Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 16 февруари 2019 г.

Предлагаме широк душеспасителен дебат на тема: Що е училищна мафия - и докога ще търпим изстъпленията й?


Публикацията ми от вчера със заглавие Предлагам публичен дебат на небезразличните към проблемите на образованието граждани с отговорните фактори в образованието предизвика истинска бесовска истерия на дадени интернетни среди, които се самоидентифицират като върли противници (а всъщност като най-банални щатни оплювачи!) на... моя скромна милост (можете да видите за що става дума като прегледате коментарите под публикацията). Но... да оставим мъртъвците (за духовното, за истината) да оплакват своите мъртви, да оставим кучетата да вият колкото си искат прочувствено, интересното е друго, ето, например г-н Райчо Радев, учител по философия (и бивш дългогодишен директор на гимназия в Перник), написа следното, в което постави пръста в раната:

Райчо Радев каза: Що е то ОБРАЗОВАТЕЛНА МАФИЯ и има ли почва у нас?

Конкретните събития в случая "Ангел Грънчаров" са живата тъкан на социалното битие на явлението "ОБРАЗОВАТЕЛНА МАФИЯ" и е видно, че предпоставките за съществуването на това явление не е желанието на преките му реализатори, а в социалните структури и функции, които мотивират и правят възможно такова желание.

НЕКА ПОРАЗСЪЖДАВАМЕ ЗА ТОВА ЯВЛЕНИЕ!!!

Наистина г-н Радев (с когото се знаем от много години - и сме работили толкова много на все една и съща нива!) е поставил "пръст в раната"; аз лично смятам, че той успя в съвършена форма да формулира оня въпрос, който следва да стане център, средоточие на предстоящите дебати. И декларирам, че ще участвам най-активно в тях. Сега се сещам, че преди време г-н Радев написа текст, който има пряко отношение към темата на откриващия се дебат, ето, намерих публикацията в неговия блог, смятам, че тя е една добра основа за един наистина смислен дебат:


Здравей, Ангеле, Приятелю,

Здравейте Съмишленици,

Подкрепям подписката-искане за прекратяване на преследванията и наказанията на Ангел Грънчаров и съпругата му и възстановяването му на длъжността „учител по философия“, а на съпругата му - предоставяне на възможност да продължи учителската си работа.

Верен на своите убеждения, основани на философска концепция, определяща непреклонна преданост на идеите за свобода на личността и съответна същностна промяна в образованието, Ангел влиза в противоречие с правилата на социума, с нормите на изграждане, организиране и функциониране на настоящата образователна система.

Утвърдената нормативна база на образованието и МОН оправдава управленско поведение на директорите, каквото е това на директорката на Ангел Грънчаров и директорите от Пловдив. Но това „оправдано“ управленско поведение, има своите различни, конкретни измерения в различните типологии на директорите т.е. то е в пряка зависимост от гносеологическата, аксиологическата, психологическата, интелектуалната, моралната, прогностичната, прогресивната и т.н. нагласа, ориентация и дълбочина на съзнанието, мисленето и активност на съответния директор, подчинена на стремеж към успех /на всяка цена или при определена цена/. Специфичната подреденост на тези качества определя различието в отношението към желана или нежелана публичност на вътрешноучилищния живот. Различието в тази подреденост на качества у стария и новия директор се откроява в отношението, страха и реализацията на формулата „Той прави публично достояние всичко ставащо в училището“. Старият директор не се притеснява от реализацията на подобна формула, защото няма от какво да се притеснява и естествено не се стига до нейното осъществяване и Ангел не е враг. При новия директор спецификата на тази подреденост е друга и наличието, а още повече реализацията на тази формула е жизнено важна и неприемлива, поради което този, който прави публично достояние негативни вътрешноучилищни факти става враг. Затова Ангел става враг. (Прочети ЦЕЛИЯ ДОКУМЕНТ)

