Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 20 май 2019 г.

Не желая да живея и работя в държава, в която начело на образователните институции стоят неграмотни и аморални хора!


Получих от автора с право на публикуване следния документ:

ДО Г-ЖА А. ВЕЛИ - ДИРЕКТОР НА ОУ „ХРИСТО БОТЕВ”, С.ЧЕРЕША
ДО ИНЖ. В. ИЛИЕВА - НАЧАЛНИК НА РУО – БУРГАС

О Т Г О В О Р

от Диан Георгиев Тодоров ЕГН, живущ в гр. Бургас, ж.к. „Зорница”, бл., вх., ет.6, тел.за вр.

относно: предоставено ми от г-жа А. Вели заявление за работа като учител

Уважаеми дами,

С настоящото, на първо място, изразявам искрената си изненада от предоставянето на „апокрифното” ми заявление за постъпване на работа в училището в с.Череша, което от дълго време настоявах да получа.

Би трябвало инж. Илиева отдавна да е разпоредила то да ми бъде предоставено, а аз го получавам едва сега, след тежки преговори с г-жа Вели. Вероятно последната е имала своите основания, за да отлага толкова продължително изваждането му на светло.

Веднага у мен възникнаха логичните въпроси, които отправям към Вас:

1. Дори разглеждайки копието от заявлението с просто око, ясно се отличават няколко различни почерка върху него. Дописвано ли е било заявлението ми и какво е наложило това?

2. Как следва да се тълкува последното изречение в заявлението, за чий именно срочен договор става дума?

3. Видно е също, че не е уточнена продължителността на срока на трудовия договор. Защо г-жа Вели е приела, че се отнася за 9-месечен такъв?

4. До инж.Илиева – Желая да ми бъде предоставена информация, която все още не съм получил от Вас:

- има ли понастоящем учител, работещ на 9-месечен срочен трудов договор в училището в с.Люляково, Общ. Руен?

- обявено ли е свободно работно място за учител ЦДО в училището в с.Русокастро?

- защо до момента директорът на ПГСС „Златна нива“, гр. Айтос отказва среща с учредената Гражданска инициатива за реформи в образованието?

Извън горните въпроси /1-3/, които понастоящем не са от голямо значение, ще си позволя още веднъж да отбележа специално за г-жа Вели, че дори и да приемем, че в случая става дума за съгласие за сключване на срочен договор, то само по себе си няма правна стойност. Кодексът на труда изисква да е посочено и конкретно правно основание за срочността на трудовия договор /конкретно финансово, икономическо или др. изключение към момента на сключване на трудовия договор/, което в случая не е било налице, за да обуслови сключване на 9-месечен договор. В моя случай г-жа Вели посочи това основание година и половина по-късно за нуждите на проверката, извършвана от РУО-Бургас. Същото тълкувание е възприето и от МОН и ИА „Инспекция по труда”, а именно: договорите с преподаватели следва да са за срок минимум 12 месеца. Наскоро се запознах и с Помагало по трудово право за директори на училища, в което също се потвърждава моето становище. Това помагало би било изключително полезно за целевата група читатели, за която е предназначено.

В навечерието на най-светлия празник – на писмеността и книжовността се надявам искрено да се замислите защо продължавам да водя тази битка с „вятърни мелници” и в крайна сметка да осъзнаете, че проблемите в образованието са доста сериозни, рефлектират върху бъдещите поколения, определят начина им на живот и мислене, поради което изискват навременни и ефективни мерки и специално отношение!

Лично аз не желая да живея и работя в държава, в която начело на образователните институции стоят неграмотни хора, вършещи беззакония и стремящи се преди всичко да запазят на всяка цена своя комфорт, без да си дават сметка за последствията от това, а такива хора не са малко!

По повод предстоящия 24-ти май пожелавам на себе си и на всички Вас тази негативна тенденция да изчезне и да станем нетолерантни към подобни явления, застрашаващи книжовността ни и святото дело на братята Кирил и Методий! Честит празник! Да осмислим книжовността!


м.05.2019 г.
гр. Бургас

С уважение: ...................... /Д . Тодоров/

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: