Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 18 август 2019 г.

Знаете ли коя е главната причина за неизбежното предстоящо рухване на нашата социалистическа, т.е. недемократична "образователна", с извинение, система?


Valentin Radoykov: СССР. 1983 г. Аспирант в Държавния Ленинградски Университет в катедрата по висша математика получава - заплата от 100 рубли, а всеки стругар и фрезист в Кировския завод получава многократно повече. На младият аспирант му омръзнало безпаричието и мрънкането на младата му жена и той зарязал аспирантурата и отишъл в Кировския завод.

В отдел кадри му поискали диплома за образование и той показал дипломата си само за завършен 8 клас. През тези сурови времена задължаваха работниците да се "дообразоват" във вечерни училища. Аспирантът нямал нищо против, защото престоя в съботното вечерно училище му се заплащал от завода, само, че той там трябвало да се преструва на идиот и винаги сядал на последния чин, до пазача, който постоянно спял в часовете.

Веднъж учителката обяснявала, че площта на кръга е равна на квадрата на радиуса умножен по числото "Пи". Бившият аспирант не я слушал и тя разгневена решила да го стресне. Леко се доближила до него и му креснала в ухото:

- На колко е равна площта на кръга?

В полусън аспиранта отговорил: "На числото "Пи". Класът избухнал в бурен смях, предусещайки погром над идиота от последния ред. Учителката започнала да проклина живота си, който я събрал с глупавата работническата младеж, а аспиранта окончателно разсънен отишъл до учебната дъска и започнал да изписва двойни и тройни интеграли, начертал пределен преход под знака на интеграла и отлично доказал на учителката, че площта на кръга действително е равна на "Пи", а не на "ПиеРквадрат", както погрешно е написано в учебника за средните училища.

Зашеметена от изписаните формули и интеграли, работническата класа изпаднала в анабиозно състояние, а учителката не вярвала на очите си и едва промълвила "Нима това е възможно!?". В този момент към дъската се приближил пазача, взел тебешира от ръката на аспиранта, набързо огледал изписаната дъска и казал:

- Тъпако - казал той - пределния преход под знака на двойния интеграл в третия ред е "недопустим", така интеграла ти се разминава... трябва ти екстремум на функции на две променливи за да ти се получи верен отговор!

... Настъпила няма сцена. Тази кратка история до голяма степен обяснява защо СССР изчезна...



ДОБАВКА: А знаете ли коя е главната причина за неизбежното предстоящо рухване на нашата комунисто-социалистическа, т.е. нереформирана и недемократична "образователна", с извинение, система? Не се сещате ли? Ще ви кажа коя е: главната причина за нейното рухване е това, че философи (и добри филолози и пр., изобщо истински качествени личности) в момента са принудени да работят като нощни пазачи, а пък рабфаковски калинки са на властващи позиции в нея. Толкова. Приятен ден ви желая и приятни размисли!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

27 коментара:

Анонимен каза...

Образователната система си я бива, само Грънчаров теб не те бива за тази система! Не се занимавай с образованието вече, ти не си никакъв учител вече, нямаш място в образователната система, затова те изшиткаха!

Анонимен каза...

Всеки "рабфаковси" инженер е по-ценен от всеки философ. Защото той произвежда блага, а философът е само консуматор. А този случай отдавна се разказваше като виц в математическите среди.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, не само разфаковските, но и голяма част от другите инженери нищо в живота си не са създали. Просто защото сте напълно невежа не знаете, че това, което правят философите, управлява света. Става дума за ИДЕИТЕ, иначе казано: ИСТИНИТЕ. В този смисъл философите са истинските властелини на света. ДУХЪТ безусловно властва над материята. Умните, мъдрите личности - над простаците!

гАд каза...

Все по-очевидно е, че не разбираш демокрацията:)

Анонимен каза...

А може ли да попитам знаете ли разликите в заплатите на един учител и един международен шофьор, днес в демократична България? Ако не се лъжа и в някой производствени предприятия вземат колкото учителите с повишените им заплати, да не говорим че някои сервитьори си изкарват повече с бакшишите.

Dimityr Filipov

Ангел Грънчаров каза...

В "демократична" България нищо не е наред, нищо не е нормално тъкмо защото "демокрацията" ни е менте, сиреч, е напълно неистинска, извратена, фалшива, калпава...

Това показва и кой е вернитя път за промяната: РЕАЛНО ДЕМОРАТИЗИРАНЕ (равностойно на ДЕКОМУНИЗИРАНЕ!), което аз от години не просто предлагам не само под формата на проект (теория), но и като непосредствени действия за промяна на отношенията. Което и съвсем естествено доведе до опраскването ми от блюстителите на тъй печалното статукво.

Причината за всичките ни неблагополучия е тази, че народът (гражданите!) мълчи, търпи, немее, не съзнава какво става, като малоумен вярва на разни глупости и лъжи и прочие...

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч Гад, а бихте ли ми обяснил що е това демокрация според Вас? (Апропо, чел ли сте моите книги за демокрацията?)

Анонимен каза...

Вие сте живият пример за това, че философите управляват света. Не всеки на основата на мислене, идеи, истини и т.н. може да стигне до вашето положение. Освен МПС и бариера друго управлявали ли сте?

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, бил съм кмет и съм управлявал град. Бил съм директор на училище.

До какво положение съм докаран ма, другарко? Бихте ли изяснила кой именно и защо ме докара до това положение?

Анонимен каза...

До това положение се докарахте самин.

Ангел Грънчаров каза...

Естествено. Какво искате да кажете с това? Да не би да се мъчите да избягате от отговорност за зулумите, които сте сторила спрямо мен?

гАд каза...

Какво е общото между демокрацията, заплатите в частния бизнес и заплатите на държавната службица ?
Не, че и учителите са заслужили да им се дава повече. Нивото на образованието спада и спада, това не е повод за повишение.

Тръмп е резултат от демокрацията, Brexit също. Ситуацията в България също е резултат на демокрацията. По-голямата или по-активната група взима решението.

Ангел Грънчаров каза...

Другарю Гад, да не смятате, че аз лично съм отговорен за възхода на Тръмп и за Брекзит дори?! :-)

гАд каза...

Къде намеквам за нещо подобно, товарищ?

Ангел Грънчаров каза...

Помислете малко над казаното от Вас самия! :-) Човек требе да мисли когато дърдори...

(Таваришч ще казвате на баба си...)

гАд каза...

Аз над написаното съм помислил, но не мога да гадая как не го разбират другите.
Простаците имат ли право на представители при демокрацията? А ако те са преобладаващата част, това превръща ли демокрацията в неработеща?

Не знаех, че и бабите са част от дискусията.

Ангел Грънчаров каза...

Да де, вината е на другите че не Ви разбират дълбокомудрите мисли. На кривата съветска ракета Космосът й пречи...

Кой е простак и кой не е е доста спорно. В очите на простака умните хора са простаци, нали така? Волята на немислещите мнозинства има приоритет при демокрацията, което е основният й дефект. Така тя се превръща в охлокрация, власт на лошите. Как да се поправи този недостатък е сериозен проблем, над който мисля. Ще предложа решението си в новата си книга за демокрацията...

Анонимен каза...

Ха-ха, Господ да пази от некадърни учители, ако всички са като теб, трябва да се закрие образователната система. Ти освен да си ДЪРВЕН ФИЛОСОФ за друго не ставаш!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

И как успяхте да достигнете до сегашният връх в кариерата си? Навярно с много мислене?

гАд каза...

Всеки разбира според способностите си.
Иначе съветските ракети не са ми интерес, товарищ.

Да, няма значение кой е простака или умният, но това е реалността в която живеем.
И даже не е необходимо "простаците" да са преобладаващата част, ако "умните" изберат да не упражнят правото си на вот.
И все си е демокрация, така си работи.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко мари, Вие и това ли още не сте разбрала, че за разлика от Вас моя милост не е кариерист?! А как се достига Вашият връх в кариерата Вие знаете най-добре: с пълзене...

Ангел Грънчаров каза...

Другарю Гад, не сте разбрал нещо основно затова се бъркате: тиранията на мнозинството не е демокрация, а е болшевизъм. Или охлокрация, между двете няма разлика. Демокрация е когато не само се отчита разбирането на елитното (мислещото, разумното) малцинство, но и неговите позиции почват така да влияят на мнението на болшинството, че то започне да им се подчинява...

гАд каза...

Това което описваш не е елемент от демокрацията, товарищ.
Да, това е възможен резултат от представителната демокрация като българската, но не е задължителен такъв. И това няма общо с охлокрацията. Няма нужда демократичния процес да е нарушен за да се постигне отрицателен, според "умните", ефект.
Заради това и започнах с примерите на Тръмп, Brexit.

Ангел Грънчаров каза...

"Таваришч", както вече изяснихме, можете да казвате на баба си и на дядо си. Също така не сте ми набор или приятел, че да ми говорите на "ти".

А за демокрацията ще Ви се наложи не само да помислите, но и да почетете. Не ми се занимава сега с образованието Ви по тези иначе интересни въпроси...

Анонимен каза...

Сакън! Недей спира да образоваш и да учиш другите! Нали това правиш постоянно. Възпитавай както до сега! След 100 години българите (ако са останали) ще ти издигнат паметник и ще го нарекат:"Българският Сократ"

гАд каза...

Ти си този на когото му се губят някои моменти.
Както казах в началото, колкото повече пишеш толкова по-ясно става, че не разбираш демокрацията. Била тя директна или представителна.

Как да ти говоря на "вие", като ти се постара да отрежеш уважението още в началото на преписките ни ? :)
Ако не искаш да ти говоря на "Товарищ", може би ти също не го ползвай ? ;)

Ангел Грънчаров каза...

Колкото разбирате етикецията, толкова разбирате и демокрацията. Казах Ви, освен че трябва много да четете, трябва също така да се научите и най-основателно да почнете да мислите. Ще Ви дам пример за състоянието Ви, взет от областта на етикецията (щот може да го сфанете по-лесно). Вие можете много да ме рзазите, но това не Ви дава основание да ми говорите на "ти", щот разликата в нашето положение изисква да ми говорите на "Вие" въпреки това, че ме мразите. Защо ли? Ами по простата причина че общуването изисква равнопоставеност. Аз се обръщам към Вас на "Вие" не защото Ви уважавам, а по причина, че ми е още по-невъзможно да разговарям фамилиарно и свойски с човек, когото не уважавам (когато се говори на "ти" това не значи, че не уважавает човека, с когото говорите, напротив, с този човек сте много близки, а ние с Вас не сме близки!). Ето на тия простички основания нямате друг изход освен да ми говорите на "Вие". Но Вие не го правите. Щом това не схващате (а то е толкова простичко!), какво тогава може да се очаква да сфанете от толкова сложна област на мисленето каквато е демокрацията? Освен това сте доказал, че имате пределно неверни представи за нещата (примерно за отношенията между персонала на едно учебно заведение!), което е прпидпоставка да имате съвсем неверни представи и за демокрацията...