Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 27 октомври 2010 г.

Желая успех на руските борци за свобода и демокрация в неравната битка срещу авторитарния режим на Путин!

На 23 октомври в Москва се е провел митинг на опозицията с искане за оставката на правителството на Путин. Тази сутрин попаднах на клипчетата, на които са записани изказванията на някои от лидерите на руската демократична опозиция, например на Гари Каспаров, Дмитрий Георгиевский, Илья Яшин, Лев Пономарев, Сергей Удальцов и др.

Слушайки тези изказвания се пренесох в мисълта си на ония митинги, в които ние, демократичните българи, в тежки моменти като този, който изживяват сега руснаците, бяхме в студ, дъжд и пек по нашите митинги за демокрация, митингите на СДС, които в крайна сметка промениха България. Много е вълнуващо човек да си спомни онова обвеяно от толкова възвишеното чувство за история - и също така от невероятен романтичен дух! - време, в което все пак показахме, че и ние сме достойни за свободата и демокрацията.

Може би точно поради това, не зная точно защо, но изпитвам силно чувство на солидарност към руските борци за свобода и демокрация, за европеизирането и модернизирането на Русия. Иска ми се демокрацията да победи олигархизма и авторитаризма в Русия, и с оглед на това сложих ония клипчета, които най-много ми харесаха, в своя рускоезичен блог.

На руските борци за свобода и демокрация в неравната битка срещу авторитарния режим на Путин желая успех!

И нека не забравяме, че ако не се борим за свобода и за демокрацията си всеки ден, твърде вероятно е да я загубим.

5 коментара:

Анонимен каза...

Най-важно е да има революция не в България, а в Русия. Отстраняването на посткомуниститческата олигархия от властта в Русия ще означава нейното автоматично рухване в цяла Източна Европа, вкл. в България, защото именно от Русия тя черпи жизнени сили и сокове. Ако не беше Русия, която ги крепи, отдавна да сме смачкали тези нищожества български капиталистчета като карфици.

Когда же наступит настоящий день?

Россию ждет революция, если она не откажется от имперских амбиций

Целият текст:

http://www.kasparov.ru/material.php?id=463305FAD5DCA

Ursus Major каза...

Спиш, Грънчаров, спиш. Яна Костова е родила, Иван Костов вече е дядо. Къде си се заблеял (ще ме прощавате за израза, ама ...)?
Иначе какъвто им е лидерът на опозицията, такава им е и самата опозиция на руснаците - азер. Пък крайно време е да си сложим в ред нещата в нашата градина, и чак тогава да почнем да даваме акъл на по-големите от нас.

Анонимен каза...

Нищо подобно, българската политика се ръководи както преди 1989 от Москва и България много трудно би могла да сложи ред в своята градина, ако руснаците не сложат ред в тяхната. Източна Европа и Русия не може да се разглеждат разделено. А факта, че Каспаров има и азерска кръв, няма никакво значение. Руската империя, СССР и Русия винаги са били многонацинални държави. Какво, само етническите руснаци ли имат право да са в руската политиката? Ленин (калмико-германец), Сталин (грузинец), Хрушчов (украинец), Брежнев (украинец) и Черненко (украинец) да не би да са били руснаци?

Ursus Major каза...

е, хайде сега, хайде да не подхождаме толкова повърхностно и елементарно. Ленин бил калмико - германец - това нито ми е тема за размисъл, нито ме вълнува. И за Караманлис съм чувал, че е българин (роден е в Македония). Нашите лидери все едно сега да не ги пишем българи, а гагаузи, власи, македонци, шопи, помаци и т.н. А и изброените от вас са били лидери на СССР, която официално беше многонационална държава. Днес украинец трудно ще стане президент на Русия, както и руснак - на Украйна. И пак има изключения, като Каспаров например, които са с един произход, но при разпадането на СССР имаха възможност да избират от коя държава да получат паспорт.
Коментарът на г-н Грънчаров може и да е на място, може и да има резон, но едва ли има значение за Русия.

Анонимен каза...

@Ловеца на по-слаби от него!
Кой подхожда повърхностно червена прашко? Значи България трябва да се съобразява с Москва!? Източна Европа и Русия не можели да се разглеждат разделено!? Наистина ли? Русия е азиатска, не е в европейския съюз и е зло от което трябва да бягаме като дявол от тамян! Ти бе комунистически цървул, защо не си купиш билет за Москва и поискаш политическо убежище при Путин, а? Какво правиш в НАТОВСКА ДЪРЖАВА!!! Вземи си чедото и грозната жена и ЧУПКА!
Вземи си Първанов, Станишев и портрета на Георги Димитров-пияницата(с който сигурно си лягаш) и се разкарай от ЕВРОПЕЙСКА И НАТОВСКА БЪЛГАРИЯ!Комунистическите ти изроди си пращат синчетата в Оксфорд с НАРОДНИ ПАРИ...РУМЕН ОВЧАРОВ продава БЪЛГАРИЯ, за да плаща на отрочето си таксата в Оксфорд и се кипри като циганска сергия с руските енергийни проекти! И защо, ами нали кинти трябва да падат...за нискочелните миризливи отрочета! Седнал си да се гавриш с Грънчаров и с неговото списание и спонсорстовото на Костов! Какъв Костов бе партизански продажник, не си ли виждаш педерасите за червени лидери, които разсипаха България, унижиха я и народа също!Марш червен червей...вземи си дебелия задник и ЧУПКА от тази изстрадала от руски ботуш държава!