Заповядайте, включете се в дебата, кажете какво мислите, как вие виждате нещата! Има ли такова нещо като "образователна мафия" у нас? Нима доведохме нещата дотам, че и в сферата на образованието (училищата, пък и университетите) да се настани ако не самата мафия, то съвсем здраво там да се настани поне все същия мафиотско-мутренски манталитет?! Как е възможно в такава една възвишена духовна сфера каквато е образованието да се разпореждат хора, носители на този така отвратителен мафиотско-мутренски манталитет, за което е съвсем естествено чисто и просто да "ОПРАСКВАТ" ония, които не са като тях - и които са се осмелили да са техни открити противници (в същото време ония, които смирено търпят злодеянията и изстъпленията на ОБРАЗОВАТЕЛНАТА МАФИЯ, окопала се така здраво в сферата на образованието, биват милостиво пощадени - щото всъщност са не друго, а слуги, роби на властелините на тази същата мафия!)?! Виждате, че в процеса на дискутирането ще се появят много други необходими въпроси, с оглед да очертаем колкото е възможно по-цялостно и по-задълбочено същината на случващото се в българското образование и училище, с оглед да постигнем истината за него. Ще предложа и на приятелите си във фейсбук да се включат в начеващата дискусия, моля ви, направете и вие същото. Идеята е да се изкажат колкото се може повече хора, та дискусията ни да стане съответстваща на значимостта на поставения проблем, който, повтарям, е този:

Що е то ОБРАЗОВАТЕЛНА МАФИЯ и има ли почва у нас?

Аз лично бих си позволил леко да преформулирам въпроса, поставен от Райчо, примерно защо пък въпросът на дискусията ни да не бъде ето този:

Що е "образователна" - училищна - мафия и докога ще търпим изстъпленията й?

Слагам думата "образователна" в кавички защото по естеството си образованието (автентичното) е нещо, което няма как да бъде подложено на мафиотизиране, знаете тезата ми, че у нас нямаме същинско образование, че държавното "образование" в България не е образование, а е НЕобразование, аз имам книга по този въпрос, тъй че сега няма да обяснявам защо мисля така, защо се принудих да стигна до този извод. По тази причина дали не е по-добре изобщо да се откажем от думата "образователна" и да я заменим с "училищна", да, училищна мафия е израз, който лично мен не ме дразни изобщо. И така въпросът, който да обсъждаме на нашия дебат, дали не трябва да е този:

Що е училищна мафия - и докога ще търпим изстъпленията й?


Разбира се, и вие можете да предложите свой вариант на основния въпрос на дискусиите ни. С удоволствие аз лично ще приема най-сполучливия, най-богатия на смисъл вариант. И тъй, да си пожелаем приятно дискутиране! Хубав ден ви желая, приятен уикенд и бъдете здрави! Проявете здравия си дух в нашата дискусия, стига да разполагате с такова нещо де, ако духът ви е обаче болен, ето, имате шанс да започнете да правите нещо за оздравяването му, възползвайте се от него! Желая ви най-искрено успех в предприетото съдбовно жизнено дело!



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

13 коментара:

Анонимен каза...

Преди време имах кореспонденция с "другаря" Грънчаров,която прекъснах,защото забелязах неуравновесеност и прекалено самолюбие от него към себе си...Поради свободията настъпила в БГ ,хора като него ги наподобявам на куче ,лаещо ,дори и във вреда на себе си...Що са "филосов" е ,да постави себе си в това окаено положение...? Благодаря...! Доктор Мочев.

Gantcho Motchev

Анонимен каза...

