Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 10 декември 2019 г.

Защо само у нас празникът, свързан с Рождество Христово - "Коледа" - идва от глагола "коля"?




Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

14 коментара:

Анонимен каза...

Въобще не идва от коля. На древен език означава начало на интервал от време. Лошо е , че отдавна спряхте да четете и ви се отразява брутално.

Ангел Грънчаров каза...

Чела сте, но нищо не сте разбрала. Даже и проблемът, който поставям, Ви е съвсем чужд. Ха сега почетете белким нещо разберете: http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/HIPOTEZI%20ZA%20PRABAALGARITE/Hipoteza%202%20-%20Koleda%20-%20sanscritsko%20ponyatie.htm Апропо, очебийно си личи, че сте функционално неграмотна...

Bacho Кольо каза...

"Най-напред да кажем категорично, че Коледа няма нищо общо с думата "коля" и с обичая в края на постите да се заколи прасе и да се похапне задължително на 25 декември от неговите благини - категорично не,.... Името идва от древни времена и би било твърде повърхностно да го свързваме с коленето.

Три езикови семейства дават думи със сходни значения. Едната теория за етимологията идва от индо-европейското семейство. Там „коледа" означава година, време, срок. Старобългарската култура е оставила паметници, които свидетелстват за думата „кол", „коли" - отново със значение година, време. Класическото обяснение за празника, около което се обединяват много етнолози и културолози, е латинския му произход, който е свързан със значението на думата „календае" - известяване. Самата дума „календа" представлява новолуние, първи ден от месеца"

Ангел Грънчаров каза...

Очевидно другарското съсловие не знае що е това ирония... :-) И как хубаво ми се връзват на провокациите само, а? :-)

гАд каза...

И не е само при нас.. :)

Анонимен каза...

"Коледа" не идва от "коля". Признак за голяма неграмотност е да изпляскате такова твърдение.

Анонимен каза...

Прекрасно нещо е коледното прасе и целият ритуал по пърленето му, разфасоването му, яденето на ушите на скара и пр. Много го обичам.

Анонимен каза...

Гад, как е на чешки "коля"?

Bacho Кольо каза...

"(Добре охраненото прасе в кочината е най-свидното притежание на нашенския бездуховен тъпанар...)"

И защо си мислиш, че за хората , отглеждащи прасета , това е "най-свидното им притежания"?
Кой ти го каза? Как го реши?
И ако пък това наистина е така , с какво право наричаш хората тъпанари?
Ти, самозваният демократ.
Ти пишман - интелигентът.
С какво си повече от тия хора?

Ангел Грънчаров каза...

Истината ми дава тоа право, Колю. Аз просто съобщавам една истина. Умните хора не се дразнят от това, че някой им е казал някаква истина, а я приемат с благодарност. Истината винаги е за наше добро, за доброто на всички (в това число и за заблудениете, и за лъжльовците и подлизурковците спрямо народа като теб!). А ти откога стана такъв голям популист-демагог? Или това е новата линия на партията ви?

гАд каза...

Печена тиква :))

В чешкият не се коли, а убива, но най-близкото би било zapíchnout/píchnout
И коледа не идва от христа или раждане в чешкият език.

Но само религиозни зомбита могат да свързват традициите и ритуалите свързани със зимното слънцестоене с някакъв измислен герой ..

Ангел Грънчаров каза...

А атеистичните зомбита с какво свързват традициите и празниците? С половия нагон ли?

гАд каза...

Вече сме се научили да не обожествяваме слънцето, звездите и т.н., та са си останали просто като традиции свързани със семейството.
Но християните са тези които празнуват раждането на месията си по време на езически празник, когато се знае, че той дори не се е родил тогава ..
Няма страшно, разбираме ви, то си е болест

Ангел Грънчаров каза...

Говорете от името на безбожниците, не си спомням християните да са Ви упълномощили да говорите от тяхно име (особено пък като се вземе предвид, че нищо не разбирате от нещата, за които се изказвате!)