Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 17 септември 2021 г.

Дали да не започнем да определяме депутатите в Народното събрание чрез жребий?


Хрумна ми една идея, която може да спаси демокрацията ни. Слушайте сега, идеята ми е новаторска: 

Почерпих я от древните гърци: като гласуваме и уж избираме какви хора отиват в Парламента, най-добрите ли? Едва ли. А какво ще кажете вместо избори да разиграем депутатските места на жребий? Нека да участват в жребия всички българи (е, ако има някой, който не иска да е депутат, може да се откаже, ала едва ли ще има такъв!), а от 7-те милиона чрез жребий компютърът нека избере 240 щастливци, които вече ще решават всички въпроси от името на всички българи. Ако някой избран прецени, че не иска да е депутат, отказва се, а на негово място компютърът веднага избира друг. 

От тия 240 човека зависи вече управлението. Всеки въпрос трябва да решават с вишегласие, с мнозинство. Когато нещо не могат да решат, теглят жребий - та Бог да решава вместо тях. Партии ще си правят в Парламента. Ако може без тях - по-добре може би. За длъжностите в държавата пак използват жребий, примерно кандидатите за Премиер участват в жребий, който случаят (съдбата - или Бог, знае ли се?) определи, той управлява примерно година, после идва друг. Министрите си ги определя премиерът, като с жребий решава кой измежду кандидатите поема дадения пост. 

За всеки пост всеки българин може да кандидатства, стига да му стиска да носи съответната отговорност. Аз смятам, че това е по-добър начин отколкото ако Боко или Славчу еднолично решават съдбините ни. Вие как мислите? 

Забравих да кажа, че депутатът ще получава докато е депутат същата заплата която е получавал преди да стане депутат. Ако е бил даскал, ще получава даскалска заплата. Ако е бил хамалин - хамалска. Ако е бил полицай - полицейска. И т.н. Та никой да не се лакоми за заплатата. Според нен нищо не пречи да опитаме да започнем се управляваме точно така. И никой нема да носи отговорност че е гласувал неправилно и че е вкарал негодни или опорочени хора за депутати. 

Сметам, че тази нова система е най-демократичната

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Анонимен каза...

Сега трябва да почакаш новите избори, предложи идеята на своя народен представител и той да внесе за гласуване в парламента промяна на конституцията. После кажи какъв е бил резултатът.