Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

неделя, 1 януари 2017 г.

Нека тъй дълго чаканият поврат към автентичната, истинската свобода в колкото се може повече души и съзнания настъпи най-сетне през 2017 година!Честита да е на всички новата 2017 година! Да е мирна и благодатна тази току-що настъпила година, нека да е година на големи постижения, лични и общи, в план на цялата страна! Нека 2017 година да е година на успешни борби за тържеството, за надмощието на истината и на доброто, нека новата година да е година на повече човечност в отношенията ни! Нека ние самите да станем по-възприемчиви към новото, та годината да е наистина нова - и то по същество и реално, а не само формално.

От нас, от всеки един от нас поотделно зависи всичко! Няма да се отчайваме, няма повече малодушно да мърморим, а ще се борим и то всеки ден за толкова потребната ни промяна! Ако станем по-задружни, само тогава много ще постигнем - защото ако не се подкрепяме, ако не си обединяваме силите, ако продължим да живеем в безразличие, в разобщеност и в раздор нещата няма как да потръгнат, промяната към добро, повратът към истински достойното съществуване без човечност, без човешка солидарност е невъзможна.

Длъжни сме да заобичаме всеотдайно свободата, длъжни сме да победим глупавите си скрупули спрямо свободния и отговорен живот - защото без свобода или в условия на мнима, неистинска, недействителна свобода няма просперитет, няма достойнство, няма постижения, няма нищо - има само унижения, има само бедност, има само мизерия. Свободата за човека е онова, което непрекъснато ражда благодат - още ли не сте разбрали това?! Само свободният, само разбиращият свободата си човек, само ползващият се от свободата си човек е човек в истинския смисъл на думата; робът, пристрастеният към робуването човек е карикатура на човека.

ОСВОБОЖДЕНИЕ, и то СЕГА, ОЩЕ ДНЕС, не НЯКОГА или ИЗОБЩО е ключът към задвижването на нашия огромен личностен потенциал, което ще промени нашата свидна, но унизена и затова толкова злощастна България! България има нужда от свободни, от смели, от немалодушни личности, които не се оплакват, не се вайкат, не се туткат, затънали в предразсъдъци и в глупости, а работят всеотдайно и всекидневно за едно достойно и наистина човешко бъдеще! Нека тъй дълго чаканият поврат към автентичната, истинската свобода в колкото се може повече души и съзнания настъпи най-сетне през 2017 година, този е залогът, тази е основата на всичко останало!

Срамота е да търпим повече тази ужасно унизителна ситуация, при която огромната част от българите не само че не обичат свободата в истинския смисъл, не само че не живеят свободно, както подобава за действително свободния човек, но и хал-хабер си нямат що е свобода, а това означава, че са привързани към робуването, към варварската зависимост било от своя собствен унизителен манталитет, било от униженията, които им сервира всевластният и самозабравил се държавен чиновник - работещият в колаборация с него бандит, мафиот или мутраген. Когато огромната част от народа е несвободна и затова тъпее пред загадката на свободата, пред това що е свобода, тогава такава нещастна страна става печално царство на произвола, на мафията, на мутрите, бандитите, на лъжците, на грабителите, на злоупотребите, става страна на тоталната хегемония на самозабравилите се ченгета и бандити, каквато страна, уви, допуснахме да стане нашата България.

Предстои ни велика борба за освобождение от тиранията най-напред на собствената ни неразумност, на собственото ни безхаберие и малодушие, а след това и от властта на въпросната самозабравила се ченгесарска мафия и олигархия, която се ползва от нашето малодушие за да ни унизява както си иска. Този е най-съдбовният български проблем, от решаването на който зависи всичко.

А поврат в освобождаването на съзнанията ни на почвата на отдадеността на свободния живот може да има само на основата на непрекъснатия, всекидневен и всеотдаен демократичен дебат, благодарение на който все повече хора ще осъзнаят силата си; много трябва да разговаряме, и то истински - за да спасим душите си, а на това основание и действително да променим България.

Унизени и понасящи всякакви гаври търпеливци повече не ни трябват, нужни са ни смели и всекидневно борещи се за достойнство силни личности! Твоят принос в промяната на България може да стане само ако направиш нужното ти самият да станеш такава една истински свободна, силна и достойна личност!

