Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 22 май 2019 г.

Допустима ли е колаборация на всички демократи в името на съсипването на задушаващата ни пълзяща гербовашка диктатура?



КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: В контекста на казаното в горното интервю искам да кажа нещо важно по моя преценка.

Мой близък приятел, а също така съмишленик (включително и в политическите ни разбирания, той като мен изцяло споделя ценностите на коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!) съвсем ненадейно ми заяви, че в съзнанието му се била загнездила следната мисъл, той ме попита какво според мен трябва да направи, чувстваше се безсилен сам да реши проблема. Ето неговата мисъл:

Гербовашката власт, властта на гербовашката мафия е пагубна за България; крайно време е напълно разпищолилия се падишах Боко Борисов колкото се може по-скоро да падне от власт. С оглед на това моят приятел, съзнавайки колко важно за демокрацията в България е гербовашкият авторитаризъм да бъде спрян, се запитал: дали не е разумно в така създалата се ситуация да не подкрепя... БСП, щото все пак т.н. "лява партия" има реална възможност да победи ГЕРБ, да вземе повече гласове от ГЕРБ, което ще отпуши промяната, съсипването на гербовашкия изцяло разпищолил се авторитаризъм. Той, видите ли, бил готов в името на доброто на България да спомогне на БСП (от която е отвратен не по-малко отколкото е отвратен от ГЕРБ!) именно защото в така създалия се контекст му се струва, че БСП е по-малкото зло от ГЕРБ. Ха сега де, виждате ли каква е неговата логика?! Като го чух, аз реагирах, така да се рече, първосигнално, казах му:

- Приятелю, не съм очаквал от теб такива думи! Мили Боже, как е възможно да ми заявиш, че ще гласуваш за БСП само и само ГЕРБ да падне от власт?! Та твоето ми прилича да се опитваме да гасим огъня (на разпищолилия се гербовашки авторитаризъм) като почнем да го поливаме с... бензин?! Това, прощавай, е идиотщина. Аз такова нещо не мога да си помисля, именно да гласувам за БСП, щото съм убеден, че след това ръката ми ще изсъхне! Как е възможно да ми говориш такива глупости?! Ти със здрав разсъдък ли си, приятелю, да не ти се е повредил разсъдъка?! Разбира се, че трябва да подкрепим нашите, именно ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ.

Приятелят ми, сконфузен, ме изслуша, каза, че и той мисли по този начин като мен, ето, чувства се объркан, затова ме моли да помисля повече. Поговорихме си, аз лека-полека започнах да вниквам в неговата логика, която, няма да скрия, е логика на отчаянието. Той ми заяви, че коалицията ДБ, въпреки всичките му симпатии към нея, няма все пак шанса да бие ГЕРБ, ето затова се замислил дали да не гласува за комунистите именно по някакви стратегически причини. И ето, аз също се замислих. Разбира се, не мога да гласувам за БСП, това за мен е изключено, аз ще си гласувам за ДБ. (Именно с цел ГЕРБ да не вземе и президентския пост приятелят ми си призна, че бил гласувал за... Румен Радев на президентските избори!) Но ние, демократите, да подкрепим БСП само и единствено с цел да бъде съсипана пълзящата диктатура на ГЕРБ, дали няма, дето се казва, "резон" в такова едно разбиране и евентуално решение?!

Разбирам колко трънлива е такава една теория; схващам рисковете да ме прокълнат мои политически съратници по причина на това, че си позволявам лукса да разсъждавам за тия неща точно в този момент, два дни преди изборите. Защото, видите ли, можело да повлияя на някои колебаещи се, макар да не смятам, че точно такива хора ще четат моите политически текстове. Аз обаче поемам всички рискове и поставям тук принципния въпрос, който е още по-щекотлив:

Дали, в името на съкрушаването на гербовашкия авторитаризъм, на авторитаризма на гербовашката мафия, не е нужно да направим най-широк фронт на абсолютно всички демократични сили, включително дали не трябва да си подадем ръка с демократично мислещите, имащите демократичен манталитет комунисти от БСП?! Дали всичко, що в тази страна е демократ, включително "куцо", "сакато", "кьораво", "гърбаво", включително и комунистите от БСП, не трябва да се обедини - за да спасим демокрацията в България?! И оттук идва не по-малко важния принципен въпрос: възможно ли е да съществува такова едно чудо, именно "демократичен комунист" - или, ако щете, "демократичен социалист"?! И допустима ли е, от нравствени причини включително, една такава колаборация между всички до един демократи в България в името на съсипването на пълзящата, на задушаващата ни вече гербовашка диктатура? И прочие, още много други въпроси от този род ще се родят в една такава необходима, по моето разбиране, дискусия. Която, така да се каже, ни е съдбовно потребна, по моето разбиране.

Ето такива въпроси си позволявам да подхвърля за осмисляне пред всички вас. Ще ви бъда признателен да се включите със излагането на своята позиция в предложената от мен дискусия. Предварително благодаря!

Ето още нещо, което може да ви подпомогне за да си изработите възглед (нищо че говорят Цветан Василев и Явор Дачков, си заслужава да се чуе):



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: