Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 18 март 2019 г.

Докога директорите на училища ще тъпчат правата на учителите, а пък те безропотно ще мълчат и ще понасят всички обиди и унижения?


Публикувам следния документ, изпратен ми от неговия автор:

ДО
МИНИСТЪРА НА
НА МОН НА РБЪЛГАРИЯ
ГР.СОФИЯ

ДО
НАЧАЛНИКА НА
РИО – БУРГАС

ДО
ДИРЕКТОРИТЕ НА
ОУ „ХРИСТО БОТЕВ”
С. ПИРНЕ И С.ЧЕРЕША

ДО
Г-Н САШО ДИКОВ-
ЖУРНАЛИСТ

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

от Диан Георгиев Тодоров` ЕГН ..., живущ в гр. Бургас, ж.к. „Зорница”, бл., вх., ет., тел.за вр.

относно отправени устни запитвания към мен за мои публикации в електронни платформи

Уважаеми дами и господа,

Относно някои запитвания защо продължавам да изнасям факти за неграмотността на училищните директори, както и за закононарушения, извършени от тях, Ви отговарям следното:

Г-жи и г-да Директори, наясно съм, че някои от Вас са обидени, чувстват се унижени, оскърбени, но това е единственият начин да се промени системата. На учителите също не им е приятно да бъдат обект на коментари от страна на директорите, да бъдат наричани „черни овце”, когато си защитават правата и т.н. Ето защо това е двустранен процес и реакцията ми е предизвикана от Ваши действия.

Смятам, че тези, които критикувам, изцяло си го заслужават. Мисля, че Вие самите сте наясно, че не сте подходящи за директорска длъжност, но въпреки това се натискате да останете на заемания пост. В случай, че притежавахте морал, щяхте сами да си подадете оставките и да се отдадете на нещо, което умеете по-добре – плетиво, ръкоделие, камериерки в к.к. Слънчев бряг и т.н.

На следващо място, имах възможност да заведа съдебен иск против ОУ „Хр.Ботев”, с. Череша за незаконния ми срочен договор и да спечеля делото. Но предпочетох да принудя всички директори в Бургаска област да преназначат учителите на безсрочни трудови договори. По този начин успях да защитя и възстановя потъпканите права на голяма част от колегите си, въпреки че те безропотно мълчаха и понасяха стоически всички обиди и унижения от страна на директорите.

Искам да Ви кажа, че този, който Ви хвали, не е искрен и не Ви мисли доброто. Обратното, този, който Ви критикува, Ви стимулира да се промените към добро и да понаучите нещо полезно. Т.е критиката е градивна.

Също така честността към обществото изисква съществуващите проблеми да бъдат конкретизирани, коментирани и решавани публично.

Ако г-н Министърът и началникът на РУО-Бургас инж. В. Илиева не осъзнават проблема с неграмотните и неспазващи закона директори, това не говори добре за тях. Тези директори са позор за образователната система и не трябва да се примиряваме с това.

Аз не се смятам за важен фактор и мен спокойно можете да ме игнорирате, но от директорските своеволия страдат учителите и най-вече учениците, от които зависи размера на делегирания бюджет за конкретните училища.

С настоящото още веднъж заявявам намерението си да продължа да проявявам нетърпимост към прояви на некомпетентност и пошлост в сферата на образованието, които считам за недопустими, докато не се убедя в трайните резултати и ефекта от моите действия.

Дори вярвам, че в крайна сметка и Вие самите ще се убедите в правотата на аргументите ми и с благодарност ще ме подкрепите.

м.03.2019 г. , гр. Бургас

С уважение: ......... (подпис)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

5 коментара:

Анонимен каза...

Горещо одобрение заслужава учителят Диан Георгиев Тодоров! Заради честната си позиция, заради смелостта и ангажираността си, заради добрия пример, който дава на боящите се, на примирените, на обезверените, на имащите друга философия на живота! Браво на учителя Диан Георгиев Тодоров! Заради разума, заради интелекта му, заради разбирането му как следва почтено и честно, как следва съвестно да се държи Учителят в обществото! Браво и дълбок поклон! И ми се струва, че не преекспонирам похвалите си! Че липсват истинските журналисти у нас, които биха подхванали неговите и на подобните му Учители начинания, инициативи, просто не търпенето им на тези и на такива личности лъжата в живота ни и тяхната неравна борба с нея...Във всичките й зли, гадни, жестоко вредящи ни, но и очевидни, и смехотворни, и тъжни проявления! Защото тяхната борба следва да бъде не, само подкрепяна, поддържана, хвалена и афиширана от истинските, от кадърните професионалисти у нашенско!Тя следва да стане...всекидневност на всеки с що годе развито съзнание и разум у нас, на всеки считащ себе си за честен и свестен човек! Единствено и, само така бихме се отлепили от дъното, от тинята, от бедността си до която сме довтасали всинца със самомнението си, че сме били нормални...Че нищо ни нямало, че сме били добре...Уви, не е така...чоджум! Дълбоко сме затънали в ...бездуховността си! Наистина...тук е разковничето...Да слушаме, да възприемаме и да вървим по повелите, призивите и примера им на и с духовните си Учители! Те са пред очите ни!

2019.03.18г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

И тоя Деян Тодоров е изперкал тотално.Затова ще е безработен и никъде няма да го вземат даскал по БЕЛ. Заедно с Грънчо са луди затова се разбират и имат допирна точка. Да отидат в Индия да са учители, там не ги познават и ще ги вземат!

Анонимен каза...

ЖАЛБАРИТЕ НЕ ГИ ВЗИМАТ НИКЪДЕ НА РАБОТА И ВСИЧКИ ГИ ОТБЯГВАТ!

Анонимен каза...

Да, Владимир Петков-Трашов, прав си, Диан Георгиев Тодоров заслужава подкрепа, но Грънчаров не заслужава защото за разлика от Диан Георгиев Тодоров Грънчаров няма морал и само плюе по директорката си! А Диан Георгиев Тодоров пише писмата си културно и възпитано, по този пункт и този път, Трашов, те подкрепям. И се радвам да разбера че си разбрал, че Диан Георгиев Тодоров заслужава подкрепа, но Грънчаров не заслужава. Правилно се дистанцираш от Грънчаров за което заслужаваш поздравления.

Анонимен каза...

Много сте се объркала. Господин Трашов винаги не само е поддържал, но и се е възхищавал от енергията, принципността и смелостта на Ангел Грънчаров. Той е сред приятелите ми във фейсбук, както и Ангел Грънчаров, виждам от там, че има същите разбирания като Диан и Ангел. Той е изключително надарен, ерудиран и добър човек, с висок социален статус.
Разбирам, че много Ви се иска Ангел да няма приятели, пишете тук непрекъснато, за да го компрометирате, повтаряте едни и същи лъжи за него. Вероятно се надявате да повлияете на приятелите му и дори на решението на съда.
Искате или не, имало е и сега има много хора с противоположни на вашите възгледи.
Погледнете броя на хората, които са фейсбук приятели на Ангел, вижте броя на поддръжниците му в групата В подкрепа на Ангел Грънчаров. Вие тези хора също ли ги смятате за ненормални?
Признавате ли или не, България забележимо се развива, макар и по- бавно от други страни, в посока към европейската цивилизация, която засега е най- развитата в света. Това, че вие имате други разбирания нищо няма да промени, ще дойде ден, в който вашите възгледи ще бъдат извън употреба, човешкият прогрес винаги е ръководен от такива като Ангел, първо единици, после десетки, но колкото и много да са, те ще остават малцинство. Никак няма да ви хареса, но точно това малцинство е призвано за велики дела, заради нестандартното мислене, безстрашието на ума, ерудицията, човешките нравствени ценности.
Оглеждайте се повече наоколо, четете повече, пътувайте много, самообразовайте се непрекъснато, не бъдете като коне с капаци.
Не бъдете като тези, които вместо да обсъждат идеите и мислите на околните, нападат личностите, които са носители на тези мисли и идеи. И не забравяйте да бъдете великодушни- и най-великите личности имат слаби страни. Обсъждате дребни и незначителни неща,в които обвинявате Грънчаров, а не виждате значимите и позитивните неща у него. Спрете се, това, което вършите се връща като бумеранг, как ще се чувствате тогава?

Мария Василева