Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

КНИГИ


Ако се интересувате от философия и психология оттук можете да си поръчате някоя от книгите на Ангел ГРЪНЧАРОВ

ЗА ПОРЪЧКИ: ТЕЛ. 0878269488. Или на имейл angeligdb от abv.bg Или на Скайпа: angeligdb

КНИГИТЕ ЩЕ ВИ БЪДАТ ДОСТАВЕНИ БЕЗПЛАТНО ПО ПОЩАТА.Представяне на всяка една от книгите на Ангел Грънчаров: ►УНИВЕРСУМЪТ НА СВОБОДАТА ►ЕРОТИКА И СВОБОДА ►ИЗКУСТВОТО ДА СЕ ЖИВЕЕ ►ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА ►ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА ►ИЗКУСТВОТО НА МИСЪЛТА ►ЖИВОТЪТ НА ДУШАТА ►ЛАБОРАТОРИЯ ПО ФИЛОСОФИЯ ►СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ ►ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО ►БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА ►ИДЕИ ЗА ЕДНА НОВА ФИЛОСОФИЯ И СТРАТЕГИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ

ОЩЕ информация за книгите на АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ:

universum.jpg

УНИВЕРСУМЪТ НА СВОБОДАТА, 6.00 ЛВ., изд. АНИМА, 2001 г., разм. 20/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-9752-13-5, АНОТАЦИЯ: Подзаглавие “Източниците на достойнството, успеха и богатството”. Търсейки мястото, в което “аз ставам себе си”, индивидът се включва в едно пространство на свободата, което авторът нарича “универсум” – една Вселена от друг род, но не по-малко необятна от живия Космос, в която сме “поставени” и с който живеем единен живот. Книгата е пътешествие и ориентиране във вдъхновяващия универсум на свободата, към който са причастни само автентично съществуващите, ония, които са останали верни на напиращата в гърдите им сила на живота. 323 стр.

logika1.jpg

ИЗКУСТВОТО НА МИСЪЛТА, 6.00 ЛВ., изд. АНИМА, 2001, разм. 20/15, мека подвързия, АНОТАЦИЯ: Подзаглавие “Класическа логика”. Едно учебно помагало по логика в най-популярно изложение, написано на основата на логиката на Имануел Кант. Авторът вярва в убеждението си, че мисълта, която не е оживотворена от чувството, скоро омръзва и на самата себе си, а и по начало е чужда на човека. И затова той пише един коренно различна логика, която е точно това, което другата не е, а именно: жива, пробуждаща философската нагласа и дори страстта към философстване и мислене, човечна, вдъхновяваща. 164 стр.

psyhologia11.jpg   psyhologia22.jpg   psyhologia3.jpg

ПСИХОЛОГИЯ, 6.00 ЛВ., изд. A&G, 2002 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 954-9674-28-2, АНОТАЦИЯ: Подзаглавие “Животът на душата”. Това е трето, преработено и допълнено издание на книгата със същото заглавие, излязла за първи път през 1997 г. Въвежда прецизно в основните психологически проблеми, в теми като самопознание, съзнание, мислене, чувствителност, въображение и памет, самосъзнание, личността, любовта, сексуалността. Богата е на тестове и практически упражнения за самопознание и саморазбиране. 216 стр.

etika.jpg  

ИЗКУСТВОТО ДА СЕ ЖИВЕЕ, 6.00 ЛВ., изд. A&G, 2003 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 954-9682-29-2, АНОТАЦИЯ: Подзаглавие “Етика на достойнството”. Авторът провежда идеята, че “изкуството да се живее” е неотделимо от “изкуството на свободата”, а двете заедно раждат отговорния пред себе си и пред своя живот човек. Само тогава животът ни ще стане творение и произведение, докато всичко останало просто не е достойно за човека именно като човек. Затова и истините, които дават живот на това единно и достойно за човека изкуство се обединяват в една етика или философия на достойнството, определяща усещането за пълнота на живота ни, без която няма смисъл да се живее. Защото само в нейната оптика можем да видим и разпознаем своето “Как да живея?”, за което наистина няма предварително дадени и готови правила. 216 стр.

