетиш,че не си желан в училището ни,каза ти го колежката ясно и точно! Изчезни на друга планета,може и в отвъдното да отидеш!!!

Ангел Грънчаров каза...

Леле, колко много щури, бесни, борбено настроени и колосално тъпи другарки се навъдиха напоследък! :-) Казват си всичко и то без бой даже! :-) Каква прелест! Браво, другарки, дерзайте, пердашете право през просото!

Анонимен каза...

В ТЕТ ЛЕНИН ТОКУ ЩО ОБЯВИХА, ЧЕ ГРAНЧАРОВ Е ЗАГУБИЛ ДЕЛОТО, ЛЮБИМАТА НИ ДИРЕКТОРКА ГО Е СПЕЧЕЛИЛА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПО ТОЗИ ПОВОД УТРЕШНИЯ ДЕН Е ОБЯВЕН СЪС ЗАПОВЕД ОТ ДИРЕКТОРКАТА ЗА НЕУЧЕБЕН, НО ПРИСЪСТВЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЦЯЛОТО УЧИЛИЩЕ УТРЕ ЩЕ ТАНЦУВАМЕ И ПРАЗНУВАМЕ ПОБЕДАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!КАНИМ И ГОСТИ ОТ ГРАДА И СТРАНАТА! ДРУГАРЮ РАМОН МЕРКАДЕР, СКЪПИ МОЙ ТАКА ТАЛАНТЛИВИ УЧЕНИКО И ПОСЛЕДОВАТЕЛЮ, ЗАПОВЯДАЙ НА ТЪРЖЕСТВАТА УТРЕ В ТЕТ ЛЕНИН!!!!!!!!!!!!!!!!!!АЗ САМАТА ЩЕ ЧЕРПЯ С ДОМАШНИ РАКИЯ И ВИНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ха ха ще се веселим,отиваме на ресторант всички!Честита победа!

Анонимен каза...

Позна гадателката Берлускони!

Анонимен каза...

Лудата с удивителните лъже. Не е излязло решението на съда. Но в тет ленин нека да си празнуват. Сигурно празнуват обесването на Левски.

Анонимен каза...

Истина е. Гранчаров загуби делото.

Анонимен каза...

Ха честито да му е на Грънчо! Отиде апартамента! Цър, цър,цър! :))))))

Анонимен каза...

Доколкото разбрах в София нямате конкретно предложение за работа. Имате работа на хонорар в Брезово .Това е все пак постоянна работа. Допълнителен доход според мен може да си осигурите не като нощен пазач, а работейки по градините с Ники Димсв. Сега е само началото на сезона може да направите фирма за поддържане на градини. Убеден съм че има работа.

Dimitar Petrov

Ангел Грънчаров каза...

В Брезово работата ми не е нито постоянна, нито ми дава някакъв доход (е, дава ми доход колкото да си платя горе-долу по две банички на ден - за да оцелявам, за да не пукна от глад). Интересно е предложението да припечелваме като градинари с Ники, но все пак трябва да се вземе предвид това, че тук у нас е България, а не Израел.

Анонимен каза...

Струва ми се че условията за работа в България са по-добри от тези в Израел.Евтина работна ръка, по-малки данъци, връзка с Европа по-малка конкуренция и чудесно лято .Имам познат който работи по озеленяване в София той не иска вече да поддържа градини а работи само по проекти.Да не говорим за Черноморското крайбрежие хотел до хотел.

Dimitar Petrov

Ангел Грънчаров каза...

Dimitar Petrov Мерси! За мен тази информация е полезна. Макар да нямам нужните познания за поддържането на градини. Ще говоря с Ники Димов по този въпрос обаче. Май е време от учител да стана градинар. Да спазя съвета, струва ми се, на Волтер: "И ще си копаем в своята градина...", е, ще копая в чуждите градини де, но все е това, все са градини...

Анонимен каза...

Това че образователната система в Пловдив и в България не желае да се възползва от големия експертен потенциал на Ангел Грънчаров говори много лошо за нея. Това е присъда, която самата система произнася над самата себе си. Според тази присъда излиза, че системата е в пълно противоречие със съвременните представи за модерно образование. Та наистина е система на НЕобразованието, както Грънчаров я определи. Това е една загиваща система, обричаща хиляди младежи на безперспективност в живота. Което е най-голямото престъпление, извършвано някога срещу България. Така че работите съвсем не са безобидни.

