Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 22 юли 2017 г.

Нима несвободните у нас са цели 90 процента?!



Изказването е на Пламен Радулов. Съгласни ли сте с тази преценка?

Ненко Манолов: Не. Ние имаме качества, които на други места са потиснати и обратно. Зависи как преценявате хората. Много трудно бих нарекъл някой човек изцяло "боклук".

Ангел Грънчаров: Ние ги определяме не като "боклуци", а като "несвестни"... :-) Знаете какво е писал Ботев по въпроса: "Свестните смятат у нас за луди..." Несвестните, излиза, у нас са "нормалните", нелудите...

Всъщност моята теза е, че т.н. "несвестни" хора са хората, за които свободата е загадка. Това са неосвободени хора, неразбиращи що е свобода. Липсва им свобода и в мислите, и в действията. По тази причина са "лош човешки матрьял". Човекът, не разбиращ що е свобода, е непълноценен. Това не го прави "боклук", разбира се...

Но дали и вярно, че несвободните у нас са цели 90 %?!? Аз лично имам опасения, че несвободните у нас са дори и повече! :-(

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

9 коментара:

Анонимен каза...

Чели ли сте Животинска ферма или Прекрасният нов свят? За всеки човек може да си има място в системата. Тя така е направена. На тях не им 'трябва' свобода.

А какво е 'свобода'? Дефинирайте.

Със свободата идва задължение, задължение да се поеме отговорност за собствените ни постъпки, а задължението е понякога страшно.

Ненко Манолов

Ангел Грънчаров каза...

Ненко Манолов Свободният човек е мислещият, търсещият истината човек, на това основание той е господар на живота си - понеже не робува на разни масови предразсъдъци и заблуди.

Свободният е способен да взема разумни решения, които не са плод на "мнението на мнозинството"... той не робува на тъй популярното "така правят хората"...

Аз определям несвободните хора като комуноиди. Това също показва какво те представляват. 90 % ли са комуноидите у нас? така да си преформулирам въпроса. 90% от хората у нас ли са немислещи?! ("Мислещи", ала непълноценно, неразумно, нехаят за истината, вярват в догми и предразсъдъци.)

Анонимен каза...

Добре, къде точно е границата? Мисли, мнения, думи, или действия определят къде лежи един човек?

Ненко Манолов

Ангел Грънчаров каза...

Ненко Манолов Немислещият, неразумният човек на това основание се държи неадекватно спрямо задачата на живота за човека. Иначе казано, непрекъснато прави глупости. Живее глупаво. Другояче казано: 90% ли са неразумно мислещите и неразумно живеещите хора в България? (Да не ги наричаме "глупаци"!)

Анонимен каза...

А 'задачите на живота' не са ли и те поставени от някого? "Хората така правят". ;)

Ненко Манолов

Ангел Грънчаров каза...

Ненко Манолов Има си човешко предназначение, животът не ни е даден случайно. "Задачата на живота" произлиза от естеството (същността) на живота и също така на човека. Темата е голяма. Това е всъщност темата на философията.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Един кораб от експедицията на Аргонавтите е строен от строители. Колкото и величествени техните пътувания да са били, са били нужни корабни архитекти, инжинери и 'обикновени строители' да го построят, без които не би имало прекрасно геройствено пътуване изобщо.

Ненко Манолов

Ангел Грънчаров каза...

Ненко Манолов Така е, всеки човек според дарбите си трябва да си намери своето място в живота. За да е полезен най-вече за себе си, а и за другите.

Райчо Радев каза...

Свободата е характеристика на човешката дейност: действие, дейност, вкл. мислене, които са съобразени само със свойствата на предмета на съответната дейност. Ангел е свободен, защото се съобразява само с предмета на своята дейност /обучението на учениците/, а не с външните на този предмет изисквания на директорката, респ. МОН.
Райчо Радев