Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 23 февруари 2019 г.

Заповядайте на дебат, съдбовният въпрос е: Ще мрем, ще се затрием ли - или все пак има известна надежда някак да се спасим?


Народът ни е изключително прост. Оттам идват всички проблеми. Съжалявам че трябва да го кажа, всъщност не съжалявам! (Сия Стоева)

Прост е, но и тъп - и най-вече зъл. Но поне за щастие отива към приключване. И хич не съжалявам за него. (Рафаил-Росен Стефанов)

Срам ме е, че съм с гражданство в тази жалка територия. (Сия Стоева)

Във връзка с горното предлагам дебат (или дискусия) с въпрос:

Ако народът ни наистина е толкова прост, то в такъв случай какъв е изходът?

Ще мрем, ще се затрием ли - или все пак има известна надежда някак да се спасим?

Ако все пак има някаква надежда да се спасим, то тогава:

Кой е начинът, кой е верният и разумен изход от толкова тежкото, от отчайващо тежкото положение в страната - и в душата на нацията ни най-вече?

А може ли на простия, на тъпия, на немислещия човек да се въздейства и помогне така, че да започне да поумнява, да почне да мисли?

Да си пожелаем приятно дебатиране!

Кажете какво мислите по поставените въпроси, ако искате, поставете други въпроси или преформулирайте по-сполучливо тези, но непременно свободно заявете какво мислите!

Вашето мнение има значение!




Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

28 коментара:

Анонимен каза...

Така казва и професор Иво Христов.

Йордан Йорданов

Анонимен каза...

"Професор" Иво Христов нищо не казва, той винаги просто повтаря това, което му подшушва Москва. Той огласява срещу заплащане руските тези, мисли, копнежи. Той е нещо като "Ехо на Москва", такива като него защо ли не сме ги нарекли все още ЕХОТО НА МОСКВА? Руснаците имат такова радио. Боже, какво сполучливо название открих тази заран за наште руски мекерета-рубладжии!!! :-)

Ангел Грънчаров каза...

Но какво излиза: тезата, че българите са прости, е изгодна на руснаците теза, нали така излиза? А руснаците винаги лъжат, те с това са прочути. И значи изводът е, че ние, българите, изобщо не сме прости, ала на руснаците е угодно да ни представят за твърде прости! Така ли смятате, а? Как възприемате такъв един извод, такава една теория?

Анонимен каза...

Такива простотии няма защо да сё дискутират.Нито българският,нито който и да е друг народ е прост.

Dimitar Petrov

Ангел Грънчаров каза...

Радвам се, че така мислите. Но истина ли е това? Как ще го докажете, опитайте се да се обосновете. Ще се радвам, подчертавам, да се окаже, че имате сериозни основания на мислите така.

Анонимен каза...

Вие смятате ли себе си за прост?

Dimitar Petrov

Ангел Грънчаров каза...

Dimitar Petrov Да, ама мен патреотите, т.е. "истинските българи" ме наричат "небългарин", "майцепродавец", "изрод", "некадърник", по тази причина другарите ме и опраскаха, уволниха ме от работа, както е известно. Тъй че аз не съм "истински българин". По тази логика излиза, че и да не съм прост, това не пречи на българите да са си прости колкото си искат. А ако те не са прости, тогава, оказва се, единствено аз, като единствен "български изрод", съм простият...

Анонимен каза...

Не всички Ви определят така.Имате противници,но и много са на Ваша страна.Важно е какво Вие мислите.Вие самият определяте ли се като българин?

Dimitar Petrov

Ангел Грънчаров каза...

Dimitar Petrov Интересен въпрос ми поставяте, макар че се отдалечаваме от темата и проблема. Аз съм българин, но от особен вид. В някакъв смисъл аз съм нетипичен българин. Щото за разлика от мнозинството обичам свободата (и демокрацията). Аз в този смисъл съм уродлив поевропейчен българин, докато масовият българин е с най-сърдечни русоробски, сиреч комунистическо-комунодни убеждения, т.е. смята, че свободата е вредна западна измишльотина, която изцяло обърква нашата иначе превъзходно смръдлива българо-руска кочина.

Анонимен каза...

Всичко е в ръцете на децата, които учат на запад. Те евентуално биха могли да променят нещо, което да се отрази на техните деца и внуци. Също и в Русия скоро се очакват разтърсващи промени. Те ще ни се отразят благоприятно, но няма да ни направят по-умни.

Георги Календеров

Ангел Грънчаров каза...

Ето, Георги, насочваш дебата във вярната посока: от децата и внуците ни всичко зависи. Но от тия, които учат на Запад. Щото тук, у нас, "образователната" система работи така, че вреди на младите - произвежда предимно тъпанари, за жалост. Но дали завършили на Запад млади хора ще пожелаят да се върнат в пределите на България? Много се съмнявам. С какво ще бъдат привлечени тук? За да закопаят и сили, и шансове, и да пропилеят способностите си ли?! Щото тук години минават в безсмислени борби с държавния октопод, който прави нужното да задуши всеки порив към свободно и творческо действие.

Анонимен каза...

Съзнанието определя Битието

Сен Жермен

Ангел Грънчаров каза...

Променим ли значи съзнанието на масовия българин, ще променим и страната си - и ще я спасим от гибел, така ли смятате!? Но как да си променим съзнанието, мисленето? Дали този не е всъщност въпросът когато търсим работеща технология, благодарение на която можем да се избавим от простотията българска?!

Анонимен каза...

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НЕ ВЯРВАЙТЕ НИ НА ЕДНА ДУМА НА ТОЗИ ДОКАЗАН ВЕЧЕ И ПО СЪДЕБЕН РЕД НЕКАДЪРНИК И ПРОЧУТ ЛЪЖЕЦ ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОЙ САМО СЕ ПРЕСТРУВА НА МИСЛЕЩ И НА УМЕН А ВСЪЩНОСТ Е ДОКАЗАНО ПРОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЛЮБИМАТА НА ЦЕЛИЯ НАШ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ ДИРЕКТОРКА ГО УВОЛНИ ЗАРАДИ КРЕЩЯЩАТА МУ ПРОСТОТИЯ И НЕКАДЪРНОСТ, А ТЯ Е ДОКАЗАНО УМНА И ПРОНИЦАТЕЛНА РЪКОВОДИТЕЛКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!А ТОВА, ЧЕ ГРАНЧАРОВ СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ОБИЖДА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, НАРИЧАЙКИ НИ ПРОСТИ, Е ПОКАЗАТЕЛНО ЧЕ ТОЙ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО ОЗЛОБЕН НА ВСИЧКИ НАС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАЩОТО НИЕ СМЕ УМНИ, ПЕЧЕЛИМ СИ ПАРИЧКИ И СИ ЖИВЕЕМ ЩАСТЛИВО, А ТОЙ ЗАЩОТО Е НЕКАДЪРНИК ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПРОСТИ С ЛЕКАТА СИ УЧИТЕЛСКА РАБОТА, ЗА КОЯТО НЯМА НУЖНИТЕ КАЧЕСТВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НО НИЕ ГИ ИМАМЕ ЗАЩОТО СМЕ ДОКАЗАНО УМНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИМА УМЕН ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ ДОКАРА ДО ПОЛОЖЕНИЕТО ГРАНЧАРОВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЕТО ЧЕ ТОЙ САМ СИ ПРИЗНАВА ПО ТОЗИ НАЧИН ЧЕ Е ПРОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАЩОТО СЕ ДОКАРА В ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ Е ПРОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИЕ СМЕ УМНИ ЗАЩОТО НИКОГА НЯМА ДА СЕ ДОКАРАМЕ ДО ТАКОВА СРАМНО ПОЛОЖЕНИЕ ДА НИ УВОЛНЯВАТ ЗАРАДИ НЕКАДЪРНОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕЩАТА СА ПРЕДЕЛНО ЯСНИ И ПРОСТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!НО ПРОСТИТЕ И ЗЛИ ХОРА КАТО ГРЪНЧАРОВ НЕ МОГАТ НИКОГА ДА ГИ СХВАНАТ И ПРИЗНАЯТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!САМО УМНИТЕ И ДОБРИ ХОРА КАТО ВСИЧКИ НАС ОТ СПЛОТЕНИЯ ОКОЛО ЛЮБИМАТА НИ ДИРЕКТОРКА КОЛЕКТИВ МОЖЕМ С ОТКРИТ ГЛАС ДА СЪОБЩИМ ТАЗИ ГОЛЯМА ИСТИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАКАМЕ ЗВЕЗДНИЯ МИГ КОГАТО ВКС ЩЕ СЪОБЩИ РЕШЕНИЕТО СИ В НАША ПОЛЗА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!И ГРАНЧАРОВ ЗАВИНАГИ ДА СЕ ПРОСТИ С УЧИТЕЛСКАТА РАБОТА, ЗА КОЯТО ВСИЧКИ ТУК ВИЖДАТ, ЧЕ НЯМА НИКАКВИ КАЧЕСТВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Това е, да, разковничето, но подлежи на дълъг процес на осъзнаване, за месец не става, а и самият човек трябва да го иска, да е съзрял за това, но повечето не се усещат-там е проблемът....

