Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 17 октомври 2019 г.

Ще насърчим ли Ники Димов да се посвети на такава тежка, но благородна и неблагодарна "професия" - каквато е учителстването?


Приятели, от известно време познавам колегата-блогър Ники Димов, млад човек, който има една отдавнашна мечта: да стане учител по земеделие, цветарство, озеленяване, градинарство! Ники е изключително трудолюбив и пестелив (живее много скромно!), работи какво ли не, а всички пари, които изкарва от основната си работа и от извънредните услуги, които оказва на разни хора (резитба, косене и прочие), ги събира защото иска да си купи парцел земя и къща в близко до Пловдив село, където да се премеси да живее и да си създаде свое семейство (той е на 32 години и все още живее с родителите си).

Тази есен Ники реши да се запише в курсове към Аграрния университет за придобиване на педагогическа способност, таксата за които е немалка (600 лв.). Понеже е твърде загрижен как ще я плати на мен ми хрумна да му помогна, вярно, в момента съм много зле финансово (работя на половин щат като учител, при това в чужд град, плащам квартира!), но въпреки това реших да му изпратя 30 лева по банковата му сметка (има я в неговия блог).

Ники обаче, като разбра това, мигновено ми върна парите, знаейки какво ми е положението (аз пак му ги изпратих и дълго време го молих да приеме тази моя скромна помощ!). Сега ми хрумва да предложа на приятелите си ако искат да помогнат и те на Ники да си плати таксата за курсовете за придобиване на педагогическа превоспособност, т.е. да си осъществи мечтата да стане учител, да му пратят и те някой и друг лев по банковата му сметка. С това ще го насърчим да не се отказва от мечтата си.

Мисля, че е добре млади хора като него да бъдат насърчавани особено когато възнамеряват да се посветят на такава тежка, но твърде благородна и неблагодарна "професия" - каквато е учителстването. Не крия, интересно ми е да разбера дали някой изобщо ще откликне на апела ми, т.е. ще ми се да разбера дали в нашето общество има все още хора, които са способни да направят нещичко за такава една наистина добродетелна цел.

Хубав ден ви желая! Бъдете здрави!



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

7 коментара:

Анонимен каза...

Тук е изключително важен въпросът на кое поприще да се посвети първо - учителското или политическото? Безспорно двете са свързани същностно /това се доказва еднозначно от житейският път на А.Г./. Според мен - политическото, то е по-обобщаващо във всякакъв смисъл и е източник на безценен жизнен опит, та е по-добре да се инвестират средства и усилия там.
Милен Георев

Анонимен каза...

Подкрепям мнението на г-н Георев - създаването на нова, истински демократическа партия е крайно наложително, както и присъствието в ръководството нa г-н Грънчаров като политически теоретик и стратег, така и на г-н Димов като вдъхновяващо лице начело на тази партия.
@mironoff.gdpr

Анонимен каза...

Искате това момче да живее вашия живот ? Защо не съберете средства за допълнителни курсове по агрономство или средства за машина с която по-бързо ще извършва работата в която е добър ?

Какво общо има преподавателската дейност или политиката с неговия живот, та той не може да пише грамотно ?

Политиката не е само морал. Жалко, че сте го оплел в безсмислените си битки и губите ценно време от живота му, много жалко!

Bacho Кольо каза...

Атговорът е прост.
Ако иска да работи за себе си - политик.
Ако иска да работи за хората , да предава знания опит, да се изхабява докрай, без да получава нищо в замяна - учител.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, знаете ли за прословутата фейсбук-група "Кръг Консерваторъ"? Член ли сте на тази група? Напоследък здраво са се позахванали за Вас. Понеже не е хубаво това да се прави зад гърба на човек, изпращам Ви линк:
https://www.facebook.com/groups/conservativebg/permalink/1469465629867599/

Май че трябва обаче да влезете в групата, за да видите поста.

Ангел Грънчаров каза...

Кои битки са безсмислени ма, другарко? (Вие самата ако сте неграмотна, това не значи, че тия, които пишат правилно за разлика от Вас, са неграмотни!)

Анонимен каза...

А в либералните кръгове разбирането и споделянето на идеите на г-н Грънчаров е безспорно!