Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 18 май 2019 г.

Зверове ли сме ние, хората?



Немислещите хора се познават по това, че не четат сериозни книги, написани от напреднали в мисленето автори. Не четат философски книги. Като моите. :-)



Ние, хората, сме зверове. Зверовете, разбира се, биват различни: мислещи, цивилизовани, и немислещи. Първите се отличават от вторите по това, че своята зверска натура се стараят да маскират. Когато имаме много храна, топлина и самки, ние можем да си позволим доброта и състрадание. Но щом като природата и съдбата поставят въпроса ребром "Сам да оживееш, а другият да издъхне", ние незабавно забиваме своите жълти зъби в гърлото на съседа, брата, майката. Всички ние сме зверове. Аз съм точно такъв. И не се старая да го скривам.

От книгата, която днес чета: "Аквариум" на Виктор Суворов.



Нашият свят е жесток. В него може да оживееш само издигайки се нагоре. Ако се спреш, то ще паднеш надолу и ще те стъпчат тези, които по твоите кости вървят нагоре. Нашият свят е кървава безкомпромисна борба на системи; и едновременно е борба на личности. В тази борба всеки се нуждае от помощ и поддръжка. (Пак оттам)





Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

Мдаааа.... Като Ваш приятел във Фб , получавам новини от Вас и съм горе-долу наясно какво се случва в живота Ви. Като психолог ще ви кажа следното : интелигентността е преди всичко способност да се приспособяваме към нововъзникналите условия на живот. Който е интелигентен - намира начин да се адаптира с цел продължаване на живота му до максимума. ... За съжаление, господин философ, у Вас не виждам приспособяване ! Напротив ! Държите се към миналото с две ръце, и с два крака и не правите нищо да се придвижите към други посоки и възможности. Самоубийството Ви ще е пряко доказателство за това, че не притежавате интелигентност. ... Ако искате да докажете , че не Ви бива в приспособяването към нововъзникналите условия - самоубийте се... Искрено съм загрижена как ще преминете през това приспособяване !....

Бойка Трифонова

Ангел Грънчаров каза...

Бойка Трифонова Като сте психолог да сте чула нещо за философията, която се свежда до това, че човекът е създаден не за да се нагажда към света, а за да го променя и очовечава? Апропо, изключително съм интелигентен, това ми личи отвсякъде, защо ли не долавяте това? :-)