Защото масово народът се оставя битието да определя неговото съзнание - а това е погрешно мислене.

И все чака някой друг да го оправи - тоест не поема отговорност.

Сен Жермен

Ангел Грънчаров каза...

Съгласен съм, че процесът е дълъг. Но е важно да изобретим и да направим нещо за да го ускорим. С чакане не става, иска се работа. За да повлияем на съзнанията на мнозинството от не обичащи да мислят българи. Примерно, нужна е спешна и при това коренна промяна в образователната система. Това без граждански натиск няма как да стане. А гражданите са изпълнени с безразличие. Възниква опасен порочен кръг, от който няма излизане.

Анонимен каза...

Там е работата, че никой с нищо не може да повлияе на другия - това е личен избор на промяна на съзнанието - аз постоянно поствам и говоря за Вселенските закони, но колко разбират за какво става въпрос - защото чакат всичко наготово и все обвиняват другите и действителността за несполуките си ,а това не е така - те са в основата на всичко ,което се случва около тях. Хората се интересуват от чалга и манджа - първични нужди.

Сен Жермен

Ангел Грънчаров каза...

Как така да е личен избор като подвластният на своите първични нужди и инстинкти човек не знае що е свобода, а значи и не знае що е това избор?! Да чакаме непознаващият що е свобода и що е избор сам да избере това, което не познава и не разбира, е все едно да чакаме умрял човек да ни напише и изпрати писмо...

Анонимен каза...

Хората не спазват Вселенските закони от там произхождат страданията им- това е- всеки е на това положение, на което се е довел с начинът си на мислене и действие и нищо повече или по-малко-проста така е устроена нашата Вселена-дава ни това ,което заслужаваме-така е устроен светът-всичко е строго справедливо и да го отричаме ,означава да богохулстваме и да показваме собственото си невежество-животът ни е резултат от изборите ,които правим и решенията които вземаме постоянно, както и от действията ни- това е. Повечето искат само да получават, без да дават, без да си плащат-тоест не правят нищо за другите-но то така не става-това е цяла наука-първо човек трябва да се запознае с Вселенските закони това как работят, после може да се коментира. Това е Вселенският кодекс и нищо не стои над него, защото чрез него се регулират процесите в нашата Вселена,от която и ние сме част и във взаимовръзка

Сен Жермен

Ангел Грънчаров каза...

Сен Жермен Добре де, искате да кажете, че масовият българин се бил откъснал от "вселенските закони", всъщност от Божия закон (от Истината), как тогава да го върнем при него - при нея? Чрез просвещаване ли, чрез дебати ли, чрез убеждаване ли, как точно може да стане това връщане при законите според Вас? Щото е истина, че пребиваваме в пълно беззаконие и затова и страдаме...

Анонимен каза...