Анонимен каза...

Защо крие истината Грънчаров,не е писал,че не е спечелил делото?Явно да не го изгонят от новата му работа!

Ангел Грънчаров каза...

Не крия нищо, другарко. Просто няма никаква официална информация по тъй силно вълнуващия ви въпрос. Някои другарки питаха... руските вещици и те им били казали, че аз ще загубя съдебното дяло. Други се похвалиха, че ясновидката на Берлускони била предрекла това, което те тъй съкровено копнеят да се случи. Но съдебно решение все още няма. Това е положението, другарко.

Анонимен каза...

Ще го получите скоро решението от ВКС и сам ще се огледате!

Анонимен каза...

Учителката с удивителните,нека сподели правиха ли купон в училището?Как отбелязахте победата на любимата ви директорка?

Ангел Грънчаров каза...

Вие нима вече получихте решението на ВКС? Или врачките Ви информираха за резултата? :-)

Анонимен каза...

Здрасти учителю! Пише ти една ясновидка-нумеролог. Хвърлих карти за теб, и видях, че ще спечелиш делото! Ако искаш да ти предскажа още пишете ми тук!

Анонимен каза...

Виждам също така, че имате семейно проклятие, в миналото ваши поколения е имало магьосници и сега затова страдате, имате направена магия за завързан късмет, аз мога да ви помогна разбира се!

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за предсказанията (стига, разбира се, да не пише тия неща някоя твърде умна и отворена другарка, опитвайки се да ми се подиграе)! Но ето че други ясновидци (както пишат по-горе) твърдят, че не аз, а другата страна щяла била да спечели съдебното дяло. Кому да вярваме? А туй за проклятието може би сте права: моето проклятие е постоянно да се сблъсквам с комунисти и комуноиди, прокълнат съм да се родя във време, в което е пълно с такива бесовски създания.

Анонимен каза...

Имате направена магия! Затова не ви върви в нищо, заключен късмет имате!

Ангел Грънчаров каза...

Не е истина че не ми върви. Напротив, много ми върви. Не Ви признавам пророчеството. Не познахте по този пункт. На мен изключително много ми върви. И имам много постижения. Друг е въпросът, че поради сгрешена ценностна система много хора просто няма как да осъзнаят това. Но туй нещо няма как да промени истината, нали така? :-)

Анонимен каза...

Ако ви вървеше,нямаше да ви уволнят!

Ангел Грънчаров каза...

Въпрос на преценка. И на ценности. Уволниха ме тъкмо защото така много ми върви. И защото имам толкова много постижения. Уволниха ме защото изключително много ми завиждат.

Анонимен каза...

Котка по гръб не пада! Самозаблуждавате ни всички! Качествените кадри не ги съкращават! Не сте ценен затова те махнаха!!!

Ангел Грънчаров каза...

Божее, другарко, Вие на кой свят живеете?! Качествените "кадри" не ги били уволнявали?! Напротив, точно тях уволняват. Системата на образованието ни е система на посредствеността, в която процъфтяват некадърниците. Не били уволнявали кадърните! И в такъв случая защо 2 милиона и половина човека се махнаха от България?! Другарко, не Ви ли е малко неудобно да лъжете така грозно?!

Анонимен каза...

Ами какво хленчиш и плачеш, че си безработен, замини и ти в чужбина.Какво стоиш тук в Пловдив? Отивай в чужбина за да видиш как се изкарват парите! Лъжец си ти! Некадърниците ги махат, никои не съкратиха, смао теб, защото нямаш цип на устата ти!

Анонимен каза...

Тет ленин е станал същинска психиатрия! :))))) Тази другарка е толкова тъпа че откровено признава че Грънчаров е уволнен само защото не мълчи, само защото говори и пише срещу безобразията на разпищолилите се некадърнички в тета. Пълна идиотка е така! :)))) Иначе голям кеф е да четеш простотиите и.... :))))