Победи нерешителността и безразличието си и ще почувстваш силата си! Стани още днес истински господар на живота и на бъдещето си, довчерашни презрени малодушнико! Недей да чакаш никакви благодеяния и милост, разбери, от теб самия зависи всичко! Стани човек, който заслужава това задължаващо име!

Ако не станем час по-скоро и то в мнозинството си действително свободни личности и граждани, ще се пропилеем всички шансове, които историята, животът и съвременността ни дават. И много ще страдаме - за малодушието се плаща ужасно тежка цена! Ние безброй пъти плащахме тази цена и затова сме и така бедни, и толкова унизени. Повече така не може да живеем, потребен ни е съдбовен поврат към истината! Да, към истината, която освобождава, която ни прави свободни - по думите на нашия толкова човечен и великодушен Спасител, чието учение, за срам и позор, ние още не сме проумели, а камо ли пък да сме верни всеки ден и час!

Няма как да прецакаме битието, прецакваме само и единствено самите себе си. Или ще станем истински достойни, силни и добри личности и граждани за да спасим България - или ще измрем като най-жалки комуноиди, не разбиращи живота и затова имащи безчет скрупули спрямо свободата! Изборът и залогът е само един: или ще очовечаваме всеки ден самите себе си, постигайки свободата си - или ще мрем, агонизирайки в малодушието си. Трето не е дадено. Това е. Казах ви каквото бях длъжен да кажа.

Знам, че мнозина няма даже да прочетат тия мои думи, камо ли пък да постигнат смисъла им. Ето заради такива не разбиращи и не искащи да разберат нещата тъпи и самонадеяни "отворковци" си страдаме. А те изобщо не са малко, те са основата на онази възможно най-лоша власт на немислещата тълпа, чиято тирания е така страшна. Напротив, прекалено много са... и затова тяхната тирания, повтарям, е така страшна!

От нас зависи да строшим час по-скоро веригите на тази диктатура на простаците, под която стенем толкова много десетилетия!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

4 коментара:

Анонимен каза...

Г=н Грънчаров, ЧНГ и успехи! Все пак що е свобода? Възможно ли е в едно общество всеки да е свободен да прави каквото си иска?

Ангел Грънчаров каза...

Да, всеки трябва да е свободен да прави каквото си иска, разбира се, че истински свободният, разбиращият свободата човек няма да направи всичко, което му се прииска, а само това, което сам свободно е преценил че трябва, че може, че бива да бъде направено - и се е отказал също така сам от онова, за което пак сам е преценил, че не трябва да бъде правено. Просто е. Свободният може да направи всичко, но няма да направи всичко, свободният умее да се ограничава, да се пази от произвола, от анархията, от "слободията". По това се различават свободните, разбиращите свободата хора от несвободните, които именно, като им дадеш свобода, почват да правят всичко, което им скимне, с което и демонстрират, че свободата им е съвсем чужда. Който възприема свободата като произвол, такъв само показва, че не знае що е свобода.

Анонимен каза...

грънчо пак си пише бълвочите в които няма капка смисъл. затова защото си много прост те уволни госпожа анастасова. тя не може да търпи простаци като теб в нашето елитно училище. през 2017 година ти вече няма да работиш в тет ленин и ще обикаляш като гладна кучка покрай него.....

От името на нашия сплотен учителски колектив

Анонимен каза...

☺Благодаря! Чудесен анализ и визия за бъдещето! Ще добавя само,че за да успеем да осъществим тази Свобода трябва по-силно да се борим за справедливост,която липсва в България! Много политици казват,че няма справедливост в политиката! Въобще не съм съгласна с тях! Няма по-добра политика от истината....! Не трябва да допускаме да ни управляват партии,които съжаляват хората и демагогстват! За да почувства силата си нашия народ и да не бягат младите в уредените,правови държави следва да въведем ред в собствената си държава! Най-доброто възпитание е личния пример! В това трябва да обединим усилията си! Знам,че никак не е лесно,но само така ще постигнем Свободата!

Ануш Тилкиян