Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 17 септември 2018 г.

Може да се живее свободно и достойно: опитайте! (Моето празнично обръщение най-вече към учениците - и към родителите и учителите)




(Ще положа усилия да го кажа въпреки проблема с клавиатурата ми.)

Честит първи учебен ден, ученици, родители, учители! И правете нужното да не си губите достойнството! Не търпете униженията, борете се с тия, които служат на унижаваща ви "образователна" система, т.е. не позволявайте на унизителите да ви унижават!

В училищната система на България трябва да бъде направена пълна промяна, по естеството си представляваща пълен поврат, ДУХОВНА РЕВОЛЮЦИЯ. Няма кой друг да направи тази промяна, вие сте тези, които сте длъжни да я направите. Жизнено ни е потребна СВОБОДА. Не зная дали чувствате колко отвратително нещо е липсата на свобода. Не се ли задушавате поне малко без свобода в училищата? Или понеже изобщо не знаете що е това свобода, липсата й не ви впечатлява?! Съвсем не чувствате липсата й, така ли е, нали познах? Страшно е ако е така!

Пише ви това един учител по философия и гражданско образование с много години стаж, когото церберите на въпросната противочовешка "образователна" система определиха като "некадърник", изгониха го от училище, уволняват го, лишиха ме от преподавателски права (!!!) по една-единствена причина: защото и като личност, и като философ, и като учител, и като гражданин си позволих да не харизвам свободата си току-така, заради комфорта на тия властващи особи, които служат така усърдно на системата защото, първо, тя им е лично изгодна (и удобна), и, второ, просто защото мразят свободата. А те мразят свободата по една-единствена причина: щото има свобода, тогава мигновено лъсва истината за това колко много те самите са некадърни, неспособни и по тази причина са и така озлобени на талантливите. Да, приятели, варварската "образователна" система у нас е система, която се крепи на посредствеността, насърчава посредствеността и всекидневно култивира (произвежда) посредственост. Тази варварска система, примерно, ви пречи и дори ви забранява да мислите, тя не насърчава мисленето, напротив, смята го за вредно. (Задаващият неудобни въпроси ученик нима е приятен на учителя-догматик и педант?)

Системата на "образование" у нас е настроена така, че да произвежда в масови мащаби тъпанари, простаци и безличности, които са толкова удобни на властващата, на монополизиралата властта у нас каста на арогантните простаци, на тарикатите, на далавераджиите, на лъжците, на крадците, на грабителите ни. Тази варварска система иска да ви направи бездушни РОБИ, а нацията ни иска да направи покорно и тъпо племе, малодушно благославящо поробителите си. Страната ни е най-бедна най-вече по тази причина: заради калпавото ни, в основите си сгрешено образование човешкият потенциал на нацията бива пропиляван най-безразсъдно! Страна без пълноценно мислещи, търсещи истината и смело действащи според нея СВОБОДНИ ЛИЧНОСТИ е осъдена на мизерия и на неотвратима гибел. Млади хора на България, нима искате да участвате в погребването на нашето тъй китно, свидно, но непрокопсало от толкова много идиотщини отечество?!

Искам още много неща да ви кажа в този ден, ала много ми пречи тази развалена клавиатура. Счупи ми се клавиатурата преди няколко дни, но все отлагам да си купя нова поради това, че съм доста зле: вече 19 месеца съм безработен и съм принуден да водя тежки съдебни дела за да си върна отнетите ми от церберите на системата права! Но много думи не са важни, казах ви главното, дано сте ме разбрали. Срамота е да бъдете послушни, покорни, търпеливи, да понасяте безобразията, да си мълчите, да треперите от страх и от нерешителност! Запомнете от мен: вие сте истинските господари в тази страна, а властващите мижитурки, колкото и да се правят на важни, чисто и просто са ваши слуги! Не позволявайте да ви тъпчат, да се гаврят с вас! Всекидневно се съпротивлявайте на униженията! Осъзнайте, че по право и по дефиниция човекът е СВОБОДНО СЪЩЕСТВО и тази свята свобода никой, повтарям, НИКОЙ не може да ви я отнеме! (Само вие самите можете да се откажете от нея - ако решите да ставате страхливци и презрени мижитурки!)