Ето тук само ще споделя един разговор на който станах неволен свидетел.
Огнян Гоцов
България е плащала тридесетина милиона годишно на, НПО тата на САЩ и Сорос,някакъв депутат е поставил въпрос за преустсновяването на тия плащания, и се заформил сериозен дебат, като повечето депутати са били против спирането на плащанията(извода си го направете сами ),тогава Жан Виденов сложил точка в спора, като от трибуната, заявил, че България не трябва да плаща за чужди НПО та .след няколко дни Сорос пойскал среща със Жан Виденов, но той отказал ,с мотива че Сорос няма ,работа в ,Българската политика Сорос похарчил 10 милиона след това ,и организира преврата след запалването на народното събрание от платени протестъри, футболни агитки и заблудени, невежи граждани недоволни от мизерията и беднорията в страната.
Tania Tzifkansky
Единствен не продал България.
Анита Вълкова
Много ме зарадваха последните коментари. Слава Богу има още мислещи, знаещи и благородни хора. Значи има още надежда за България!
У нас хората обичат да вярват в лъжи. Каква може да е причината? Високо IQ?

Martin Demerdzhiev

Ангел Грънчаров каза...

Чудесен пример за убийствено тъпа простотия, на която обаче се връзват сума ти малоумници!!!

Анонимен каза...

Грънчаров обижда и плюе по целия български народ и русия включително! Той е простак, а другите ги нарича. Правилно ти писа учителката с удивителните, че понеже си много умен от всички, затова се издокара до това положение да си безрработен и да нямаш пари за да оцеляваш. Умните не ги "опраскаха", а тъпаците и дебилите като теб!От твоята умност и многото акъл се издокара на тоя ред! Всички ще си взимат парички, а ти ще взимаш макарички! Ха-ха-ха е това си ти най-разумния "БЕЗРАБОТНИК"!!!Некадърен си но не искаш да си го признаеш,уж мислиш, а си не мислещ!!!Мислиш с долната си глава!! :))))))

Анонимен каза...

Господин Грънчаров, тази последната анонимна очевидно е избягала от психодиспансера. :)))))) Или направо самият тет ленин вече се е превърнал в психодиспансер? :)))))) Какви ги плещи само обаче а? Само лошите и тъпите у нас ги опрасквали, а умните и добрите се чувствали един вид като в рая! :)))))))) Каква идилия само! Като при комунизъма..... :)))))

гАд каза...

Пффф, до кога с глупостите за простият българин, който обича Русия и т.н...?
По всички официални статистики през последните 10+ години, масовият българин подкрепя и одобрява Европа, а не Русия.
Това, че едните са по-шумни, не означава, че са повече.

Проститята с кого и как точно си я сравняваме? Успяваме в чужбина, печелим състезания, имаме добро професионално развитие и т.н..

Анонимен каза...

Някои ще пожелаят, други не. От тях зависи, но докато дойде това време, много от дъртите порове, които сега им пречат да се върнат, ще са умрели. Ние, както и Русия, трябва да получим нужното развитие и да преработим миналото си. Всички социалистически идеологии като фашизма, левия либерализъм и комунизма водят началото си от материализма и виждането, че човек няма душа, че основата за развитието е войната (борбата) между видовете и класите. Когато тези възгледи бъдат превъзмогнати, ще се оправим. Или поне ще се оправи онази част от нас, която успее да превъзмогне тези възгледи. Другите ще си останат във фашизма и комунизма.

Георги Календеров

Ангел Грънчаров каза...

Георги Календеров Съгласен съм. Аз същото бих го казал ето как: с разпространението на съзнанието за свобода и на манталитета на свободния, на свободно разполагащия със живота си човек лека-полека ще бъдат ограничени и изтикани на заден план доктрините като комунизма, които залагат на насилието, на принудата, на несвободата, на тотално дирижирания от държавата живот. И тогава съответните общества ще почнат да се развиват по естествените закони - и ще постигнат просперитет. И българския народ ще преживее такъв един поврат. Пак се оказва, че се иска много работа по духовното просвещение на индивидите, които сега страдат от заблудите си, от илюзиите си, от маниите си, от напразните си страхове от свободата.

Ангел Грънчаров каза...

Радвам се, Гад, че мислиш така. Но все пак трябва да признаем, че нещата у нас не са бляскави, т.е. има нещо недъгаво (и за лекуване, за поправяне), говоря за душите на т.н. масови българи. Промяна в съзнанията е нужна. Да бъдат разпространени ония прости истини на живота, без които човек така обърква живота си, че той става мъка, изпълнен е с напразни страдания. Макар че трябва да признаем, че животът всъщност е най-добрият учител. И най-тежките си изпити държим именно пред него. За пропилените си шансове пък плащаме голяма, но справедлива цена.