ХАХАХХАХАХАХАХХАХАХААХАХАХАХАХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ДЕБИЛЪТ ГРАНЧАРОВ СЕ ОПИТВА ДА ИЗЛЪЖЕ ХОРАТА, ЧЕ НЕ Е ПЪЛЕН ДЕБИЛ, ЧИЕТО ДЕБИЛСТВО СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ БЪДЕ УЗАКОНЕНО ПО СЪДЕБЕН РЕД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАЩОТО ЛЮБИМАТА НА ЦЕЛИЯ НАШ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ НА ТЕТ ЛЕНИН ДИРЕКТОРКА НЕМИНУЕМО ЩЕ СПЕЧЕЛИ ДЕЛОТО ВЪВ ВКС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!И ТОГАВА НА НЕКАДЪРНИКА ГРАНЧАРОВ ЩЕ МУ БЪДЕ ЗАБРАНЕНО СЪВСЕМ ОФИЦИАЛНО ДА ПРЕПОДАВА В НИТО ЕДНО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЩЕ ДОЙДЕ ТОЗИ ЖАДУВАН ОТ ЦЕЛИЯ НИ НАРОД ДЕН В КОЙТО НЕКАДЪРНИЦИТЕ НАЙ СЕТНЕ ЩЕ БЪДАТ ПОСТАВЕНИ НА ЗАСЛУЖЕНОТО МЯСТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ И В БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ РАБОТЯТ И ЩЕ РАБОТЯТ САМО КАДЪРНИ ХОРА, А НЕ НЕКАДЪРНИЦИ КАТО ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!!НИЕ НЕ СМЕ НИКАКВА МАФИЯ, ГРАНЧАРОВ И ПЕТИМАТА МУ ОТКАЧЕНИ ПРИЯТЕЛИ (МАРИЯ, МАРИЙКА, РАЙЧО, ТРАШОВ, ТОМЕВ И ДРУГИ НЯМА) СА МАФИЯ КОЯТО СЕ ЛАКОМИ ДА СЕ НАВРЕ В УЧИЛИЩЕТО НИ НО НИЕ НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ТОВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИКОГА ГРАНЧАРОВ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СТЪПИ В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АКО ТРЯБВА ЩЕ НАПРАВИМ ЖИВА ВЕРИГА С ТЕЛАТА СИ НО НЯМА ДА ГО ДОПУСНЕМ ДА СТЪПИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА УЧИЛИЩЕТО НИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА СИ Е НАШЕТО, НЕ НЕГОВОТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОЙ БЕШЕ УЧИТЕЛ ВЪВ ВРЕМЕНА В КОИТО ИМАШЕ АНАРХИЯ, НО СЕГА ИМА РЕД И ДИСЦИПЛИНА В УЧИЛИЩЕТО НИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИЕ НЕ ЩЕМ НИКАКВА ГРЪНЧАРОВСКА И ЕВРОГЕЙСКА ДЕМОКРАЦИЯ ЗАЩОТО МАЛЦИНСТВОТО НЯМА ПРАВО ДА ТЕРОРИЗИРА МНОЗИНСТВОТО А НИЕ В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ СМЕ 100% МНОЗИНСТВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!РАЗБИРАТЕ ЛИ?????????????????КАК ДА СМЕ МАФИЯ КАТО НИЕ СМЕ НАРОДЪТ??????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!А ВИЕ СТЕ ЧУЖДИ НА НАРОДА НИ ЕЛЕМЕНТИ И АКО ИСКАТЕ ДА СЕ ВРЕТЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО ЗАМИНАВАЙТЕ СИ ВЪВ ВШАТА ПРОКЛЕТА ГЕЙРОПА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТУК Е БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НЕ Е ЕВРОПА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Така, както е изкрейзила лудата с удивителните, явно господин Грънчаров с материала си е "улучил десятката".
Въпросния "Доктор Мочoв" бих питал, защо не постави диагноза на лудата с удивителните и не коментира нейната личност като учителка на щат в ПГЕE.
Не са ли такива окаяни учителки като нея виновни за окаяното положение на ПГЕЕ, защото те създават базата за наличието на една окаяна директорка, в една окаяна образователна система, в една окаяна държава, на един в крайна сметка окаян народ.

Анонимен каза...

Доктор Мочев - този псевдоним от македонското "моча" ( пикая) ли го взехте
или руската дума "моча", преведено пикня?
Със сигурност това съответства точно на старанието Ви, да опика....ете всичко.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, темите, които предлагате за дебат са много интересни и актуални - струва ми се подходящо да използвате формат подобен на "Професорско каре" - този формат има много предимства за тези, които следят с интерес и имат отношение към различните разисквани теми. Тъй като темите са с широк спектър може участниците да са различни за всяка тема, а Вашето присъствие да е постоянно - като обединяващо темите.
Нейчо Радославов

Анонимен каза...

Грънчаров, ан твое място аз бих се отказала да работя в ТЕТ Ленин, ако на мен така ми кажеха, че не съм желана, виж как те обиждат.Потърси си училище на друго място. Колежката ти с удивителните няма да те допусне в училището, ето жива верига ще направят и ти няма да преподаваш повече! Ле ле какъв ужас е за Вас това!

Ангел Грънчаров каза...

Не е истина, че училищната общност в ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" не ме иска. Не ме искат само три побеснели фенки на директорката. Останалите (и най-вече учениците) ме искат. Просто ги е страх да го кажат, но това не значи, че не е така...