filosofia.jpg

ЛАБОРАТОРИЯ ПО ФИЛОСОФИЯ, 6.00 ЛВ., изд. A&G, 2003 г., разм. 20/15 см., мека подвързия, ISBN 954-9969-20-7, АНОТАЦИЯ: Подзаглавие “Книга за опитващите се да разбират”. Представлява въведение в проблема за това как се прави философия. Философията като древна като древно, но същевременно и като най-модерно изкуство, помагащо ни да гледаме на живота си откъм неговата истина. Всеки сам трябва да постигне своята лична философи, а това ще стане само когато е свикнал да я търси неуморно. “Философстването” не е занимание само на “професионали”, на странни субекти, наричащи се “философи”, а е човешко дело, здраво свързано с отдадеността ни към живота, т.е. със степента на нашата лична ангажираност със самите себе си. 240 стр.

vremeto.jpg  

ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО, 8.00 ЛВ., изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, АНОТАЦИЯ: Подзаглавие “Изкуството на свободата”. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат “А що е време?”, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Книгата ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО се опитва да “погледне” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата. 280 стр.

predna_korica.jpg

ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА, 10.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, АНОТАЦИЯ: Подзаглавие “Въведение в практическата философия”. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно и сами “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем. 317 стр.

erotika.jpg  

ЕРОТИКА И СВОБОДА, 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0 АНОТАЦИЯ: Подзаглавие "Практическа психология на пола, секса и любовта". Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата. 168 стр.

korica-bg-dusha.JPG

БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА, 12.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, АНОТАЦИЯ: Подзаглавие - "Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността". Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас и вътре в нас, защото изхожда от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А това е залогът за бъдещия ни просперитет. 354 СТР.

СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ, 12.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-454-9, АНОТАЦИЯ: Подзаглавие - “Кратка психологическа история на съвременна България". Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни.

Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

До достойнството се стига само чрез решителна всекидневна битка със собственото малодушие...

ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА (Подзаглавие: Вечното в класическата и модерната философия), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2009 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-520-1, 517 стр. Авторът представя книгата си така:

Ще се опитам да представя най-напред необходимостта на книгата, която написах – и която в някакъв смисъл е резюме на мои дългогодишни и упорити търсения и размисли. Книгата, която нарекох “Изворите на живота”, външно погледнато, е един систематичен курс по философия, в който обаче и твърде експресивно се тълкуват вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Избрах подобна форма, именно курс лекции по философия, защото тя ми осигури така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време се стремях да бъда близо и да не изневерявам на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитвах се да приобщавам съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека. Моята идея беше да преведа своя читател през ония изморителни изкачвания по лъкатушещите пътища на живота, които в крайна сметка ни довеждат и пренасят във вечното царство на духа. На духа, носещ в себе си всичко най-ценно за човека: истината, доброто, красотата, светостта. На духа, винаги побеждаващ абсурдите. Доколко съм успял в осъществяването на своя замисъл ще отсъдиш ти, любезни читателю.


Това е по-пълното издание на тази книга, която излезе в краткия си вариант през миналата година. Сега книгата е в обем 225 страници, корицата е непретенциозна (двуцветна), но пък е направена съзнателно така - за да наподобява книгите, издавани в едно по-старо, но славно - за хубавите книги - време. Цената е 10 лева (при производствени разходи на екземпляр от 7 лева; това е така, понеже книгата се отпечатва на офсетна техника и то на хубава хартия). Смятаме книгата да бъде издавана според поръчките, именно на абонаментен принцип: плащаш парите и книгата ще ти бъде доставена в няколкодневен срок.

Причината за това е, че у нас няма търсене на подобен тип сериозна и претенциозна философско-аналитична литература. А няма търсене по една единствена причина: тъй като нашето образование в момента е в изключително бляскаво състояние, то самодоволната общественост изобщо не може да погледне с добро око на една книга, която си позволява лукса да критикува този апотеоз на образоваността, на възвишената култура, на личностния разцвет и на духовно-нравственото съвършенство, който се е възцарил в родните ни училища и академии.

ЧЕТИ, НАРОДЕЕЕ!

Четете онлайн всички мои книги

Онази част от моите издадени книги, която е представена в Националния регистър на издаваните книги в БългарияПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Онази част от моите издадени книги, която е представена в Националния регистър на издаваните книги в България

Информация за ония, които искат да си набавят книжките на списанията ИДЕИ и HUMANUS, а също така и някоя от моите книги в нейно хартиено издание

Няма коментари: