Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 16 януари 2018 г.

И мен ще убият, но поне ще дам пример, че и у нас може да си личност, която държи на правата и достойнството си



Приятел ми съобщи, че тия дни го уволнили. От частна фирма. Той е изключително талантлив и съвестен. Имал големи постижения в работата си. И точно по тази причина го уволнили. Защото с успехите си дразни другите. Поставя ги в неизгодна позиция. Като има такъв работлив и кадърен човек около тях и на тях им се налага да се размърдат. При това работата му е с ползване на чужд език. Този човек знаел най-добре езика. Това също поражда проблеми. Другите се излагат че не умеят да говорят свястно. На неговия фон още повече изпъква неподготвеността и непригодността им. И ето, направили така, че него да уволнят.

Ще кажете: добре де, но управителят, шефът, собственикът нима са малоумни че да уволнят точно този служител, който е най-работлив и най-талантлив - и най-много допринася за фирмата? На собственика пък какъв му е интереса да толерира завистливите, мързеливите и некадърните?

Сред некадърниците със сигурност има някои, които са приближени до собственика. Началниците на звена също са некадърници. Те имат личен мотив "да подлеят вода" на способния. У нас действат законите на Паркинсън дори и в частните организации. И ето, в резултат всички си отдъхват, че "дразнителят" вече го няма. Талантлив човек комуната от некадърници не търпи.

Добре де, какво ще стане с една общност, която не понася талантливите - и работливите? Ами тази общност е щастлива когато сред нея не виреят способни хора. Голяма работа, че се пилее ресурс и фирмата (държавата) загива. Важното е всички ние да сме щастливи. Когато умираме, ще свири духов оркестър - и ще се играе ръченица или хоро.

Пиша това нещо само защото ми се иска повече хора да осъзнаят тази истина: докато у нас не почнем да ценим личностите с потенциал, няма да се отървем от бедността и от униженията. На способния трябва да се радваме, не да му завиждаме. Кадърните хора дърпат цялата общност или организация напред. Те са най-ценни за нормално мислещата и за нормално живеещата общност. Справедливо е те и да са най-добре платени, да печелят най-много. Защо да им завиждаш след като в общност, в която най-способните са водачи, е обикновено богата, просперираща общност; от таланта на способните печелим всички. Той е най-голямото богатство на една човешка общност. Личностите с потенциал са най-голямото богатство на обществото.

Талантливите личности са новатори, творци, те виждат нещата под особен ъгъл, те внасят живот в отношенията, правят така, че да съществува благородно състезание между най-добрите - и в резултат да има растеж и просперитет. А ние мразим и убиваме тъкмо тях, даровитите личности. Не зная дали знаете, но сред българите имало древен обичай най-умните и най-красивите да бъдат убивани - те били принасяни като дар на боговете! Ние най-стриктно още спазваме този обичай.

Предложих на приятеля ми заедно да се захванем с работа по реалното демократизиране на училищните общности, да направим сдружение, да почнем конкретна работа по промяната към добро на отношенията в тия общности. Той обаче все някак трябва да живее и ми заяви, че в момента има други грижи. Всеки си върви по свой път. Голям проблем е обаче, че не успяваме да си обединим силите. И поединично комуната ни отстрелва.

По тази именно причина 3 милиона българи бяха прогонени от страната ни. Истинската причина е, че тук, у нас, да си личност е проклятие. В други страни обаче умеят да ценят личностите. Те затова са и богати, доволни общества. Ние ще продължаваме (докато не се променим) да пребиваваме в мизерията на комуната. И на комуналността (комуноидността).

Какво да се прави в тази обстановка ли? Отчайващо е положението, така ли? Нищо ли не може да се направи? Нищо не може да се промени? Всичко ще си бъде у нас все по старому?

Не ме задоволява това примиренчество. Аз за себе си своя избор съм направил. И той е борба. Да, почти никой не ме подкрепя. Съвсем сам и самотен съм в борбата си. Гаврят се с мен, обиждат ме, наричат ме как ли не, плюят ме с обилни храчки, нека - аз добре зная, че такива като мен никога не се били посрещани иначе. (Даже Христос разпънаха и убиха, та с мен ли ще се церемонят?) И мен ще ликвидират. Почти са го постигнали. Но поне ще дам пример, че може да се живее и иначе. Поне ще дам пример, че и у нас може да си личност, която държи на правата и на достойнството си. Вярно, за този лукс ще се наложи да си платиш цялата тежка цена.

Ще плащам. Няма как да е иначе. С магическа пръчка нашата многострадална общност, подивяла от комунизъм, няма да се промени. Иска се работа. Иска се борба.

Пак продължавам и тази седмица да чакам появата на поне 2-3-4 личности от Пловдив, които са готови да пожертват два часа от скъпоценното си време за да направим заедно една народополезна гражданска акция. Става дума за доброволци. Не ща да каня свои приятели, ще ми се да дойде някой с мен по чисто идеални, ценностни подбуди. За мен това чакане има безкрайно интересен, направо многозначителен смисъл. То е проверка, то е тест. Години наред съм орал, сял, копал, поливал..., интересно ми е дали не е наближило времето за брането на плодове.

Хубав ден ви желая! Бъдете здрави! И още нещо да добавя към традиционното си пожелание: между другото не е толкова страшно да бъдеш личност, да бъдеш свободен изобщо не е чак толкова опасно - както си мислите. Пробвайте и ще разберете, че истината е съвсем друга. Велико нещо е да си личност, която държи на свободата и достойнството си. Опитайте и ще разберете какво е. Докато не опитате няма как да знаете как е. Ето, давам ви шанс да разберете. Пък вие се инатите. Знаем, че инатът е най-голямата българска добродетел. Искаме да разберем дали можете да се освободите от робуването на своята инертност. Пробвайте, бъдете личност поне веднъж, спрете да се самоунижавате, ето и това ще си позволя да ви призова. Обиждам ви, така ли? Нарочно го правя. За ваше добро го правя. Мразете ме колкото си искате. Проблемът си е изцяло ваш.

ДОБАВКА: Във фейсбук-групата в моя подкрепа се появиха двама трола, които спретнаха гнусна провокация срещу мен, ето ви откъс от разговора, който имах с тия нещастници, те, разбира се, са с фалшиви профили (след разговора с мен изтриха и профилите си, и разговора, аз обаче вече го бях записал), но за сметка на това добре си личи, че са близки възпитаници на моите опоненти от "образователната сфера"; ето най-интересния момент от разговора ми с тях, позволих си да ги изследвам, идеята ми беше да им проличи техния, с извинение, нравствен облик; моля, насладете му се:

...
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov не се гледате че сте останали на майка ви на пенсията
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Stanislav Petrov Кое толкова е жалкото за мен? Я ако обичате си изразете по-ясно мисълта? Щото нищо не пречи да се срещнем и в съда щом толкова обичате да си навирате носа в чуждите работи.
Малин Георгиев
Малин Георгиев Ето пак до съд стигнахте
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov и жена ви като мръсно куче я изгониха
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov не вървите на добре...
Малин Георгиев
Малин Георгиев Просто Г-н Петров искаше да се оплаче от думите на Ц.
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Който си позволява да обижда други хора ще се отучи от навика си като му се наложи да ходи в съда.
Малин Георгиев
Малин Георгиев НЕПРИДИЗВИКАНИ
Малин Георгиев
Малин Георгиев Затова и вас ви изгониха и никога няма да се върнете в гимназията в която сте преподавали ;)
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Ето че другарят "Петров" (с фалшив профил и снимка) се вълнува само от мен... а не от някакъв си Ц., той мен иска да пооплюе...
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Същата болка, очевидно, има и другарят "Георгиев", също с фалшива снимка и профил...
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov качих снимките на ц. и ако си седяхте мирно и много много не говорехте нямаше изобщо да водим какъвто и да било разговор
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Ние това го знаехме предварително, щото добре познаваме похватите на троловете
Малин Георгиев
Малин Георгиев Що да са фалшиви
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Stanislav Petrov И защо точно в тази група сложи тия снимки при положение, че Ц. изобщо не е неин член? :-)
Малин Георгиев
Малин Георгиев това че ми я няма цялата история не значи че съм фълшив
Малин Георгиев
Малин Георгиев не е нужно всички да ми виждат живота
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov за да видите
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Малин Георгиев Лесно се разпознават фалшивите профили и снимки особено...
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov защото го познавате
Малин Георгиев
Малин Георгиев Ма вие голям детектив се оказахте
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov и той ми разказваше и ви се пресмиваше на финансовото състояние :)
Малин Георгиев
Малин Георгиев Да не сти вие от ДС ???
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Stanislav Petrov Значи вие се вълнувате много от мен, на каква основа? Кой ви даде поръчката да направите тази гнусна провокация?
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov че седите гладен и сте намерили 10 лева за хляб за следващата седмица
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Stanislav Petrov Е, и, каква връзка има моето финансово състояние? :-)
Малин Георгиев
Малин Георгиев Не просто той ви се присмива за това че ви изгониха заради вашите глупости от ПГЕЕ и сега сте на улицата
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Stanislav Petrov Някаква друга гнусотия може ли да роди мръсното ти съзнание?!
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov в моето не но в на ц. със сигурност
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Малин Георгиев Вие също пригласяте, за да си оправдаете надницата ли? :-)
Малин Георгиев
Малин Георгиев Да ви е жива и здрава майката че да може с нейните пари да си вземете 2 кренвираша и 1 хляб
Малин Георгиев
Малин Георгиев Че и жена ви изгониха заради вас
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Малин Георгиев Нещо друго имате ли да кажете? Изплачете си цялата болка, червени гнусни тролчета :-)
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov Ама ти стана тъпо А?
Малин Георгиев
Малин Георгиев :D Аз съм русофоб , незнам защото ме свързвате с комунистите ?
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Малин Георгиев Хайде сега, изпей си цялата песничка де... :-) Как обаче си призна, че си трол... издаде се. Ще те уволнят поради некадърност и дебилност...
Малин Георгиев
Малин Георгиев Какъв трол бе
Малин Георгиев
Малин Георгиев Какво говорите
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov Моят профил е фалшив колкото вашия...
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Stanislav Petrov Не, изобщо не ми стана тъпо, просто се захванах да водя разговор с вас за да ви принудя да си признаете всичко, е, признахте си, че сте провокатори...
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Много обаче сте тъпички, всичко си признахте без бой! :-)
Малин Георгиев
Малин Георгиев Не знам как така от нищото ме свързахте с червените но добре
Малин Георгиев
Малин Георгиев Какво да призанем и кола си имам и пари имам
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov вие явно прихващате гласове от космоса
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Малин Георгиев надушвам комуноидите от една дума... :-) Факир съм в това отношение...

Stanislav Petrov
Stanislav Petrov пхахаха
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov всичко е от завист
Малин Георгиев
Малин Георгиев Ангел Грънчаров Както казваше Шеф Петров
Малин Георгиев
Малин Георгиев Ще си умрете с котката до вас ;)
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Като видят сега разговора ви с мен, ваште господари ще ви избият зъбките, щото се издадохте като последни балъци...
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov че ние на ден вадим толкова пари колкото вие харчите за цял месец
Малин Георгиев
Малин Георгиев С вашото държание никъде няма да ви искат
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov тая котка да не остане сираче
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Stanislav Petrov Не е хубаво да ми завиждате чак толкова, другари комуноиди! По-умни нема да станете колкото и да се напъвате. Видя се, че за пет стотинки акъл немате.
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Stanislav Petrov Я кажи сега колко ти плащат да тролиш по цял ден неудобните на властта. Признай си, ще ти дам една книга за награда!
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov но пък 5 стотинки за пари ги нямам за разлика от вас ;)
Малин Георгиев
Малин Георгиев Предполагам че котка ви има радияция и ви е разболяла докато е стояла върху главата ви
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Пет лева ли ти дават надница на ден?:-)
Малин Георгиев
Малин Георгиев Ма вие за фактор ли са имате? :D
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov аз просто си изказвам мнението но щом мислите че ми плащат и ви олеква добре
Малин Георгиев
Малин Георгиев Властта ще ви се измее
Малин Георгиев
Малин Георгиев Да не сте някой олигарх ?
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov че то за вас храна няма как храните котката
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Аз съм много голям фактор, това се знае, щом ви пратиха да ме плюете срещу заплащане значи съм голям фактор. Вие ще си останете завинаги дребни анонимни тролове...
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov сигурно се е проснала в някой ъгъл като на мъртвец дрехите
Малин Георгиев
Малин Георгиев Бит и ебан сте си били и Бит и ебан ще си ходите цял живот ;)
Малин Георгиев
Малин Георгиев Вие се намесихте
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Малин Георгиев И тъй, тролчета, колко левчета ви дават на ден надница за да плюете видните врагове на режима?
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov хахаха кой ще си даде парите за вас
Малин Георгиев
Малин Георгиев Такива като вас са ги вкарвали в конц лагерите едно време :)
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov не се взимайте на сериозно
Малин Георгиев
Малин Георгиев
Малин Георгиев Аз един път ви засякох до ПГЕЕ
Малин Георгиев
Малин Георгиев Събирахте си партакешите и ги набутвахте в една разбита кола
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov като бито куче седещо отвън и аз съм го виждал там
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Колко парички ви плащат ваште господари, мижитурки?
Малин Георгиев
Малин Георгиев Вашия дресинг е като на някой селски бек
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov сменете темата ние пари не взимаме и ви го казахме 5 пъти поне
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров От малоумие ли се излагате тогава? :-)
Малин Георгиев
Малин Георгиев Вие май искате да се срещнем на живо (не в съда) и да си понесете последствията за думите /
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Просто сте дебили, така ли? :-)
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov защо да се излагаме
Малин Георгиев
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov просто изказваме мнение
Stanislav Petrov
Stanislav Petrov свободна държава сме
Малин Георгиев
Малин Георгиев Просто ме ядосвате и ще ви намеря някъде из Пловдив и града ще ви стане тесен!
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Просто плюете една личност, която ви превъзхожда стократно във всяко едно отношение...
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Малин Георгиев Заповядайте, но за тия заплахи ще си имате проблеми с полицията.
Малин Георгиев
Малин Георгиев Не ви заплашвам само ви питам
Малин Георгиев
Малин Георгиев Не ме разбрахте
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Малин Георгиев това нали вие го написахте: Малин Георгиев Просто ме ядосвате и ще ви намеря някъде из Пловдив и града ще ви стане тесен
Малин Георгиев
Малин Георгиев Неможе ей така да клеветите и да викате кой ни е плащал и др
Малин Георгиев
Малин Георгиев Да съм казал че ще упражня някакво насилие ?
Ангел Грънчаров
Ангел Грънчаров Малин Георгиев В полицията ще обясните какво сте имал предвид...
Малин Георгиев
Малин Георгиев Явно не сте толкова голям психолог за колкото ви смятах
Малин Георгиев
Малин Георгиев се представяхте


И така нататък. Пазя целия разговор на запис, цялата провокация я имам на файл. Тук просто ви публикувам откъс за илюстрация. За да видите с какви хора си имаме работа. Те са направо идеални възпитаници на на образователната и възпитателната ни, с извинение, система.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

19 коментара:

Анонимен каза...

Грънчи, Грънчи, пак нищо не си разбрал. Фирмата, държавата,училището и изобщо всяка група от хора, която има обща цел е КОЛЕКТИВ, за разлика от групата хора, които се возят заедно в един автобус или влак например, но без някаква обща цел - всеки се качва и слиза на различна спирка и пътува с някаква собствена цел, която е различна от тази на останалите.

За да работи ефективно един колектив, трябва да има СЪГЛАСУВАНОСТ и ХАРМОНИЯ между ВСИЧКИТЕ му членове. Дори ако само един-единствен тъпунгер в колектива вземе да се запъне, като костилка на гъз, това запъване обезсмисля усилията на целия колектив, независимо колко гениални и трудолюбиви са всичките му членове, взети поотделно. Каквито и качества да има твоя приятел, след като не може да намери общ език с колектива, той саботира цялата негова дейност. Шефът е напълно наясно с върховните качества (стига да не си измисляш, разбира се, но да приемем, че точно в този случай си прав), но каква полза от тях, след като създава конфликти, които провалят резултатите на ЦЕЛИЯ колектив???

Смисълът на тази ситуация и значението на колектива се изучава още в началното училище, чрез баснята "Орел, рак и щука". Ти, с всичките ти абсурдни претенции, не само не познаваш тази басня, ами си неспособен да стигнеш самостоятелно до най-елементарен логически извод.

Или си способен, но не искаш да кажеш истината,защото и ти си същата костилка и си неспособен да работиш в нормален и адекватен човешки колектив???

Анонимен каза...

Ей сега Гръньо ще те нарече "другар", "мръсник" и "гнида". Неговите възражения в това се изразяват.

Ангел Грънчаров каза...

Никакви конфликти не е създавал въпросният човек. Говорите общи приказки. Просто усърдно и талантливо си е вършил работата (както писах горе). И точно по тази причина е уволнен. Защото "колективът", състоящ се от мързеливци, няма интерес сред тях да има такъв компрометиращ ги работяга. Анадъмо? Обяснил съм всичко, но очевидно Ви мързи да четете - щото без да четете "си знаете всичко"... Тоест, си знаете една песничка и си я пеете доживотно...

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, на хашлашки и просташки език ще говорите когато сте компания, състояща се от хашлаци и простаци. Тук или говорите и пишете възпитано, или се махате... последно предупреждение Ви отправям...

Анонимен каза...

Нито си копал, нито си орал, нито си сял. Седял си си в топлата стая пред компютъра, или пред черната дъска, на държавна ясла.

Ангел Грънчаров каза...

За оране, копане, садене, поливане и прочие в друга една нива става дума - за нивата на образованието. Това е метафора, разбирате ли? Не е зле да мислите малко когато тръгнете да се изказвате... щото иначе се получава прекалено тъпо и злобно. Докъде ще стигнете с тази злоба е трудно да се каже, но се молете на Бога да Ви помогне - щото много сте я загазила...

Анонимен каза...

Когато на света се появи свестен човек той може да бъде разпознат по това, че всички празноглавци се обединяват срещу него!

Джонатан Суифт

Анонимен каза...

Само че свърши държавната ви ясла. Отсега нататък ще трябва САМ да се оправяте. :)

Анонимен каза...

Вашият познат се е отличавал с кадърност. Това е голям грях, когато всички останали са примитивни некадърници.

Ангел Грънчаров каза...

На "ясла" вероятно стоите Вие. Ние когато сме били учители сме работили и то истински. И сега работим. А Вие нищичко не правите и само злобеете по тази причина. А "яслата" и Вам съвсем скоро ще Ви се изплъзне... :-)

Анонимен каза...

Няма шанс да ми се изплъзне. Макар и само на 49, от тази година съм щастлив пенсионер, напълно доволен от пенсията си. :)

Ангел Грънчаров каза...

Тъй ли? Вие в народната милиция ли служихте, другарко? :-)

Анонимен каза...

Да, в полицията, ако трябва да знаете. :)

Ангел Грънчаров каза...

Тъй де, полиция, милиция - все едно. И като бивш милиционер сега изпълнявате някои задачки в нета, така ли? Като трол ли си добавяте някой лев към пенсийката? За да плюете неудобните на властта колко Ви плащат?

Анонимен каза...

Така е. Лично Путин ми превежда по хиляда рубли на ден за коментари в блога ви.

Ангел Грънчаров каза...

1000 рубли са равни сигур на... пет лева! :-) Чак толкова ли сте тъп, че Ви плащат толкова малко? :-)

Анонимен каза...

1000 рубли са 30 лв. Това прави 900 лв на месец почти без никаква работа. Лично Лавров ми ги превежда.

Ангел Грънчаров каза...

Абе знаех си аз, че вий, рубладжиите, не сте толкова прости колкото изглеждате, я колко хубаво сметаш, е, 900 лева не са никакви пари в днешно време, но щом ти стигат, продължавай да усърдстваш. В колко блога се подвизаваш или само в моя тъчеш?

Анонимен каза...

За заможни хора като теб 900 лв може да не са много, но за нас, обикновените хора, са си пари. Даже някои дотолкова сме изпаднали в бедност, че събираме скъсани десетолевки и ги носим у банката. И просим от хората да ни пращат по някой долАр от чужбина. :)