Анонимен каза...

До лудата с удивителните се нареди нова луда, мaй някоя заместничка на директорката - с общи отчаяни усилия щe плашат Гранчаров с живи вериги и мечки.
Гладна кокошка просо сънува, та и те така.

Анонимен каза...

Господин Грънчаров искам да Ви питам нещо. Вие нима не разбрахте, че за вас бъдеще в Пловдив няма защото вас не ви гони една самозабравила се директорка както си мислите, а цяла една мафия? Добре знаете че директорите са безгласни букви и са марионетки, които само изпълняват нареждания на висшестоящите. Вашата директорка ви е опраскала защото така са и наредили. А и е наредил това някой , който е на власт, на висока позиция. Така че няма никакво значение дали ще спечелите делото или няма да го спечелите, и в двата случая вие работа в Пловдив повече няма да имате. Просто засегнал сте нечии интереси и затова ви организираха този тормоз. Ако продължите да упорствате тези сили са така мощни, че ще ви убият. Затова имате само един вариант. Да избягате. Първоначално опитайте в София, в София, за разлика от останалата част от България мафията е малко по-културна. В София имате шанс да си намерите работа и да бъдете оценен. Дори и като учител по философия. Тук в София ще ви въприемат добре, ще ви разберат и учениците, и дори и някои от учителите. А другият вариант е да избягате някъде в дълбоката провинция и да се наврете в някое училище, в което никой не е чувал за вас. И да докретате някак до пенсия. Ако останете в Пловдив и продължите битката си с мафията скоро ще загинете. Казвам ви това нещо за ваше добро. Не съм ви враг. Напротив уважавам ви. Моля да не ме наричате другарко. :)))))

Анонимен каза...

Ако още случайно не сте разбрали, ние търсим съмишленици за ДЕМОКРАТИЧНИ избори.
А кой за когото желае, за него да гласува по свое убеждение.
А има законното право и изобщо за никой да не гласува, нали?
ДОБРО утро и ДОБЪР ден на всичките вече 3 825 приятели!
ДОБРО утро и ДОБЪР ден на всички български граждани по света и у нас!
ДОБРО утро и ДОБЪР ден на всички ДОБРИ хора на земята!
Неделя 07:20 часа на 17.02.2019г.
Вече сме 3 825 приятели!
Понеделник07:26ч./11.02.2019г сме били 2052.
Само тази седмица, само за 6 дни ,сами се убаждавате,
Увеличили сме се с 1 773 !!!
Само вчера, увеличили сме се с 320 ! ! !
ТАМ ГОРЕ треперете ПОДЛЕЦИ !
ИДЕТЕ си с МИР !
28г СТИГАТ !
СТИГА бандитски "преход" !
СТИГА сме ЗАТЪВАЛИ на ДЪНОТО на ЕС !
Искаме най-после ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ !
Ние не сме от ония протестиращи и контрапротестиращи само за "изпускане на пАрата"!
Ние данъкопратците- "полизни идиоти"си искаме държавата обратно, защото тя ни принадлежи по право според чл.1-ви на Конституцията на РБ, нали?
Ние данъкопратците "полизни идиоти"си искаме държавата обратно, защото тя ни принадлежи по справедливост, защото ние я издържаме с данъците си, за да служи на нас, а не на шайката ТАМ ГОРЕ, нали?
Не се оставяйте повече да ви заблуждават!
Докога?
Вече сме сме последни, затънали до шия на дъното на ЕС !
Вече 28г. постоянно ни втълпяват:
-Няма алтернатива! Кажете кой?
Ние казваме:
-ИМА АЛТЕРНАТИВА!
Алтернативата е ДЕМОКРАТИЧНИ избори!
Те правят разликата между благоденствието на Запада и кочините на Изтока !
Те правеха разликата между мерцедесите на ГФР и мукавените трабанти на ГДР !
Герхард Шрьодер бе федерален канцлер на Германия и министър-президент на провинция Долна Саксония. Но гъзолизецът на руския Газпром, повече няма да го изберат дори и за селски кмет в Германия!
Защото изборите там са демократични, нали ?
Всички симпатизанти на ГЕРБ псуваха Антон Тодоров, авторът на "Шайка : Бойко, Росен, Цецо и другите", нали?
Но Тони стана депутат-шайкаджия от шайката на ГЕРБ ТАМ ГОРЕ...
Защото изборите у нас са тоталитарни, нали?
Затова!
Нито крачка назад!
До победата!
До АЛТЕРНАТИВАТА- демократични избори!
1.Задължително изборите да са с преференции, но с премахване на прага на преференциите.
За ДА НЕ СМЕ "полезни идиоти"-гласоподаватели, а ДА СМЕ избиратели.
2.Активна регистрация на всички.
За да се пресече ФАЛШИФИКАЦИЯТА с "мъртви души", които вече са над 23%.
3.Възможност за гласуване и по-пощата.
За да може ВСЕКИ ЖЕЛАЕЩ да гласува, независимо от обстоятелствата при които се намира в деня на изборите.
Не НЯКОЙ ДРУГ,
а НЕЩО ДРУГО
прави разликата между благоденствието на Запад и деградацията на Изток.
РАЗЛИКАТА е в ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ИЗБОРИ ! !

Недрет Ахмедова

Ангел Грънчаров каза...

Аз съм демократ и затова съм за истинска демокрация - и по тази причина приветствам изказването Ви.

Но демократични избори няма как да се получат ако народът (гражданите) нямат демократично съзнание - и демократично поведение най-вече. Тоест без демократичен манталитет на избирателя няма как да има демократични избори. За жалост, избирателите, гражданите (те обаче не са нито избиратели нито граждани!) у нас масово не знаят не само що е това демокрация (но истинска, а не менте, а не лъжлива!), но те хал-хабер си нямат и що е това свобода; как тогава да имаме демократични избори?!

И затова у нас изборите всъщност не са избори, те са пародия на избори.

Откъде трябва да дойде промяната към добро ли? Ами ясно откъде - от промяна в съзнанията и в манталитета на хората, най-вече на младите, щото при по-старите промяна сякаш вече не може да има. Промяната в манталитета може да настъпи ако хората бъдат поставени в условия на свобода в образованието най-напред, ето го мястото, където ще започне истинската промяна в живота ни. Сега разбирате ли защо мафията (на ченгетата, на комунистите, на олигарсите, на мутрите, на милиционерите), владееща страната ни, прави всичко необходимо в образованието у нас да няма никаква промяна?!

А как се прави непосредствена и практическа реална демократизация на отношенията в училищните общности аз вече съм обяснил в своите книги за промяната в образованието. Търся си последователи сред учителите, за жалост, такива няма.

Почти няма. Щото който тръгне по този път (при който учителят най-севостно си изпълнява работата и мисията), него послушниците на управляващата мафия в сферата на образованието мигновено го опраскват, уволняват го, изритват го безпощадно от системата. А гражданите нехаят за случващото се пред очите им.

Моят случай е точно такъв. Пълно безразличие е оковало душите на масовия българин - безразличие най-вече спрямо собственото му бъдеще. Щото нашето бъдеще са нашите деца и внуци. Но ний си оставяме децата и внуците ни системата да ги обезличава, да ги прави на комунодини зомбита, да поизвежда от тях немислещи тъпанари, простаци, безкултурни нагаждачи и пр.

Това е положението, за жалост: нужна е борба. А борци за свобода и за демокрация у нас почти няма. Масово само се говори за тия неща, но нищо не се прави. Масово у нас има само сеирджии, които гледат безучастно как мафията гази и мачка ония, които са се опитали нещо да променят.

Райчо Радев каза...

Текстът на Недрет Ахмедова излъчва БСП. Направете контент анализ и ще разберете /съпоставете Нинова и Ахмедова и ще установите тъждество/.
Райчо Радев

Анонимен каза...

Да, има мафия и тя владее българското образование. Ето моето доказателство за разбирането ми по този въпрос.

Това че образователната система в Пловдив и в България не желае да се възползва от големия експертен потенциал на Ангел Грънчаров говори много лошо за нея. Това е присъда, която самата система произнася над самата себе си. Според тази присъда излиза, че системата е в пълно противоречие със съвременните представи за модерно образование. Та наистина е система на НЕобразованието, както Грънчаров я определи. Това е една загиваща система, обричаща хиляди младежи на безперспективност в живота. Което е най-голямото престъпление, извършвано някога срещу България. Така че работите съвсем не са безобидни.