"Живот и свобода постига само този, който смело ги завоюва всеки ден в борба!" - казвали лиса ви тези думи на поета Гьоте вашите даскалици по литература? Попитайте ги дали ги знаят? Приемете тези думи като свой девиз. Не е грях човек за свободата си да се бори, да плаща някаква цена, да понася известни жертви и неудобства, ако трябва дори да умре за нея. Пуснете днес на учителките си филма "Ботев е идиот":



Толкова. Спирам. Този филм казва всичко. Аз го показах на учениците си и директорката мигновено ме опраска, уволни ме. Случи се в живота съвсем същото както е във филма!

Бъдете здрави! Бъдете немалодушни! Не бъдете страхливци! Не мълчете! Престанете да бъдете мижитурки! Борете се за свободата и за достойнството си!

А аз и на днешния ден първи учебен ден няма да бъда в училището си. Аз ще бъда на площада и ще протестирам за свобода в образованието и срещу безобразията на безпардонните слуги на противочовешката система! Аз за разлика от мнозинството не ща да бъда мижитурка - и затова продължавам да се боря. Нищо че съм съвсем сам и самотен. Моят дълг като личност и като учител, а също и като гражданин е да показвам на дело един пример, достоен за следване. Тази е духовната мисия на учителя. Изпълнявам твърдо и съвестно своя дълг! И така може да се живее: опитайте!

И ще разберете колко вълнуващ е животът когато живееш като истински човек, сиреч свободно! Къде е доказано че трябва непременно да бъдем мижитурки? Откъде-накъде? Бъдете личности, станете личности! Бъдете различни! Престанете да сте стадо, срамота е човеци да се държат като овце - и да бъдат стадо!

С Богом! Ще се видим на площада. Аз днес съм пак на площад "Джумая джамия" в Пловдив... елате при мен (ако искате, ако решите да не си стоите повече все същите)! Самият живот ни зове за промяна: какво още чакаме та не я направим?

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

4 коментара:

Анонимен каза...

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХААХАХХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ УМРА ОТ СМЯХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДОКАЗАНИЯТ НЕКАДЪРНИК ГРАНЧАРОВ ЗОВЕ ЗА ДОСТОЙНСТВО А САМ НЕ ЗНАЕ КАКВО Е ТОВА!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТВОЯТ СЛУЧАЙ Е ОБРАТЕН НА СЛУЧАЯ ВЪВ ФИЛМА: НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА Е КАДЪРНА И ПРАВА, А ТИ СИ НЕКАДЪРЕН И НЕ СИ ПРАВ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТИ СИ ПРЕСТЪПНИК ЩОМ ПРИЗОВАВАШ УЧЕНИЦИТЕ ДА СЕ БУНТУВАТ И ДА ПРЕВЪРНАТ УЧИЛИЩАТА В АНАРХИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!ТАКИВА КАТО ТЕБ СА ОБЩЕСТВЕНО ОПАСНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!ПРОМЯНА МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ В УСЛОВИЯ НА СТАБИЛНОСТ И КОНСЕНСУС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!А ТИ САМО ПРЕДИЗВИКВАШ КОНФЛИКТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПРАВИЛНО ТИ ГО КАЗАХА В БЛОГА ТИ: НИКОЙ ДИРЕКТОР НЯМА ДА ТЕ ВЗЕМЕ НА РАБОТА ЗАЩОТО СИ КОНФЛИКТЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И КАТО КАПАК НА ВСИЧКО СИ СЪВСЕМ НЕКАДЪРЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТЪЙ ЧЕ ПРАВИ СИ "ПРИЗИВИТЕ", ОТРОВНА ЗМИЙО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! УХАПИ СЕБЕ СИ, СЕБЕ СИ ОТРОВИ С ОТРОВАТА СИ!!!!!!!! ЗАЩОТО СИ ВРЕДЕН ЗА ОБЩЕСТВОТО И НЕ ЗАСЛУЖАВАШ ДА ЖИВЕЕШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Грънчаров!

Кореспонденцията е заведена с № 94-5015/ 17.09.2018 г.

Приемна на МОН

Анонимен каза...

Здравейте!

Вашият документ е заведен в деловодство на РУО-Пловдив с вх. № АД-02-511/17.09.2018 г.

РУО - Пловдив

Анонимен каза...

Вашето писмо беше регистрирано в деловодството на нашата администрация с входящ номер Към 94-00-316-[4]/17.09.2018.

Дирекция "Канцелария" - Президент на Република България

Адрес: гр. София, ПК 1123, бул."Дондуков" 2
Тел: (02)9239333 /централа/
Ел. поща: priemna@president.bg
ВЕБ страница: www.presidentbg