Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 30 ноември 2021 г.

Как робите са строили комунизма в Съветска Русия?

"... През лятото на 1932г. в Магадан бяха докарани 132 000 затворници, бивши заможни селяни от Украйна, Дон и централните области на Русия. Охраняваше ги конвой от 2 500 войници на ГПУ и 200 кучета - немски овчарки. Задачата на тази "експедиция" бе незабавно да започне експлоатацията на откритите край Колима златни пластове. Не се знае кой е замислил и панирал операцията, но затворниците бяха изпратени само по ризи, конвоиращите ги - по гимнастьорки и единствено овчарките имаха кожуси, но и те не ги спасиха. Връхлетелите студове през септември погубиха всички. Измряха до един, включително охраната и кучетата. През лятото на 1933 год. в Магадан пристигнаха 32 000 затворника, екипирани малко по-добре. Зимата успяха да преживеят по един на всеки 50. През лятото на 1934 год. докараха още 48 000 души. През зимата отново измряха всички затворници, но охраната оцеля. И през лятото на 1935 год. дойдоха нови 38 000 души. В това се и състоеше основата на икономиката при социализма. Неизчислимият разход на хора, за които се смяташе, че оправдават смъртта си с двумесечен робски каторжен труд, бе главният двигател на сталинската икономика и на целия, както вече споменахме, държавен прогрес.

-----------------
В навечерието на войната добивът на злато достигна 250 тона. През това време само в колимските рудници загинаха повече от 600 000 души. Особено страшни бяха четирите предвоенни години когато там масово заприиждаха лагерници от големите градове. Техният живот в рудниците рядко продължаваше повече от 5 седмици.


------------------
Същевременно бяха открити големи залежи в Норилския район. И тук всичко се развиваше по колимската методика. Затворниците, кой както са го взели, през лятото докарваха с шлепове в пристанището Дудинка, където в началото на септември температурата на въздуха достигаше -45 С. До местоработата стигаха едва 1/10 част от тях. Другите умираха по пътя. На оцелелите даваха железни лостове и кирки и ги заставяха да си изкопаят землянки сред студа и убийствения вятър. На следващата сутрин всички загива. Работата се подемаше от непрекъснато прииждащите нови и така безкрай.


--------------------
Така беше навсякъде. Гинеха милиони хора и през 1939 г. Сталин имаше всички основания да твърди, че "социализмът в СССР в общи черти е построен".
Из "ЗЛАТОТО НА ПАРТИЯТА", Игор Бунич,1992 год.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...




Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: